Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
neutravlad има опит
Регистриран на: Oct 05, 2007 Мнения: 33 Местожителство: Ню Йорк / Благоевград
|
Пуснато на: Пон Май 12, 2008 10:48 am Заглавие: EL84 срещу 6П14 :) Моля за помощ |
|
|
Привет от гоУемата Америка!
Имам лек проблем с един лампов усилвател.
В момента лампите са 6П14 (май е 6П14П). Преди една седмица, точно като сглобих хорните, започна да пука десния канал. Сменях кабели, жици... И накрая смених лампите и сега пука вляво. То не пука постоянно и не е силно, но е много неприятно.
Тук има ЕЛ84, говоря за най-горните пет - най-евтините
Производителя на усилватела препоръчва лампите да са 6П14П, от руските.
Въпросите са ми:
Дали да си взема ЕЛ84 и коя точно?
Или да си поръчам 6П14П (коя точно) от йбей или нещо такова?
Повече от 40-50 долара за лампи не ми се дават, тъй като не съм сигурен дали за тоя усилвател си заслужават. Пък и не знам дали тези прословути NOS-ове свирят наистина толкова добре, колкото и струват.
Скоро може би ще го отворя най-накрая този амп да видя дали не може да сменя нещо, та ако имам проблем ще се обърна към вас.
П.П. А ако има как да оправя пукането ще е най добре, но аз поне не виждам начин.
Благодаря предварително! |
|
Върнете се в началото |
|
|
neutravlad има опит
|
Пуснато на: Пон Май 12, 2008 10:48 am Заглавие: ОПИ |
|
|
@Fenkiller
Аз слушам само през УСБ-то. Няма никаква връзка със звуковата карта. Така и така си нямам никаква идея какви са тези разделителни трафове и къде трябва да ги сложа. Вътре в усилватела ли?
@Всички
Утре ще го разглобя, защото вчера докато си гледах филм започна да пука и отдясно... (@Николов: може и да е от кондензаторите)
Някога ще сменям лампи, та не разбрах коя от двете свири по-добре - руската 6П14П или ЕЛ84 - или зависи и от усилватела?
@Ручо
Пукането наистина първите дни се премести. Но вчера запука и отдясно... Ще послушам утре повече пък да видим.
Благодаря отново на всички! |
|
Върнете се в началото |
|
|
Rumen Suvandjiev BG Audio Team™
|
Пуснато на: Пон Май 12, 2008 10:48 am Заглавие: Re: пукането не е като оная работа... |
|
|
diadoto написа: | Иначе ще си повредиш и звуковата карта на лаптопа... |
... ако усилвателят е свързан към нея.
Тъй като има USB вход, най-вероятно е свързан по USB с PC-то.
Според мен, при положение, че при размяна на лампите пукането се премества в другия канал, е необходимо лампата да се смени. ЕH е добър избор, но за да сме сигурни, че двата канала ще свирят еднакво, трябва да се купи двойка еднакви лампи. |
|
Върнете се в началото |
|
|
banskia zet има опит
|
Пуснато на: Пон Май 12, 2008 10:48 am Заглавие: пукането не е като оная работа... |
|
|
Здравей македонче, привет и на голямата "Америка".По въпроса с връзка ПС /лампов амп. задължително трябва да поставиш разделителни трафове на звуковата пътечка за двата канала.Иначе ще си повредиш и звуковата карта на лаптопа.Пукането се получава от двете независими захранващи модула на ПИСИТО и това на ламповия амп.Патили сме и тук в "телевизията"беше голям проблем при аналогово/цифровите модули.Това е за сега.по отношение на лампите ,да корифейте са прави всяка серия сама по себе си има определени качества(Руските са със сравнителон по голяма консумация ,но са доста издръжливи,щото икономията е майка на познанието.ЕЛ-ките са със по голяма изходна мощност ,за сметка на по добрите елекрически показатели но са с помалък живот на употреба.Но цената определя и нашите възможности.Ех там "амеречко"векаше моя дедо Бошко от македонско всичко е възможно.
Бъди щастлив и дано сме ти били полезни! |
|
Върнете се в началото |
|
|
Fenkiller трупа сериозен опит
|
Пуснато на: Пон Май 12, 2008 10:48 am Заглавие: |
|
|
Stanislav Bratanov написа: | Те няма начин да свирят еднакво защото са различни лампи.84 е пентод а 6п14п е тетрод
... |
6П14П-Пентод для работьi в въйходньiх каскадах усилителей низкой частотьi (Пълен аналог според руснаците на EL84 по разположение на изводите и параметрите).
Звука на двете (6П14П и EL84) се различава заради конструктивните особености при производството на лампите от различни фирми.
Както и звука на две EL84 на различен производител може да се различава коренно!
_________________ Kill with power! DIY ! DIY ! DIY ! |
|
Върнете се в началото |
|
|
Stanislav Bratanov има опит
Регистриран на: Feb 08, 2006 Мнения: 285 Местожителство: Стара Загора/Варна
|
|
|
Borislav Uzunov написа: | Tube написа: | Пич EL 84 свири като 6п14п , не се вкарвай в разходи.
|
Пич, тук нещо си се объркал много | Те няма начин да свирят еднакво защото са различни лампи.84 е пентод а 6п14п е тетрод
@neutravlad едната ти лампа е дефектна, смени я с нова. _________________ "Само в най-простото може да се вмести най-сложното"- Джунджи Кимура |
|
Върнете се в началото |
|
|
Borislav Uzunov BG Audio Team™
|
|
|
Tube написа: | Пич EL 84 свири като 6п14п , не се вкарвай в разходи.
|
Пич, тук нещо си се объркал много _________________ Министерство на Звука
We are the Gramomakers |
|
Върнете се в началото |
|
|
neutravlad има опит
|
Пуснато на: Пон Май 12, 2008 10:48 am Заглавие: :) |
|
|
Благодаря!
@ Tube - Пробвах с включен УСБ кабел, с изключен, с включен аналогов кабел... какво ли не. Чак като смених лампите и пукането мина вляво.
Аналоговият изход ми е вградена звукова на лаптоп, едва ли ще засвири по-добре
Значи ли по-скъпа ЕЛ84 по-добър звук?
@ Nikola Nikolov - Ще го отворя тези дни да поопипам кондензаторите
Но как ще обясниш смяната на каналите като обърнах лампите?
Извинявам се за многото въпроси, но е много досадно точно като си се наслаждаваш на Музиката и нещо да ти пука |
|
Върнете се в началото |
|
|
Nikola Nikolov чете и пита
|
|
|
Провери дали греят електролитните кондензатори в захр. блок.
Може някой да се празни на моменти. _________________ Хай Ендността е обратно пропорционална на броя на елементите |
|
Върнете се в началото |
|
|
Tube отстранен
|
|
|
Nanko Rusev написа: |
"Пич", според теб какъвто и да е аналогов сигнал е по-добре от какъвто и да е DAC в ампа ли?
И каквато и да е 6п14п свири като каквато и да е EL84? |
За аналоговия сигнал имах предвид да развере от къде идва пукането.
За свирнята на каквато и да е ЕL84 зависи от цената.
_________________ TUBE |
|
Върнете се в началото |
|
|
Nanko Rusev има сериозен опит
|
|
|
Tube написа: | Пич EL 84 свири като 6п14п , не се вкарвай в разходи.
Провери всички споики и почисти цоклите като вадиш и слагаш лампите няколко пъти един след друг , на изключен амп от мрежата.
Опс: на USB ако го слушаш незнам .
Мойта рецепта е за аналогов вход. |
"Пич", според теб какъвто и да е аналогов сигнал е по-добре от какъвто и да е DAC в ампа ли?
И каквато и да е 6п14п свири като каквато и да е EL84? _________________ Обичам всичко това, заради което другите ме мразят!
Bigger is Better ! |
|
Върнете се в началото |
|
|
Tube отстранен
|
|
|
Пич EL 84 свири като 6п14п , не се вкарвай в разходи.
Провери всички споики и почисти цоклите като вадиш и слагаш лампите няколко пъти един след друг , на изключен амп от мрежата.
Опс: на USB ако го слушаш незнам .
Мойта рецепта е за аналогов вход. _________________ TUBE |
|
Върнете се в началото |
|
|
neutravlad има опит
|
Пуснато на: Съб Юни 28, 2008 2:14 am Заглавие: д |
|
|
Извинявам се, че се забавих.
Лампите дойдоха преди около месец. На пръв поглед (послух ) звучат добре. Само че не пукат
Може би имат малко повече детайл, но не съм имал време за да послушам както трябва. Но определено звукът е по-добър от предните.
Сърдечни поздрави от САЩ!
П.П. Новите са 6П14П-ЕВ NOS, дойдоха в оригинални зелени кутийки, закрепени с ръждясали телбоди Може да ги снимам ако намеря по-хубав апарат. |
|
Върнете се в началото |
|
|
lz2xl чете
|
Пуснато на: Пет Сеп 19, 2008 9:38 pm Заглавие: Re: д |
|
|
neutravlad написа: | Извинявам се, че се забавих.
Лампите дойдоха преди около месец. На пръв поглед (послух ) звучат добре. Само че не пукат
Може би имат малко повече детайл, но не съм имал време за да послушам както трябва. Но определено звукът е по-добър от предните.
Сърдечни поздрави от САЩ!
П.П. Новите са 6П14П-ЕВ NOS, дойдоха в оригинални зелени кутийки, закрепени с ръждясали телбоди Може да ги снимам ако намеря по-хубав апарат. |
6П14П са съветската версия на EL84 с тази разлика че са лъчеви тетроди а европейските са пентоди,иначе като параметри са идентични, 6П14П-ЕВ е лампа с повишен живот на катода и виброустойчива,избора според мен е добър,аналога им е EL84-1 на Philips или Е84L на Tesla,не съм ги срещал в каталозите защото последните са военни лампи,но съм виждал на живо,като карантия вътре са малко по различни успех |
|
Върнете се в началото |
|
|
Fenkiller трупа сериозен опит
|
Пуснато на: Пет Сеп 19, 2008 10:04 pm Заглавие: |
|
|
Абе я стига с тез тетроди, 6П14П е пентод!!!
Прочети ми поста по нагоре - преписал съм го от руския справочник .... а и имам нови такива(лампи) с описание на което пише пентод!
А и темата е от преди много време! _________________ Kill with power! DIY ! DIY ! DIY ! |
|
Върнете се в началото |
|
|
|