Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
jenko чете и пита
Регистриран на: Dec 26, 2006 Мнения: 85 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Пон Яну 19, 2009 10:05 pm Заглавие: tda1541 с лампов изход |
|
|
Реших да реализирам този проект:
Спрял съм се на ECC82(тези имам). Ако реша да намаля стойността на R1, най- вероятно ще трябва да променя и тази на C1? По коя формула да го изчисля? След ЦАП-а ще има транзисторен усилвател за слушалки:
Моля също така тези, които имат впечатления от схемата, да ги споделят. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Borislav Uzunov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Вто Яну 20, 2009 1:30 pm Заглавие: |
|
|
Пробвай с 6Н3П _________________ Министерство на Звука
We are the Gramomakers |
|
Върнете се в началото |
|
|
Simonov BG Audio Team™
Регистриран на: Nov 27, 2004 Мнения: 1201 Местожителство: Пазарджик
|
Пуснато на: Вто Яну 20, 2009 5:51 pm Заглавие: |
|
|
R1 е I/V резистора. Намаляването на стойността му ще доведе до намаляване на изходното ниво на стъпалото. Прекомерното му увеличаване ще доведе до увеличаване на изкривяванията. C1 е филтър. Ако не се наблюдават драстични спадове във високите то по-добре не го барай. ECC82 ще доведе до много високо изходно ниво, подходящо за клатене директно на някое крайно мощно стъпало. Ако ще ползваш тази лампа ще трябва да увеличиш R4 доста. Поне 50к. Тук може да се поиграе с I/V резистора. Трбява да се отбележи, че ЦАП-овете не са особено големи любители на големите товари, така че използването на лампи с голям коеф. на усилване може да е удобен момент да се намали R1.
Какъв е ЦАП-а на машината в която ще се слага това стъпало? _________________
|
|
Върнете се в началото |
|
|
velinski BG Audio Team™
|
Пуснато на: Вто Яну 20, 2009 6:01 pm Заглавие: |
|
|
Струва ми се абсолютно безсмислена комбинацията на двете схеми
Можеш да се спреш само на лампов буфер с нисък изходен импеданс за да можеш да закачиш слушалки, или само на схемата с MOSFET-a, без ламповото стъпало, като можеш да добавиш още едно JFET/MOSFET транзисторно предходно стъпало клас А като усилвател по напрежение, защото схемата с MOSFET-a не е усилвател, а е токов повторител за нисък изходен импеданс с усилване 0.9
Ако много държиш на повторителя, R1-C1 групата по схемата я махни (или остави 1 килоом резистор само), а R4 задължително го замени с генератор на стабилен ток (CCS) за оптимален пърформънс |
|
Върнете се в началото |
|
|
jenko чете и пита
|
Пуснато на: Вто Яну 20, 2009 7:49 pm Заглавие: |
|
|
Simonov написа: | Какъв е ЦАП-а на машината в която ще се слага това стъпало? | TDA1541 е.
velinski написа: | или само на схемата с MOSFET-a, без ламповото стъпало, като можеш да добавиш още едно JFET/MOSFET транзисторно предходно стъпало клас А като усилвател по напрежение | Най- вероятно ще се спра на този вариант. А пречи ли нещо това допълнително стъпало да не е JFET/MOSFET , а лампово? |
|
Върнете се в началото |
|
|
velinski BG Audio Team™
|
Пуснато на: Вто Яну 20, 2009 8:06 pm Заглавие: |
|
|
Каква ти е целта? Да се хвалиш, че имаш лампа в плейъра или да слушаш лампи? Иначе може, няма проблем, но ми се струва глупаво да се смесват полупроводници и лампи като може да се реализира идеята само с един вид от двата.
Същият повторител можеш да направиш с подходяща лампа и ще имаш 100% лампов изход. |
|
Върнете се в началото |
|
|
jenko чете и пита
|
Пуснато на: Вто Яну 20, 2009 8:25 pm Заглавие: |
|
|
Целта ми е да свири добре, естествено(доста трудна задача в моя случай). Реализирах го този мосфет усилвател за слушалки, а сега нямам възможност да правя лампов. За сега ще трябва да се задоволя с транзистори. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Simonov BG Audio Team™
Регистриран на: Nov 27, 2004 Мнения: 1201 Местожителство: Пазарджик
|
Пуснато на: Чет Яну 22, 2009 11:40 am Заглавие: |
|
|
Simonov написа: | R1 е I/V резистора. Намаляването на стойността му ще доведе до намаляване на изходното ниво на стъпалото. Прекомерното му увеличаване ще доведе до увеличаване на изкривяванията. C1 е филтър. Ако не се наблюдават драстични спадове във високите то по-добре не го барай. ECC82 ще доведе до много високо изходно ниво, подходящо за клатене директно на някое крайно мощно стъпало. Ако ще ползваш тази лампа ще трябва да увеличиш R4 доста. Поне 50к. Тук може да се поиграе с I/V резистора. Трбява да се отбележи, че ЦАП-овете не са особено големи любители на големите товари, така че използването на лампи с голям коеф. на усилване може да е удобен момент да се намали R1.
Какъв е ЦАП-а на машината в която ще се слага това стъпало? |
Допуснал съм малка грешка (мерси на Simon за забележката) мислил съм си за ECC83 _________________
|
|
Върнете се в началото |
|
|
vmlinuz чете и пита
Регистриран на: Jan 12, 2008 Мнения: 72 Местожителство: Горна Оряховица
|
Пуснато на: Съб Яну 24, 2009 6:50 pm Заглавие: |
|
|
тази схема с мосфета я имам реализирана бях си пускал иглите и свиреше прилично(имах за сравнение тда2005 неомонтански китчета,сравнение с ях това свиреше къде по добре от чиповете).... само че бях с друг мосфет защото неможах да намеря точно този но беше близък по стойности. |
|
Върнете се в началото |
|
|
|