Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
e_manuele има опит
|
Пуснато на: Нед Юли 20, 2008 9:06 am Заглавие: 1 Драйвер 2 хорни възможно ли е това ? |
|
|
Виждал съм подобни конструкции но не знам как се изчислява и има ли някаква промяна въобще в изчисленията ? Някой ако знае нещо по въпроса ( сигурен съм че е така ) да сподели опит с по изоставащите от него ( визирам себе си ) .
Мерси за отговорите . |
|
Върнете се в началото |
|
|
Momchil BG Audio Team™
Регистриран на: Aug 25, 2005 Мнения: 332 Местожителство: Горна Оряховица(студент Варна)
|
Пуснато на: Нед Юли 20, 2008 10:31 am Заглавие: |
|
|
Намини към хотел черно море ! Може да ти обясня някои неща за това , което питаш .
Разбирасе ,че е възможно ! Няма нещо невъзможно на тоя свят .
Въпросът по скоро е има ли смисъл .
Поздрави : Момчил |
|
Върнете се в началото |
|
|
Rumen Suvandjiev BG Audio Team™
|
Пуснато на: Нед Юли 20, 2008 12:43 pm Заглавие: |
|
|
Вероятно имаш пред вид следното решение:
Накратко плюсове и минуси.
+ Тъй като устите на хорните са на значиелно разстояние една от друга, това способства за известно намаляване на модалните резонанси.
- Горната уста е разположена твърде високо и ефективността и е по-малка от прилежащата към пода.
+ Площите на стените, образуващи хорната, са по-малки, корто способства за намаляване на техните резонанси. Това на свой ред увеличава ефективността на хорната за ниски честоти.
- Конструкцията е по-сложна и изисква повече труд. |
|
Върнете се в началото |
|
|
e_manuele има опит
|
Пуснато на: Нед Юли 20, 2008 5:06 pm Заглавие: |
|
|
Momchil написа: |
Въпросът по скоро е има ли смисъл .
|
И аз това питам?
Rumen Suvandjiev написа: | Вероятно имаш пред вид следното решение:
|
Точно такъв вариант имам впредвид + още едно въпросче . И 2-те хорни ли трябва да се разгъват по еднакви контури ( и 2-те ли трябва задължително да се изчисляват за един и същ честотен диапазон или може и за различен ) ?
Благодаря за отговорите . |
|
Върнете се в началото |
|
|
e_manuele има опит
|
Пуснато на: Нед Юли 20, 2008 5:16 pm Заглавие: |
|
|
Забравих да попитам още нещо , понеже не знам питам . Какво означава модален резонанс ? Нищо не мога да намеря в нета . Благодаря отново . |
|
Върнете се в началото |
|
|
|
Пуснато на: Нед Юли 20, 2008 5:44 pm Заглавие: |
|
|
e_manuele написа: |
И 2-те хорни ли трябва да се разгъват по еднакви контури ( и 2-те ли трябва задължително да се изчисляват за един и същ честотен диапазон или може и за различен ) ? |
В показания случай - и двете.
Има случаи, когато с цел корекция, основната хорна се комбинира с различна допълнителна, както и с басрефлексна тръба, TL или хелмхолцов резонатор.
Много често се използва и комбинация заднонатоварена + преднонатоварена хорна, като целта е взаимно допълване.
e_manuele написа: | Забравих да попитам още нещо , понеже не знам питам . Какво означава модален резонанс ? |
Ето една статийка, обясняваща основите на акустиката в едно помещение.
http://www.stereo.ru/whatiswhat.php?article_id=190
А в тази тема може да се види доколко сериозен е този проблем:
http://www.bgaudio.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=10407 |
|
Върнете се в началото |
|
|
e_manuele има опит
|
Пуснато на: Нед Юли 20, 2008 6:32 pm Заглавие: |
|
|
Rumen Suvandjiev написа: |
В показания случай - и двете.
Има случаи, когато с цел корекция, основната хорна се комбинира с различна допълнителна, както и с басрефлексна тръба, TL или хелмхолцов резонатор.
Много често се използва и комбинация заднонатоварена + преднонатоварена хорна, като целта е взаимно допълване. |
Това ми беше и мисълта искам да коригирам честотите от 90-500 херца само ,че с преднонатоварена хорна ми идва малко голямо за моята 20 квадрата стая с гардероб, бюро и скрин та се чудя дали да не наблегна с 2 хорни на мид и високоя диапазон и да оставя на 1 или 2 хорни най ниския къкво мислиш ? И другото което е мисля тази нискочестотна хорна да я центрирам в ъгълът но на тавана че май друго място нямам + това забелязах ( в момента съм си направил експириментална хорничка с 2хТВМ АРН 116 ) , че когато я сложа на гардероба отгоре пак ъглово цялата стая се " пълни " с бас а като е на земята само района около хорната около стените и по тавана . |
|
Върнете се в началото |
|
|
|
Пуснато на: Нед Юли 20, 2008 7:11 pm Заглавие: |
|
|
e_manuele написа: | Това ми беше и мисълта искам да коригирам честотите от 90-500 херца само ,че с преднонатоварена хорна ми идва малко голямо за моята 20 квадрата стая с гардероб, бюро и скрин та се чудя дали да не наблегна с 2 хорни на мид и високоя диапазон и да оставя на 1 или 2 хорни най ниския къкво мислиш ?... |
Мисля, че преди всичко трябва да попрочетеш повечко за хорните.
Като начало това:
http://www.bgaudio.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4468
Методите, които ти описах в предния пост, служат за дребни корекции, след като основната хорна е вече изчислена, а характеристиките и проверени със симулатор. |
|
Върнете се в началото |
|
|
e_manuele има опит
|
Пуснато на: Нед Юли 20, 2008 7:13 pm Заглавие: |
|
|
Този материал и насън да ме бутнеш го знам |
|
Върнете се в началото |
|
|
Momchil BG Audio Team™
Регистриран на: Aug 25, 2005 Мнения: 332 Местожителство: Горна Оряховица(студент Варна)
|
Пуснато на: Нед Юли 20, 2008 7:34 pm Заглавие: |
|
|
Виж , едно е да го знаеш на сън , друго е сам да си начертаеш хорна за даден говорител !
Аиде драсни едно чертежче да видим с какво можем да ти бъдем полезни .
ПРАКТИКАТА СИ Е ПРАКТИКА ,ТЕОРИЯТА ТЕОРИЯ .
Колкото по трудно толкова по интересно .
Поздрави : Момчил |
|
Върнете се в началото |
|
|
BMPO има опит
|
Пуснато на: Пон Юли 21, 2008 8:58 am Заглавие: |
|
|
Тази конструкции обикновенно са Half Chang. |
|
Върнете се в началото |
|
|
e_manuele има опит
|
Пуснато на: Пон Юли 21, 2008 3:43 pm Заглавие: |
|
|
Възникна още един въпрос в моето съзнание като ми казахте "драсни един чертеж " еми не знам с какво да го драсна засега ги "чертая" с пейнт доколкото е възможно . На аутокад не ми се играе ( не знам защо ) има ли по лесен начин да си направя чертеж ? Абе направо вие с къкво си правите чертежите бе хора .
Поздрави ицо . |
|
Върнете се в началото |
|
|
Dimitar Atanasov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Пон Юли 21, 2008 4:05 pm Заглавие: |
|
|
аз ползвам qCad |
|
Върнете се в началото |
|
|
Momchil BG Audio Team™
|
Пуснато на: Пон Юли 21, 2008 5:20 pm Заглавие: |
|
|
Започни с " Corel Drow " може да се прехвърлиш на "SolidWorks " или "AutoCad" . Ако те мързи или не ти се чертае помоли някои от форума . Мисля ,че срещо заплащане ще ти бъде спретнaт добър чертеж ! |
|
Върнете се в началото |
|
|
Nanko Rusev има сериозен опит
|
Пуснато на: Пон Юли 21, 2008 9:17 pm Заглавие: |
|
|
BMPO написа: | Тази конструкции обикновенно са Half Chang. |
Half Chang е един от проектите, на Frugel Horn сайта (снимката горе е на техен проект). Може би имаш предвид BVR ... Повечето им проекти са такива, но има и не малко Nagaoka
Повече на сайта:
http://frugel-horn.com/ _________________ Обичам всичко това, заради което другите ме мразят!
Bigger is Better ! |
|
Върнете се в началото |
|
|
|