Bulgarian Audiophile Society
Добре дошъл, непознат! Можеш да се регистрираш безплатно тук!
Имай предвид, че този форум не е за начинаещи!

Навигация
·Начало
·Форуми
·Публикувай статия
·Моят акаунт
·Upload
·Download
·Архив
·Връзки
·Класация
·Теми
·Gallery Галерия
·Нова Галерия
·Конвертор на кирилица

Реклама

Онлайн магазин

Галерия
·Галерия
·Енциклопедия
·Пропаганда

Реклама от Google

Login
Псевдоним

Парола

Не сте се регистрирали?
Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име

Forums

Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 продавам CD Philips CDC 745 за 40 лева
 Philips CD960
 Продавам две 6" ви басчета
 Продавам дек Technics RS-BX404
 Продавам тунер Technics ST-G460
 Как го прави Олег Рулит
 Продавам транзисторен ресивър JVC за 140 лева
 Купувам лампомер TESLA BM215A
 Продавам усилвател със субуфер 8" Megavox
 Пусни своя глас!Бъди пич!Бъди Българин!
 разпродажба 12",15",18" говорители
 Използване на 24 битов сигнал в SpectraLab
 Търся Fostex fe 126
 Китосване или рязане ?
 МОЯТ ПОСЛЕДЕН ЛАМПОВ УСИЛВАТЕЛ
 Продавам активен суб Harman/Kardon с дефект
 Пустите му АМЕРИКАНЦИ
 Подкрепете и този форум...

bgaudio.org Forums

www.bgaudio.org :: Преглед на тема - Какъв филтър бихте сложили?
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   Потребителски групиПотребителски групи   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Какъв филтър бихте сложили?

Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    www.bgaudio.org Форуми -> Озвучителни тела Loudspeaker
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Josif
има известен опит
има известен опит

МнениеПуснато на: Сря Юли 19, 2006 5:33 pm    Заглавие: Какъв филтър бихте сложили? Отговорете с цитат

Здраве на всички! Може ли да ми помогнете с идеи какъв филтър трябва да сложа за тези високоговорители? Нискочестотния е Eminence Delta pro-12A, а високочестотния е Eminence APT80 Supertweeter.
Препоръчителният кросоувър го дават да е на 3500Hz за пищялката.
Работния обхват от 3,5-20KHz
Резонансна честота - 2,5 KHz
Чувствителност - 105dB

За ниските:
Работния обхват от 52-4,5KHz
Резонансна честота 51Hz
Чувствителност - 99,2dB

И двата драйвера са с номинален импеданс 8 ома. Става дума за сценични монитори.

До сега мислех кросоувъра да е както го препоръчват - 3500Hz, но се чудех за реда на филтрите. Ниският говорител ми изглежда с много стръмен наклон, а пък от друга страна онзи пик на 2500Hz нещо не ми харесва.

Ще ми е интересно вие какво бихте направили?[/img]
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
gps
отстранен

МнениеПуснато на: Сря Юли 19, 2006 5:39 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Тези рупорни високочестотни ако ги режеш ниско стават кресливи защото не могат да извадят както трябва средите.А фабрични филтри не предлагат ли?Доколкото знам има такива с защита на говорителя и без тази защита живота на вч говорител може да е кратък Winkp.s.-сега видях голямата разлика между чувствителноста на вч и нч -как ще я изравниш?Това са 5-6 дв все пак....има начини ама...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Josif
има известен опит
има известен опит

МнениеПуснато на: Сря Юли 19, 2006 6:11 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Еми, не внасят до колкото разбрах. Иначе на сайта им има някакви предимно от 2 ред.
А мен ме притеснява наклона на нискочестотния говорител - стръмността му е повече от 20dB/oct.

Тук съм драснал някаква идея, но се притеснявам да не съм се поувлякал? Rolling Eyes

То те няма да работят на 400W, по-скоро на около 150W. Какви са начините сам да си направя защита - предпазители или просто да сложа маломощни съпротивления? Laughing
Върнете се в началото
Removed

МнениеПуснато на: Сря Юли 19, 2006 6:27 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Aми то си пише... 3 ред >= 5000 Hz това препоръчват.
Въпреки че така го направих 3 бр ми изгоряха не съм ги претоварил просто се прекъснаха и затова не съм очарован от тях
Върнете се в началото
gps
отстранен

МнениеПуснато на: Чет Юли 20, 2006 7:43 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Не може към филтрите за профи озвучителни тела да се подхожда с методите които се използват при домашните Wink Този филтър който си дал макар и усложнен би бил приложим единствено за озвучаване в къщи с малка мощност но на 150 W реални? Как си ги представяш тия R-ове .......хайде в вч звено ще минеш с 20 ватови ама в нч звено?А индуктивностите в нч звено с какъв диаметър проводник трябва да са?Защото съм виждал доста изгорели индуктивности на профи озвучителни тела при това не на нч говорител а на средно и вч говорители!Оптималния вариант за профи озвучаване е на нч въобще да няма филтър което означава че просто трябва да избереш подходящ говорител.Повярвай ми така е далеч по-лесно отколкото неподходящ говорител да го приспособяваш по някакъв начин.p.s. -при вч филтър можеш да минеш с 3-ти ред и делител с резистори за изравняване с нч говорител-това е класическата схема на Динакорд.
Върнете се в началото
Ivo_Hristev
BG Audio Team™
BG Audio Team™

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Юли 20, 2006 7:53 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако е много скъп високочестотния, като допълнение можеш да вградиш защита във филтрите ( например с крушки ).

www.stivox.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
D.Kolev
BG Audio Team™
BG Audio Team™

Местожителство: В.Търново

МнениеПуснато на: Чет Юли 20, 2006 9:47 am    Заглавие: Отговорете с цитат

не си си подбрал говорителите добре и е хубаво да кажеш в каква конструкция ще свирят.
за мене варианта е да се сложат два НЧ , че да повдигнеш евентуално с 5-6дб ниските, обаче си остават тия гадни пикове на 250хз и 2,5к а рязането щеш-нещеш ще е на 3к/3,5к освен ако не сложиш СЧ и така да избегнеш единия пик поне.
Върнете се в началото
Removed

МнениеПуснато на: Чет Юли 20, 2006 10:08 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Josif написа:

А мен ме притеснява наклона на нискочестотния говорител - стръмността му е повече от 20dB/oct.

Вместо да си доволен ти се притесняваш.Този говорител ще работи добре и с първи ред.А високочестотния с втори.Пика около два khz може да се потисне при сфазирането на говорителите.Стойноста му не е голяма ,а и е сравнително тесен.
Върнете се в началото
Removed

МнениеПуснато на: Чет Юли 20, 2006 11:26 am    Заглавие: Отговорете с цитат

За Еminence този пик при средите е типичен и от опит мога да твърдя,че така звучат малко по-добре(за профи изпълнение,разбира се) от други профи говорители,но Делтите са им слабата серия,400-ватова DELTA 15 например, на 200 вата вече "сдава багажа",най-вече заради слабото изпълнение на звуковата бобина-тя не изгаря,а просто последните намотки нямат лак да ги държи.Ама пък 12'',за stage monitor,лично аз препоръчвам филтър от 2 ред и на баса,средите са доста по-разбираеми.
Върнете се в началото
Josif
има известен опит
има известен опит

МнениеПуснато на: Чет Юли 20, 2006 12:57 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря ви за многото и бързи отговори.
Значи, за подбирането на високоговорителите - тези се били водили нещо като комплект, въпреки, че на мен не ми изглеждат такива. Не са и евтини.

Като цяло какво ме съветвате - 3-ти ред за ВС и L-Pad, за да намаля чувствителността на пищялката. Естествено ще се поозоря с мощностите на резисторите. Във всеки случай нямам място, пари и желание за два нискочестотни. Просто мониторите са два броя и са предостатъчни. Разпределението на мощността и по-слабия усилвател би трябвало да ми помогнат за R-рите.
Но какво да правя с LPass филтъра на НЧ? Ако сложа кросоувъра на 3500хц , то , той няма да има особен смисъл, май, ако е по-нисък ред от 4-ти? Тогава какво? Да не слагам никакъв, или...?

И какво мислите, излишни ли са RLC и RC веригите за изравняване на импеданса? Или някоя от тях?
Покажи мнения от преди:   
Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    www.bgaudio.org Форуми -> Озвучителни тела Loudspeaker Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети