Не сте се регистрирали? Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име
Пуснато на: Съб Мар 31, 2007 6:38 pm Заглавие: Помощ за лампово радио Blaupunkt
днес ми попадна един блаупункт лампов естествено и сметнах че тамата е за тук ...
открих го в кашон на два модула и нещо извадено и заместено с нещо подобно ! наричам го нещо защото не знам каква функция има ?
ето го радиото
ето го модула с изходния траф и захранването предполагам
това в ляво беше в алуминиев "кожух" беше извадено и седеше в кашона докато дясното беше боднато в празния цокъл от втората снимка обаче голо което ме навежда на мисълта че всъщност лявото е оригинала
ще ме извинявате обаче терминологията ми стига само до "това" "онова" и може да звучи леко смешно ...
та идеята ми е че ми се желае въпросното радио да свирне ( има вход за връзване на грамофон даже )
Последната промяна е направена от Removed на Съб Мар 31, 2007 7:23 pm; мнението е било променяно общо 1 път
По-сладко е сам да разбереш кое - какво. Все пак, подсказка - това е автомобилно радио, а едно лампово автомобилно радио има нужда от устройство, което да осигури значително по-високо от 12 волта напрежение (за анодно). Сега вземи се порови в книжките и виж - кое, какво...
Хайде, дерзай! Потърси нови лампи, съответните една шепа кондензатори и съпротивления и пр. И това е най-малкото...
Регистриран на: Dec 01, 2006 Мнения: 51 Местожителство: Велико Търново
Пуснато на: Пон Апр 02, 2007 9:01 am Заглавие:
Това, за което се чудиш какво е се нарича вибратор и служи за накъсване на правия ток. Може да бъде заменен от схема с мощни транзистори. Аз съм си имал доста главоболия с едно подобно радио, докато го пусна да работи като хората. Трябва да се регулира и да се почистят добре контактните пъпки(те са посребрени). Използването на вибратор си има и някой лоши страни(чува се шум от работата на вибратора) Това радио като гледам е със селенов изправител на анодното. Големия трансформатор, който се намира до вибратора повишава напрежението от 12(по-старите модели са на 6 волта) до 150 - 200волта в зависимост от модела. Преди да се опиташ. да го пуснеш виж на колко волта работи радиото, да не се окаже на 6 волта.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети