Не сте се регистрирали? Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име
Аз лично мисля, че това е най-реалния тест който може да се реализира за оценка на една аудио система !!!
Нещо обаче, не съм съгласен с йерархията която дава водещият относно това кой е най-важният компонент от една аудио система ... ако въобще има смисъл да се прави такава подредба - аз слагам озвучителните тела на първо място - вие какво мислите по въпроса ??? _________________ Малко са тези, които знаят колко много е необходимо да се знае, за да се осъзнае колко малко знаем ....
Пуснато на: Съб Авг 05, 2006 8:09 pm Заглавие: Re: Real Blind Test ?!?
И аз слагам телата. Писане е и друг път тук ... при замисляне на система първо се отделя внимание на озвучителните тела, после на усилвател и останалото. Rutcho беше го написал много хубаво в един пост !
Пуснато на: Съб Авг 05, 2006 8:35 pm Заглавие:
Ами мисля, че ако трябва да подреждаме по приоритет компонентите ще се получи като кое е първото яйцето или кокошката _________________ Let the music play
Регистриран на: Oct 18, 2005 Мнения: 763 Местожителство: София,Люлин
Пуснато на: Съб Авг 05, 2006 8:38 pm Заглавие:
Най-важният компонент в една аудио-система е СЛУШАТЕЛЯТ
А защо мисля така ли?Защото ако този компонент (слушателят) наистина е добър,той може да си подбере останалите _________________ Истинският меломан е този, който като чуе женско пеене в банята си долепя ухото към ключалката, а не окото.
Пуснато на: Съб Авг 05, 2006 11:59 pm Заглавие:
Изгледах го с тъга.
Linn е марка, която много уважавах, но напоследък и те явно много са се покитайчили, щом са започнали да правят толкова примитивни реклами.
Петлентови озвчуителни тела ... наистина водещият е прав - не си струва да си похарчим парите за такова нещо.
Но ако се замислим, че за много по-малко от 30000 Евро можем да си позволим чифт ако щем и от най-скъпите широколентови драйвери и изработката на колкото си искаме лускозна 250 литрова кутия и да слушаме самата музика, без да е необходимо да ни зарибяват с палячовщини....
Пуснато на: Нед Авг 06, 2006 7:36 am Заглавие: Re: Real Blind Test ?!?
mitaka написа:
Нещо обаче, не съм съгласен с йерархията която дава водещият относно това кой е най-важният компонент от една аудио система ... ако въобще има смисъл да се прави такава подредба - аз слагам озвучителните тела на първо място - вие какво мислите по въпроса ???
Да се твърди че някой компоненте най важен,е опростяване на нещата.Характера на промените които осигуряват различните компоненти в общия реализъм на звученето са мноого различни.Тука трабва да се вземат предвид особеностите на човешкия слух за адаптация към различните видове **изкривявания**.Ухото например по лесно се пригажда към изкривявания в амплитудночестотните х-ки отколкото във фазовите и особено в импулсните х-ки на звука./Много юзъри купуват говорители по заевени кач фактори и честотни х-ки и да ме извинят много от тях ,но резултатитеот творенията им са най меко казано незадоволителни/Има един критерий наречен **Уморяемост** при слушане.За мен той е показател кой компонент какъв дял има качественото възпроизвеждане.Един Техникс цд 490 може да унищожи звука на качествените колони,а пък и ако е съчетан и с необходимия ресивър и 1000литрови хорни не могат да скрият срама А пък Линн Сондек-12 или Наме CDS3 с говорители бг20 и някакви смешки от ширпотребата на визатон също ще е трагедия..Връвчицата на удоволствието трябва да е усукана равномерно. :wink Наскоро с няколко приятели правихме прослушване на плеари и дакове от висок клас.Разликата беше твърде малка за всеобщо учудване/ампа и колоните със скан спеакговорители бяха на високо ниво/Когато обаче махнахме предусилвателя/всяки плеар прозвуча различно показвайки прелести и недостатъци .Моето виждане е,че човек трябва да има поне един референсен компонент за да има някаква база за надграждане/било то източник,амп,или колони/
Пуснато на: Нед Авг 06, 2006 12:35 pm Заглавие: Re: Real Blind Test ?!?
lozef написа:
/Има един критерий наречен **Уморяемост** при слушане.За мен той е показател кой компонент какъв дял има качественото възпроизвеждане.
Лозев , точно в десетката, и за мен "Уморяемостта" е един от водещите критерии за оценката на една система.
Колкото по дълго можеш да слушаш без това да те измори толкова е по добра(добрата система дори отваря слуха и ти дава възможност да чуеш неща които иначе не се чуват)!
_________________ Kill with power! DIY ! DIY ! DIY !
Последователността на кокошката и яйцето е важна тук! Разбира се, че най- важен е Източника. И на най-съвършената система лошия запис е лош, или с други думи казано: не можеш да чуеш нещо, което не съществува (на записа) . Тук Лозев е много прав всички компоненти са важни,защото и само един лош компонент в системата да има, то той разваля цялото звучене, но според мен, ако трябва да се прави някаква класификация за ред на важност на елементите в системата, то тя е следната:
1.Източник (имам предвид носителя на записа)
2.Възпроизвеждащо устройство; озвучителни тела (или обратно озв.тела, възпр.у-во)
3.Усилвател
4.Кабели
Все пак най-вече е важно системата да е балансирана т.е. всички компоненти да са от един клас, за да можем да използваме максимално възможностите й. Нали това е основната цел на всеки аудиофил
Последната промяна е направена от Removed на Пон Авг 07, 2006 9:46 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Пуснато на: Пон Авг 07, 2006 4:11 pm Заглавие: Re: Real Blind Test ?!?
Crossblade написа:
И аз слагам телата. Писане е и друг път тук ... при замисляне на система първо се отделя внимание на озвучителните тела, после на усилвател и останалото. Rutcho беше го написал много хубаво в един пост !
Благодаря на митака за готиното клипче
А все пак тези хора акцентират върху поизводството на източници и усилватели , не толкова на излъчватели. Явно не са им толкова добри и се застраховат ,може би
Важно е източника да може да извлече това,което е записано ,без да го маскира ,защото колкото и скъпи колони да имаш ,те ще предадат с точност онова ,което са взели и ако то не е оригинално свалено и предадено ,нама да слушаме истински саунд. Не че е лошо
Да не подценяваме и кабелите ,които имат също толкова важна роля за достоверността хваната ,убоздана и предадена натам към АС.
Според мен един кабели трябва да са 1/3 от цената на цялата система.
Ако някоя фирма продава тонколони то тя ще построи рекламата си на това ,че колоните са най-спасяващата част ! нима не искат да продадат повече бройки?!
Валидно е всяко правило ,но от тях си личи Кой какво продава! само това и нетрябва да се отрича другият модел ,защото те са взаимнодопълващи се! а от такъв тип реклама може да извлечеш способностите ,колективният и личният характер на фирмата и маркетинговият отдел .
Пуснато на: Пет Авг 11, 2006 5:11 pm Заглавие:
Колеги , качеството на една аудио система е равно на качеството на най-слабия компонент участваш в нея.
От тук и извода че най-важното е системата да е балансирана и всички компоненти да са и с еднакво качество.
Но ако не можем да изпълним това тежко и много скъпо удоволствие ,
колоните са компонента на който се падат 50% от бюджета на системата.
А колкото до това дали си заслужава ...
слушателя който безпогрешно позна ефтината , скъпата система и истинският човешкят глас , 2-пъти повтори че скъпата система е ДЯВОЛСКИ близо...няма цена за това да бъда дяволски близо до любимите ми групи всяка вечер. _________________ Etheraudio
BGaudio
Metropolisaudio
Министерство на Звука
.......срещу ми мишки църкат
като ме видят , познай къде си бъркат.
Пуснато на: Съб Авг 12, 2006 9:29 am Заглавие:
Ivan Rachev написа:
Колеги , качеството на една аудио система е равно на качеството на най-слабия компонент участваш в нея.
От тук и извода че най-важното е системата да е балансирана и всички компоненти да са и с еднакво качество.
Но ако не можем да изпълним това тежко и много скъпо удоволствие ,
колоните са компонента на който се падат 50% от бюджета на системата.
А колкото до това дали си заслужава ...
слушателя който безпогрешно позна ефтината , скъпата система и истинският човешкят глас , 2-пъти повтори че скъпата система е ДЯВОЛСКИ близо...няма цена за това да бъда дяволски близо до любимите ми групи всяка вечер.
Абсолютно съм съгласен с тебе друже. Повечето хора дори не се замислят върху тези факти, по-скоро не ги интересуват. Само да отбележа, че евтината система струваше 1900 лири или по курса на деня 5491 лв . Не знам за вас, но аз с такъв бюджет каква системка бих спретнал ... _________________ CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.
Пуснато на: Съб Авг 12, 2006 7:54 pm Заглавие:
Ivan Rachev написа:
Колеги , качеството на една аудио система е равно на качеството на най-слабия компонент участва в нея.
Ако се замислим колко изстрадана е за толкова много хора тази истина...
И колко пари са влезли в бездънните джобове на всякакви търговци, просто защото умишлено са я премълчавали пред клиента!
Предлагам да напишем десетте правила на аудиофила.
Това ще е едно от най-важните.
Пуснато на: Съб Авг 12, 2006 8:00 pm Заглавие:
Правило номер две: Колкото по малко компоненти по пътя на сигнала, толкова по добре.
P.S. Каква беше идеята за толкова много усилватели на суперуредбата???
Пуснато на: Нед Авг 13, 2006 7:50 am Заглавие:
Айде почна се ...писането на първата българска аудиофилска библия, май - ами като ще е библия нека началото е с " И първом всичко беше звук" - амин _________________ Малко са тези, които знаят колко много е необходимо да се знае, за да се осъзнае колко малко знаем ....
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети