Не сте се регистрирали? Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име
Пуснато на: Вто Окт 23, 2007 8:47 am Заглавие:
haralanov написа:
Лично аз не обичам предемпваните помещения. Трябва да има баланс...
Ето какво писах по въпроса за небалансираното третиране, в една изгубена тема:
Проблема е, че по този начин можеш да си "изядеш" средите и високите. Слагайки минералната вата ти понижаваш времето за реверберация на високи и среди спрямо ниските, с което влошаваш нещата.
В едно не третирано помещение, разликата в RT60 между ниски и високи честоти е доста голяма и то в "полза" за басите. Докато при високочестотния спектрум стойностите са по "уравновесени" (~ 400-800мс), но при нискочестотните има огромни разлики в разтояние на няколко херца (~ 400-2500), причина за което са модите и модалния резонанс.
Времето за реверберация е основния показател, който влияе върху качеството при затворените пространства, и разликите между диапазоните са крайно нежелателни. Трябва да се гледа на целия честотен спектрум като едно цяло, а не - среди, високи, ниски. Основната идея на акустично третиране е колкото равно честотно разпределение, то толкова и равно време за реверберация в целия спектрум. Почнеш ли да третираш само среди и високи, влошаваш "музикалността", създавайки голяма пропаст между диапазоните. Обърнеш ли внимание и на ниските, разбираш колко по трудно е там. _________________ Acoustic Waves
Пуснато на: Вто Окт 23, 2007 12:04 pm Заглавие:
Винаги съм твърдял, че акустиката и акустичното третиране на стаята за слушане е може би най-трудната и неделима част от аудио системета.
Мене ме чака в скоро време същата драма с акустиката. _________________ CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.
наистина неутралния звук е трудно постижим.затова,май трябваше да наблегна на линка на Стив Декърт от сайта.обаче се отплеснах по "примера с плюша"
според мен е по-добре да се почне с бас траповете,а после с борбата към среди и високи.защото ако се затихнат тези паразитни нискочестотни звуци,май ще е най от полза.ще е по-трудно ,но пък за сметка на това ефекта ще е по-сериозен от промяна само в средночестотната област,макар по-принцип човешкото ухо да се води най-чувствително на изкривявания там.все пак тук имаме предвид звуците липсващи във възпроизведения от хорната(или друго ОТ) сигнал,които внасят според мен най-голямо изкривяване на звуковата картина.а ниските имат навика да правят пикове и провали в равномерността на звука,което е и причина толкова да се мъчим при разполагането им в стаята(да не са в ъгъла и т.н.).това пак си е вид акустично третиране според мен _________________ "на едно ухо му трябва едно тъпанче,на една хорна и трябва един фулрейндж и всичко е цялостно и пълноценно"
Пуснато на: Вто Окт 23, 2007 6:09 pm Заглавие:
Borislav Stankov написа:
...акустиката и акустичното третиране на стаята за слушане е може би най-трудната и неделима част от аудио системета...
Абсолютно вярно. Радвам се, че споделяш тази истина, и ти пожелавам след като тръгнеш по пътя да осъзнаеш напълно целта. И преди съм го казвал - разликата, м/у празно и правилно третирано акустично пространство, е като деня и нощта.
horn_power написа:
...наистина неутралния звук е трудно постижим.
Въпрос на приоритет и финансова възможност, ако питаш мен. Едно правилно третирано акустично пространство и безкомпромисно изпълнен хорн проект с Етер би оставило без дъх както притежателите на многократно по-скъпи системи, така и най-големите опоненти на идеята. Мога да се подпиша под думите си.
horn_power написа:
според мен е по-добре да се почне с бас траповете,а после с борбата към среди и високи.
Зависи от помещението, но принципно да. Лесно можеш да се сетиш какъв би бил критерия за това. Справиш ли се с модалните резонанси на помещението, то средите и високите няма да са проблем, който би те притеснил така, както модите ще го направят. Но те, модите, Са наистина проблем, който изисква специално отношение. Разположението на ОТ и слушателя, спрямо зоните с положително и отрицателно налягане на резонансите, е първата и основна крачка, която предопределя развоя на всяко последващо действи. _________________ Acoustic Waves
Пуснато на: Вто Окт 23, 2007 6:53 pm Заглавие:
Krasi Yonchev написа:
...Времето за реверберация е основния показател, който влияе върху качеството при затворените пространства, и разликите между диапазоните са крайно нежелателни. Трябва да се гледа на целия честотен спектрум като едно цяло, а не - среди, високи, ниски. Основната идея на акустично третиране е колкото равно честотно разпределение, то толкова и равно време за реверберация в целия спектрум. Почнеш ли да третираш само среди и високи, влошаваш "музикалността", създавайки голяма пропаст между диапазоните. Обърнеш ли внимание и на ниските, разбираш колко по трудно е там.
Точно така! Това е разковничето! _________________ Kill with power! DIY ! DIY ! DIY !
Пуснато на: Вто Окт 23, 2007 7:14 pm Заглавие:
Потвърждавам!
Познавам хора с доста скъпи системи (>30000лв), набутали колоните си плътно в ъглите на помещението заради "пустият му интериор" или пък заради лошите жени с твърдата ръка Басът си бумти, та бумти... _________________ E=mc^2 +/-3dB
Пуснато на: Вто Окт 23, 2007 9:06 pm Заглавие:
Krasi Yonchev написа:
Основната идея на акустично третиране е колкото равно честотно разпределение, то толкова и равно време за реверберация в целия спектрум. Почнеш ли да третираш само среди и високи, влошаваш "музикалността", създавайки голяма пропаст между диапазоните.
С цел да получа горе-долу еднакъв коефициент на поглъщане за всички честоти ще използвам кадастрон върху вискоеластичния материал в следната форма, който ще има и второстепенна функция да дифузира звука:
Панелите са 65х150см. _________________ E=mc^2 +/-3dB
Пуснато на: Сря Окт 24, 2007 8:26 am Заглавие:
Напълно подкрепям мнението на Краси! Басовите поглътители не са лесна задача и тяхното количество и разположение наистина се определя от местонахождението на слушателското място и геометрията на помещението.
Относно дифузорите използвани от Хараланов - те са вторият но не по важност етап от третирането. В един момент може да се получи така че сме прекалили с звукопоглъщащият материал по стените и помещението започва да звучи глухо. Затова и аз съм фен на схващането че задната част от помещението трябва да дифузира късните отражения. Разнните отражения и според мен трябва да се "оберат" с подходящият матертиал.
И накрая най-важното е баланса и равномерността на третирането в целият диапазон. _________________ aka. Demon
Пуснато на: Сря Окт 24, 2007 8:06 pm Заглавие:
Ivo_Hristev написа:
Относно дифузорите...
Макар и да работят на съвсем различен принцип, дифузерите и абсорберите се справят еднакво добре с акустичните аномалии в средно и високо-честотната област от спектрума. Въпроса е, кое решение е най-добро за конкретната ситуация? А отговора на тази дилема е, че зависи от големината на помещението, предназначението на акустичното пространство, предпочитанието на слушателя и разтоянието от суит спота до страничните стени. _________________ Acoustic Waves
Пуснато на: Сря Окт 24, 2007 9:23 pm Заглавие:
Krasi Yonchev написа:
Макар и да работят на съвсем различен принцип, дифузерите и абсорберите се справят еднакво добре с акустичните аномалии в средно и високо-честотната област от спектрума. Въпроса е, кое решение е най-добро за конкретната ситуация? А отговора на тази дилема е, че зависи от големината на помещението, предназначението на акустичното пространство, предпочитанието на слушателя и разтоянието от суит спота до страничните стени.
Напълно съм съгласен. При малки помещения и малки разстояния между слушателя и задната/страничната отразяваща повърхност дифузерите не работят добре. В общият случай мисля че спазването на гореспоменатият принцип е предпоставка за жива и добре звучаща стая. Естествено всяко правило си има и изключения. _________________ aka. Demon
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети