Bulgarian Audiophile Society
Добре дошъл, непознат! Можеш да се регистрираш безплатно тук!
Имай предвид, че този форум не е за начинаещи!

Навигация
·Начало
·Форуми
·Публикувай статия
·Моят акаунт
·Upload
·Download
·Архив
·Връзки
·Класация
·Теми
·Gallery Галерия
·Нова Галерия
·Конвертор на кирилица

Реклама

Онлайн магазин

Галерия
·Галерия
·Енциклопедия
·Пропаганда

Реклама от Google

Login
Псевдоним

Парола

Не сте се регистрирали?
Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име

Forums

Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 продавам CD Philips CDC 745 за 40 лева
 Philips CD960
 Продавам две 6" ви басчета
 Продавам дек Technics RS-BX404
 Продавам тунер Technics ST-G460
 Как го прави Олег Рулит
 Продавам транзисторен ресивър JVC за 140 лева
 Купувам лампомер TESLA BM215A
 Продавам усилвател със субуфер 8" Megavox
 Пусни своя глас!Бъди пич!Бъди Българин!
 разпродажба 12",15",18" говорители
 Използване на 24 битов сигнал в SpectraLab
 Търся Fostex fe 126
 Китосване или рязане ?
 МОЯТ ПОСЛЕДЕН ЛАМПОВ УСИЛВАТЕЛ
 Продавам активен суб Harman/Kardon с дефект
 Пустите му АМЕРИКАНЦИ
 Подкрепете и този форум...

bgaudio.org Forums

www.bgaudio.org :: Преглед на тема - Проект с 2 TVM 226 07 8ohm
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   Потребителски групиПотребителски групи   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Проект с 2 TVM 226 07 8ohm
Иди на страница 1, 2  Следваща

Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    www.bgaudio.org Форуми -> Озвучителни тела Loudspeaker
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
McBright
има опит
има опит

Местожителство: София/Duisburg.de

МнениеПуснато на: Пет Апр 28, 2006 1:57 pm    Заглавие: Проект с 2 TVM 226 07 8ohm Отговорете с цитат

Направил съм си едни "колонки" с тези говорители, срязани на 150хз, но нещо не съм съвсем очарован от баса.

Ето на кратко какво представляват озвучителните тела.

Външните размери на колоните са 115х28х35см. (височина ширина дълбочина). Матеряла е 18мм МДФ. Вътре има оребрения - 4 на брой във всяка колона. Колоните са с по 2 говорителя TVM 226 07 8Ohm и 2 Visaton FRS 8 M. FRS-ите са в отделен обем - 4 литра и малко. Иначе казано TVM-ите са в 73 литра обем. Басрефлекса е от доло на колоната - модела не е прав ами започва с 65мм диаметър в едната си страна и завършва с 75мм, дължината е 110мм. Т.е. е настроен за 31,08Хз. F3 e 37,7 a Fb e 31,08.
Ватата в колоните е минерална 18мм и е залепена по 2 слоя на всяка страна. Оребренията са 4 както казах, като 3 са си чисти оребрения (т.е. обикновено оребряване) а 4-тото е плоскостта която отделя обеа на ФРС-ите и TVM-ите.
ФРС-ите са с 100микрофарада 63 волтови кондензатори на визатон, а както вече казах TVM-ите с филтър който би трябвало да среже на 150хз.
Филтъра е пасивен (на ТВМ-ите). До преди 1 ден беше активен, но си взеха вотрият усилвател който използвах и сега съм само с 1 - техникс (ясно че не е от най-'убавите) който позволява да разделям сигнала от 2-те стъпала на две 2ки колони.
Та за филтрите - те не са Визатон или някаква особена марка, но вършат добра работа (според мен). Това смятам че е така тъй като експериментирах с моя събууфер, който е с Херз 250. Та въпросният херц би трябвало да спира на 300хз, с тези филтри звука е почти само бас, т.е. гласовете са много трудно отчетливи.
А да и филтрите са 2-ри ред 12дб октава. (за басовите говоря).

Та се оплаквам от ниските честоти. Ето какво конкретно ме мъчи.

Преди да направя тези колони, имах 2 колони Jamo E370 (ясно за техните "качества") които на песни с силен басов фундамент - Lil Jon и тн. правеха достатъчно налягане, за да ти "смажат" главата. С добавка от херц-а в стаята ми не се живееше.
С тези колони които съм направил в момента, баса естествено е много по-бърз, удърен и отчетлив, но не пада толкова ниско. Определено сами колоните спрямо Jamo-тата не правят такова налягане. Тествам с една песен на Lil John и China Whyte - It's Me. Знам какво правеше Jamo-то и сега какво правят тези колони.
Като един типичен тийн, съм "влюбен" в смазващият бас и сега ми е малко мъчно за него Razz . С съб-а разликата е ушебийна, но ми се щеше да докарам поне това което можеше джамото, предвид много по-добрите (в никакъв случей най-добрите) говорители които използвам.
Та, имате ли някакви предложения какво мога да направя (освен да натъпча до горе с вата колоните), за да паднат още някой друг херц, че да стигнат поне това което можеше Jamo-то, което между впрочем беше в доста по-малки кутии - 100х25х32 външни размери с 14мм МДФ, без вата, без оребрения с МНОГО куци филтри.

Иначе не мога да отрека че с излючение на този ако мога да кажа проблем, всичко останало (среди, високи, чувствителност, линейност и картина) са на далеч по-високо ниво. Но ми се ще да направя това което можеха джамотата.

С последно допълнение ще кажа, че при тестване на 35хз с сигнал генератора на WinISD, тези колони правят налягане с (на слух) 3дб по-малко от Jamo-тата. За сметка на това пък, звук има (на -9дб вероятно) на 31хз, докато джамото издишаше още на 33 - нито корекции, нито loudness помагаше, за да се чуе нещо различно от тропането по предната решетка Very Happy .

Та ще ми е интересно вашето мнение, какво може да се промени в тези колони, без естествено да сменям кутиите и говорителите, тъй като бюджета ми е изчерпан почти до край, т.е. най-много 20-30 лева да мога да вложа още в тези колони.

п.с. Надявам се няма да ме оплюете за проекта (който е първият ми с що-годе свестни говорители, преди това съм прави разни "озвучителни" НЕЩА с разни китайци, имал съм Pioneer колони, както и въпросното Jamo, което пък имаше такава липса на среди, че направо можеше да ти се доповръща - ама нормално като ползват бас за среда ....) а да се придържаме/те към топика на темата, а и да се п олучи добра тема с хубави коментари.

Лек ден желая на всички !
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DJ Popa
има известен опит
има известен опит

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пет Апр 28, 2006 2:04 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз казах ли ти в датата , че си направил едно голямо мазало !!! А сега кажи кой "инженер" ти ги изчислява !!! Като лъжеш децата там , не си мисли , че можеш да излъжеш и тия дето си имаме понятие от нещата !!! Evil or Very Mad Evil or Very Mad Evil or Very Mad Смятал съм проект с тези драйвери и ми е ясно , че за максимално плоска АЧХ ти трябват 1брой бас от този тип и 2!!! броя FRS8M , които да се погасят малко с делител. Казах ли ти и за хода !!! Ама кой да слуша.....

Последната промяна е направена от DJ Popa на Пет Апр 28, 2006 2:09 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
brum
отстранен

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Апр 28, 2006 2:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Как преценяш 3дб разлика на слухSmile ?
Върнете се в началото
DJ Popa
има известен опит
има известен опит

МнениеПуснато на: Пет Апр 28, 2006 2:19 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

brum написа:
Как преценяш 3дб разлика на слухSmile ?

Човека и други неща преценя на слух Very Happy . Гледай какво ми беше писал на ЛС в датата:

"...Я, що да те изяждам ? Лесно ще кажа защо съм дал такава характеристика. Не е измервана, така че не е 100% точна все пак. Но 3 програми се припокриват (включително и тази на визатон) като графики на полученото на басовете. След това пък съм тествал с звуков генератор. 30хз се чуват много слабо, при 33 хз вече баса е достатъчно силен за да ти замъгли съзнанието при мощност 100 вата. При 35 разлика спрямо 33 няма. При 31 силата е тамън толкова, че като вкарам корекции от усилвателя +3дб да се изравни със звуковото налягане, което получавам при 33дб и 100 вата. За това смятам че е -3дб при 31хз. Естествено може и да е малко повече - да кажем -5 -6.
+ това, нали се сещаш, че кътфинфъра е в 50 литра обем на кутията, аз говоря за почти 100 литра, така че не виждам къде е базата за сравнение. То онзи говорител ако го шибнат в 100 литра, вероятно ще падне поне под 30 на -3;-6 дб, така че за какво говорим...."

кътфинфъра=Кътфингъра на Ручо To funny Направо си е за ранг "БИСЕРНА МИДА" Very Happy ...
Върнете се в началото
McBright
има опит
има опит

МнениеПуснато на: Пет Апр 28, 2006 2:32 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Холоуман, отговорил съм ти на ЛС, за да не се разводява темата. Като си прочетеш ЛС-то, очаквам за адекватна реакция Wink
Върнете се в началото
DJ Popa
има известен опит
има известен опит

МнениеПуснато на: Пет Апр 28, 2006 2:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

OK , щом съм те сбъркал с най-добрия ти приятел-ИЗВИНЯВАЙ най-искрено !!! Само дето ми се вижда мнооооого съмнително как и двамата правите едни и същи проекти с едни и същи грешки , че и веднага се сети за НЕРВАКА /пък ние с него на лични се надприказвахме/ Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes ... Няма значение все пак ... Дано някой ти помогне , защото аз не бих , след като ме осветли в датата , че нищо не разбирам.... Пардон , той беше най-добрия ти приятел Laughing ....
Върнете се в началото
Marto (myst3)
има известен опит
има известен опит

МнениеПуснато на: Пет Апр 28, 2006 3:38 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Моите колони са с такива БАСОВИ говорители. Размерите са почти същите. Когато бяха с ФИ имаха достатъчно нисък бас. Сега са в малко по-малак затворен обем и не слизат толкова ниско, но за сметка на това баса е значително по-стегнат. И аз слушам на техникс в момента. При тях тонкоректорите са малко.... как да кажа...ниските се повдигат на 100 HZ а точно там честотната характеристика на TVM-те е завишена малко. Незнам как ти повдигаш точно около 30 HZ за да ги изравниш с 33 HZ и толкова ли е тясна лентата на повдигане. Едва ли JAMO-то има по-добър бас Rolling Eyes Май наистина съзнанието ти е замъглено, но не от баса Razz
ASUS P5B Deluxe | Core 2 Quad Q6600 @3600Mhz | CM Hyper6+ | 2x1GB TeamXtream Dark | Fortron FSP400-60GLN | NV 7600 GT ddr3 | Hauppauge WinTV-PVR-500 | 2x320 GB/16MB Seagate RAID 0 | CD-RW ТЕАС СD-W552CE | DVD-RW NEC ND-3500AG | NEC LCD2470WNX

Последната промяна е направена от Marto (myst3) на Пет Апр 28, 2006 5:07 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Rusin Atanasov
има опит
има опит

Местожителство: Стара Загора

МнениеПуснато на: Пет Апр 28, 2006 4:27 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Моля, да ми простите въпроса ама за какво са толкова много тези говорители /2 TVM 226 07 8Ohm и 2 Visaton FRS 8 M/. Има по 4 говорителя на бокс. За мен това е доста сложна система и донякъде безсмислена тъй като може да се мине и с 2 говорителя.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
gps
отстранен

МнениеПуснато на: Пет Апр 28, 2006 5:24 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Направо ме заболя главата докато прочета първия пост по темата и се опитам да разбера какво точно е направил юзъра Evil or Very Mad Мерил съм и съм прослушвал два ТВМ-а в общ обем 70 литра двата бяха 8 омови и вързани последователно Shocked Не ме питайте кой "гениален мозък" е родил тази идея че го баннаха миналата година от бгаудио защото се държа нагло Evil or Very Mad (от Бургас беше Wink )Както и да е.....на това "чудо" което беше при мен на 35 хц се чуваха само струйните шумове от фазоинвертора,едва над 45 хц изваждаше някакъв звук Wink -ясно е защо на всеки запознат с T/S параметрите на ТВМ-а Wink Така че всички тия херци за които пишеш са просто ала -бала ,случайно да ти хрумва че SPL се мери при точно определен като ниво сигнал Wink Че то с тия 100 вата и 20 хц ще изкараш от FRS8 Wink Very Happy А с тия 31,08 хц на фазоинвертора направо утрепа коча с лопатата Very Happy .Шегата настрана-ако искаш да направиш нещо свястно прочети как се смятат нещата!!Като за начало- ТВМ-а има голям Vas-70 литра и висок Qts-0,51(цитирам по памет) ......ако сложиш 1 твм в обем 70 литра то грубо казано Fs и Qts трябва да ги умножиш по 1,4 така че се получава резонансна честота на говорителя (сложен в обема 70 л!)=55-56 хц и Qts =0,75.Знаем че за максимално гладка АЧХ този Qts=0,75 ще ни върши работа но........с филтъра който отрязва на 150 хц Shocked ще вдигнеш Qts-а което въобще не е желателно!!!Така че приблизително бих ти препоръчал да сложеш 1 брой ТВМ в 70 литра и да го режеш над 500 хц иначе няма оправия.Можеш разбира се да го сложиш в по-голям обем от 70 л но тогава има други особенности....
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
McBright
има опит
има опит

МнениеПуснато на: Пет Апр 28, 2006 10:22 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Извинявам се, че поста ми е толкова труден за разчитане Embarassed

Използвайки бас бокс, параметрите на този ТВМ от сайта на производитея и малко ДОнастройки съм стигнал до следното.

Бас бокс ми показва в така направената кутия - V=73,28 Fb=31,08 F3=37,7 матеряла е с 18мм дебелина и размери 1000х280х350мм височина/ширина/дълбочина. ватата е с настройка normal. Порта е с размери 70мм диаметър и 110мм дължина. Данните на говорителя са вкарани каквото има на сайта, останалото е с "calculate all" бутона генерирано от програмата. Вкарани са и размерите на говорителя. Включен е ефекта на стаята (от часта с акустика) и ефекта на басрефлекс-а.

При такива настройки се получава описаното в пост 1.
Като задам настройка на ватата "heavy" Ф3-то пада на 35,51.

Бас рефлекса е "flared" и кръгъл, говорителите не са вкопани ами от пред, и са вързани серийно, за да получа 8 ома на колона, заради усилвателят който е 4-16 ома, а и да мога да ползвам херц-а (събууфера).
Върнете се в началото
djiv
има известен опит
има известен опит

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Съб Апр 29, 2006 1:36 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Извинявам се че се намесвам, защото и аз съм "гражданин на матрицата", ама...точно в това парче "Lil John - It's Me"
бас линията е около 50 - 60 хз. Да не кажа и по-високо на места. Няма по-ниски тонове. Затова ти харесва толкова това Jamo, защото то в този диапазон наистина "свири чудесно" кутията му е от изключителна изработка Very Happy . Направо цялата започва да "свири". Шегата настрана, ама ти McBright маи си свикнал да слушаш такъв тип бас, още повече и с този Loudness, направо цялата кутия резонира и вибрациите на дървото са на ниво Very Happy . Затова ти харесва баса, ама това не е Bass.

Отдеве един фен мина с едно кабрио и беше надул това парче и ми се похвали какъв "нисък бас" има в колата та го чух това парче. Не искам да те обидя ама...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Sylis
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит

Местожителство: Лясковец (студент в София)

МнениеПуснато на: Съб Апр 29, 2006 3:30 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

djiv написа:
Извинявам се че се намесвам, защото и аз съм "гражданин на матрицата", ама...точно в това парче "Lil John - It's Me"
бас линията е около 50 - 60 хз. Да не кажа и по-високо на места. Няма по-ниски тонове

Как пък прецени че най-ниските честоти са 50-60 хц. Shocked Shocked.На каква система слуша песента че си така сигурен.Пиърлес-а вкъщи временно е в басрефлекс,докато изработя неговата къщурка и си слиза на 35-40 хц на моменти тази песен (Специално за опита съм я изтеглил). WinkВ стаята ми има много лош резонанс на стените точно на 37 хц което изкуственно подчертава още повече ниските в тази област и именно затова смея да твърдя че има и по ниски моменти.Извинявай ама.... Confused

USB DAC PCM2706 + TDA1543
Red Pill
Full Range + 6 m Horn
Върнете се в началото
gps
отстранен

МнениеПуснато на: Нед Апр 30, 2006 9:57 am    Заглавие: Отговорете с цитат

McBright написа:
Извинявам се, че поста ми е толкова труден за разчитане Embarassed

Използвайки бас бокс, параметрите на този ТВМ от сайта на производитея и малко ДОнастройки съм стигнал до следното.

Бас бокс ми показва в така направената кутия - V=73,28 Fb=31,08 F3=37,7 матеряла е с 18мм дебелина и размери 1000х280х350мм височина/ширина/дълбочина. ватата е с настройка normal. Порта е с размери 70мм диаметър и 110мм дължина. Данните на говорителя са вкарани каквото има на сайта, останалото е с "calculate all" бутона генерирано от програмата. Вкарани са и размерите на говорителя. Включен е ефекта на стаята (от часта с акустика) и ефекта на басрефлекс-а.

При такива настройки се получава описаното в пост 1.
Като задам настройка на ватата "heavy" Ф3-то пада на 35,51.

Бас рефлекса е "flared" и кръгъл, говорителите не са вкопани ами от пред, и са вързани серийно, за да получа 8 ома на колона, заради усилвателят който е 4-16 ома, а и да мога да ползвам херц-а (събууфера).
1.Прараметрите на реалните говорители се различават от тези на производителя и понякога тази разлика е доста драстична така че говорителите просто трябва да се мерят и то след раздвижване.2.При два говорителя последователно или паралелно свързани T/S параметрите са други и се различават от тези на само 1 говорител.3.Не разбрах-ти си вкарал параметрите на 1 говорител в програмата а си сложил 2 в кутията???Нали при два говорителя Vas се удвоява!4.Не търси настройка на фазоинвертора под 35 хц .
Върнете се в началото
BotsRevenge
има опит
има опит

МнениеПуснато на: Нед Апр 30, 2006 11:01 am    Заглавие: Отговорете с цитат

В програмата са въведени два говорителя и тя отчете разликите в Т/S параметрите.
gps, споменаваш, че при теб този TVM не е паднал под 45хз и нямам причина да се съмнявам в думите ти, но когато с McBright пускахме колоните, дори при 35хз си имаше налягане. Аз му казах вече някои от грешките му - колоните са в ъглите на стаята; около тях няма никакво пространство, а са затиснати с бюро и само отпред има свободно пространство. И макар, че са допуснати тези грешки, 35, 40, а да не говорим за 45хз са осезаеми в задоволителна степен. За това аз съм на мнение, че в момента тези колони имат потенциала да направят сериозно звуково налягане, но нямат достатъчно място около тях.
Върнете се в началото
ND
има известен опит
има известен опит

Местожителство: Котел

МнениеПуснато на: Нед Апр 30, 2006 5:46 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

В ъглите Shocked ?......затиснати с бюро Shocked ?........ами стоящи вълни?.....или
преди всичко 30HZ ..... ами музика няма ли да слушате?
Прочети отново какво ти е написал GPS и най-малко промени разделителната честота, че с тия 150hz никога няма да ги скопосате Wink
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    www.bgaudio.org Форуми -> Озвучителни тела Loudspeaker Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети