Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
stefanyovev има известен опит

Регистриран на: Apr 25, 2007 Мнения: 113 Местожителство: Студентски град
|
Пуснато на: Пет Юни 22, 2007 1:29 am Заглавие: чувствителност на говорителите ? |
|
|
това което фащам до сега е че ..
1. силата на звука (налягането) се мери в децибели като отношение от стандартно избрано ниво ..
2. чувствителноста е определена сила на звука изкарана при 1W
3. при удвояване на подаваната мощност силата на звука нараства с ~3db
...
вкарвам FR87 (84db) директно към компа без узилвател (разфасовах aux кабела) ... после вкарвам BG17 (93db) пак така ... има разлика ... ама определено не е в пъти
светнете ме какво ми обягва ? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Sylis трупа сериозен опит

Регистриран на: Jun 20, 2005 Мнения: 679 Местожителство: Лясковец (студент в София)
|
Пуснато на: Пет Юни 22, 2007 1:52 am Заглавие: |
|
|
Изкривени са ти представите значи за разликата в "пъти"
Очаквал си да е нещо фрапиращо... _________________
USB DAC PCM2706 + TDA1543
Red Pill
Full Range + 6 m Horn |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Zlatan Kitanov има опит

|
Пуснато на: Пет Юни 22, 2007 5:34 am Заглавие: |
|
|
При един ват едното прави налягане от 84 dB, а другото - 93. В проценти, а не пъти разликата е 9,7. При два пъти по-голяма мощност ти се вдигат и двете налягания с по три децибела. Още четене. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nanko Rusev има сериозен опит

|
Пуснато на: Пет Юни 22, 2007 9:12 am Заглавие: Re: чувствителност на говорителите ? |
|
|
stefanyovev написа: | това което фащам до сега е че ..
1. силата на звука (налягането) се мери в децибели като отношение от стандартно избрано ниво ..
2. чувствителноста е определена сила на звука изкарана при 1W
3. при удвояване на подаваната мощност силата на звука нараства с ~3db
...
вкарвам FR87 (84db) директно към компа без узилвател (разфасовах aux кабела) ... после вкарвам BG17 (93db) пак така ... има разлика ... ама определено не е в пъти
светнете ме какво ми обягва ? |
Ами ти слушаш при по-малко от ват на няколко метра - колко очакваш да е разликата ?
Прост пример : 4 вата на 1 метър (аз съм така):
При FR87 имаш 93 db с две колони по 1 говорител, при BG17 пък имаш 102 ... Същите 102db s FR87 ги постигаш с 32w ...
Моля за корекция ако съм объркал нещо, отивам да си правя кафе  _________________ Обичам всичко това, заради което другите ме мразят!
Bigger is Better ! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Ivelin Braikov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пет Юни 22, 2007 2:51 pm Заглавие: |
|
|
Увеличаването на подаваната мощност в пъти просто не означава, че звуковото налягане нараства в пъти...
Чрез сбор от субективни преценки е прието да се счита, че 1 децибел е най-малката разлика в звуковото налягане, която човешкото ухо е способно да разпознае. Също по този начин е прието да се счита, че +/-10 децибела се възприемат от човека като "двойно по-силно" или съответно "двойно по-тихо"... _________________ This is no offence, but... you are a robot, aren't you? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
haralanov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пет Юни 22, 2007 8:11 pm Заглавие: Re: чувствителност на говорителите ? |
|
|
stefanyovev написа: | чувствителноста е определена сила на звука изкарана при 1W |
Това е вярно само ако товарът е с резистивен характер и е 8ома.
По принцип трябва да разграничаваме термините чувствителност и ефективност, които зависят от методиката на измерването.
Чувствителността се измерва при подаден сигнал с ниво на напрежението 2,828V.
В случай че имаме 8-омов резистор, консумираната мощност при тази стойност на напрежението е точно 1W. Но ако вземем за пример озвучително тяло с номинален импеданс 4ома и му измерим импедансната и фазовата характеристика, нищо чудно да установим че импедансът му в дадена честотна област достига стойности от 3ома, а дори и по-малко, което комбинирано с капацитивен фазов ъгъл от порядъка на минус 40-50 градуса (често срещан случай) дава още по-ниска стойност на ефективния импеданс, който вижда усилвателя, в резултат на което параметърът ефективност вече е доста по-различен от чувствителността.
Ако примерно при 8ома имаме консумиран 1W електрическа мощност, при 4ома усилвателят трябва да отдаде два пъти по-голяма мощност (двойно повече ток бих казал), при положение че е идеален източник на напрежение (при 2.83V). Ако импедансът е 2ома, вече имаме консумирани 4W при същото това напрежение, което се равнява на ефективност, с 6dB по-малка от чувствителността.
Затова трябва да обръщаме внимание на това производителят дали дава стойността на звуковото налягане при 1W мощност на усилвателя или при 2,83V. _________________ E=mc^2 +/-3dB |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nikolay_Hristov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пет Юни 22, 2007 8:20 pm Заглавие: Re: чувствителност на говорителите ? |
|
|
haralanov написа: | stefanyovev написа: | чувствителноста е определена сила на звука изкарана при 1W |
Това е вярно само ако товарът е с резистивен характер и е 8ома.
|
Поправи ме ако греша, но ако товара е изцяло резистивен, то подадената енергия се превръща изцяло в топлина.. За звук откъде?  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
haralanov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пет Юни 22, 2007 8:28 pm Заглавие: |
|
|
Да го кажа малко по-точно: ако товарът (в случаят идеалния високоговорител) има импедансна характеристика, независеща от честотата и 0 градуса фазови отклонения в целия му работен диапазон. _________________ E=mc^2 +/-3dB |
|
Върнете се в началото |
|
 |
peril чете

|
Пуснато на: Пет Юни 22, 2007 9:38 pm Заглавие: |
|
|
slartibartfast написа: | При един ват едното прави налягане от 84 dB, а другото - 93. В проценти, а не пъти разликата е 9,7.....
Още четене. |
Проценти от децибели - баси безсмислицата Те затова са дБ, за да се сравняват разликите в дБ
МД % или пъти е все тая - просто % е (1/пъти)*100.
Наистина - требе си ти още четене  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|