BGAUDIO.ORG Audio Portal
http://bgaudio.org/forums/

Проблем с брум в лампов усилвател
http://bgaudio.org/forums/viewtopic.php?f=41&t=21620
Страница 1 от 2

Автор:  mitakag [ Пет Окт 14, 2011 11:57 am ]
Заглавие:  Проблем с брум в лампов усилвател

Здравейте,
Знам, че форума не е за начинаещи, но това ми е първия лампов усилвател, та се реших да питам.
Усилвателя е реализиран по схемата на djpopa Изображение
R1=220K
R2=20K/4W - 2 x 10K/2W последователно
R3=200R
R4=180K
R5=1K/2W , намотката е 10-15 навивки с FTP проводник върху резистора, като краищата й са запоени за изводите на резистора
R6=470R/1W
C1=C3=2200uF/35V PANASONIC FC
C2=0.22uF/275VAC RIFA PHE830

VL1=ЕСС88
VL2=EL84 / 6П14П
Ebb=330V
Брума който се чува е доста слаб, но ме дразни (входни проводници са екранирани и входа е на късо).
Захранващия трансформатор е завъртян на 90 градуса от изходните, а и съм го отдалечавал и не е магнитен брума.
Изправянето е с кенотрон, 50мF, дросел, 50мF, но не е източник на брума, защото се чува и когато е изключено.
Въпроса е, дали мога да се избавя от него?

Благодаря!

http://s4.postimage.org/15amjo3qef/el84.jpg
http://forum.audioplatinum.com/viewtopic.php?f=24&t=1084

Автор:  velinski [ Пет Окт 14, 2011 1:27 pm ]
Заглавие:  Re: Проблем с брум в лампов усилвател

Схема не се вижда
Снимай какво си сътворил отгоре и отдолу и ще разсъждаваме

Автор:  mitakag [ Пет Окт 14, 2011 2:54 pm ]
Заглавие:  Re: Проблем с брум в лампов усилвател

За съжаление в момента не мога да я снимам, (ще го направя при първа възможност (надявам се да няма подигравки:)) добавих два линка към схемата. Брума е доста слаб, може и да се вманиачавам, но ме дразни. Странното е, че го има при изключено анодно и при захр. транф. сложен на един метър в страни.

Автор:  velinski [ Пет Окт 14, 2011 3:49 pm ]
Заглавие:  Re: Проблем с брум в лампов усилвател

Дай и схема на твоето захранване
Гледал ли си пулсации с осцилоскоп?
Какво ти е отоплението на лампите - променливотоково или изправено?

Автор:  mitakag [ Нед Окт 16, 2011 2:51 pm ]
Заглавие:  Re: Проблем с брум в лампов усилвател

За съжаление не разполагам с осицилоскоп.
Изображение
Лампите за сега са 4, но мисля да ги направя 6 (РР).
Не успях да намеря LM138 и да изправя отоплителното напрежение.

Автор:  velinski [ Нед Окт 16, 2011 3:45 pm ]
Заглавие:  Re: Проблем с брум в лампов усилвател

Колко хенри ти е дроселът?

Автор:  mitakag [ Нед Окт 16, 2011 6:18 pm ]
Заглавие:  Re: Проблем с брум в лампов усилвател

Оригиналният дросел бе от радио "Концерт" (нямам индуктомер (мултицета освен трите основни ел.величини, мери капацитет)), но заради дискутирания проблем, сложих драйверен със сечение на магнитопровода 5см2 и 3200 навивки с ПЕЛ 0,15, за съжаление, нямаше положителен ефект.

Автор:  Dimitar Atanasov [ Пон Окт 17, 2011 11:38 am ]
Заглавие:  Re: Проблем с брум в лампов усилвател

От някъде ground loop...
Ако пуснеш само единия канал как е

Автор:  mitakag [ Пон Окт 17, 2011 2:44 pm ]
Заглавие:  Re: Проблем с брум в лампов усилвател

Довечера ще се постарая да снимам усилвателя, да видите, че не затварям масата никъде (използвам мостов проводник 2,5мм2).

Автор:  Rumen Suvandjiev [ Пон Окт 17, 2011 2:57 pm ]
Заглавие:  Re: Проблем с брум в лампов усилвател

Сечението на проводника не е толкова важно, колкото начина на замасяване.
Снимката ще покаже....

Автор:  mitakag [ Пон Окт 17, 2011 9:54 pm ]
Заглавие:  Re: Проблем с брум в лампов усилвател

Изображение
Изображение
Изображение

Автор:  mitakag [ Вто Окт 18, 2011 6:23 pm ]
Заглавие:  Re: Проблем с брум в лампов усилвател

Отървах се от брума (с помоща на 2 допълнителни елемента).

Автор:  plamenhar [ Пет Ное 04, 2011 10:30 pm ]
Заглавие:  Re: Проблем с брум в лампов усилвател

Така и не разбрахме какво си направил за да изчезне брума.
Информирай,някой може да има същия проблем.
Нали затова е този форум.

Автор:  mitakag [ Вто Ное 29, 2011 9:46 am ]
Заглавие:  Re: Проблем с брум в лампов усилвател

Прекарах подгряването през грец и кондензатор (проводниците ги оставих усукани). В момента крайното стъпало e пуш-пул (леко променена схема на Sense12) и не се чува брум (нямам осицилоскоп и генератор за да видя какво има на изхода). Мисля, че има и други методи, но нямам жични потенциометри. Като направя 'кутията' ще сложа снимки (не ме бива по дизайна и бюджета ми е ограничен). Това ми е втория лампов усилвател. Просвири с първото включване+малко огън и повечко дим :( (имах проблем с флюса и анодното (не съм свикнал с такива напрежения :(.

Бихте ли споделили, от къде се намират лесно достъпни куплунги, които да издържат на голямо напрежение и ток?

Прегледах раздела за озвучителните тела, но все пак бихте ли препоръчали някакви бюджетни драйвери за малки хорни за Sense12?

Автор:  velinski [ Вто Ное 29, 2011 10:24 am ]
Заглавие:  Re: Проблем с брум в лампов усилвател

За какви напрежения и токове става дума и колко пина ти трябват?

Страница 1 от 2 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/