Bulgarian Audiophile Society
Добре дошъл, непознат! Можеш да се регистрираш безплатно тук!
Имай предвид, че този форум не е за начинаещи!

Навигация
·Начало
·Форуми
·Публикувай статия
·Моят акаунт
·Upload
·Download
·Архив
·Връзки
·Класация
·Теми
·Gallery Галерия
·Нова Галерия
·Конвертор на кирилица

Реклама

Онлайн магазин

Галерия
·Галерия
·Енциклопедия
·Пропаганда

Реклама от Google

Login
Псевдоним

Парола

Не сте се регистрирали?
Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име

Forums

Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 продавам CD Philips CDC 745 за 40 лева
 Philips CD960
 Продавам две 6" ви басчета
 Продавам дек Technics RS-BX404
 Продавам тунер Technics ST-G460
 Как го прави Олег Рулит
 Продавам транзисторен ресивър JVC за 140 лева
 Купувам лампомер TESLA BM215A
 Продавам усилвател със субуфер 8" Megavox
 Пусни своя глас!Бъди пич!Бъди Българин!
 разпродажба 12",15",18" говорители
 Използване на 24 битов сигнал в SpectraLab
 Търся Fostex fe 126
 Китосване или рязане ?
 МОЯТ ПОСЛЕДЕН ЛАМПОВ УСИЛВАТЕЛ
 Продавам активен суб Harman/Kardon с дефект
 Пустите му АМЕРИКАНЦИ
 Подкрепете и този форум...

bgaudio.org Forums

www.bgaudio.org :: Преглед на тема - Акустиката ще ме довърши ...
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   Потребителски групиПотребителски групи   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Акустиката ще ме довърши ...
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща

Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    www.bgaudio.org Форуми -> Акустика
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Krasi Yonchev
BG Audio Team™
BG Audio Team™

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Май 26, 2006 11:02 am    Заглавие: Отговорете с цитат

beauty_divine написа:
Доколкото разбирам, записана на ЦД Вобел развивка върши задоволителна работа за определяне на слух добри и лоши места ?

Какво искаш да кажеш с ЦД Вобел? Нещо ми се губи, сори за което.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Removed

МнениеПуснато на: Пет Май 26, 2006 12:00 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

scav написа:
beauty_divine написа:
Доколкото разбирам, записана на ЦД Вобел развивка върши задоволителна работа за определяне на слух добри и лоши места ?

Wobbel=Sweep (генератор, сигнал) немски/английски.
За приблизителна качествена оценка става. При опитно ухо, все пак.
Но за запис на АЧХ е сложно, поради трудности в синхронизацията на скалите честота-амплитуда /Х-У/. Така че е добре суип-генератора да е част от измервателния комплекс. Иначе ще видиш пиковете и пропаданията без да знаеш точните честоти.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Removed

МнениеПуснато на: Пет Май 26, 2006 12:18 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

scav написа:

Извини ме, не го казах мн. ясно Smile
Записана на ЦД (бавна) честотна развивка с равна амплитудна х-ка.
Полезна работа Wink
Върнете се в началото
Removed

МнениеПуснато на: Пет Май 26, 2006 12:20 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ultimate написа:
Иначе ще видиш пиковете и пропаданията без да знаеш точните честоти.

Така е! Very Happy
Не е подходящо за мерене, но пък става за оценка на ухо равномерността на АЧХ на избраната позиция от помещението. Smile
Върнете се в началото
Removed

МнениеПуснато на: Пет Май 26, 2006 12:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

beauty_divine написа:
ultimate написа:
Иначе ще видиш пиковете и пропаданията без да знаеш точните честоти.

Така е! Very Happy
Не е подходящо за мерене, но пък става за оценка на ухо равномерността на АЧХ на избраната позиция от помещението. Smile

Разбира се. За това е и предназначен. Както и фиксираните честоти от по няколко секунди на тези ширпотребски тестови СД-та.
Върнете се в началото
Removed

МнениеПуснато на: Пет Май 26, 2006 12:28 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ivan Rachev написа:
съветвам те да си смениш колоните първо преди да даваш пари за акустична обработка Wink

Сори, но нещата се подредиха обратно във времето Very Happy
Което не затваря вратата за възможността - нови колони (т.е. нова радост Very Happy )
Акустичната обработка се наложи не само поради неточно възпроизвеждане на музика, а заради буквално главоболния акустичен дискомфорт, дължим на "добрите" архитекти на сградата.
Ползата от това беше незабавна.
Вече се разбира какво говори телевизора, когато още някой в стаята казва нещо... Very Happy
Върнете се в началото
Bojidar Bojanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™

МнениеПуснато на: Пет Май 26, 2006 7:40 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами аз не знам отговора...., затова не го и написах. На мене също ми предстои борба с помещение с много неприятна геометрия. Чета внимателно какво се пише в темата. Чел съм, а и в момента чета теория и по принцип различна литература, различни мнения, отзиви. В последно време започнах да застъпвам идеята за минималната намеса както по пътя на сигнала, така и в естествената акустична среда в която е: а. еволюирал човека, б. израстнал, в. адаптирал се, г. променил според собсвените си представи и възможности, за комфорт на битуване.
Акустичното въздействие на Бастрапа ще доведе, малко или много до различни "резонансни", фазово и честотно зависими ефекти в помещението, а и както да го въртим, това си е резонансна система.
И двата пъти, когато слушах специално "обработени" с бастрапове помещения, с различни, претенциозни, но не референтни системи, не за дълго, но с мои дискове, не ме напусна усещането за неестествен, сякаш "извлечен" от познатия ми контекс звук, с акцентиране на определени детайли и загуба на други. Говоря за целия музикален спектър. Може да се е дължало на музикалната ситема, не знам...

Иво, силно ме заинтригува. И си прав за смяната на колоните, беше ми на езика.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя AIM Адрес
Krasi Yonchev
BG Audio Team™
BG Audio Team™

МнениеПуснато на: Съб Май 27, 2006 8:24 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Bojo написа:
В последно време започнах да застъпвам идеята за минималната намеса както по пътя на сигнала, така и в естествената акустична среда

Границите на твоята "естествена" акустична среда действат точно по / срещу пътя на сигнала с обратна връзка довеждаща до отрицателен акт а бас трапа е единствената безболезнена възможност, която можеш да използваш "за да няма обратна връзка". Не знам просто по какъв друг начин да се изразя че да е ясно...

Bojo написа:
Акустичното въздействие на Бастрапа ще доведе, малко или много до различни "резонансни", фазово и честотно зависими ефекти в помещението, а и както да го въртим, това си е резонансна система.

Резонанната система е самата стая - троен бенд пейс филтър. Бас трапа не довежда до изброените от теб аномалии. Той ги спира.

Bojo написа:
...не ме напусна усещането за неестествен, сякаш "извлечен" от познатия ми контекс звук, с акцентиране на определени детайли и загуба на други. Говоря за целия музикален спектър.

Когато приключа акустичната обработка по собственото си студио те каня да послушаме заедно лубимата ти музика, но все пак:

Bojo написа:
Може да се е дължало на музикалната ситема, не знам

И аз мисля така.
Върнете се в началото
Bojidar Bojanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™

МнениеПуснато на: Съб Май 27, 2006 12:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

СКАВ, мисля че те разбирам, ако не отлично, то поне в основните неща, но не със всичко съм съгласен.
Естествено че стаята е разонансна състема. Начичам я "естествена" поради причина, че това е естествената среда в която съществувам, моделирана в компромис между възможностите и желанието ми (както и при болшинството от приятелите ми единомишленици). Аз искам да слушам музика в тази среда. Елиминирането на обратната връзка, чрез бастрап първо е компромисно, второ, доколкото съм разбрал, е за тясна честотна лента, ОК - слагаме няколко бастрапа. Но като разглеждаме бастрапа като идеален акуститичен "инструмент", нещата са добре, но това е реална механична, резонансна камера, с всичките компромиси при проектирането и изработката и (ръбове, плоскости които отразяват, вибрации пораждащи се в материала и др. и именно те пораждат ефектите за които споменах). Затихвайки един (остро изразен) модален резонанс на помещението, конструкцията създава други, по-малки, за различни честоти, и то непредвидими при проектирането (поне за мен, или поне на мен така ми се струва). Нека не забравяме че честотите между 800Hz и 6kHz "носят" основната информация. Иммено тях не искам да "засягам". Това е моето лично мнение, навярно следствие на недостатъчен "експириънс" и то подлежи всеки един момент на промяна - ясно как. След което започвам да "кова" бастрапове. Very Happy Very Happy Very Happy DGD - такива неще правиш ли?

"Минималната намеса по пътя на сигнала" се отнася за електрическия сигнал.

ПП Благодаря за предложението - с радост ще послушам музика и ще се запозная с теб. А може би и преди да си довършил студиото - на чаша бира.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя AIM Адрес
Krasi Yonchev
BG Audio Team™
BG Audio Team™

МнениеПуснато на: Съб Май 27, 2006 4:10 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Елиминирането на обратната връзка, чрез бастрап първо е компромисно, второ, доколкото съм разбрал, е за тясна честотна лента. Затихвайки един (остро изразен) модален резонанс на помещението, конструкцията създава други, по-малки, за различни честоти

Бас трапинга, който визираш (панелни / хелмоц резонатори), е част от едно друго време. Време, в което се е смятало, че единствените честоти за трапване са тези, които са директно вързани с размерите на помещението. Изработват се от резониращ материал, поставят се на стената (т.е. където е най-голямо налягането) и когато звуковата вълна удари повърхноста, налягането се поема и разсейва с вибрация. Да, те работят в много малък диапазон. Да, те могат да бъдат и причина за пораждане на няколко други малки резонанси, но дори и в този случай те вършат добра работа поради една причина:

По-добре е да имаш помещение с повече амплитудни върхове (по-голяма стая), които са близки един до друг и не са толкова силно изразени, отколкото стая с много по-малко, но силно изразени и действащи в голям диапазон. Мисля, че от опит и слушане, в различни по големина помещения, трябва да си разбрал това. Ако не, изяснявайки си причината, то поне доверявайки се на слуха си. Точно поради тази причина тази техника на бас трапинг върши не малка работа, като разбдробява големите пикове на малки, които са близки един до друг, но с по-малка амплитуда и Q точка.

Прав си. В изветен смисъл могат да се нарекат компромис, но не поради изложената от теб причина. Компромис са до толкова, до колкото разсейват в много малък диапазон, пренебрегвайки факта, че във всички затворени помещения възникват акустични интерференци които разпокъсват цялото честотно разпределение, не само честотите следствие от модите. Това налага друг подход за действие - широколентовите АБСОРБЕРИ, които работят на съвсем друг принцип - фрикция. Там е истината.
Върнете се в началото
Removed

МнениеПуснато на: Нед Май 28, 2006 9:17 am    Заглавие: Отговорете с цитат

scav написа:
... Това налага друг подход за действие - широколентовите АБСОРБЕРИ, които работят на съвсем друг принцип - фрикция. Там е истината.

Съгласен съм с Краси, че истината е в абсорберите с едно допълнение - подходящо комбинирани с дифузери.
Ето едно широколентово решение с което мисля да направя проби идната седмица:
http://www.auralex.com/acoustic_foam_trutrap/acoustic_foam_trutrap.asp
Ще пиша какво съм чул/видял.
Божо, ако стаята ти е наистина толкова кошмарна като геометрия, може би пълното т.е. адекватно третиране ще ти струва доста средства. По тази причина аз се концентрирах върху "санитарен минимум" обработка (т.е. поносима цена на акуст. материал)+ търсене на оптимална точка за слушане. За сега ми върши работа понеже не ми коства екстра средства, но експериментите продължават Very Happy
Понеже ме посъветваха в посока на смяна на колоните, рекох да питам:
Към Колони с басрефлекс насочен напред ли да се насоча?
Такава конфигурация предполага ли по-малко бас акустични проблеми?
Имам усещането (може и да греша), че отворените назад колони (сегашните ми) са значителен % от проблема (по-скоро кошмара) със стоящите вълни и дълбоките бас пикове.
Краси?
Върнете се в началото
Bojidar Bojanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™

МнениеПуснато на: Нед Май 28, 2006 4:41 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Скав, досега си мислех точно, и само за бастрап, изпълнен като Хелмхолцов резонатор. Мислех че абсорбирането е метод който е приложим за честоти, доста по-високи от реално създаваните от модовете на помещението. Знам че има фирми които произвеждат материали за които твърдят че действат и за по-ниски честоти. Една част от тези фирми не дават техническа информация (смислена) заради ноу-хауто което имат, други за да ти вземат пари за проектиране, което в "белите" държави е много скъпо, трети защото са мошенници, а на четвърти цените са космически. Информацията която имам за материали (на достъпни цени) не вършат работа за честоти под 500-600 Hz и на практика само поглъщат остри резонанси от отразяване в камък, стъкло и др. или за обезшумяване (корпусен шум, вибрации... Проблем за това при мен не съществува, а и при beauty_divine, също. Може и да се заблуждавам, не съм навътре в материята...

beauty_divine стаята не е чак с кошмарна, по-скоро с неприятна геометрия. Нищо фатално, но все пак ще е стаята в която ще слушам музика. След напълването и с различни битови предмети от първа необходимост- кресло, маса за чашата ми и почивка от поне няколко месеца от разправиите със строители, мазачи, бояджии и пр., няма да пожаля средства, енергия и нерви да я докарам до "приличен" за слушане на музика вид. Твоя и на Ксав експириънс и съвети ще са ми от полза. Колкото до колоните съвета ми е за преден басрефлекс (от години съм на това мнение и даже Оушънмена не можа да ме разубеди). Освен това - опитай се да чуеш в твоето реално помещение кокото си може повече колони. Това ще ти даде най-добра представа. В момента при мен са малките хорни на Ручо. Мога да ти ги дам за седмица да ги послушаш.
Върнете се в началото
Removed

МнениеПуснато на: Нед Май 28, 2006 9:14 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Bojo написа:
Колкото до колоните съвета ми е за преден басрефлекс (от години съм на това мнение и даже Оушънмена не можа да ме разубеди). Освен това - опитай се да чуеш в твоето реално помещение кокото си може повече колони. Това ще ти даде най-добра представа. В момента при мен са малките хорни на Ручо. Мога да ти ги дам за седмица да ги послушаш.

Божо, благодаря ти за предложението, но в момента ситуацията при мен е много зле откъм възможности за използване време и усиля за хоби дейности (здравословно състояние на възрастните ми родители) Sad
С удоволствие бих споделил какво аз съм намерил като опит с пробите в моята стая. Понеже пробния кит с бастрапове на Ауралекс ми е в махалата, се надявам тази седмица да мога да направя поне нещо с него.
Относно предния басрефлекс (нямам опит с таква), звученето на подобни колони по-независимо ли е от разположението им?
Гледах преди време едни на JBL, затворени, но с пасивна мембрана отпред. Подобно решение заслужава ли внимание?
Върнете се в началото
Removed

МнениеПуснато на: Нед Май 28, 2006 11:24 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Според мен с преден бас рефлекс се получава по-добра насоченост(по-малко рефракций от областа зад тонколоните) в нискочестотната област.По не са капризни.Но не съм пробвал с комбиниран преден и заден бас рефлекс.Поне при мен (в моята акустична среда) с преден е по-добре.
Аз лично в твоят случай бих се възползвал от предложението на Bojo!
Всъщност и други колони ако ти попаднат-пробвай.Това е по-лесно за елиминиране като проблем.Надявам се не се осланяш на това че само едното(нови колони или ауралекс) ще ти реши проблемите!
Върнете се в началото
Removed

МнениеПуснато на: Пон Май 29, 2006 7:42 am    Заглавие: Отговорете с цитат

slaff4o написа:
....Надявам се не се осланяш на това че само едното(нови колони или ауралекс) ще ти реши проблемите!

Все по-малко си мисля, че ще намеря (лесно) комплексно решение на акустичните проблеми с които се сблъсках. Sad
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    www.bgaudio.org Форуми -> Акустика Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Следваща
Страница 5 от 7

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети