Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Goro BG Audio Team™
|
Пуснато на: Нед Фев 03, 2008 6:32 pm Заглавие: |
|
|
В схемата има поне 5 ненужни резистора и още два, които се нуждаят от настройка, а не виждам регулатор за това. _________________ "Не съм достатъчно млад за да знам всичко" Б. Шоу |
|
Върнете се в началото |
|
|
Andrei Angelov има опит
|
Пуснато на: Нед Фев 03, 2008 10:42 pm Заглавие: |
|
|
Goro написа: | В схемата има поне 5 ненужни резистора и още два, които се нуждаят от настройка, а не виждам регулатор за това. |
Това наистина е много ценна информация...
Но за лаик като мен, малко повече разяснения биха били добре дошли.
Благодаря предварително. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Goro BG Audio Team™
|
Пуснато на: Пон Фев 04, 2008 7:05 am Заглавие: |
|
|
Двата делителя по 1.0 М и 100К е съмнително че ще допринесат съществено да се нагласи на 1/2 напрежението еърху всяка лампа.
Резистора 300 ома в решетката на втората двойка е излишен понеже катода не е стъпил твърдо на маса и няма опасност да се отпуши решетката. През групата 100К, 0.47 µF се вкарват пулсаций от захранването с цел компенсация. Тази компенсация зависи от конкретното захранване и е необходима настройка на резистора, ако изобщо е необходимо да се решава по този начин проблема с брума. _________________ "Не съм достатъчно млад за да знам всичко" Б. Шоу |
|
Върнете се в началото |
|
|
zmeika трупа сериозен опит
|
Пуснато на: Пон Фев 04, 2008 6:40 pm Заглавие: |
|
|
Goro написа: | Двата делителя по 1.0 М и 100К е съмнително че ще допринесат съществено да се нагласи на 1/2 напрежението еърху всяка лампа.
|
а дали това е предназначението им ?
особено както тока през резисторите е многократно по малък от този през лампите .
Идеята на автора
http://www.tubecad.com/2004/blog0011.htm
е ако по някаква причина прекъсне отоплението на лампите или бъдат извадени от цоклите им ,
да запази напрежението във въпросните точки да е половината от захранването.
Доколко това е възможно да кажат по опитните
А че схемата си работи и без тях съм сигурен - правил съм я _________________ Незнаещия своето незнание - зарежи го,
знаещия своето незнание - научи го,
незнаещия своето знание - събуди го,
знаещия своето знание - следвай го! |
|
Върнете се в началото |
|
|
Andrei Angelov има опит
|
Пуснато на: Пон Фев 04, 2008 6:53 pm Заглавие: |
|
|
zmeika написа: | Goro написа: | Двата делителя по 1.0 М и 100К е съмнително че ще допринесат съществено да се нагласи на 1/2 напрежението еърху всяка лампа.
|
а дали това е предназначението им ?
особено както тока през резисторите е многократно по малък от този през лампите .
Идеята на автора
http://www.tubecad.com/2004/blog0011.htm
е ако по някаква причина прекъсне отоплението на лампите или бъдат извадени от цоклите им ,
да запази напрежението във въпросните точки да е половината от захранването.
Доколко това е възможно да кажат по опитните
А че схемата си работи и без тях съм сигурен - правил съм я |
Без съмнение - авторът го е написал черно на бяло.
До колко е ефективно... не смея да кажа.
Така или иначе това е подобрен вариант - aikido revisited, основната схема е без въпросните елементи. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Andrei Angelov има опит
|
Пуснато на: Нед Юни 08, 2008 6:46 pm Заглавие: |
|
|
Здравейте,
с оглед на затоплянето на времето смених първоначално използваните 6Н1П в по-горната схема с 6Н2П, без да очаквам осезаема промяна в звученето.
За моя изненада чувам подобрение в областта на средните и високите честоти. Друг неочакван и положителен ефект е изчезването на микрофонния ефект.
Поздрави. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Jerry чете
|
Пуснато на: Пет Юли 25, 2008 8:45 pm Заглавие: |
|
|
Andrei Angelov написа: | ...смених първоначално използваните 6Н1П в по-горната схема с 6Н2П... |
Това са две съвсем различни лампи. Замяна на едната с другата е невъзможна. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Stanislav Bratanov има опит
Регистриран на: Feb 08, 2006 Мнения: 285 Местожителство: Стара Загора/Варна
|
Пуснато на: Пет Юли 25, 2008 9:12 pm Заглавие: |
|
|
Jerry написа: | Andrei Angelov написа: | ...смених първоначално използваните 6Н1П в по-горната схема с 6Н2П... |
Това са две съвсем различни лампи. Замяна на едната с другата е невъзможна. | Мдам едната е краен лъчев диод
Я кажи каква е тази огромна разлика че май освен различните параметри и разликата в отоплителните вериги май няма.
Андрей, няма начин 6Н2П да свири по-добре от 6Н1П, тя просто изцъкля звука и ти се струва че има повече високи.
Ако искаш нея можеш да потърсиш ЕСС83 от висок бранд(Telefunken, Mullard, Valvo, Brimar) които пак са си порядъчно гадни лампи не поне са по-добри от 6Н2П.За ЕСС83 ще се наложи и малко работа с поялник. _________________ "Само в най-простото може да се вмести най-сложното"- Джунджи Кимура |
|
Върнете се в началото |
|
|
Andrei Angelov има опит
|
Пуснато на: Пет Юли 25, 2008 11:03 pm Заглавие: |
|
|
Станиславе,
винаги съм ценял твоето мнение и твоята помощ откакто съм член на тоя форум, за което ти благодаря.
Смених лампите тъкмо заради по-малкото отопление ( слабо захранване -моя грешка - първи лампов проект все пак ). Най-вероятно усещам подобрение заради ОТ, които ползвам, и които ме е срам да покажа (тинейджърско увлечение)...
Разбира се, ще пробвам и по-класни лампи, ти сам знаеш каква е болест...
Jerry: може би не е лошо да погледнеш за какво става въпрос, преди да пишеш такива работи, знам ли... |
|
Върнете се в началото |
|
|
Jerry чете
|
Пуснато на: Съб Юли 26, 2008 8:31 am Заглавие: |
|
|
Понятно ми е за какво става въпрос. В конкретния случай анодното напрежение е приблизително 1/2 от захранващото и е ниско, което съответно позволява повече фриволност. Не мисля, че от гледна точка на "аудиото", резултата ще е най-добрия без оглед на режима на лампите. За 110V анодно, по-подходяща лампа е например е Е80СС. Освен това свири много приличино. |
|
Върнете се в началото |
|
|
|