Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Riptor има известен опит
Регистриран на: Oct 29, 2005 Мнения: 169 Местожителство: Благоевград
|
Пуснато на: Пон Май 07, 2007 12:46 am Заглавие: Измерване? |
|
|
Почти са готови тонколоните ми с W130S и FRS8M. Сега се опитвам да измеря колко "равно" свирят, че вече едва издържам не ги лепя. Може ли измерването да стане с обикновен микрофон от 4 лв. (май се води пиезокристален - не държа на 100% точност), Ако този не става, мога да намеря само микрофон с букса 5-ца, правен в близкото минало в завода в Благоевград, но пък тая 5-ца трудно ще я включа в звуковата карта..
Направих пробни мерения със windows-кия Sound Recorder, смешното микрофонче, тонгенератор и "бял шум" и след това разгледах WAV-a с Cool Edit Pro. Според тях на 11Кхз има голям пад както на лявата така и на дясната колона. В останалата част характеристиката е сравнително равна.
Някой би ли описал какво точно ми трябва и стъпките на измерването за да видя дали не бъркам някъде? Мерси предварително! |
|
Върнете се в началото |
|
|
Borislav Stankov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Пон Май 07, 2007 9:21 am Заглавие: |
|
|
По-скоро ти обясни как точно си направил твоите мерения. _________________
CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967. |
|
Върнете се в началото |
|
|
bobalan трупа сериозен опит
|
Пуснато на: Пон Май 07, 2007 12:46 pm Заглавие: |
|
|
Разгледай този софтуер:
http://www.etfacoustic.com/
по-принцип е предназначен за акустични измервания на помещения, но все пак ще придобиеш представа за ситуацията. Имай предвид, че колони не се правят само с "мерене", освен това за интерпретацията на това което си измерил трябва да се запознаеш с някои акустични явления - стоящи вълни в помещението, комб филтеринг ефект...
Иначе с ефтин електретен микрофон (за скайп) може да направиш първите замервания, колкото да се ориентираш в ситуацията. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Riptor има известен опит
|
Пуснато на: Пон Май 07, 2007 3:32 pm Заглавие: |
|
|
Borislav Stankov написа: | По-скоро ти обясни как точно си направил твоите мерения. |
Ами това съм направил - пускам бял шум на едната после на другата тонколона, записвам го с микрофон на около 1 метър от тонколоната (само не знам колко трябва да увелича). След това отварям получените WAV файлове с Cool Edit Pro и там маркирам 5-6 секунди шум и им пускам "Spectrum Analizer". И там виждам, че на около 11Кхз има силен пад, какъвто няма по цялата диаграма. Възможно е той да е от факта, че още не са затворени, от стаята!? и от какво ли не. Въпроса е дали дотук подхода ми е правилен и с този микрофон може да се измери нещо реално.
Според bobalan мога да разчитам на Скайп микрофончето.
Това са ми първите правени почти целите от мен колони и съм далеч от идеята че ще са перфектни. Ще тествам и софтуера, който bobalan препоръча, дано стигна до някакви изводи. Макар че, след като пада е на 11кхз може би вината е някъде около ФРС8М-а... Ще опитам с много силно притиснат капак да видя дали ще се промени графиката..
Знам че от разстояние трудно можете да ми помогнете, но ако все пак някой има и други идеи за възможна причина - нека свирка |
|
Върнете се в началото |
|
|
Borislav Stankov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Пон Май 07, 2007 4:54 pm Заглавие: |
|
|
Това което си направил може да ти даде най-бегла представа за нещата и няма никаква гаранция че рузултатите ти са достоверни.
Имам и друг въпрос каква мощност пускаш на колоните?
Принципно за да игнорираш стаята трябва да пускаш краткотрайни импулси с по-продължителни паузи между тях и да увеличаваш честотата на импулса.
Примерно 50Hz импулс за 0,5 сек и после пауза от 2-3 сек. по този начин резнансите от стаята се игнорират, след това нов импулс на 60Hz и т.н.
При всички положения меренето не е като слушането. Едва ли слушаш колоните си точно от 1 метър. _________________
CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Gavril Gavrilov има опит
|
Пуснато на: Пон Май 07, 2007 6:08 pm Заглавие: |
|
|
Според мен една добра алтернатива на безехова камера би било тихо открито пространство.
Говорителя трябва да е далеч от всякакви повърхности - някой го увисва стабилно други захващат с менгеме и т.н. _________________ Когато на готин човек му е кофти - това е блус. Когато на кофти човек му е готино - това е чалга. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Ivan Rachev BG Audio Team™
|
Пуснато на: Пон Май 07, 2007 6:16 pm Заглавие: |
|
|
сега остава да ни насочиш към място което има 0 децибела околен шум..... _________________ Etheraudio
BGaudio
Metropolisaudio
Министерство на Звука
.......срещу ми мишки църкат
като ме видят , познай къде си бъркат. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Gavril Gavrilov има опит
|
Пуснато на: Пон Май 07, 2007 6:34 pm Заглавие: |
|
|
Хахахах, в днешния свят на шумово замърсяване наистина е близо до невъзможно.
Но предполагам извън някой голям град, през нощта... без вятър...
май станаха много "АКО" за да е реалистично
_________________ Когато на готин човек му е кофти - това е блус. Когато на кофти човек му е готино - това е чалга. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Krasi Yonchev BG Audio Team™
|
Пуснато на: Пон Май 07, 2007 9:58 pm Заглавие: |
|
|
Riptor написа: | Някой би ли описал какво точно ми трябва и стъпките на измерването |
омнидирекшинъл мик (~ 20см от ОТ) + предамп + ETF
ETF не е просто анализарщ софт за стайни акустични явления. С него можеш да правиш много неща, сред които и желаното от теб. Идеята е да "уловиш" сигнала от ОТ още в първите 2-3мс за да се пренебрегнат акустичните интерференци на помещението.
Gavril Gavrilov написа: | една добра алтернатива на безехова камера би било... |
...създаването на малка безехова камера? _________________ Acoustic Waves |
|
Върнете се в началото |
|
|
DLS трупа сериозен опит
|
Пуснато на: Пон Май 07, 2007 10:06 pm Заглавие: |
|
|
При близко разположение на микрофона и друлентова колона няма ли крайния резултат да се повлияе прекалено много от положението на въпросния микрофон по вертикала? _________________ CarAudio-bg.com |
|
Върнете се в началото |
|
|
Krasi Yonchev BG Audio Team™
|
Пуснато на: Вто Май 08, 2007 2:01 pm Заглавие: |
|
|
Да, ще се повлияе, но в тази ситуация това ми е единствения известен начин, който ще доведе до приблизително верен AЧX резултат от ОТ като цяло, независимо че той, резултатът, ще се разминава драстично с това, което по принцип слушателя ще чува. И това ме навежда на въпрос - какъв е смисъла от този тип замервания тогава?
Мисля си обаче, че по друг начин седи въпросът със замерването само на нискочестотния драйвер в тази TL конструкция (въпреки че никъде не се казва, мисля че е ясно за какво ОТ говoрим). Той би представлявал особен интерес поради естеството на TL и нуждата и от вата. По този начин реално би се определило кои резонансни явления се дължат на TL-a и кои на стаята.
За този тип анализ би било добре измервателния микрофон да е на около 10см от центъра на драйвера (разбира се, с изключен високочестотен), като идеята е директния сигнал да бъде с около 30dB по-висок от коя да е акустична интереференция. Времевия прозорец на ETF отново настроен на около 3 до 5мс. _________________ Acoustic Waves |
|
Върнете се в началото |
|
|
Riptor има известен опит
|
Пуснато на: Сря Май 09, 2007 12:55 am Заглавие: ох.. |
|
|
Krasi Yonchev написа: | Да, ще се повлияе, но в тази ситуация това ми е единствения известен начин, който ще доведе до приблизително верен AЧX резултат от ОТ като цяло, независимо че той, резултатът, ще се разминава драстично с това, което по принцип слушателя ще чува. И това ме навежда на въпрос - какъв е смисъла от този тип замервания тогава?
Мисля си обаче, че по друг начин седи въпросът със замерването само на нискочестотния драйвер в тази TL конструкция (въпреки че никъде не се казва, мисля че е ясно за какво ОТ говoрим). Той би представлявал особен интерес поради естеството на TL и нуждата и от вата. По този начин реално би се определило кои резонансни явления се дължат на TL-a и кои на стаята.
За този тип анализ би било добре измервателния микрофон да е на около 10см от центъра на драйвера (разбира се, с изключен високочестотен), като идеята е директния сигнал да бъде с около 30dB по-висок от коя да е акустична интереференция. Времевия прозорец на ETF отново настроен на около 3 до 5мс. |
Ето какво показа програмата:
http://i.data.bg/07/05/09/363067.jpg
http://i.data.bg/07/05/09/363070.jpg
http://i.data.bg/07/05/09/363078.jpg
Според мен микрофона или помещението или всичко е криво, понеже само при звука от вентиалторите на ПЦ-то пак се получава горе-долу същата графика и пак си има дупка на 11кхз. Явно измерването е прекалено неточно. Дано програмата ETF по-горе дава някаква по-точна информация, ако ли не ще слагам по-дълъг кабел и ще меря в съседната стая за да изолирам шума от ПЦ-то, само захранването не успях да изолирам (за 1 бройка ми се изплъзна хубаво марково захранване..). Говорят ли ви нещо съществено тези диаграми? Как мога да проверя дали теста е проведен правилно?
микрофона беше на 25см от дясната колона, около 2 часа през нощта със затворена ПВЦ дограма но със шумен компютър..на 1 метър от колоната. |
|
Върнете се в началото |
|
|
|