Bulgarian Audiophile Society
Добре дошъл, непознат! Можеш да се регистрираш безплатно тук!
Имай предвид, че този форум не е за начинаещи!

Навигация
·Начало
·Форуми
·Публикувай статия
·Моят акаунт
·Upload
·Download
·Архив
·Връзки
·Класация
·Теми
·Gallery Галерия
·Нова Галерия
·Конвертор на кирилица

Реклама

Онлайн магазин

Галерия
·Галерия
·Енциклопедия
·Пропаганда

Реклама от Google

Login
Псевдоним

Парола

Не сте се регистрирали?
Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име

Forums

Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 Форума на БГАУДИО се премести на нов адрес.
 продавам CD Philips CDC 745 за 40 лева
 Philips CD960
 Продавам две 6" ви басчета
 Продавам дек Technics RS-BX404
 Продавам тунер Technics ST-G460
 Как го прави Олег Рулит
 Продавам транзисторен ресивър JVC за 140 лева
 Купувам лампомер TESLA BM215A
 Продавам усилвател със субуфер 8" Megavox
 Пусни своя глас!Бъди пич!Бъди Българин!
 разпродажба 12",15",18" говорители
 Използване на 24 битов сигнал в SpectraLab
 Търся Fostex fe 126
 Китосване или рязане ?
 МОЯТ ПОСЛЕДЕН ЛАМПОВ УСИЛВАТЕЛ
 Продавам активен суб Harman/Kardon с дефект
 Пустите му АМЕРИКАНЦИ
 Подкрепете и този форум...

bgaudio.org Forums

www.bgaudio.org :: Преглед на тема - Еквалайзер на компютъра - да или не
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   Потребителски групиПотребителски групи   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Еквалайзер на компютъра - да или не
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    www.bgaudio.org Форуми -> ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ
Предишната тема :: Следващата тема  

Със еквалайзер или не?
Със
11%
 11%  [ 7 ]
Без
79%
 79%  [ 47 ]
Все едно
8%
 8%  [ 5 ]
Общо гласове : 59

Автор Съобщение
BorislavGeorgiev
чете

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Окт 31, 2007 5:49 pm    Заглавие: Еквалайзер на компютъра - да или не Отговорете с цитат

За хората, които слушат музика на компютър

В днешни дни има много и различни стилове музика, хитове и хардуер/софтуер за възпроизвеждането им. Вече всеки вкъщи си има компютър, стереоуредба, Winamp или други аудио програми. Всяка програма е направена, за да се стреми да ни предостави най-доброто от съответното парче (ефекти, високи честоти, дълбок бас) и за това съответно тя си има еквалайзер за промяна на огириналните стойности на различните честоти на съответната песен. По собствено желание, вие можете да усилите басите, средите или пък да ги намалите, за да получите възможно най-голямо удоволствие от слушането. Но заслужава ли си ...

Нека вземем за пример песента на Eve - Tambourine. Сигурно всеки я е чул по телевизията или я има във Playlist-a си. Ще напиша впечатленията ми от слушането на това парче със еквалайзер и без. Повярвайте ми, има разлика...

1. Слушане със еквалайзер

Свялям си песента и я пускам за възпроизвеждане със Winamp. Слушам около 20 секунди и решавам, че високите честоти (песента е с много изразени такива) нещо са ми слаби и повдигам последните четири потенциометъра от еквалайзера на плеъра на +3 (те са от -12 до +12). Удовлетворен съм от резултата и продължавам да слушам. След около една минута от началото на сесията аз съм поразен от некачествените и изкривени звукови вълни, които достигат до ушите ми. Гласът на Eve достига до мен някак тънък и постен. Хмм.... защо не вдигна малко средите и басите, пък дано се оправи. Правя операцията и става още по-лошо... Нискочестотният ми говорител започва да издава неестествени звуци като пращене заради невъзможност да възпроизведе това, подадено му като сигнал от усилвателя. Добрее, хайде пък да видя какво ще стане, ако чуя песента без никакви допълнителни настройки.....

2. Слушане без еквалайзер

Пускам парчето, вече със ясното съзнание, че песента нещо и има и не е записана както трябва... Това, което чувам, ме кара да я слушам подред 3 пъти, за да се насладя на оригиналните честоти на възпроизвеждане от говорителите на колоните. Басите са си наред, нито се натрапват, нито пък заглъхват. Разбирам, че високите са си на мястото и са така, за да може да се чуе цялата гама от звукови вълни на песента и съзнанието ми да ги поеме така, както са..без никакви филтри и помощни програми.... Гласът на Eve е ясен и отчетлив и допълва картината на прекрасно съотношение на звуци, които нахлуват в главата ми и ме карат да си отворя една биричка.........

Извод (мой) :

Моля, не използвайте еквалайзер! Нито на Winamp, нито на JetAudio, нито на нищо...за да не изпитате това, което аз изпитах във т.1 .....

Поздрави!

Едит: Добавям анкета към темата.

Борислав Георгиев

Последната промяна е направена от BorislavGeorgiev на Сря Окт 31, 2007 8:43 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
viktor
чете и пита
чете и пита

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Сря Окт 31, 2007 6:41 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз съм на твоето мнение.Спрял съм си еквалайзерите и на уинампа,и на саунд картата,защтото инъче звука е отвратителен.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
D.Kolev
BG Audio Team™
BG Audio Team™

Местожителство: В.Търново

МнениеПуснато на: Сря Окт 31, 2007 6:45 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
..без никакви филтри и помощни програми....

ако знаеш през колко такива минава звука от уинампа до колоните по твоята точка 2 Laughing
не е лошо да кажеш на какво си слушал и да пробваш с истинска музика Wink
Върнете се в началото
BorislavGeorgiev
чете

МнениеПуснато на: Сря Окт 31, 2007 7:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

D.Kolev написа:
Цитат:
..без никакви филтри и помощни програми....

ако знаеш през колко такива минава звука от уинампа до колоните по твоята точка 2 Laughing
не е лошо да кажеш на какво си слушал и да пробваш с истинска музика Wink

То е ясно, че между "Ламповата" музика и моята система има космическа разлика, но това съм го написал за такива като мен, които нямат възможност да слушат истинска музика... Поне на това дередже да имат някакво удоволствие от сесиите. Иначе слушам на колони собствено производство (две колони със по един чист средночестотен говорител и пиезо пищялка), две колони на JVC фабрични 60W със по един нискочестотен и един средночестотен говорители, 4 пиезо пищялки отделни и един събуфър Pioneer S-W90S. Захранвам ги със Sony TA-FE370, като събуфъра е директно към SoundCard-a. Не е кой-знае какво, но има огромна разлика между вкл. еквалайзер и без него.....
Върнете се в началото
npn
отстранен

Местожителство: plovdiv

МнениеПуснато на: Сря Окт 31, 2007 7:39 pm    Заглавие: Re: Еквалайзер на компютъра - да или не Отговорете с цитат

Много бързо разбрах,че туй дето излиза от компа не е звук,а какафония.Затова си записвам парчетата на диск и айде в Техникса.
Прилика в звука никаква.Понякога се налага и от компа да слушам,но тогава единствено на 100Hz,на Риал Тека давам +3-8db.всичко друго е на нула.А НЯКОГА КАКВИ НАДЕЖДИ ХРАНЕХ ЗА ТОЯ КОМП.ПРЕДИ ДА ГО КУПЯ Sad
Върнете се в началото
BorislavGeorgiev
чете

МнениеПуснато на: Сря Окт 31, 2007 7:58 pm    Заглавие: Re: Еквалайзер на компютъра - да или не Отговорете с цитат

npn написа:
Много бързо разбрах,че туй дето излиза от компа не е звук,а какафония.Затова си записвам парчетата на диск и айде в Техникса.
Прилика в звука никаква.Понякога се налага и от компа да слушам,но тогава единствено на 100Hz,на Риал Тека давам +3-8db.всичко друго е на нула.А НЯКОГА КАКВИ НАДЕЖДИ ХРАНЕХ ЗА ТОЯ КОМП.ПРЕДИ ДА ГО КУПЯ Sad

Значи, на единия компютър(аз имам два) имам SoundCard Realtec AC97. На този, от който слушам, имам C-MEDIA 9778. Разликата във качеството на звук е потресаваща, но пак не може C-MEDIA-та да се ставнява със лампите. Наи-добрият начин да се отнесе и слуша звука от SoundCard като от лампов усилвател е без еквалайзер, макар че и така даже не е и близко до качеството на ретрото... Но-за каквото има пари и възможност, това се слуша.
Върнете се в началото
ByD
има опит
има опит

МнениеПуснато на: Сря Окт 31, 2007 8:24 pm    Заглавие: Re: Еквалайзер на компютъра - да или не Отговорете с цитат

npn написа:
Много бързо разбрах,че туй дето излиза от компа не е звук,а какафония.

Доста от парчетата, които слушате, са смесвани и мастерирани с компютър. Просто от компютър до компютър може да има огромна разлика, както и от саундкарта до саундкарта... Така че няма нужда да се правят генерални изводи на база ограничен кръг наблюдения...

Иначе по темата - определено съм съгласен - при мен всички еквалайзери са off...
Върнете се в началото
Boqn Nikolov
има известен опит
има известен опит

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Сря Окт 31, 2007 8:36 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз несъм на мнение,че трябва да се слуша без еквилалайзер.Попринцип слушам МР3 на компа,който е свързан със системата ми,използвам еквилалайзера за да прикривам неприятни пикове,съскания,думтене и т.н. Ако го запиша на диск и го пусна на CD-player-a правя голяма грешка Smile.При ниски нива (от 1 до 10 вата) трудно се забеляват "гадорий",но преминали 15 вата се чува нещо трудно описуемо Shocked .Размазан звук,липса на честоти,съскания,думтене и т.н. всички некачества на МР3-ката изпакват,при компа мога поне повече да усиля повече,което само по купони става Smile

П.П Немаловажна роля играе и звуковата карта Exclamation
ByD
има опит
има опит

МнениеПуснато на: Сря Окт 31, 2007 8:46 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Boqn Nikolov написа:
Ако го запиша на диск и го пусна на CD-player-a правя голяма грешка Smile.При ниски нива (от 1 до 10 вата) трудно се забеляват "гадорий",но преминали 15 вата се чува нещо трудно описуемо Shocked .Размазан звук,липса на честоти,съскания,думтене и т.н. всички некачества на МР3-ката изпакват

А аз мислех, че въобще не коментираме варианта MP3 в случая (а WAV, flac...). Определено е съмнителна ползата MP3 да се пише на диск и да се слуша на плеър. Пък и тези плеъри, които могат да възпроизвеждат MP3 по принцип... Crying or Very sad
Върнете се в началото
D.Kolev
BG Audio Team™
BG Audio Team™

Местожителство: В.Търново

МнениеПуснато на: Сря Окт 31, 2007 8:49 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

никой не говори за лампи нито за големи бюджети . просто с техниката която слушате не чувате музика и в момента търсите под вола теле Wink с EQ без EQ все бълвочи излизат.
Върнете се в началото
Boqn Nikolov
има известен опит
има известен опит

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Сря Окт 31, 2007 9:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

byd написа:
А аз мислех, че въобще не коментираме варианта MP3 в случая (а WAV, flac...). Определено е съмнителна ползата MP3 да се пише на диск и да се слуша на плеър. Пък и тези плеъри, които могат да възпроизвеждат MP3 по принцип... Crying or Very sad

Неси ме разбрал.Аз си ги форматирам-CD player-а ми нечете МР3(затова си имам DVD),но една МР3-ка неможеш да я направиш по-качествена от това което е,колкото и да ти се иска Exclamation Wink
ByD
има опит
има опит

МнениеПуснато на: Сря Окт 31, 2007 9:32 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Е, то обръщането на MP3 към WAV е доволно безмислено занимание.
Със същия успех мога да си записвам JPEG като TIFF примерно...
Аз говорех за wave, който не е имал "щастието" да бъде компресиран по какъвто и да е начин, свързан със загуба на качество.
Върнете се в началото
dira7
чете

Местожителство: Горна Оряховица

МнениеПуснато на: Сря Окт 31, 2007 9:42 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Boqn Nikolov написа:
използвам еквилалайзера за да прикривам неприятни пикове,съскания,думтене и т.н

С еквивайзера се опитваш да прикриваш недостатъците на колоните?

Boqn Nikolov написа:
При ниски нива (от 1 до 10 вата) трудно се забеляват "гадорий",но преминали 15 вата се чува нещо трудно описуемо

Това много ми прилича на TDA - при приближаване на максималната мощност имаме 10% изкривявания.

Така стигаме до обобщение:

D.Kolev написа:
просто с техниката която слушате не чувате музика и в момента търсите под вола теле Wink с EQ без EQ все бълвочи излизат.
Върнете се в началото
native
чете и пита
чете и пита

Местожителство: гр.София жк.Люлин 3

МнениеПуснато на: Сря Окт 31, 2007 10:13 pm    Заглавие: НЕ Отговорете с цитат

Не бих казал че еквалайзера не ми помага за момента защото имам доста нестабилна система Laughing

Помага ми доста зареди известните недостатъци в говорителите и вообще системата ми... Confused

Мога да кажа че еквалайзера помага в този случай... Embarassed

Но за ценители и хора който имат истинска музика по добре да е офф или просто да не ползват компютъра за слушане Wink

И имам един въпрос от къде можеш да намериш 100% не обработен Wav и колко процента вероятност има Wink

Пиратството не винаги е плюс в това отношеие мисля че един закупен диск може да ви искара нормални тонове а не искривявания Idea
ByD
има опит
има опит

МнениеПуснато на: Сря Окт 31, 2007 10:32 pm    Заглавие: Re: НЕ Отговорете с цитат

native написа:
И имам един въпрос от къде можеш да намериш 100% не обработен Wav и колко процента вероятност има

Eдин вариант - от качествено CD, rip-нато с EAC примерно...
Втори вариант - от качествена плоча, записана през добър ADC (е - резултата не е съвсем като оригинала, но все пак е алтернатива в случая, когато не можеш да си позволиш самия винил)
и т.н.
Стига толкова, че се отдалечаваме от темата.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    www.bgaudio.org Форуми -> ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети