Не сте се регистрирали? Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име
Пуснато на: Съб Дек 01, 2007 5:08 pm Заглавие:
agekov написа:
Определено проектът, който си видял при Аспарух, и за който Владо подозира , е по-различен. Ще ви покажа нелегално една снимка, изпратена ми по мобилния ( това обяснява качеството), но не ме издавайте, че ще си имам роднински разправии
И тая май не е, оная, която вероятно е видял е по различна
Както казах и преди и както е споменал В. Крачунов, пък и както винаги съм смятал за правилно, опитвам се да намеря баланс между дължина на експонентата и площ на устата. Според мен отварянето във финалната 1/5 от фунията - за да се събере по голяма дължина в иначе ограниченият обем, си е компромис точно с ниските - няма достатъчно повдигане на нивото им от хорната, както и има опасност от получаването на големи пропадания за определени честоти. Т.е. требе си обем. За справка при около 4 метра дължина на линията какво се получава с конструкцията -
Коментираният бас от г-н Пасс в посока надолу е 45-50Хц, затова е турил допълнителен суб с ТЛ (друг е въпросът, че аз не бих ползвал помощни средства, независимо от нивото му)... _________________ Inspiration Audio IDS AG Department of High Tension Works
Пуснато на: Пон Дек 03, 2007 5:19 pm Заглавие:
agekov написа:
Определено проектът, който си видял при Аспарух, и за който Владо подозира , е по-различен...
Владо подозира ( по точно много добре знае ) нещо съвсем друго - че въпросният проект, който дискутираме в тая тема ще са бъдещите хорни на В. Крачунов, които ще изработиме двамата с Владо
След едно петъчно-съботно копане с корела, има няколко нови, малки козметики - ще постна пак 3Д картинка съвсем скоро _________________ Inspiration Audio IDS AG Department of High Tension Works
Регистриран на: Aug 25, 2005 Мнения: 332 Местожителство: Горна Оряховица(студент Варна)
Пуснато на: Сря Дек 05, 2007 1:49 pm Заглавие:
Хм .
Много добре изглежда .
Близка е до моята идея .
Кажи доло горе за височината,ширината и дълбочината да придобием реална представа .
Така може да се прецени колко може да се максимизира проекта .
Това 3.70 м . нещо ми се струва малко (Зависи от размерите де ).
Аз около две седмици събарях завивките от леглото докато стигна до моят проект .
В един от проектите дълбочината ми бе по голяма от 1.20 м , просто бях като болен ( дали или не би , било нормално ) .
Тръгнеш ли да правиш нещо по ново и започваш да си противоречиш
Пуснато на: Сря Дек 05, 2007 2:23 pm Заглавие:
3700мм са си 23 херца при четвърт вълна, при 1/2 са 46Хц, което никак не е зле.
Като се направи една малка сметчица, излиза, че устата за 46Хц (при разположение на хорната в ъгъла, т.е. в 1/8 пространството), трябва да е около 0.55 кв.м., т.е. приблизително 750х750мм, което си е мишън импосибъл, освен ако не искаш да ги монтираш и слушаш на двора (там обаче 1/8 пространството моментално отпада като опция).
Това са разсъждения при дължина 3700мм, която на теб ти е "малко малка"
А в конкретния случай сечението е редуцирано наполовина от пресметнатото - демек ако имаме ниво 0дБ, моментално ще стане -3...
По мои (чисто емпирични) сметки, по скоро базирани на някакъв опит, хорната ще има чуваеми 30-35Хц.
30-35Хц за сандък от порядъка на 320 литра предполагам, че звучи смешно, особено в сравнение с фазоинвертор, където резонансните честоти "уж" са доста по малки.
Плюсът (в нашия случай с хорната), както и при предавателната линия е възможността да получим примерно половин октава по ниска долна гранична, от резонанса на говорителя.
Все пак дискутираме хорна за говорител, който има резонансна честота толкова, колкото и тази, с "малко малка" дължина (според теб ) фуния
П.П. Относно "уголемяването".
При увеличаване височината до 2250мм, дълбочината става точно 900мм.
Явно всички ви е "хванала" грандоманията _________________ Inspiration Audio IDS AG Department of High Tension Works
Последната промяна е направена от Daniel Petrov на Сря Дек 05, 2007 3:39 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Пуснато на: Сря Дек 05, 2007 3:23 pm Заглавие:
И още малко по темата:
Пример - искаме да направим хорна с резонансна честота 30Хц.
Дължината се получава приблизително 11500/2=5750мм.
При разположение на хорната в полупространството (2 пъти редуцирано сечение), т.е. на пода, далеч от стени, размерът на устата се получава около 5.23 кв.м. или приблизително 2280х2280мм.
За справка - статията на Теодор на главната страница на сайта.
Дори и в най удобният случай - 1/8 пространството, т.е. в ъгъла но не на двора, а на стаята, размерът пак си е голям - 1140х1140мм...
За 8 метрова (22Хц) хорна положението е следното 1600х1600мм...
Защо ли 500 литра ми изглеждат адски малко...?
В случая... _________________ Inspiration Audio IDS AG Department of High Tension Works
Последната промяна е направена от Daniel Petrov на Сря Дек 05, 2007 4:30 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Регистриран на: Aug 25, 2005 Мнения: 332 Местожителство: Горна Оряховица(студент Варна)
Пуснато на: Сря Дек 05, 2007 3:34 pm Заглавие:
Звучи много добре , това което спомена . Определено ще е грандоманко .
Лошо няма . Аз живея на квартира и както виждаш това въобще не ме притеснява ,ако се наложи да се изнасям пак ще намеря къде да ги слагам това не е много голям проблем . Евентуално съм си уредил транспорт и до Горна Оряховица .
Важното е човек да си следи и постига целите .
При мен идеята бе да се стесни дълбочината и да се изтегли по голямата част във височина , колкото и да не е удачна тази концепция .
Все пак : 394 х 740 х 2350 мм това са външните размери при мен . те не са фактор но при чертането все пак трябва така да ги проектираш ,че да могат да излизат от стаята и обратното.
Проекта ми харесва успех .
Ако имаш нужда от помощ , София не е далеч . Хващам влака и съм при теб !
Поздрави : Момчил
Пуснато на: Сря Дек 05, 2007 3:47 pm Заглавие:
Благодаря за предложението
740мм е малка дълбочина, трябва да има шанс за плавен завой
Тоя ми проект е продиктуван именно от това - да е възможно най малка дълбочината при дадената дължина, т.е. веднага след завоя хорната да свършва, а надстройката да се вмести точно в тая дълбочина, зададена от гореспоменатия завой
Не е необходимо да гониш височината на тавана, 1800мм е добра височина, при нея с дълбочината ще си някъде там - 740-750мм. _________________ Inspiration Audio IDS AG Department of High Tension Works
Пуснато на: Пон Дек 10, 2007 8:45 am Заглавие:
Според мен това е един много добър проект, и дължината ама никак не е малка. Мисля, че Даниел добре е обмислил проекта и той ще се отблагодари с много бърз и стегнат звук без "забавяне" на дълбоките тонове. Още повече, че контура си е експонента доколкото виждам.
Пуснато на: Сря Дек 12, 2007 4:53 pm Заглавие:
Ето версия 2 (с кодовото наименование "кашалота" заради приликата на тавана на сандъка с муцуната на въпросното млекопитаещо ):
Дължината на експонентата е около 4200мм (40Хц при 1/2 L, 20Хц при 1/4)
Увеличена е височината (1875мм) и ширината (440мм), като е запазена дълбочината - 600 мм.
Устата е със сечение 0.35 кв.м, т.е. около 2 пъти по малко от необходимото. _________________ Inspiration Audio IDS AG Department of High Tension Works
Пуснато на: Пет Дек 21, 2007 12:29 pm Заглавие:
В ход е 3-Д проектирането на версия номер 3, в която има известни доработки с цел получаването на по добра (от към здравина)конструкция, използването на прави дъски вътре с цел упростяване (до известна степен) на проекта, който си е достатъчно сложен...
С цел избягването на недоразумения, мисля, че е редно да поясня комерсиалната част:
Изработката на двойка озвучителни тела с финиширането им е на цена около 2500 лв., като е възможно известно вариране в зависимост от вида фурнир, лакове и т.н.
Проекта се продава, т.е. не мисля да го пускам свободно.
На който му се занимава и не му се дават пари, да хваща картинката и да я векторизира в корела.
Мисля, че важна е идеята (имате я безплатно), другото е сравнително лесно - отнема ден-два копане на компа. _________________ Inspiration Audio IDS AG Department of High Tension Works
Пуснато на: Съб Дек 22, 2007 5:46 pm Заглавие:
D.Kolev написа:
а версия 2 не е ли с различен контур от предишната.
Да, разликата е не само в дължината на експонентата, габаритите са променени при версия 2. При версия 3 има само вътрешни "козметики", иначе отвън е като версия 2. _________________ Inspiration Audio IDS AG Department of High Tension Works
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5Следваща
Страница 2 от 5
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети