| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
guitman има опит

|
Пуснато на: Вто Ное 01, 2005 8:51 pm Заглавие: Схема без разделителни кондензатори. |
|
|
Най после се реших да направя лампов амп. Въпросната схема е взета от списание "Радио хобби" бр. 2/99.
Незная дали схемата е реализирана някога но руснаците казват че са я тествали на PSpice и поне откъм постояннотоков режим всичко било наред благодариние на факта че входният сигнал на изходния пентод се подава на втората му решетка.
клемите BP и G са свързани към вторичната намотка на изходния траф. трафа го няма на схемата тъй като няма да бъде на платката. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Daniel Petrov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Сря Ное 02, 2005 1:40 am Заглавие: |
|
|
Е, това не!
Не и не!
Разделителният кондензатор е много по малко зло от обратната връзка в случая...
Препоръчвам ти да събереш нещо от рода на синьото хапче, ако не ти стига мощността, просто сложи 2 броя 6П14П в паралел, ще извадиш около 6-7 вата, което е повече от достатъчно при използването на драйвер с чувствителност около 90дБ/ват/м. _________________ Inspiration Audio
IDS AG
Department of High Tension Works
 |
|
|
 |
guitman има опит

|
Пуснато на: Сря Ное 02, 2005 7:49 am Заглавие: |
|
|
| Съгласен съм с теб но все пак ми се ще да няма разделителни кондензатори, което ще рече че към синьото хапче ще трябва да добавя една лампа в катоден повторител преди изходния пентод за да мога да го управлявам по втората решетка. |
|
|
 |
Rumen Suvandjiev BG Audio Team™

|
Пуснато на: Сря Ное 02, 2005 10:09 am Заглавие: Re: Схема без разделителни кондензатори. |
|
|
| guitman написа: |
Незная дали схемата е реализирана някога но руснаците казват че са я тествали на PSpice и поне откъм постояннотоков режим всичко било наред... |
Чудесно!
Тъкмо ще се увериш доколко тези симулации дават реазултати, които си струва да бъдат чути.
В интернет има такова изобилие от проверени схеми, с или без кондензатори, че да се захващаш с такива извращения ми се струва губене на време но ... ти си знаеш... |
|
|
 |
Daniel Petrov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Сря Ное 02, 2005 10:39 am Заглавие: |
|
|
Ето пак...
Като не искаш катоден повторител, ползвай Лофтин Уайт, така и така байпас кондензатора в катода си го имаш и тук.
Ето ти добър пример:
6С2П за входна лампа с напрежение на анода около 100-120 волта, директно куплиране на 6П14П и примерно сребърнотанталов кондензатор в катодния резистор на пентода.
Триодно свързване на пентода задължително.
Така и така навиваш изходен трансформатор за еднотактен, ако няма да изцедиш всичко от схемата, по добре не се хващай!
Ето ти съвсем елементарна схемичка на лофтин:
http://bgaudio.org/images/upload/2s_t_amp.BMP
Не е никакъв проблем да се сметнат режимите, при положение, че разполагаш с пдф-ите на лампите. Не ми е проблем да го направя и аз...
имам всичко необходимо... _________________ Inspiration Audio
IDS AG
Department of High Tension Works
 |
|
|
 |
guitman има опит

|
Пуснато на: Сря Ное 02, 2005 6:10 pm Заглавие: |
|
|
Хубава схема , смятам да я пробвам но немога да намеря PDF-а на 6С2П. Ще се радвам ако някой ми го прати  |
|
|
 |
guitman има опит

|
Пуснато на: Чет Ное 03, 2005 8:39 pm Заглавие: |
|
|
Намерих много оскъдни данни за 6С2П но с тях опитах да направя макар и груби сметки
Надявам се да ме упътите с по свястен PDF, както и да посочите грешките ми. |
|
|
 |
Borislav Uzunov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Чет Ное 03, 2005 9:12 pm Заглавие: |
|
|
Не се обиждай, но това което си написал R1+R2=6,8k е пълна глупост. Само анодния резистор на 6с2п трябва да е минимум 15к, като тази стойност се избира, най-малко 3 пъти вътрешното съпротивление на лампата което в случая е 4,2к. Това се прави с цел да са минимални нелинейните изкривявания. _________________ Министерство на Звука
We are the Gramomakers |
|
|
 |
guitman има опит

|
Пуснато на: Чет Ное 03, 2005 9:47 pm Заглавие: |
|
|
| Freeman написа: | | Не се обиждай, но това което си написал R1+R2=6,8k е пълна глупост. Само анодния резистор на 6с2п трябва да е минимум 15к, като тази стойност се избира, най-малко 3 пъти вътрешното съпротивление на лампата което в случая е 4,2к. Това се прави с цел да са минимални нелинейните изкривявания. |
Това не го знаех а и както казах имам много оскъдни данни за тази лампа така че това и да го знаех нямаше как да го изчисля. Писал съм R1+R2 тъй като още на съм се уточнил какво усилване търся на първото стъпало и смятам само постояннотоковия режим на лампата. |
|
|
 |
Borislav Uzunov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Чет Ное 03, 2005 9:59 pm Заглавие: |
|
|
Един приятелски съвет. Ако правиш лампов усилвател за първи път, направи нещо класическо, например "синьото хапче". Но малко ме съмнява, че след като един път го чуеш ще мислиш за безкондензаторни схеми.  _________________ Министерство на Звука
We are the Gramomakers |
|
|
 |
guitman има опит

|
Пуснато на: Нед Ное 06, 2005 8:18 am Заглавие: |
|
|
Ето и новите изчисления. Моля ви помагайте.
 |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Нед Ное 06, 2005 11:48 am Заглавие: |
|
|
В Гугъла видях това: http://lampilich.narod.ru/lamp_ru/triodru/6s2p.html
За твоя режим прекарай една товарна права през 250в на абсцисата под наклон 100ком. Т.е. съедини 250в с 2,5мА на ординатата.
Точка, която да лежи на тази права и да дава ток, който умножен по 470ома да дава преднапрежение съответстващо на характеристиката, минаваща през тази точка е с координати около 70в анодно, 2мА аноден ток и преднапрежение -1в.
/Сега решаваме обратната задача, което е по-трудно от правата - режим по задание /
Това преднапрежение е малко според мен, защото много входни източници могат да дадат по-голяма амплитуда. Трябва ти потенциометър. Освен това си в доста нелинейна област.
Това е статичният режим. Динамичната товарна права минава през така получената точка, но е с наклон 50ком.
Маскималната неизкривена амплитуда ще получиш от тази права, като клатиш до -0,5в входа. И ще видиш, дали това е достатъчно за 6П14.
Освен това токът на крайната лампа ще бъде около (70+Up1)/2800 = 28мА. Ще губиш от захранването 70в, а в триоден режим кр. лампа ще я клатиш до стотина волта остатъчно. Така, че в този режим ще вадиш доста по-малка мощност.
С две думи: ако галваничната връзка не ти е идея-фикс, сложи прехвърлящ кондензатор. Ще имаш по-голяма мощност, по-добро КПД, "развързване" на режимите на двете лампи и в крайна сметка по-добро, а не по-лошо звучене. |
|
|
 |
Simonov BG Audio Team™

Регистриран на: Nov 27, 2004 Мнения: 1201 Местожителство: Пазарджик
|
Пуснато на: Съб Ное 19, 2005 9:47 am Заглавие: |
|
|
Ето една схема в която кондензатора го няма
http://bgaudio.org/images/upload/drdamp&ps.gif
Има чудесни отзиви за нея в 14-ти брой на Vacuum Tube Valley, въпреки че публикуваната там схема се отличава малко от показаната. |
|
|
 |
guitman има опит

|
Пуснато на: Съб Ное 19, 2005 10:20 am Заглавие: |
|
|
Да при тази схема има някакво каскодно свързване. неудобдтвото е че се захранва със 700V. Може да я пробвам но като начало смятам да направя първата схема и да видя кво е що е, после ще направя синьото хапче за да ги сравня, а колкото до Лофтин Уайт - смятам да я изчисля като се поосвободя малко, тъй като сега съм зает с проектиране на безжична китара.
Междувременно искам да попитам повече знаещите, каква е тайната на двата триода на входа свързани в паралел, използвани в схемите които ми препоръчвате. |
|
|
 |
velinski BG Audio Team™

|
Пуснато на: Съб Ное 19, 2005 11:03 am Заглавие: |
|
|
Целта на паралелното връзване е да се намали вътрешното съпротивление на триода, но това обикновено поражда доста други неприятни странични ефекти, като основния е размазване на звука, ако не се използва подбрана лампа с триоди с абсолютно еднаква емисия в балона.
Моето мнение е да се използва лампа с ВЪЗМОЖНО най-ниско Ri (<3k) като ECC88/6Н23П, 5687, 6Н30, 6Н6П, 6С45П, ЕСС99 и да се опаралелява ЕДИНСТВЕНО ако е мерена и е с абсолютно идентични половинки. В противен случай да се ползва само едната половинка на триода (ако е двоен) и съответно трябва да се удвоят стойностите на анодното и катодното съпротивление. |
|
|
 |
|