Bulgarian Audiophile Society
Добре дошъл, непознат! Можеш да се регистрираш безплатно тук!
Имай предвид, че този форум не е за начинаещи!


Навигация
·Начало
·Форуми
·Публикувай статия
·Моят акаунт
·Upload
·Download
·Архив
·Връзки
·Класация
·Теми
·Gallery Галерия
·Нова Галерия
·Конвертор на кирилица
 
Реклама


Онлайн магазин
 
Галерия
·Галерия
·Енциклопедия
·Пропаганда
 
Реклама от Google
 
Login
Псевдоним

Парола

Не сте се регистрирали?
Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име
 
Forums

 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 продавам CD Philips CDC 745 за 40 лева
 Philips CD960
 Продавам две 6" ви басчета
 Продавам дек Technics RS-BX404
 Продавам тунер Technics ST-G460
 Как го прави Олег Рулит
 Продавам транзисторен ресивър JVC за 140 лева
 Купувам лампомер TESLA BM215A
 Продавам усилвател със субуфер 8" Megavox
 Пусни своя глас!Бъди пич!Бъди Българин!
 разпродажба 12",15",18" говорители
 Използване на 24 битов сигнал в SpectraLab
 Търся Fostex fe 126
 Китосване или рязане ?
 МОЯТ ПОСЛЕДЕН ЛАМПОВ УСИЛВАТЕЛ
 Продавам активен суб Harman/Kardon с дефект
 Пустите му АМЕРИКАНЦИ
 Подкрепете и този форум...

bgaudio.org Forums

 
 
www.bgaudio.org :: Преглед на тема - За посоката на кабела
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   Потребителски групиПотребителски групи   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

За посоката на кабела
Иди на страница 1, 2  Следваща
 
Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    www.bgaudio.org Форуми -> Кабели и Конектори
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
varieca
чете и пита
чете и пита


Регистриран на: Apr 19, 2005
Мнения: 29
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Май 28, 2008 1:34 pm    Заглавие: За посоката на кабела Отговорете с цитат

Здравейте,
Ще ви припомня първо с един откъс http://www.hardwarebg.com/forum/showpost.php?p=1143102&postcount=114 от култовата тема в hwbg "Колоните, кабелите с посоки и дигиталните изкривявания на Jankoff flame=on thread]", за моето мнение по въпроса, както и за специфичните кабели, при които наблюдавам посоката.
Пускам темата по форумите, защото имам нови наблюдения от вчера и с цел да се напънем и да дадем някакво прилично обяснение за тази неизяснена още материя.

Ето и снимка на кабелите.



Когато ги купих посоката им беше означена с лепенка, която с времето падна, но аз вече знаех какво да търся като звукова картина и без проблем установявах посоката, когато ми се наложеше. Понеже вчера пак реших да пробвам нещо с тези кабели, се наканих не да сложа по-сериозна отметка за посоката, а да се вгледам и да потърся нещо по-различно в тях.
И го открих.
Припомням, че това са всъщност две единични парчета кабел хванати тук там с лепенка за да се получи двоен кабел. Посребрени са, а изолацията им е от някаква тефлонова лента. И точно тук става интересно.
На снимката мисля се вижда посоката на навиване на изолационната лента. Ако се прекара нокът върху кабела по неговото продължение, там където са черните ивички се получава леко препятствие/закачане в едната посока.

По важното обаче е следното:
Двете парчета, съставляващи колонния кабел са с противоположно навита изолация! Или просто единият кабел е обърнат спрямо другия по отношение на посоката на въртене на изолацията. Явно хората, добрали се до него, са установили, че това обръщане води до промяна на звука или до наличие на посока на кабела. Евала им правя!
Малко се отплеснах тук, но в крайна сметка се научих да установявам посоката и без да слушам кабела - само чрез пипане. Или ако използваме "правилото на нокътя" - при плавен преход сложен към плюса и неплавен към минуса на колоната, този край може да се отбележи с върха на стрелка, показваща посоката усилвател-колона.

Обръщайки кабела в "правилната" посока, така както съм го описал http://www.hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=102364&page=16 на Valeri, се наблюдава изчистване или демпване на звука. Нарочно припомням това, защото следващото което установих, също е интересно. Направих една проба не по стандартния начин, а чрез просто разменяне на + и - на кабела спрямо изводите на колоната (10x Valeri). Ефектът беше същия като на цялостното обръщане - еднопосочност.

Както може да се досетите, веднага дойде и следващият експеримент - кабел съставен от необърнати в посоката си на изолация единични парчета. Еми никакъв еднопосочен ефект.
Тук ми е интересно обаче, откъде идва цялата работа, от изолацията или от вътрешността на кабела, защото самите съставляващи го жички също са усукани в някаква посока. Следващата стъпка ще бъде да обърна в противоположна посока единичните жила на някой фабричен кабел, стига да намеря такъв с изявена асиметрия.

Та това е, помислете и вие за някакво техническо обяснение, първо относно начина, по който се получава тази посока и второ - за първопричината на ефекта. При мен сердце чувствует , че е нещо с мрежовото филтриране, но не мога да го докажа. Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™


Регистриран на: Jul 30, 2004
Мнения: 1083
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Май 28, 2008 1:47 pm    Заглавие: посоки Отговорете с цитат

Посоките важат и за кабела и за изолацията върху него.
Ако имаш отделна изолационна тръба, която да нахлузваш върху гол едножилен кабел можеш да експериментираш и да установиш поотделно, че и двата компонента имат посока.

Начина който си открил е да намериш посоката на навиване на изолацията, което те информира само за нейната посока, но не ти дава представа как тя е ориентирана спрямо посоката на изтегляне на кабела.

Така, че ако за себе си искаш идеален кабел - ориентирай и жилото и изолацията.

И неизяснената материя се изяснява много лесно, ако приемеш терминология и мислене, даващи ти възможност да разбереш природата на "електрическия" ток, а не неговата теория.

Писахме доста по темата и ако прочетеш, ще видиш, че има доста обяснения по въпроса...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит


Регистриран на: Oct 25, 2005
Мнения: 1536
Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Май 28, 2008 7:50 pm    Заглавие: Re: посоки Отговорете с цитат

Жалко е, когато някои не могат да се абстрахират от своя начин на мислене и своите знания и да се замислят какво им говорят другите ...

Жалко е, когато хора без какъвто и да е опит и знания (като повечето в линкнатата тема) изказват "компетентни и шеговити" мнения ...

Но това винаги ще го има Smile

Оставете ги тези да са си "слепи/глухи" и продължавайте напред.
_________________
Обичам всичко това, заради което другите ме мразят!

Bigger is Better !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя AIM Адрес Yahoo Messenger MSN Messenger
Demiurg
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит


Регистриран на: Dec 09, 2004
Мнения: 268
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Май 29, 2008 9:06 am    Заглавие: Отговорете с цитат

vARIEC, добре дошъл !

По едно време участвах в темата, но видях че няма смисъл - хората просто НЕ чуват. Нещо повече - няма сила земна, с която да убедиш човек, купуващ си "домашно кино" за 150 лв, че твоя нов кабел за 500 лв е по- добър от стария.

Нанко, жалкото е, че повечето от участниците в оная тема са дипломирани инженери (или кандидат такива), просто такова ни е нивото на "официалната наука".
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimitar Atanasov
BG Audio Team™
BG Audio Team™


Регистриран на: Jan 13, 2005
Мнения: 730
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Май 29, 2008 9:30 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма нищо общо с положението на "официалната" наука. Просто голяма част от т.н. инженери въобще не им е наясно за какво иде реч. Това че в някакъв учебник пише нещо, къде разбрано, къде не до там от автора на учебника не е наука.

Това е особено вярно за инженерните специалности. Много е забавно да четеш нещо по техен учебник. Дори неща, за които съм сигурен, че ги знам започвам да се съмнявам. Просто инженерите учат занаят, а не наука. Типичня пример е това което наричат Z-трансформация и начина, по който го ползват, без да имат дори бегла представа какво точно правят.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
varieca
чете и пита
чете и пита


Регистриран на: Apr 19, 2005
Мнения: 29
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Май 29, 2008 2:48 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз все повече се убеждавам, че закърмените с интернет са свикнали да намират отговор за всичко там. И когато той липсва или е недостатъчно ясен, започва Голямото чудене и чесане по главата.

Demiurg, добре заварил!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™


Регистриран на: Apr 30, 2005
Мнения: 1151
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Май 29, 2008 5:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Въпроса с влиянието на кабела върху звука и още повече посоката му не е предмет на раглеждане от съвременната наука. Тя се прави че не го забелязва, защото нищо не може да каже на базата на познатата теория. Въпреки че тази теория е стъпила на Максвеловите уравнения, нищо в нея не подсказва за механизма чрез който два кабела с еднакви параметри звучат различно. Интернет е пълен с опити за обяснение, но нито едно не е задоволително. Въпреки липсата на теория, някои фирми произвеждат сполучливи кабели и печелят добре от тях.
За сега правете експерименти, за да намерите най-подходяшия за вас кабел, а някой ден може би ще имате и отговор.
_________________
"Не съм достатъчно млад за да знам всичко" Б. Шоу
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Nanko Rusev
има сериозен опит
има сериозен опит


Регистриран на: Oct 25, 2005
Мнения: 1536
Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Май 29, 2008 9:53 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

varieca написа:
Аз все повече се убеждавам, че закърмените с интернет са свикнали да намират отговор за всичко там. И когато той липсва или е недостатъчно ясен, започва Голямото чудене и чесане по главата.

Demiurg, добре заварил!


Точно Интернет е безплатният и може би единствен източник на информация за такива неща Very Happy
_________________
Обичам всичко това, заради което другите ме мразят!

Bigger is Better !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя AIM Адрес Yahoo Messenger MSN Messenger
raxell
не знае къде се намира и какво говори


Регистриран на: Apr 16, 2008
Мнения: 11

МнениеПуснато на: Чет Май 29, 2008 11:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Goro написа:
Въпроса с влиянието на кабела върху звука и още повече посоката му не е предмет на раглеждане от съвременната наука. Тя се прави че не го забелязва, защото нищо не може да каже на базата на познатата теория. Въпреки че тази теория е стъпила на Максвеловите уравнения.....


http://guns.connect.fi/innoplaza/energy/story/Kanarev/index.html


На посочения линк има достатъчно детайна информация която би обяснила разискваните явления, никой обаче не чете! Ако това не е съвременна наука, здраве му кажи. Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™


Регистриран на: Apr 30, 2005
Мнения: 1151
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Май 30, 2008 5:15 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Този линк вече няколко пъти се пуска, включително и от мен. Там са събрани фундаменталните основи на съвременната физика и е изключително полезен за образователна цел. Никъде обаче няма и ред засягащ проблемите които дискутираме.
Никой не оспорва науката, създадена от най-талантливите хора за своето време. Науката за кабелите,която днес се използва, върши работа в почти всяка област на електрониката. Нейното приложение виждаме във всеки GSM, телевизор, микровълнова печка и дори дистанционно за кола.
Но нашата тема е "различието в звука на два кабела с много близки електрически параметри". Прочетете дългите уравнения на теорията за линийте с разпределени параметри и кажете от къде се съди за проблема. За улеснение на анализа, дори направих и пуснах в БГаудио калкулатор с тези уравнения.
_________________
"Не съм достатъчно млад за да знам всичко" Б. Шоу
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
varieca
чете и пита
чете и пита


Регистриран на: Apr 19, 2005
Мнения: 29
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Май 30, 2008 12:30 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Nanko Rusev написа:
varieca написа:
Аз все повече се убеждавам, че закърмените с интернет са свикнали да намират отговор за всичко там. И когато той липсва или е недостатъчно ясен, започва Голямото чудене и чесане по главата.

Demiurg, добре заварил!


Точно Интернет е безплатният и може би единствен източник на информация за такива неща Very Happy


Това е така, но аз имах предвид друго. Ако и в Интернет не намерим това което ни интересува, трябва ли да се предадем, вместо да се опитаме сами да дадем някакво обяснение.
Аз не съм добър в теорията, но като практик стигнах до собственото заключение, че тази разлика за която говоря при кабелите е едно подтискане ( в едната посока) или неподтискане (в другата) на паразитния мрежов фон, проникващ през захранването.
При нормален колонен кабел и обръщане на щепсела (фазата) на усилвателя знаете какъв е ефекта - точно същия е и при тези кабели, само че без да се обръща щепсела, а когато обърнем тях.
Понеже имам и едни интерконекти от тази (военна)серия, които са направени със същата изолация и жила и се държат аналогично "еднопосочно", мога да ги използвам за доказване на горната хипотеза (за изчистване на мрежовите смущения)
Ще пусна сигнал от батерийно захранен източник, например МП3 плейър през интерконектите и на слушалки ще чуя дали пак се получава разлика при обръщането им. Ако няма такава, значи съм прав.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Kiril Kirilov
BG Audio Team™
BG Audio Team™


Регистриран на: Jul 30, 2004
Мнения: 1083
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Май 30, 2008 2:13 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

varieca написа:
Nanko Rusev написа:
varieca написа:
Аз все повече се убеждавам, че закърмените с интернет са свикнали да намират отговор за всичко там. И когато той липсва или е недостатъчно ясен, започва Голямото чудене и чесане по главата.

Demiurg, добре заварил!


Точно Интернет е безплатният и може би единствен източник на информация за такива неща Very Happy


Това е така, но аз имах предвид друго. Ако и в Интернет не намерим това което ни интересува, трябва ли да се предадем, вместо да се опитаме сами да дадем някакво обяснение.
Аз не съм добър в теорията, но като практик стигнах до собственото заключение, че тази разлика за която говоря при кабелите е едно подтискане ( в едната посока) или неподтискане (в другата) на паразитния мрежов фон, проникващ през захранването.
При нормален колонен кабел и обръщане на щепсела (фазата) на усилвателя знаете какъв е ефекта - точно същия е и при тези кабели, само че без да се обръща щепсела, а когато обърнем тях.
Понеже имам и едни интерконекти от тази (военна)серия, които са направени със същата изолация и жила и се държат аналогично "еднопосочно", мога да ги използвам за доказване на горната хипотеза (за изчистване на мрежовите смущения)
Ще пусна сигнал от батерийно захранен източник, например МП3 плейър през интерконектите и на слушалки ще чуя дали пак се получава разлика при обръщането им. Ако няма такава, значи съм прав.


Има такава разлика и при батерийно захранване - не си прав.

Причината да има разлика и при обръщане на захранващия кабел е същата/подобна както при обръщане на посоката на сигнален кабел - не е заради мрежовите смущения, а заради начина на провеждане на тока, който не тече само в едната-другата посока, както си представяш, както и че микроструктурата на кабела не е еднаква в 2-те посоки по оста на жилото...
Погледни по-горе: Ако знаеш приридата на тока, а не теорията му - веднага ще разбереш защо има разлика от обръщане...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
varieca
чете и пита
чете и пита


Регистриран на: Apr 19, 2005
Мнения: 29
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Май 30, 2008 6:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Не знам, ще изчакам експеримента и дано да я чуя. Smile
Опитвал съм се да хвана разлика при обикновени кабели, обръщайки ги и не съм успявал. Затова при този от снимката горе се зарадвах, когато му разкрих "секрета" - взаимно обърнатите съставящи го кабела.
От друга страна сега си мисля, че при интерконекта, за който стана дума (еднопосочния), има само едно жило и пак го има ефекта.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Black_Panther
чете и пита
чете и пита


Регистриран на: May 30, 2008
Мнения: 31
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Юни 04, 2008 12:59 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Посоката на кабела има значение само и единствено когато системата ти е на необходимото ниво (ценово и конструктивно). При един шеет усилвател и източник ще усетиш разлика... Laughing Секрета още никой не го е открил, той все още не обяснен от науката Wink
_________________
the ultimatum life
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
varieca
чете и пита
чете и пита


Регистриран на: Apr 19, 2005
Мнения: 29
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Юни 07, 2008 9:09 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето тук: http://tranz.it/load.php?id=bnus9UEvY5r42Kxx109723
има тестове, които направих, за да може повече хора да чуят (и видят евентуално) за какво става дума в тази тема.
Понеже колонният кабел има същият ефект на еднопосочност, както и едни интерконекти, за които съм споменавал, пак военни, реших че мога да ги използвам за онагледяване, като запиша сигнала минал през тях в едната и в другата посока.
Полученият сигнал може да се сравнява звуково, да се пуска през софтуер за анализ и т.н., за да се търси желаното техническо обяснение.
Изикванията към прослушаването не са високи - някакви прилични слушалки например. Аз ползвам едни всекидневни Philips SBC HP090, с които трябва да съм във форма за да хвана отчетливо разликата, докато със скъпите Technics RP-F30 е много по-лесно.
Техниката, която съм използвал е следната:
1. Записваща карта M-Audio Audiophile USB през аналоговия, както и през цифровия вход.
2. Player TeleTech DVD-2500HD
3. Player H/K HD 970 за подаване на цифров сигнал.
4. Еднопосочен интерконект 1,20м

За плейър съм използвал DVD-2500HD (беше ми най-отгоре в рака и най-лесен за преместване до PC-тo), като изхода му го прекарвам пред въпросните интерконекти и записвам подавания сигнал от дискове чрез м-аудиото - в едната, после и в другата посока на кабела.
В началото отбелязвах кое парче какво е, после нарочно се отказах, за да не се повлиявам после.
Отделно съм направил запис при обръщане на щепсела, защото е с аналогичен ефект, както вече съм писал. Тук интерконектът е нормален, но имаме запис при едното положение на мрежовата фаза на хармана и в другото. За да стигне сигналът до компютъра съм ползвал цифровия изход на хармана през 5м. коаксиален Hama, който пък е подаден към цифровия вход на м-аудиото.
Еми това е Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    www.bgaudio.org Форуми -> Кабели и Конектори Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Forums ©
muzica noua muzica noua
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Генериране на страницата: 0.13 секунди