Не сте се регистрирали? Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име
Регистриран на: Nov 24, 2005 Мнения: 152 Местожителство: София/Duisburg.de
Пуснато на: Пет Апр 28, 2006 1:57 pm Заглавие: Проект с 2 TVM 226 07 8ohm
Направил съм си едни "колонки" с тези говорители, срязани на 150хз, но нещо не съм съвсем очарован от баса.
Ето на кратко какво представляват озвучителните тела.
Външните размери на колоните са 115х28х35см. (височина ширина дълбочина). Матеряла е 18мм МДФ. Вътре има оребрения - 4 на брой във всяка колона. Колоните са с по 2 говорителя TVM 226 07 8Ohm и 2 Visaton FRS 8 M. FRS-ите са в отделен обем - 4 литра и малко. Иначе казано TVM-ите са в 73 литра обем. Басрефлекса е от доло на колоната - модела не е прав ами започва с 65мм диаметър в едната си страна и завършва с 75мм, дължината е 110мм. Т.е. е настроен за 31,08Хз. F3 e 37,7 a Fb e 31,08.
Ватата в колоните е минерална 18мм и е залепена по 2 слоя на всяка страна. Оребренията са 4 както казах, като 3 са си чисти оребрения (т.е. обикновено оребряване) а 4-тото е плоскостта която отделя обеа на ФРС-ите и TVM-ите.
ФРС-ите са с 100микрофарада 63 волтови кондензатори на визатон, а както вече казах TVM-ите с филтър който би трябвало да среже на 150хз.
Филтъра е пасивен (на ТВМ-ите). До преди 1 ден беше активен, но си взеха вотрият усилвател който използвах и сега съм само с 1 - техникс (ясно че не е от най-'убавите) който позволява да разделям сигнала от 2-те стъпала на две 2ки колони.
Та за филтрите - те не са Визатон или някаква особена марка, но вършат добра работа (според мен). Това смятам че е така тъй като експериментирах с моя събууфер, който е с Херз 250. Та въпросният херц би трябвало да спира на 300хз, с тези филтри звука е почти само бас, т.е. гласовете са много трудно отчетливи.
А да и филтрите са 2-ри ред 12дб октава. (за басовите говоря).
Та се оплаквам от ниските честоти. Ето какво конкретно ме мъчи.
Преди да направя тези колони, имах 2 колони Jamo E370 (ясно за техните "качества") които на песни с силен басов фундамент - Lil Jon и тн. правеха достатъчно налягане, за да ти "смажат" главата. С добавка от херц-а в стаята ми не се живееше.
С тези колони които съм направил в момента, баса естествено е много по-бърз, удърен и отчетлив, но не пада толкова ниско. Определено сами колоните спрямо Jamo-тата не правят такова налягане. Тествам с една песен на Lil John и China Whyte - It's Me. Знам какво правеше Jamo-то и сега какво правят тези колони.
Като един типичен тийн, съм "влюбен" в смазващият бас и сега ми е малко мъчно за него . С съб-а разликата е ушебийна, но ми се щеше да докарам поне това което можеше джамото, предвид много по-добрите (в никакъв случей най-добрите) говорители които използвам.
Та, имате ли някакви предложения какво мога да направя (освен да натъпча до горе с вата колоните), за да паднат още някой друг херц, че да стигнат поне това което можеше Jamo-то, което между впрочем беше в доста по-малки кутии - 100х25х32 външни размери с 14мм МДФ, без вата, без оребрения с МНОГО куци филтри.
Иначе не мога да отрека че с излючение на този ако мога да кажа проблем, всичко останало (среди, високи, чувствителност, линейност и картина) са на далеч по-високо ниво. Но ми се ще да направя това което можеха джамотата.
С последно допълнение ще кажа, че при тестване на 35хз с сигнал генератора на WinISD, тези колони правят налягане с (на слух) 3дб по-малко от Jamo-тата. За сметка на това пък, звук има (на -9дб вероятно) на 31хз, докато джамото издишаше още на 33 - нито корекции, нито loudness помагаше, за да се чуе нещо различно от тропането по предната решетка .
Та ще ми е интересно вашето мнение, какво може да се промени в тези колони, без естествено да сменям кутиите и говорителите, тъй като бюджета ми е изчерпан почти до край, т.е. най-много 20-30 лева да мога да вложа още в тези колони.
п.с. Надявам се няма да ме оплюете за проекта (който е първият ми с що-годе свестни говорители, преди това съм прави разни "озвучителни" НЕЩА с разни китайци, имал съм Pioneer колони, както и въпросното Jamo, което пък имаше такава липса на среди, че направо можеше да ти се доповръща - ама нормално като ползват бас за среда ....) а да се придържаме/те към топика на темата, а и да се п олучи добра тема с хубави коментари.
Пуснато на: Пет Апр 28, 2006 2:04 pm Заглавие:
Аз казах ли ти в датата , че си направил едно голямо мазало !!! А сега кажи кой "инженер" ти ги изчислява !!! Като лъжеш децата там , не си мисли , че можеш да излъжеш и тия дето си имаме понятие от нещата !!! Смятал съм проект с тези драйвери и ми е ясно , че за максимално плоска АЧХ ти трябват 1брой бас от този тип и 2!!! броя FRS8M , които да се погасят малко с делител. Казах ли ти и за хода !!! Ама кой да слуша.....
Последната промяна е направена от DJ Popa на Пет Апр 28, 2006 2:09 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Пуснато на: Пет Апр 28, 2006 2:19 pm Заглавие:
brum написа:
Как преценяш 3дб разлика на слух ?
Човека и други неща преценя на слух . Гледай какво ми беше писал на ЛС в датата:
"...Я, що да те изяждам ? Лесно ще кажа защо съм дал такава характеристика. Не е измервана, така че не е 100% точна все пак. Но 3 програми се припокриват (включително и тази на визатон) като графики на полученото на басовете. След това пък съм тествал с звуков генератор. 30хз се чуват много слабо, при 33 хз вече баса е достатъчно силен за да ти замъгли съзнанието при мощност 100 вата. При 35 разлика спрямо 33 няма. При 31 силата е тамън толкова, че като вкарам корекции от усилвателя +3дб да се изравни със звуковото налягане, което получавам при 33дб и 100 вата. За това смятам че е -3дб при 31хз. Естествено може и да е малко повече - да кажем -5 -6.
+ това, нали се сещаш, че кътфинфъра е в 50 литра обем на кутията, аз говоря за почти 100 литра, така че не виждам къде е базата за сравнение. То онзи говорител ако го шибнат в 100 литра, вероятно ще падне поне под 30 на -3;-6 дб, така че за какво говорим...."
кътфинфъра=Кътфингъра на Ручо Направо си е за ранг "БИСЕРНА МИДА" ...
Пуснато на: Пет Апр 28, 2006 2:44 pm Заглавие:
OK , щом съм те сбъркал с най-добрия ти приятел-ИЗВИНЯВАЙ най-искрено !!! Само дето ми се вижда мнооооого съмнително как и двамата правите едни и същи проекти с едни и същи грешки , че и веднага се сети за НЕРВАКА /пък ние с него на лични се надприказвахме/ ... Няма значение все пак ... Дано някой ти помогне , защото аз не бих , след като ме осветли в датата , че нищо не разбирам.... Пардон , той беше най-добрия ти приятел ....
Пуснато на: Пет Апр 28, 2006 3:38 pm Заглавие:
Моите колони са с такива БАСОВИ говорители. Размерите са почти същите. Когато бяха с ФИ имаха достатъчно нисък бас. Сега са в малко по-малак затворен обем и не слизат толкова ниско, но за сметка на това баса е значително по-стегнат. И аз слушам на техникс в момента. При тях тонкоректорите са малко.... как да кажа...ниските се повдигат на 100 HZ а точно там честотната характеристика на TVM-те е завишена малко. Незнам как ти повдигаш точно около 30 HZ за да ги изравниш с 33 HZ и толкова ли е тясна лентата на повдигане. Едва ли JAMO-то има по-добър бас Май наистина съзнанието ти е замъглено, но не от баса _________________ ASUS P5B Deluxe | Core 2 Quad Q6600 @3600Mhz | CM Hyper6+ | 2x1GB TeamXtream Dark | Fortron FSP400-60GLN | NV 7600 GT ddr3 | Hauppauge WinTV-PVR-500 | 2x320 GB/16MB Seagate RAID 0 | CD-RW ТЕАС СD-W552CE | DVD-RW NEC ND-3500AG | NEC LCD2470WNX
Последната промяна е направена от Marto (myst3) на Пет Апр 28, 2006 5:07 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Регистриран на: Oct 20, 2005 Мнения: 320 Местожителство: Стара Загора
Пуснато на: Пет Апр 28, 2006 4:27 pm Заглавие:
Моля, да ми простите въпроса ама за какво са толкова много тези говорители /2 TVM 226 07 8Ohm и 2 Visaton FRS 8 M/. Има по 4 говорителя на бокс. За мен това е доста сложна система и донякъде безсмислена тъй като може да се мине и с 2 говорителя.
Направо ме заболя главата докато прочета първия пост по темата и се опитам да разбера какво точно е направил юзъра Мерил съм и съм прослушвал два ТВМ-а в общ обем 70 литра двата бяха 8 омови и вързани последователно Не ме питайте кой "гениален мозък" е родил тази идея че го баннаха миналата година от бгаудио защото се държа нагло (от Бургас беше )Както и да е.....на това "чудо" което беше при мен на 35 хц се чуваха само струйните шумове от фазоинвертора,едва над 45 хц изваждаше някакъв звук -ясно е защо на всеки запознат с T/S параметрите на ТВМ-а Така че всички тия херци за които пишеш са просто ала -бала ,случайно да ти хрумва че SPL се мери при точно определен като ниво сигнал Че то с тия 100 вата и 20 хц ще изкараш от FRS8 А с тия 31,08 хц на фазоинвертора направо утрепа коча с лопатата .Шегата настрана-ако искаш да направиш нещо свястно прочети как се смятат нещата!!Като за начало- ТВМ-а има голям Vas-70 литра и висок Qts-0,51(цитирам по памет) ......ако сложиш 1 твм в обем 70 литра то грубо казано Fs и Qts трябва да ги умножиш по 1,4 така че се получава резонансна честота на говорителя (сложен в обема 70 л!)=55-56 хц и Qts =0,75.Знаем че за максимално гладка АЧХ този Qts=0,75 ще ни върши работа но........с филтъра който отрязва на 150 хц ще вдигнеш Qts-а което въобще не е желателно!!!Така че приблизително бих ти препоръчал да сложеш 1 брой ТВМ в 70 литра и да го режеш над 500 хц иначе няма оправия.Можеш разбира се да го сложиш в по-голям обем от 70 л но тогава има други особенности....
Регистриран на: Nov 24, 2005 Мнения: 152 Местожителство: София/Duisburg.de
Пуснато на: Пет Апр 28, 2006 10:22 pm Заглавие:
Извинявам се, че поста ми е толкова труден за разчитане
Използвайки бас бокс, параметрите на този ТВМ от сайта на производитея и малко ДОнастройки съм стигнал до следното.
Бас бокс ми показва в така направената кутия - V=73,28 Fb=31,08 F3=37,7 матеряла е с 18мм дебелина и размери 1000х280х350мм височина/ширина/дълбочина. ватата е с настройка normal. Порта е с размери 70мм диаметър и 110мм дължина. Данните на говорителя са вкарани каквото има на сайта, останалото е с "calculate all" бутона генерирано от програмата. Вкарани са и размерите на говорителя. Включен е ефекта на стаята (от часта с акустика) и ефекта на басрефлекс-а.
При такива настройки се получава описаното в пост 1.
Като задам настройка на ватата "heavy" Ф3-то пада на 35,51.
Бас рефлекса е "flared" и кръгъл, говорителите не са вкопани ами от пред, и са вързани серийно, за да получа 8 ома на колона, заради усилвателят който е 4-16 ома, а и да мога да ползвам херц-а (събууфера).
Пуснато на: Съб Апр 29, 2006 1:36 am Заглавие:
Извинявам се че се намесвам, защото и аз съм "гражданин на матрицата", ама...точно в това парче "Lil John - It's Me"
бас линията е около 50 - 60 хз. Да не кажа и по-високо на места. Няма по-ниски тонове. Затова ти харесва толкова това Jamo, защото то в този диапазон наистина "свири чудесно" кутията му е от изключителна изработка . Направо цялата започва да "свири". Шегата настрана, ама ти McBright маи си свикнал да слушаш такъв тип бас, още повече и с този Loudness, направо цялата кутия резонира и вибрациите на дървото са на ниво . Затова ти харесва баса, ама това не е Bass.
Отдеве един фен мина с едно кабрио и беше надул това парче и ми се похвали какъв "нисък бас" има в колата та го чух това парче. Не искам да те обидя ама...
Регистриран на: Jun 20, 2005 Мнения: 679 Местожителство: Лясковец (студент в София)
Пуснато на: Съб Апр 29, 2006 3:30 pm Заглавие:
djiv написа:
Извинявам се че се намесвам, защото и аз съм "гражданин на матрицата", ама...точно в това парче "Lil John - It's Me"
бас линията е около 50 - 60 хз. Да не кажа и по-високо на места. Няма по-ниски тонове
Как пък прецени че най-ниските честоти са 50-60 хц. .На каква система слуша песента че си така сигурен.Пиърлес-а вкъщи временно е в басрефлекс,докато изработя неговата къщурка и си слиза на 35-40 хц на моменти тази песен (Специално за опита съм я изтеглил). В стаята ми има много лош резонанс на стените точно на 37 хц което изкуственно подчертава още повече ниските в тази област и именно затова смея да твърдя че има и по ниски моменти.Извинявай ама.... _________________
USB DAC PCM2706 + TDA1543
Red Pill
Full Range + 6 m Horn
Извинявам се, че поста ми е толкова труден за разчитане
Използвайки бас бокс, параметрите на този ТВМ от сайта на производитея и малко ДОнастройки съм стигнал до следното.
Бас бокс ми показва в така направената кутия - V=73,28 Fb=31,08 F3=37,7 матеряла е с 18мм дебелина и размери 1000х280х350мм височина/ширина/дълбочина. ватата е с настройка normal. Порта е с размери 70мм диаметър и 110мм дължина. Данните на говорителя са вкарани каквото има на сайта, останалото е с "calculate all" бутона генерирано от програмата. Вкарани са и размерите на говорителя. Включен е ефекта на стаята (от часта с акустика) и ефекта на басрефлекс-а.
При такива настройки се получава описаното в пост 1.
Като задам настройка на ватата "heavy" Ф3-то пада на 35,51.
Бас рефлекса е "flared" и кръгъл, говорителите не са вкопани ами от пред, и са вързани серийно, за да получа 8 ома на колона, заради усилвателят който е 4-16 ома, а и да мога да ползвам херц-а (събууфера).
1.Прараметрите на реалните говорители се различават от тези на производителя и понякога тази разлика е доста драстична така че говорителите просто трябва да се мерят и то след раздвижване.2.При два говорителя последователно или паралелно свързани T/S параметрите са други и се различават от тези на само 1 говорител.3.Не разбрах-ти си вкарал параметрите на 1 говорител в програмата а си сложил 2 в кутията???Нали при два говорителя Vas се удвоява!4.Не търси настройка на фазоинвертора под 35 хц .
Пуснато на: Нед Апр 30, 2006 11:01 am Заглавие:
В програмата са въведени два говорителя и тя отчете разликите в Т/S параметрите.
gps, споменаваш, че при теб този TVM не е паднал под 45хз и нямам причина да се съмнявам в думите ти, но когато с McBright пускахме колоните, дори при 35хз си имаше налягане. Аз му казах вече някои от грешките му - колоните са в ъглите на стаята; около тях няма никакво пространство, а са затиснати с бюро и само отпред има свободно пространство. И макар, че са допуснати тези грешки, 35, 40, а да не говорим за 45хз са осезаеми в задоволителна степен. За това аз съм на мнение, че в момента тези колони имат потенциала да направят сериозно звуково налягане, но нямат достатъчно място около тях.
Пуснато на: Нед Апр 30, 2006 5:46 pm Заглавие:
В ъглите ?......затиснати с бюро ?........ами стоящи вълни?.....или
преди всичко 30HZ ..... ами музика няма ли да слушате?
Прочети отново какво ти е написал GPS и най-малко промени разделителната честота, че с тия 150hz никога няма да ги скопосате
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети