Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Kiril Kirilov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пет Окт 15, 2004 1:15 pm Заглавие: Среден TL проект |
|
|
Понеже ме сърбят ръцете и след чудесните резултати, които се получиха с 8 сантиметровия FRS 8 4 OHM от Visaton реших да продължа с опитите в тази посока. Оставям за по-голяма част от диапазона да се грижи FRS 8 4 OHM, затворен в обем около 1.2 литра, като реших отдолу да бъде подпомаган от (съвсем малко) по-голям басов говорител:
http://www.visaton.com/english/artikel/art_447_1_18.html
Знам, някой може да ме укори, че не си заслужава 8 см. да подпирам с "10 сантиметров" , но бюджетът в случая е ограничен на около 100-тина лева за драйвери... Така че това ще бъде. Oceanman нахвърля едни ориентировъчни сметки, аз драснах една скица и ето я:
Това което евентуално ме смущава е относително голямото разстояние м/у баса и малкия. Може и да го реконструирам. Някой да се сеща нещо друго, което да му се струва недогледано?
А, да, ще ги делна с филтри от 1-ви ред на 200-250 Хц. Твърдо няма да скачам над тези стойности. Убеден съм, че иначе ще пострада 3D - то . Тук дилемата е дали индуктивността да е феритна или въздушна? Защото на груби сметки е около 3mH  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Dman има сериозен опит

|
Пуснато на: Пет Окт 15, 2004 1:32 pm Заглавие: ... |
|
|
Много добре кирилов ,като стане готова може да я мернем на
impulse response.
Само че защо питам аз след като oceanman-a достигна до извода че
ТВМ са добри в ТЛ откъм бас - даже доста хора го чухме :ПП реши
да използваш визатон ?
иначе идеята ми допада много..широколентов малък говорител затворен + бас в тл...много добре ,искам да го чуя  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
oceanman BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пет Окт 15, 2004 1:38 pm Заглавие: |
|
|
Значи,мен ме смущава наистина голямото разстояние между драйверите.Има някои особености,които би трябвало да се спазят.Долната преграда на кутията на ФСР8 може да е по диагоналкъм горния ръб на кутията...така може да се приближи В100 към него.А изместването ще се запази и падината и пика след 150 херца няма да са така остри...Това ще го обсъдим на живо....Другото което ме смущава малко е,че линията е много дълга...45-50 инча е горе-долу оптимума за този говорител.Ще се появи възможност резонанса да слиза към 35 херца..Но нивото ще е много ниско...Но така ще се приближи до нивото на 8-мицата...Това донякъде компенсира...Довечера ще го сметна по-подробно...Друго...Като се казва площ 3 пъти по площта на говорителя се има в пред вид,че това е площта непосредствено зад говорителя...Мъничко трябва да се скъси тръбата...Мат-када все пак явно най-малко лъже при проектиране на ТЛ... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
oceanman BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пет Окт 15, 2004 1:40 pm Заглавие: |
|
|
Дман...Ще свирне добре...Имам интуиция за това..ще ги натамъним... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
StefanStefanov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пет Окт 15, 2004 4:57 pm Заглавие: |
|
|
oceanman, може ли да те помоля да пробваш и един вариант на ТЛ за W130S4?
Аз до сега стигнах до идеята за двоен басрефлекс (подсказа ми я човека от магазина на Визатон) и на хартия изглежда много добре.
Искам да сравня какво става и с ТЛ.
Само че като пускам симулации за ТЛ Маткада ми изплюва глупости, явно нещо бъркам. |
|
Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 15, 2004 11:44 pm Заглавие: Version 0.2 |
|
|
Втори опит:
Скъсих общата дължина на ТЛ-а, сега е грубо 53 инча и "посгъстих" 2-та драйвера. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Satan има известен опит

|
Пуснато на: Съб Окт 16, 2004 11:41 am Заглавие: |
|
|
Така изглежда по-добре наистина, но с какъв софт чертаеш тези графики ? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bojidar Bojanov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Съб Окт 16, 2004 1:51 pm Заглавие: среден TL |
|
|
Това тука е много интересно, но не е ло по разумно да се използват по качесвенни говорители, тъй като бокса е доста сериозен и трудоемък? |
|
Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Съб Окт 16, 2004 6:41 pm Заглавие: Q&A |
|
|
1.Чертая с Corel Draw достатъчно добре върши работа в случая
2.Относно говорителите, бюджетът е такъв. Освен това, не се сещам нещо по-добро за тези пари. 36 лв. за мид-баса и 17 лв. за широколентовия (виж х-ките по-горе). Вервайте ми, всеки говорител се отплаща много над очакваното, когато го сложиш в "хубав дом"  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
D.Kolev BG Audio Team™

Регистриран на: Aug 10, 2004 Мнения: 1467 Местожителство: В.Търново
|
Пуснато на: Съб Окт 16, 2004 10:42 pm Заглавие: |
|
|
Кирилов , точно тук можеш да пробваш идеята с активния въглен за обема за FRS 8 , а за същия говорител в долната страна на 2-рия вариант се получава малко неприятен ъгъл , още трябва да поумуваш . |
|
Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Нед Окт 17, 2004 11:00 am Заглавие: Dimensions |
|
|
Хубаво беше да кажеш дименсията на "кофти ъгъл" за да знам накъде да мръдна Мисля да скова една прототипна кутия от 18мм МДФ и няма да слагам малката преграда м/у двата драйвера...ще я оставя за десерт... в крайна сметка може да сложа и полусферична кутия зад малкия-Физатон ги продават, но ме беше страх да питам колко струва, че аксесоарите са им над цената на някои говорители Ще пробам какво се получава и ще докладвам  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
oceanman BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пон Окт 18, 2004 7:33 am Заглавие: |
|
|
Кирилов..така ми хресва...Довечера ще сметна точно какво става...За Визатон и аз чух подобно нещо...Но не бих се притеснил особено....А не виждам нищо лошо,че този говорител е сложен в такава сложна и комплицирана конструкция...да не забравяме,че именно конструкцията свири...Коренно различно с еднакви говорители....
...Трудно е да сравниш ТЛ и друга система по характеристика....По-добрите нискочестотни параметри на басрефлекса до голяма степен са фаулирани от различни духания,вътрешни резонанси,неконтролиран ход на подскоци......А спада на АЧХ на ТЛ е 12 а не 24 дб...Трябва да се чуе абсолютната безрезонансност вибрантност и некомпресираност на баса...Кирилов знае защо се е спрял на тази система.... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
oceanman BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пон Окт 18, 2004 7:45 am Заглавие: |
|
|
ЗагоркаИ него го пробвах в максимално къса тръба 50 инча дължина и геометрия
S0=2.5*Sd
Sl(Sm)=Sd
Получава се около 42 херца на -10 дб
Но мога да я докарам спокойно до 39-40 херца
Пробвай с "Ofset Driwer"и "Sections". те са най-подробните и точни...Напиши точно всеки един параметър до запетайка...Сайта е екселов и занаеш кака е там... |
|
Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Вто Окт 19, 2004 1:20 pm Заглавие: Първи тест |
|
|
Сковах прототипа
Тествах го направо в магазина Мисля, че слиза мнго добре надолу за 10 см. говорител. Не е прорязан отвор за FRS 8 4 OHM, но така или иначе няма в момента наличности. И един призив за помощ. В "Практикер" в неделя ми скъсаха нервите с рязането на МДФ-а и дори след 2 часа скандали не можаха да ги изрежат коректно. Всички плоскости са трапецовидни. Просто или не могат да режат или им е разбъзикана машината. В Бриколаж режат коректно, но там нямат МДФ (и честно казано и там са едни тежкари...). Някой знае ли къде да поръчам 6 парчета , като най-голямото от тях е 18х218х724мм от МДФ и да ги отрежат така, че да няма отклонение 3 мм по вертикал, както твърдят в Практикер "че билa рязала машината, щото била за грубо разкрояване" ...  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
iasen4o25 има опит

|
Пуснато на: Вто Окт 19, 2004 1:54 pm Заглавие: Re: Първи тест |
|
|
kirilov написа: | Сковах прототипа
Някой знае ли къде да поръчам 6 парчета , като най-голямото от тях е 18х218х724мм от МДФ и да ги отрежат така, че да няма отклонение 3 мм по вертикал, както твърдят в Практикер "че билa рязала машината, щото била за грубо разкрояване" ...  |
в магазин Интериор на бул Мадрит като вървиш от дясната страна от театър София към гара Подуене на един от ъглите с една от преките можеш да поръчаш да ти нарежат всякакав МДф на каквито искаш парчета. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|