Не сте се регистрирали? Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име
Пуснато на: Чет Фев 16, 2006 8:46 am Заглавие:
sylis написа:
Удобно в случая е че камерата може да се прегради много лесно ако се наложи.На симулациите излиза обем около 25-27 литра за нея.
Да, картинката вече е значително по-добра. Важна е не само дълбочината на пиковете и пропаданията, но и тяхната ширина.
Можеш да посмалиш камерата до 20 литра, ще се получи още по-равномерна характеристика.
Може разбира се да е по-голяма и да се донастройва, най-лесно с торбичка пясък, поставена вътре.
Регистриран на: Jun 20, 2005 Мнения: 679 Местожителство: Лясковец (студент в София)
Пуснато на: Вто Фев 28, 2006 1:46 am Заглавие:
Rutcho написа:
Решение на проблема може да бъде добавянето на коригиращ фазоинвертор, настроен на честотата на пропадането и изведен навън (в някои конструкции се извежда в края на хорната). Това трудно може да се симулира и е най-добре такава възможност да се предвиди в прототипа и да се види колко е ефективна в действителност.....
Мислих върху тази идея,но нещо не ми стана ясно как ще повлияе на АЧХ коригиращия фазоинвертор(в смисъл до каква степен ще повлияе) и предполагам че ще се изчисли като отделен затворен обем с ФИ със същия говорител,но незнам как да се съобразя с компресионната камера.Мътно ми е малко как става тази хитринка,нищо не ми пречи да опитам,но немога да действам насляпо...Идеята ми е да се предвиди малко по-голям обем за компресионнтата камера и този допълнителен коригиращ фазоинверор да се помести там и с това обема пак ще си дойде на място...и без това камерата за сега съм я оставил по доляма от колкото трябва да еи трябва да се намаля(с един крушум 2 заека... )Предполагам няма да е трудно да се настрои тръбата на нужната честота,като се има впредвид че е сравнително висока (около 60 хц) _________________
USB DAC PCM2706 + TDA1543
Red Pill
Full Range + 6 m Horn
Регистриран на: Jun 20, 2005 Мнения: 679 Местожителство: Лясковец (студент в София)
Пуснато на: Пон Мар 06, 2006 11:23 pm Заглавие:
Цитат:
2.2 Rearloaded Horn
Das Rearloaded Horn unterscheidet sich vom Frontloaded Horn dadurch, dass die Rückkammer entfällt. Der Treiber strahlt also direkt über die Membran und indirekt über das Horn ab. Schematische Beispiele zeigen die beiden folgenden Zeichnungen.
Das Horn besitzt die Mundhöhe (H), die Mundbreite (B), die Hornlänge (L), die Differenzlänge (dL), die Halsfläche (AH) und eine Vorkammer (VK). An die Vorkammer kann sich auch eine Absorberkammer (AK) anschließen. Das Horn kann sich nach verschiedenen Konturen wie beim Frontloaded Horn angegeben öffnen. Der Einfluss von Dämpfungsmaterial lässt sich wieder über die Koeffizienten Betha1 und Betha2 beschreiben. Die Differenzlänge (dL) ist der Längenunterschied zwischen den beiden schallabstrahlenden Medien Membran und Hornöffnung bezogen auf den Hörort. Sie berechnet sich nach folgender Gleichung.
Die Differenzlänge ist also positiv, wenn sich die Membran näher zum Hörort befindet. Wenn der Schall aus Membran und Hornmund gleiche Wege zum Hörort zurücklegen müssen, so ist die Differenzlänge 0. Diese Länge spielt bei der phasenrichtigen Summation zwischen Membranschall und dem Schall aus dem Hornmund eine Rolle.
Много ще ми е полезен човека който преведе това...Предварително благодаря на отзовалите се _________________
Red Pill
Full Range + 6 m Horn
Пуснато на: Вто Мар 07, 2006 8:58 am Заглавие:
Задноразположена хорна:
Разликата между задната и предната хорна е отворената камера при първата. Високоговорителят излъчва директно чрез мембраната си и индиректно - през хорната.
Хорната има височина на устата (H), широчина на устата (B), дължина на средната линия (L), отстояние (dL), площ на гърлото (AT) и камера (FC).Към компресионната камера може да има свързана и абсорбационна камера (AC). Хорната може да се развива по различни контури, обяснени вече в раздела за предни хорни. Въздействието на демпващия материал е представено посредством коефициентите Betha1 и Betha2. Отстоянието представлява разликата в разстоянията на двете излъчващи повърхности спрямо мястото на слушателя. То се изчислява по следната формула:
dL = разстояние(слушател-уста) - разстояние(слушател-мембрана)
Отстоянието е положително, когато мембраната е по-близо до слушателя, отколкото устата на хорната. Когато те са на равни разстояния, отстоянието е 0. Този параметър е важен за фазовото коригиране на звуковото налягане от двата източника.
Пуснато на: Вто Мар 07, 2006 9:26 am Заглавие:
Голямо благодарско на Rutcho за превода.Ами така си е,да знаеш език си е повече от злато... Очаквах да пише нещо повече за Абсорбационната камера и при кои случаи се прилага,как влияе на звученето,каде се разполага и т.н..Търсенето на лутература по въпроса продължава.
Още един път благодаря на Rutcho за оказаното съдеиствие.Бирата е от мен _________________
Red Pill
Full Range + 6 m Horn
Пуснато на: Вто Мар 07, 2006 3:41 pm Заглавие:
Абсорбационната камера е допълнителен обем, свързан с компресионната камера чрез тръба, настроена на определена честота. Ефектът е подтискане на диапазона около тази честота - механична алтернатива на режекторен филтър. Настройва се на първия голям пик в получената АЧХ.
Ефективен до около 150 Hz.
Напоследък харесвам Ариана Тъмно...
Пуснато на: Вто Мар 07, 2006 6:40 pm Заглавие:
Възниква въпроса,до каква степен подтиска диапазона около тази честота(до колко дб може да смъкне от АЧХ) и колко е ширината на диапазона.Това сигурно зависи от обема на камерата най вече.При мен мисля че не е приложимо,като се вземе впредвид че пик-а не е много широк (обхваща интервала от 50 до 60 хц) или по скоро нещата ще се влошат и ще се повлияе на останалата част от АЧХ.Графиката е при 2,83 V
п.п.Е аз по принцип съм от малкото хора които не пият бира,но с най-голямо удоволствие ще ти правя компания на Арианата с чашка Ром _________________
Red Pill
Full Range + 6 m Horn
Пуснато на: Вто Мар 07, 2006 7:06 pm Заглавие:
Да, тесничък е пикът.
Аз бих се прицелил между първите два - някъде към 70 Hz...
Обемът - 20-30% от този на компресионната камера.
Все пак имай едно на ум, че за такава сложна система симулациите могат да са само приблизителни....
Регистриран на: Aug 25, 2005 Мнения: 332 Местожителство: Горна Оряховица(студент Варна)
Пуснато на: Чет Мар 09, 2006 9:42 pm Заглавие:
Ето докъде сме стигнали с нашият пиърлес:
Усилвателя е а+б без разделителни капацитети (голямо 10х на widowmaker, cycle_cat-Ники).
Следващите снимки са с виното и сиренето, което пием сега в-у кутията
НАЗДРАВЕ И УСПЕХ С ВАШИТЕ ПРОЕКТИ !!!
by momchil, vitekk, orto, trreck.
Пуснато на: Чет Мар 09, 2006 9:55 pm Заглавие:
sylis написа:
Възниква въпроса,до каква степен подтиска диапазона около тази честота(до колко дб може да смъкне от АЧХ) и колко е ширината на диапазона.Това сигурно зависи от обема на камерата най вече.
Пуснато на: Чет Мар 09, 2006 10:12 pm Заглавие:
много добре изглежда Момчиле,голямо мислене е паднало предполагам.Респект за това начинание.Айде дано другата седмица като се видим да имам късмета да го чуя това чудо на природата
Ако ти трябва помощ свиркаи,знаеш ми координатите.
п.с. Демон-е много интрересен линк,благодаря за което.Като за начало мисля да направя това както си е на чертежа,да го чуя как ще звучи и ако се наложи донастройка ще я има.Намислил съм вариянт за това... ,но в този обем и говорител това успях да изцедя с помощта на някой хора на които съм много благодарен.Със сигурност има и по добри вариянти от този,но някой трябва да се сети... _________________
Red Pill
Full Range + 6 m Horn
Регистриран на: Aug 25, 2005 Мнения: 332 Местожителство: Горна Оряховица(студент Варна)
Пуснато на: Пет Мар 24, 2006 9:09 am Заглавие: Здрасти!
Ами моето мнение поне ,е че човекът ,който се е захванал да прави
това башче също не е чак толкова краен във своето начинание.
Предпочел е малка и спретната котйка ,вместо ТЛ или Хорна,но за сметка на това я е направил без бсрефлекс и със пасивни (при това две пасивни мембрани!!!!!!) .
Точно в тези "божи ветрила" се крие расковничето ,защото самите те допринасят за ниския и плътен бас .Въпреки безбожната си цена си заслужават според мен!
Лично аз съм привърженик на този вариант,въпреки че е басрефлекс.
Аз не съм краен ,а и немога да бъда защото така и така панелката ми
се раздува по шевовете.
Само да добавя ,проверявал съм цената на точно тези красавци.
Варират от 1100 до 1250$!
Пуснато на: Пет Мар 24, 2006 9:33 am Заглавие:
Момчиле, крайно време е да пуснеш снимки на твоето творение,доколкото знам май е някакси по добре пипнато като цяло.И усилвател и геометрия.Тук на тези им е много голяма симетрията,което лично мен не ми допада много .Знам че имаш още довършителна работа,но недей да бързаш,помисли си добре за фурнир...Мисля че сегашната ти идея за финиша няма да е много оригинална.А нали знаеш,ти ще си го гледаш всеки ден у вас,не някой друг.Поздрави и продължавай смело напред. _________________
Red Pill
Full Range + 6 m Horn
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9Следваща
Страница 4 от 9
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети