Bulgarian Audiophile Society
Добре дошъл, непознат! Можеш да се регистрираш безплатно тук!
Имай предвид, че този форум не е за начинаещи!

Навигация
·Начало
·Форуми
·Публикувай статия
·Моят акаунт
·Upload
·Download
·Архив
·Връзки
·Класация
·Теми
·Gallery Галерия
·Нова Галерия
·Конвертор на кирилица

Реклама

Онлайн магазин

Галерия
·Галерия
·Енциклопедия
·Пропаганда

Реклама от Google

Login
Псевдоним

Парола

Не сте се регистрирали?
Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име

Forums

Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 продавам CD Philips CDC 745 за 40 лева
 Philips CD960
 Продавам две 6" ви басчета
 Продавам дек Technics RS-BX404
 Продавам тунер Technics ST-G460
 Как го прави Олег Рулит
 Продавам транзисторен ресивър JVC за 140 лева
 Купувам лампомер TESLA BM215A
 Продавам усилвател със субуфер 8" Megavox
 Пусни своя глас!Бъди пич!Бъди Българин!
 разпродажба 12",15",18" говорители
 Използване на 24 битов сигнал в SpectraLab
 Търся Fostex fe 126
 Китосване или рязане ?
 МОЯТ ПОСЛЕДЕН ЛАМПОВ УСИЛВАТЕЛ
 Продавам активен суб Harman/Kardon с дефект
 Пустите му АМЕРИКАНЦИ
 Подкрепете и този форум...

bgaudio.org Forums

www.bgaudio.org :: Преглед на тема - Любопитно
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   Потребителски групиПотребителски групи   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Любопитно
Иди на страница 1, 2  Следваща

Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    www.bgaudio.org Форуми -> Усилватели
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
OB
чете

МнениеПуснато на: Пон Апр 30, 2007 9:43 pm    Заглавие: Любопитно Отговорете с цитат

Здравейте аудио маняци. Нямам намерението да ви пълня форумите с теми така, че моля след като приключим тази (надявам се бързо и лесно) да я изтриете ако искате Smile

Става въпрос за http://www.audiofanatic.it/Schemi/Tipo/Stato_solido/finali/pic_finaliSS/120W_TIP142_147.jpg

Знам, че сега всеки ще почне да ми лае колко е проста схемата и защо не съм бил ползвал "еди коя си" Smile

Моля ви не ми предлагайте интегрални схеми или всякакви други нещта а просто ми помогнете по следния начин, ако не изтрийте темата Smile

Като се приеме, че съм осигурил +-60В на схемата и реша да ползвам BDX66C i BDX67C има ли вариянт при който с тази схема (или с МАЛКО подобрения) да изкарам 150Вт за честоти от 20 до 80 Херца
Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimitar Chakarov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Пон Апр 30, 2007 11:52 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

BDX66/67 при всички случаи е по-добре от TIP142/147.За 150W и
+-45v стигат, но за 4ома говорител.На входа използвай BC556 или ВС640,а след него TIP41C.Добре е вместо с диодите преднапрежението
на крайните транзистори да се зададе с транзистор и тример за да може тока на покой на крайните да се настрои примерно на 0.1А.Повиши електролита към рез. 3К3 на 47мF/63V.Tова е най-малкото ,което трябва да се направи.

Последната промяна е направена от Dimitar Chakarov на Вто Май 01, 2007 9:27 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Feinde
има известен опит
има известен опит

МнениеПуснато на: Вто Май 01, 2007 12:19 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре е да стабилизираш напрежението на диференциалният усилвател или наи малкото след резистора 22к да сложиш електролит около 100uF. При напрежение 2 по 45 волта би трябвало да изкарва над 200 вата на 4 ома товар или над 100 вата при 8 ома.
Върнете се в началото
OB
чете

МнениеПуснато на: Вто Май 01, 2007 1:11 pm    Заглавие: мхм Отговорете с цитат

Еее това се казва форум Smile мерси за конкретните отговори.
Само не мога да разбера защо ampl ми предлага BC546 след като те са NPN а в схемата са дадени PNP

...Оффф хора направо побеснявам тука от ядове! Става въпрос за това, че най-различни производители на транзистори слагат крачетата съответващи на база емитер и колектор на кадето си поискат. В различните datasheet всяка фирма си прави каквото си иска (и може би за това повечето пъти ми гармеше схемата)
Моля ви дайте ми някакви малки транзистори дето са на входа които смятате, че ще си вършат добра работа и че 100% от кадето и да ги взема база емитер и колектор да са на едни и същи места.
И като изпробвам схемата мн ще съм ви благодарен ако проработи задоволително Razz
Върнете се в началото
D.Kolev
BG Audio Team™
BG Audio Team™

Местожителство: В.Търново

МнениеПуснато на: Вто Май 01, 2007 2:14 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

вероятно от недоглеждане е дал 546
би трябвало да ти свършат работа бц556/557/558/559/560. последните два са lownoise.
дръпни си дейташит на сименс и транзисторите ги подбери Wink
Върнете се в началото
bis
има опит
има опит

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Вто Май 01, 2007 3:56 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

@ОВ - имай в предвид, че Uceo на BDX66/67C е 120V и въобще не е желателно да ги пускаш на +-60V......особено като загреят.
Върнете се в началото
Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Май 01, 2007 9:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ще стане, но с подходящи транзистори.
BDX при тази мощнот няма да понесе максималното си напрежение дълго. Драйверният транзистор TIP141 е за 80в, а тряба да издържа на 120в поне. Входните транзистори BC558 ще работят при 60в, а са 30 волтови.

Последната промяна е направена от Goro на Чет Май 03, 2007 8:30 am; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Dimitar Chakarov
трупа сериозен опит
трупа сериозен опит

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Вто Май 01, 2007 9:42 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Извинявам се за транзисторите-в горния пост съм коригирал означенията.
Върнете се в началото
Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™

МнениеПуснато на: Сря Май 02, 2007 6:13 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Тук има транзистори каквито ти трябват: http://alldatasheet.com/
Главния ти проблем при тази мощност, без запаралелване, ще бъде охлаждането на транзисторите. Обърни внимание на термичното съпротивление на изолационните подложки.
Една слабост на схемата е недостатъчното преднапрежение на крайните транзистори, което ще е причина за степенка. Внимателно с това преднапрежение да не изгориш транзисторите. Това е сериозен проблем при дарлингтон транзисторите. Ако се загреят транзисторите, може да се получи положителна термична О.В.
Една полезна добавка към схемата е да се замени колекторния резистор на входното стъпало - 1,5 к с генератор на ток. Но това може да се направи само от човек с опит, който знае как да се бори със самовъзбуждането.
Върнете се в началото
OB
чете

МнениеПуснато на: Сря Май 02, 2007 1:53 pm    Заглавие: Резултати от 1 опит когато ми проработи с TIP142/7 Отговорете с цитат

Пропуснах да кажа, че когато ми проработи схемата още с TIP142/7 макар и без да разбирам нищо направих няколко опита и имах няколко впечатления които непременно трябва да кажа.

Товара ми е 15" 4 ома а захранването което е около 10Кг. около +-56В (еднакво)

1. Най-набиващото се беше, че при ниски честоти ми се ограничаваше сигнала почти без значение колко силно пускам (изненадващо от 0 до 50Хз беше по-малко от колкото от 60 и на горе) докъто при средни и високи честоти направо се уплаших каква сила извади.
2. При абсолютно всички опити които правих винаги когато предвижех мембраната на говорителя с ръка се чуваха 100Херца (захранващи)
3. Махнах 33 ома от емитера на TIP41 и "-" и кривенето при ниски честоти значително намаля
4. След това прибавих 1кОм между базата и емитера на TIP142 и кривенето почти изчезна, а след това 300 ома и кривенето напълно изчезна и силата стана ненормална..все едно съм сложил някакъв марков мощен усилвател Smile само, че се чуваше някакво странно пукане наподобяващо 100Херца (захранващи) и аз лудия давам гас до дупка и се кефя как удря като за световно ама на края някои транзистори изгармяха като пиратки а TIP142 стана с цвета на слънцето Smile което разбира се ми беше ясно, че е защото транзисторите ми не са за това напрежение и мощност.

Но ме интересува ако повторя същото само, че с BDX6/7C и TIP41C и увелича на 47мФ кондензатора отиващ към 3К3 и онова което каза Feinde, което не разбрах след кой 22К да сложа 100 (микро или нано)Ф ... дали ще се радвам на успехи или ще ходя пак за нови части. Smile
Върнете се в началото
Goro
BG Audio Team™
BG Audio Team™

МнениеПуснато на: Сря Май 02, 2007 2:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

От това което пишеш личи че повече не трябва ти да се занимаваш с тази работа, а да я възложиш на някой който ще се справи.
Върнете се в началото
OB
чете

МнениеПуснато на: Сря Май 02, 2007 4:15 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Чакай де ти като си започнал такъв какъвто си сега ли си бил? Аз достатъчно много нещта съм си оправил макар, че много хора са ми казвали, че нямало да стане. Тука съм написал достатъчно ясно неща които ме интересуват и с които искам да ми помогнете .. ако може ест.
Ако няма да ми помагате просто ми кажете и няма да ви занимавам, а когато стане ще ви покажа и клипове ако трябва.
Върнете се в началото
StefanStefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™

МнениеПуснато на: Сря Май 02, 2007 4:35 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Не се ядосвай излишно!
Просто не правиш нещата по правилния начин. Ти експериментираш без да можеш да си обясниш защо се получава точно това. Би трябвало първо да прочетеш теорията и да осмислиш ролята на всеки един елемент в схемата, какво би се променило ако се промени стойността на елемента и чак тогава да експериментираш!
Тогава нещата ше ти се изяснят.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
OB
чете

МнениеПуснато на: Сря Май 02, 2007 5:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Е ок де нямам намерение да се караме ся. Просто ми обяснете точно за тази схема как да я направя да работи като хората и ви оставям няма да ви вадя душите.
Върнете се в началото
StefanStefanov
BG Audio Team™
BG Audio Team™

МнениеПуснато на: Сря Май 02, 2007 5:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами нали точно това ти казах:
Прочети теорията, обясни си кой елемент за какво служи в схемата и ще разбереш какво и как да промениш.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    www.bgaudio.org Форуми -> Усилватели Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети