Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
ortho има сериозен опит

|
Пуснато на: Пон Май 01, 2006 12:27 am Заглавие: Смущения от алтернатора! |
|
|
За пореден път търся помощ, надявам се че не съм ви писнал вече.
Преди време монтирах в старовремската си каруца едно стъпало Мджестик, с което захранвам 2 елипси на алпин.
Оттогава обаче чувам и смущения които отговарят , поне на слух, на честотата на въртене на алтернатора (мотора).
Не се влиаят толкова от степента на засилване на звука, колкото от оборотите.
Въпросът ми е как да ги премахна, защото когато слушам тиха музика в каруцата се чува много отчетливо.
Не съм ходил при момчетата в сервиза.
Мерси предварително за оговорите.
dr.ivo |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ogy чете и пита

|
Пуснато на: Пон Май 01, 2006 1:04 am Заглавие: |
|
|
Ами сложи си едно филтърче на захранващия кабел (на плюса) и проблема ти е решен. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Пон Май 01, 2006 4:35 am Заглавие: |
|
|
За тази работа има специални кондензатори които се слагат възможно най-близко до алтернатора |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mitaka има опит

|
Пуснато на: Пон Май 01, 2006 8:16 am Заглавие: |
|
|
Док, не е задължително смущенията на идват от алтернантора. Особенно при по стари автомобили съм имал случаи при които смущенията се индуцират от запалителната система и най-вече от стари високоволтови кабели с влошени изолационни параметри ... ако колата ти е Опел има вероятност и за един друг проблем ... разбира се това важи ако колата ти е бензинова де ..  _________________ Малко са тези, които знаят колко много е необходимо да се знае, за да се осъзнае колко малко знаем .... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
AlexKame трупа сериозен опит

|
Пуснато на: Пон Май 01, 2006 9:17 am Заглавие: |
|
|
mitaka написа: | Док, не е задължително смущенията на идват от алтернантора. Особенно при по стари автомобили съм имал случаи при които смущенията се индуцират от запалителната система и най-вече от стари високоволтови кабели с влошени изолационни параметри ... ако колата ти е Опел има вероятност и за един друг проблем ... разбира се това важи ако колата ти е бензинова де ..  |
Я издяй тайната за бензиновите опели
м/у другото и при мен хвърля някакви едва доловими смущения като съм на радио - смятамм, че е от делкото. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Goro BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пон Май 01, 2006 9:29 am Заглавие: смущения от алтернатора |
|
|
Проблема беше много актуален на времето, когато се слушаше радио в колата на АМ, където смущенията са най-големи. Щом и на касетофон и на ЧМ има смущения, работата е сериозна.
Основните мерки са :
1. Захранване с дебели проводници директно от акумулатора.
2. Дросел на (+) до бушона на усилвателя (радиото).
3. Кабелите за свещите да са с вградени противосмутителни резистори. Те са с разпределено съпротивление и с паразитния капацитет образуват филтър за най-високочестотните смущения.
4. Да се почистят от корозия всички елекрически контактуващи връзки на предния капак, багажника, вратите и т.н.
5. Трябва да се обърне внимание и на мястото където се замасява кабела за антената, защото може от там да идва основно масата.
Голяма врътня е и трябва сам да си го направиш. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Пон Май 01, 2006 10:00 am Заглавие: |
|
|
Уф, и аз го имам тоя проблем, ама не ми се захваща защото както акза Goro е голяма врътка. При мен смущенията са само на радио, на цд няма.
Всичко което казва Goro е така.
Провери си и вторичната верига (високоволтовата) на запалването за утечки. Един лесен вариант е, като вземеш една пръскалка, от тези за миене на прозорци, пълниш я с вода и малко сол в нея. На работеща кола пръскаш по делко, капачка, кабели, свещи (не много де) и ако има пробив веднага ще си проличи в работата на дв.
Ако откриеш категорично причината, пусни едно съобщение тук, да спестиш борбата на други.
Успех! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Пон Май 01, 2006 10:02 am Заглавие: |
|
|
Да, бе какъв е тоя нишан с Опелите (освен че са Опел-и), че ми стана интересно  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Ivan Rachev BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пон Май 01, 2006 10:27 am Заглавие: |
|
|
ами ако има изгорял един от диодите на алтернатора ?  _________________ Etheraudio
BGaudio
Metropolisaudio
Министерство на Звука
.......срещу ми мишки църкат
като ме видят , познай къде си бъркат. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ortho има сериозен опит

|
Пуснато на: Пон Май 01, 2006 11:39 am Заглавие: |
|
|
Здравейте отново. Смущенията се чуват и на радио и на CD , но на радио май са по-силни!!?!!?
другото смущаващо нещо е, че ламата за динамото свети постоянно , но много слабо и се вижда само нощем, разбира се като махнеш рамъка свети силно !
Май Иван ще се окаже прав!!!
Ще я водя да и видят самия алтернатор!!!
После ще пиша за да се знае!!!
Лек ден на всички !!
dr.ivo |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Пон Май 01, 2006 1:01 pm Заглавие: |
|
|
Ivan Rachev написа: | ами ако има изгорял един от диодите на алтернатора ?  |
Това с едно осцилокопче може да се мерне.
ortho написа: |
... че ламата за динамото свети постоянно , но много слабо и се вижда само нощем, разбира се като махнеш рамъка свети силно !
Май Иван ще се окаже прав!!!
Ще я водя да и видят самия алтернатор!!!
После ще пиша за да се знае!!!
Лек ден на всички !!
dr.ivo |
Това говори обикновенно за изгорял диод в изправителя към индикаторната лампа |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mitaka има опит

|
Пуснато на: Пон Май 01, 2006 2:31 pm Заглавие: |
|
|
LZ написа: | Да, бе какъв е тоя нишан с Опелите (освен че са Опел-и), че ми стана интересно  |
Goro e описал в т.3 по-горе потенциалния проблем при по стари модели опели - въпросният резистор е монтиран в самата свещ (Bosch напр. има специални свещи за OPEL с вграден такъв резистор) и ако автомобила не е с оригиналните за модела свещи (което е нещо нормално за БГ щото тия свещи са 2-3 пъти по скъпи от стандартните) въпросният филтър не функционира коректно. В повечето модели автомобили въпросният обезшумителен резистор е монтиран в лулата на свеща и е независим от свеща. _________________ Малко са тези, които знаят колко много е необходимо да се знае, за да се осъзнае колко малко знаем .... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ortho има сериозен опит

|
Пуснато на: Сря Май 03, 2006 8:22 pm Заглавие: |
|
|
Такааа , смених диодната полчка , която в моя случай е комплект с четките и шумът изчезна на 80-90% поне на слух. Така че проблема е решен , или поне на 80-90 %
лека вечер на всички. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Сря Май 03, 2006 10:09 pm Заглавие: |
|
|
И индикаторната лампа за зареждането угасна, нали? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ortho има сериозен опит

|
Пуснато на: Чет Май 04, 2006 1:09 pm Заглавие: |
|
|
Такааа, темата продължава , защото се оказа че не шуми , ама и динамото не зарежда едвам се прибрах снощи !
Оправиха го и шумът си се върна , доброто поне е че знам че идва от динамото/алтернатора/ .
Някаква идея за това откъде да си намеря филтър за усилвателя или да го сложа на изходящия кабел на динамото???
Мерси за отоговорите.
dr.ivo |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|