| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
StefanStefanov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пон Окт 04, 2004 11:41 am Заглавие: Visaton FRS 8 - наследниците на CD кутиите |
|
|
След първоначалната проверка с подръчни средства как свирят FRS8 се заех да моделирам по-прилична кутия. След доста проби с MatCad се оказа че тези говорителчета свирят по-добре в линия, която се затваря към края си (обратното на "хорн"). С хорна не стават според моделите. Освен това пробвах JBL Speakershop и там се получи че с басрефлекс ще излезе доста по-добър изход в ниските честоти.
Тъй като искам да използвам колонките за компютър и за съраунд реших, че баса е доста важен и се заех да правя басрефлексни кутии.
Понеже обемът е около 6 литра и колонките не са много големи исках да пробвам как се работи с ламиниран паркет заради отличният му външен вид.
Колонките ги правих от паркет 8 мм, гърбът и дъното са от талашит 16 мм. Всички видими ръбове са фрезовани с оберфреза на 45 градуса. Там,където се лепят гърбът и дъното ламинатът е махнат пак с оберфреза за да хване лепилото по-добре.
Всички вътрешни шевове са уплътнени със силикон, както и около говорителите. За по-плътно лягане отворите на говорителите също са обработени с оберфреза. На стените е залепена вата около 1 см дебелина, фазоинверторът е от кутийки за витамини.
Според мен колонките вадят доста повече бас от TL-а на др. Кирилов, макар че още не сме ги сравнявали на един и същ усилвател. Но ако им се добави някякъв съб резултатът ще е още по-добър. Просто говорителчетата са доста малки.
Ето и снимки на резултата:
Ще се радвам да видя коментарите ви |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
JPW чете и пита

|
Пуснато на: Пон Окт 04, 2004 1:54 pm Заглавие: RE:Visaton FRS 8 - наследниците на CD кутиите |
|
|
Много идейно е с ламинирания паркет , изглеждат супер.Едни от първите ми колони направих от кутиите на стари телевизори Опера.Те са от лакиран шпертплат и са с толкова качествен лак , че изглеждат доста професионално.Имат голяма дълбочина (не на баса )на цвета. |
|
|
 |
KOKO1 има известен опит

|
Пуснато на: Вто Окт 05, 2004 1:45 pm Заглавие: Re: Visaton FRS 8 - наследниците на CD кутиите |
|
|
Този вариант ме кефи по-вече от кутийките за ЦД..
Ама не е ли малко тънък ламината ? Отвътре с какво си го демпфал , а дунапрен по стените слагал ли си ??
Струва ми се , че материала на кутииките от витаминие малко тънък за басрефлекс , да не се получават някакви вибрации на тръбичката..
Май си им сложил и някакви крачета , от какво са ?? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Окт 05, 2004 2:11 pm Заглавие: |
|
|
За малките размери ламината се държи добре. Но мисля, че няма да стане за по-големи кутии.
Стените са с вата около 1 см дебела (останала от старите ми Амфитони). Вибрират, но малко. Фазоинверторът мисля че се държи добре.
Крачетата са едни кръгчета от пореста гума със самозалепваща се страна, вече не помня от къде ги имам. Дебели са около 5 мм. |
|
|
 |
100 BG Audio Team™

|
Пуснато на: Сря Окт 06, 2004 9:39 pm Заглавие: 100 |
|
|
| За демфане на стените пробвай мазилото Body за шасита на автомобили. След намазване с него (разбира се, от вътрешната страна) значително отслабват резонансите на стените. |
|
|
 |
D.Kolev BG Audio Team™

Регистриран на: Aug 10, 2004 Мнения: 1467 Местожителство: В.Търново
|
Пуснато на: Пет Окт 08, 2004 10:22 am Заглавие: Re: Visaton FRS 8 - наследниците на CD кутиите |
|
|
| 3aropka написа: | исках да пробвам как се работи с ламиниран паркет заради отличният му външен вид.
|
извинявай , с това не мога да се съглася. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 08, 2004 10:46 am Заглавие: |
|
|
С кое по-точно?
С това, че ламинираният паркет има отличен външен вид ли? |
|
|
 |
D.Kolev BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пет Окт 08, 2004 6:40 pm Заглавие: |
|
|
именно , някак си не изглежда естественно и не е функционално .
а като се изтърка не можеш да го изцЪклиш , въобще лош и грозен материал , пластмаса в/у дърво . |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Окт 09, 2004 5:58 pm Заглавие: |
|
|
На мен пък ми харесва.
Този, който си го избрах не изглежда на парчета, а като цяла дъска.
И пасва идеално на всичките ми мебели в хола. |
|
|
 |
D.Kolev BG Audio Team™

|
Пуснато на: Нед Окт 10, 2004 9:40 am Заглавие: |
|
|
може и много други хора го харесват , нямам представа защо.
а на говорителите няма ли да им сложиш по един обръч или да им скриеш по някакъв начин ушите. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Окт 12, 2004 10:10 am Заглавие: |
|
|
Опитвам се да намеря подходящи решетки, но тези на Визатон са по 6 лева бройката!
Та като намеря решетки с човешки цени ще ги сложа.
Ако знаете някъде да продават казвайте. |
|
|
 |
oceanman BG Audio Team™

|
Пуснато на: Вто Окт 12, 2004 12:39 pm Заглавие: |
|
|
| Е как е като свирене...Аз преди година ги гледах през програмата...И за бас рефлекс учудващо отиват и на под 60 херца...Ама груповите закъснения стават огромни...Това говорителче е разкошно за ТЛ...похвали се как свирят... |
|
|
 |
oceanman BG Audio Team™

|
Пуснато на: Вто Окт 12, 2004 12:41 pm Заглавие: |
|
|
| И хода на мембраната е голям...недопустимо...ТЛ , затворена кутия ,или хорна ще го редуцират ще го редуцират... |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Окт 12, 2004 2:18 pm Заглавие: |
|
|
Добре се чува, наистина хода на мембраната е голям.
Но и в ТЛ е същото.
Мисля, че вади повече бас от ТЛ-а на др. Кирилов
(той нека също си напише мнението, чу ги).
За компютъра и за съраунд ме устройват напълно, което и беше целта ми. Обаче с помощта на един малък събуфер става още по-добре.
Сега мисля за някакъв съб за компютъра, купих си един Visaton W130S4. |
|
|
 |
oceanman BG Audio Team™

|
Пуснато на: Вто Окт 12, 2004 3:25 pm Заглавие: |
|
|
наистина хода при ТЛ е по-малък(виж статиите за ТЛ..)А и нагледно го сравнявах,тъй като имам 2 чифта колони с едни и същи говорители...А сам знаеш,че голямото Qts(в случая 1...) не е добре за бас рефлекс...ТЛ на Кирилов не съм го слушал но знаейки вече за възможностите на тази система,наистина звукът ще е по-добър и контролиран..Но дерзай...говорителчето е отлично...Довечера ще правя проби колко пределно може да слезе с ТЛ...И утре -други ден ще докладвам...  |
|
|
 |
|