| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
delpx Гост

|
Пуснато на: Вто Мар 21, 2006 5:50 pm Заглавие: ФОРМУЛИ |
|
|
Здравеите.
Пуснах същата тема в tuning.bg/forum в секцията за музика но от там ми препоръчаха да се обърна към потребителите на този форум
Та така идеята е да се направи програма наподобяваща BassBox или други нейни аналози , като програмата ще пресмята всички комноненти на една аудио система. Та тая програма ще е с БГ интерфейс и ще се разпространява безплатно. Аз се наемам със задачата по нйното създаване но ми е необходима доста информация която се надявам да ми дадете. Необходими са ми методиките за изчисление на всички комноненти в една аудио система. Моля ако някой знае сайт или случайно разполага с тези методики да ги сподели. Първоначалната идея беше тази програма да се използва за CARAUDIO но мисля че няма да са особенно големи разликите и при HOMEAUDIO-to. Благодаря предварително. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Dimitar Atanasov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Вто Мар 21, 2006 5:57 pm Заглавие: |
|
|
Моето лично мнение, като математик и човек поназнайващ малко от програмиране и аудио е че начинанието е безнадеждно, факторите са толкова много че е направо невероятно на се направи програма която да сметне нещо....
Още повече мисля че по-голямата част от този сорт програмки вършат доста съмнителна работа, като минимум имат голямо количество приближения |
|
|
 |
taslak има опит

|
Пуснато на: Вто Мар 21, 2006 6:18 pm Заглавие: |
|
|
| Подкрепям напълно amitko! |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Вто Мар 21, 2006 10:05 pm Заглавие: |
|
|
Ами май то всяка наука тръгва с опростяване на моделите и много допускания, така че не е ясно в крайна сметка колко са верни резултатите и дали се покриват с реалноста.
Аз се знимавам с програмиране и мисля,че както поставяш задачата, не е по силите на един човек.
Така, че и аз се присъединявам към amitko. |
|
|
 |
Goro BG Audio Team™

|
Пуснато на: Сря Мар 22, 2006 8:21 am Заглавие: Бисер |
|
|
| Дали ще ти стигне един живот за това начинание. На колко години си? |
|
|
 |
delpx Гост

|
Пуснато на: Сря Мар 22, 2006 8:26 am Заглавие: |
|
|
Ами имам около 4 месеца да я направя тъй като миля тази програма да ми е и дипломната работа в университета. Е в първата версия може да не са включени всички неща а само основните. Доколкото по въпроса за точноста една програма винаги смята вярно стига да са и зададени верни параметри за което се обръщам и към вас но явно и тук няма кой да помогне. |
|
|
 |
Goro BG Audio Team™

|
Пуснато на: Сря Мар 22, 2006 8:38 am Заглавие: Помощ |
|
|
Помагаме на гостите си да не се удавят!
Е как ще е хем универсална, пък само основните неща? Знаеш ли какво искаш?
Не се хващай, защото ще стане тюрлигювеч. Има страхотни теми, но в една тясна област. Бил съм рецензент и ръководител на студентски дипломни работи в ТУ и съм убеден в това, което ти казвам. Може да се срещнеме и да обсъдиме въпроса. Много ме радва ентусиазма ти. |
|
|
 |
Dimitar Atanasov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Сря Мар 22, 2006 8:49 am Заглавие: |
|
|
Като даскал ти казвам че такова нещо за дипломна работа не става по следните причини
1. Да допуснем че успееш да намериш всички необходими формули и всичко е ОК, макар е много от формулите нямат явен вид (по скоро решението им)
2. В зависимост от нивото което имаш, но мисля че ще ти трябват доста солидни знания по числени методи например метод на краините елементи за да сметнеш акустиката, а покрай тях ще ти трябват частни диференциални уравнение на ниво което силно се съмнявам да си учил
3. От страна на електрониката ти трябват толкова много знания, че направо не ми се мисли
за всяко от тези неща ти трябват години
И като резултат (дори да напишеш програмата) ще се получи нещо което очаква около 1000 параметъра, поне 1/3 от които не можеш да ги измериш, друга 1/3 могат да се измерят, но на 3 места в света и т.н.
Освен всичко целта на една дипломна работа (предполагам MSc thesis) е да се покаже че дипломанта е усвоил основните техники и методи в областта на дипломната работа. При една такава дипломна работа програмирането е сравнително проста работа, докато другото е сложно. Ако напишеш такова нещо спокойно спокойно всеки от форума, а и по света ще ти каже евала и ще те признае за най - разбиращия гуру в областта на аудиотехниката.
Докато аз пиша много Goro го каза точно |
|
|
 |
Гост

|
Пуснато на: Сря Мар 22, 2006 10:04 am Заглавие: |
|
|
| Ами хрумна ми тая идея когато разгледах програмата BassBox в нея има много изчисления но не мисля че са хиляди , входните параметри като изключим константите също не са кой знае колко а и може да се използват готовите бази на bassbox за параметрите на говорителите. Понеже знам че е много работа и за 4 месеца надали ще мога да направя всичко та за това казах че ще се постарая поне основните неща да направя а по нататък програмката може да си се развива. Насочете ме към някакъв ресурс от кадето мога да погледна за какви зчисления става въпрос. |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Сря Апр 12, 2006 8:16 pm Заглавие: |
|
|
Извинявам се за късния пост, но като прочетох виждам и още една широко разпространена заблуда, а именно, че компютрите смятат вярно, стига да им се зададат верни входни данни.
Та, компютрите НИКОГА не смятат вярно, независимо от входните данни. Добре е когато смятат с допустима точност.
Хората които разбират поне малко и са запознати с това как е направен компютъра ще се съгласят с мен. |
|
|
 |
peko има известен опит

|
Пуснато на: Сря Апр 12, 2006 8:40 pm Заглавие: |
|
|
Eе сега малко да навлеза в офтопик . Естествено че компютрите смятат вярно , съвсем друг въпрос е ако алгоритъмът е неверен и ако наистина не може да се построи такъв с отклонения по-малко от допустимите , все пак да не забравяме че хората определят механизма . LZ предполагам че ясно правиш разликата като специалист в тази сфера .
Поздрав! |
|
|
 |
Bojidar Bojanov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Сря Апр 12, 2006 9:24 pm Заглавие: |
|
|
| LZ написа: | Извинявам се за късния пост, но като прочетох виждам и още една широко разпространена заблуда, а именно, че компютрите смятат вярно, стига да им се зададат верни входни данни.
Та, компютрите НИКОГА не смятат вярно, независимо от входните данни. Добре е когато смятат с допустима точност.
Хората които разбират поне малко и са запознати с това как е направен компютъра ще се съгласят с мен. |
101 % Вярно! |
|
|
 |
gps отстранен

|
Пуснато на: Чет Апр 13, 2006 7:20 am Заглавие: |
|
|
Ако прибавим и това че на много предкомпютърни устройства не им е ясно какво точно искат............. |
|
|
 |
Ivo_Hristev BG Audio Team™

|
Пуснато на: Чет Апр 13, 2006 9:43 am Заглавие: |
|
|
Компютърът казват е усилвател на глупост - подаваш малка глупост на входа, а на изхода излиза ОГРОМНА глупост.  |
|
|
 |
teodor има известен опит

|
Пуснато на: Чет Апр 13, 2006 10:08 am Заглавие: |
|
|
Добре , че е само усилвател........
Парламента ни обаче е ГЕНЕРАТОР на глупост  |
|