Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Removed

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Hitkar чете

|
Пуснато на: Сря Юни 13, 2007 6:30 am Заглавие: |
|
|
Радвам се, че се намериха съмишленици и ще има за какво да си говорим
Добра колекция, сигурно и ти си се ориентирал към БГ апаратите или такива попадат?
Опитвам се на всеки един от експонатите да пиша история на експлоатацията и история на модела, обаче за тоя нашия " Климент Ворошилов" от никъде инфо!
Този модел на Ворошилов с бакелитовата кутия, отдавана го издирвам, понеже това на времето ми беше радиото което първо развалих и от там залюбих радиотехниката!  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Goro BG Audio Team™

|
Пуснато на: Сря Юни 13, 2007 7:36 am Заглавие: |
|
|
Ох, душата ми се къса, като си спомня как преди няколко години, преди да закрият ИРЕТ, изхвърлихме конструктивната документация на много приемници, между които първите български преносими транзисторни приемници - "Прогрес" и "Ехо". Ако знаех, че ще има такава носталгия, бих запазил няколко папки. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Hitkar чете

|
Пуснато на: Сря Юни 13, 2007 8:12 pm Заглавие: |
|
|
Goro написа: | Ох, душата ми се къса, като си спомня как преди няколко години, преди да закрият ИРЕТ, изхвърлихме конструктивната документация на много приемници, между които първите български преносими транзисторни приемници - "Прогрес" и "Ехо". Ако знаех, че ще има такава носталгия, бих запазил няколко папки. |
Схеми на първите български транзисторни приемници се намират, а и аз имам на почти всички!
Повече ме интересува историята на създаването им, ей това никъде не го пише или поне аз не мога да го открия!
Кой е конструктора на "ЕХО" например, година на създаването му, количеството произведени приемници и т. н. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Goro BG Audio Team™

|
Пуснато на: Сря Юни 13, 2007 8:53 pm Заглавие: |
|
|
Конструктора на "Ехо" се казва Иван Иванов. Почина преди десетина години. А механика се казва Христо Гацов. Той е на 77 години. Отдавна се каня да го видя и да го разпитам за някои спомени. Ако това стане може да разкажа, при интерес. Работил съм с него около 20 години, но е ставало въпрос само за инцидентни случки, предимно комични. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Hitkar чете

|
Пуснато на: Чет Юни 14, 2007 7:26 am Заглавие: |
|
|
Goro написа: | Конструктора на "Ехо" се казва Иван Иванов. Почина преди десетина години. А механика се казва Христо Гацов. Той е на 77 години. Отдавна се каня да го видя и да го разпитам за някои спомени. Ако това стане може да разкажа, при интерес. Работил съм с него около 20 години, но е ставало въпрос само за инцидентни случки, предимно комични. |
Аз лично, ще съм ти благодрен ако успеем да оформим една достатъчно достоверна история около това "историческо ЕХО"
Все си мисля, че схемата е взаимствана от някъде ?!?
И едва ли само ние сме хората в БГ които се интересуват от подобни антики - ще се радвам ако се включат повече пристрастени към ретрото |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Goro BG Audio Team™

|
Пуснато на: Чет Юни 14, 2007 10:18 am Заглавие: |
|
|
При създаването на едно изделие винаги има нещо взаимствано. Но в схемата на такова радио има толкова много класически решения, че в крайна сметка такъв извод не може да се направи. Специфичните конструкций на бобините и трансформаторите изискват съответното оразмеряване. "Ехо" и "Ехо-2", са създадени от голям колектив, под ръководството на инж. Б.Петков за не по-малко от година, а внедряването е за още поне 2. Все пак ще поразпитам за историята, на която не съм свидетел.
За съжаление конструкцията на МЧ бобините не беше особено успешна. Не са могли да изкопират "Токо". В последствие в "Ехо-2" тези бобини са "рационализирани", като са направени изцяло от термопластичен полистирол. В следващи изделия те не са използвани. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
напуснал чете и пита

|
Пуснато на: Чет Юни 14, 2007 10:31 am Заглавие: |
|
|
И аз се абонирам за темата Имам около 10 радиоапарата, трябва ми схема за Пионер. Оказа се някакво странно решение, намерих 3 схеми и не отговаря на нито една от тях. На кората пише батериен, но очввидно не е - захранва се от 220 волта, лампите са от U сериите. Благодаря предварително за инфото! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Hitkar чете

|
Пуснато на: Пет Юни 15, 2007 9:28 pm Заглавие: |
|
|
Milen_Haskovo написа: | И аз се абонирам за темата Имам около 10 радиоапарата, трябва ми схема за Пионер. Оказа се някакво странно решение, намерих 3 схеми и не отговаря на нито една от тях. На кората пише батериен, но очввидно не е - захранва се от 220 волта, ла
мпите са от U сериите. Благодаря предварително за инфото! |
"Пионер" е с две схемни решения и го водят вариант 1 и 2 , а третия вариант е Пионер Б който си е батериен.
Имам ги и трите схеми, но те са популярни - ако имаш книгата "Български радиоприемници" на Спиро Пецулев?
Друга схема на този приемник не съм срещал! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Goro BG Audio Team™

|
Пуснато на: Съб Юни 16, 2007 6:12 am Заглавие: |
|
|
Milen_Haskovo написа: | ... - ако имаш книгата "Български радиоприемници" на Спиро Пецулев? |
Тази книга беше една прекрасна инициатива на проф. Спиро Пецулев от ТУ, преподаващ дисциплината "Радиоприемни устройства". Негови съавтори са инж. Баньо Петков ръководител на секция "Радиоприемници" в ИРЕТ и механика Христо Гацов, консруирали приемниците.
Последната промяна е направена от Goro на Съб Юни 16, 2007 12:49 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Hitkar чете

|
Пуснато на: Съб Юни 16, 2007 6:46 am Заглавие: |
|
|
Milen_Haskovo написа: | Имам я (на заем от един приятел) - точно това решение го няма, или пионера ми е бърникан (някой си е правил хибрид) или нещо незабележимо липсва. Ще можеш ли да дадеш една снимка отдолу на пионера? Да видя дали тоя дето го имам е същия  |
Такава снимка едвали ще ти свърши работа, но щом имаш схема , всичко останало е решимо!
Да не би да е правен с трансформаторно захранване или да е бил батериен и после да е пригоден за мрежово захранване? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
напуснал чете и пита

|
Пуснато на: Съб Юни 16, 2007 9:33 am Заглавие: |
|
|
По-вероятно да е последното, доста е барано по него... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Съб Юни 16, 2007 12:27 pm Заглавие: |
|
|
Мен ме интерисува Пионер Б-този на батерии, ако някой го има да свирка, ще се разберем нещо.
Благодаря  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Hitkar чете

|
Пуснато на: Пон Юни 18, 2007 7:19 am Заглавие: |
|
|
dragon_hifi написа: | Мен ме интерисува Пионер Б-този на батерии, ако някой го има да свирка, ще се разберем нещо.
Благодаря  |
Аз до сега не съм попадал на такъв, но не съм и търсил!
Не знам в каква серия са изработени / пак опираме до история на моделите/ но най-вероятно рано са спрени предвид "бурната " електрификация!
Ще поразпитам и естественно трябва да са 2 броя!!!  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|