Не сте се регистрирали? Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име
Пуснато на: Пон Май 15, 2006 10:29 am Заглавие: Акустиката ще ме довърши ...
Има ли форумци с малко повече опит в чистата акустика, че силите ми (колкото ги имам) свършиха?
Реших сериозно да се хвана с проблема за значението на фазите за баса. Вързах един синус генератор на входа на усилвателя и разхождайки се из помещението за няколко различни честоти (30, 40, 50, 60 ... 100) разхвърлях листчета с написани честотата и минимум или максимум. Обръщането на кабелите/фазите изобщо не промени местата на листчетата с надписи мин. и макс., макар да твърдях, че музикалния бас се променя значително
А сега най-трагичното за мен - в интервала 50 до 60 Хц изобщо няма никой! Особено в периметъра между тонколоните ... сякаш генератора е изключен или колоните са обърнати една към друга и тотално им се вадят сигналите Под и над тези честоти всичко си е на мястото и ОК.
Местих колоните напред-назад, в страни ... все тая.
Доколко е коректна постановката на подобно измерване, резултатът от което определено ме кара да страдам?
стаята ми е с размери 5x4 метра и има доста мебели и други боклуци вътре. За известно време колони бяха в средата на дългите стени - една срещу друга. Нещо не ми харесваше как се чува и реших като теб да си направя някой експерименти с ниските честоти. Оказа се, че честоти около 50-60 херца изобщо няма....дефазирах едната колона, появиха се ама изчезна всичко под 45 херца. Въртях колоните към ъглите, към стената, нагоре-надолу......никаква разлика. Почнах да ги разнасям из стаята ама все нещо куца, най-равна АЧХ се получи като се една до друга ама тогава каква полза, че са две. Сега едната е в центъра на едната дълга стена, а другата е в единия ъгъл на същата стена. Добре се получи ама не обичам асиметрията и скоро пак ще ги разнасям.
Много объркано стана...
Един съвет - има една програмка zetscope или нещо подобно беше, пускаш с NCH Tone Generator бял шум и на другата програма гледаш АЧХ. Само дълъг кабел за микрофона трябва и тетрадка и си правиш "карта" на помещението.
Постави колоните на желаните места. Отвори всички прозорци и врати и направи сравнение с резултатите при затворена стая. Ако има значителна разлика трябва да се съсредоточиш върху акустиката на стаята.
Виж в Гугъла "bass traps" и ги попрочети. Ако не те мързи - пробвай.
Напиши малко за това какви са колоните и драйверите,филтрите,кутийте...
След като ме подкрасти малко и аз се поразместих малко -опитно де и освен по-лошо друго не стана.Има още какво да се желае,но при тези ми колони като цяло-май повече и да искам няма да постигна-като равномерност на АЧХ ! Предполагам че колкото и да правя по акустиката на стаята-ефекта няма да е по-добър и евтин отколкото ако се вложат парите за едни по-качествени колони!Поне при мен де.
Благодаря за вниманието към въпроса ми!
Пода е ламиниран, но (!) е покрит с дебел вълнен килим.
В ъглите - от тавана до пода - бас трапове на Ауралекс.
Колоните - на средата на дългата стена (знам, че така е неправилно, но пък в тази стая живеем ) - срещу колоните на стената 10 панела и на тавана 2 панела (60Х60см.) от studiofoam на Ауралекс (това работи с поглъщане и дифузия за висок бас и среди) , зад колоните 3 панела на стената и 3 на тавана. Помещението е отворено с два портала към едната къса страна към антре и кухничка. няма пердета, само един кожен диван и два фотьойла.
Колоните са с два баса и два басрефлекса отворени назад всяка.
Идва момчето, което ми прави проекта и като чу се втрещи
На 50 Hz пробвах само едната колона вкл., едната вкл. противофазно на другата ... НИЩО! Чуват се само по ъглите на стаята и в средата срещу колоните все едно е изкл. всичко!
схема:
HELP ME!
Ако работи само едната колона как звучи, има ли си всички честоти?
Според мен спри едната колона, а на другата и намери място за да звучи добре, после спираш "настроената" и мъкнеш другата из апартамента. Наведнъж двете да докараш да свирят "оптимално" с формата на жилището ти.....трудно ми изглежда. Според мен, почти винаги ако всяка колона звучи добре поотделно, после е само въпрос на фаза за да звучат и двете добре заедно.
Успех, и по-малко нерви
Последната промяна е направена от gattaca на Вто Май 16, 2006 11:04 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пуснато на: Вто Май 16, 2006 10:35 am Заглавие:
Един съвет и от мен.
Всеки trobleshooting започва с изолиране източника на проблема.
При теб проблемът е или в помещението, или в тонколоните.
Моят съвет е да вземеш назаем чифт колони, различен модел от твоите и да повториш експеримента.
Така ще имаш сигурна отправна точка...
Успех!
Ако работи само едната колона как звучи, има ли си всички честоти?
Не, същата работа както и с двете работещи...
gattaca написа:
Според мен спри едната колона, а на другата и намери място за да звучи добре, после спираш "настроената" и мъкнеш другата из апартамента.
Въртях ги из стаята заедно с усилвателя и сигнал генератора.
Размених им местата с дивана (на скицата) и 50Хц зазвучаха малко по-силно т. е. появиха се все пак
Ефектът на минимум меджу двете колони обаче е все така силен + доста по-силни честоти под и над 50Хц.
Сложих ги и на късата стена между прозорците - стояща вълна с максимум около средата на помещението. 50 Хц пак са проблем...
gattaca написа:
Според мен, почти винаги ако всяка колона звучи добре поотделно, после е само въпрос на фаза за да звучат и двете добре заедно.
Няма такова място в тази стая обаче...
Отворих прозорците - без промяна за проблемната честота.
Един съвет и от мен.
Всеки trobleshooting започва с изолиране източника на проблема.
При теб проблемът е или в помещението, или в тонколоните.
Моят съвет е да вземеш назаем чифт колони, различен модел от твоите и да повториш експеримента.
Така ще имаш сигурна отправна точка...
Успех!
Направо не знам откъде да ги намеря ... Може би трябва да са отворени отпред, а не назад както са моите.
Ще идва акустик, ще мери и слуша, за да дефинира проблема...
ПО моему ще иска бас трапове, но по стените, защото ъглите са ми вече третирани догоре. Специалистът трябва да рече къде да ги слагаме...
Докато дойде обаче, нагласих горе-долу отстоянието на колоните от задната стена така, че стоящата вълна да е с минимум в средата на стаята и на дивана за слушане да е с някакъв амплитуден подем.
Малка промяна на Ъгъла между тях дава драматична разлика в проблемната честота - по ъглите става силно, между колоните затихва още...
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7Следваща
Страница 1 от 7
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети