Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
stamba чете
|
Пуснато на: Вто Апр 07, 2009 9:30 pm Заглавие: МОСФИТ 400 |
|
|
Здравейте
Търся малко съдействие от вас
Реализирах тази схема в стерео вариант
http://interlavka.narod.ru/nabor/nabmosfit.htm
При съживяването на първата платка имаше самовъзбуждане на изхода в резултат, на което R16 изгаряше, но след промяната на С5 от 100р на 200р проблема беше решен
Но сега имам същия проблем със самовъзбуждането при съживяването на втората платка, при което се наблюдава ефекта на свещия предпазител и съответно IRFP става проводник
Когато отстраня ОУ TL071 ефекта на самовъзбуждане го няма
Крайните транзистори които виждате на снимката са монтирани на радиатор отделно от платката с (мога да кажа дълги) кабели
При първоначалния пуск на платката бях монтирал краините транзистори на по- малък радятор със значително по къси кабели със ст-ст на С5 100р и схемата работеше отлично
И тук идва моя въпрос???
Възможно ли е проблема да се дължи на по- дългите кабели и как да го премахна (пробвах с промяна на С5 в границите от 50р до 200р, но ефекта е същия) |
|
Върнете се в началото |
|
|
Dimitar Atanasov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Вто Апр 07, 2009 10:45 pm Заглавие: |
|
|
Много е вероятно ефекта да е от кабелите. C5 няма как да повлияе на това. Предполагам кабелите вървят на снопчета за всеки транзистор по отделно. Пробвай да ги отделиш в три снопа, общи за всички транзистори( всички гейтове заедно и т.н). Ама естествено най-добре е да махнеш кабелите. |
|
Върнете се в началото |
|
|
stamba чете
|
Пуснато на: Сря Апр 08, 2009 5:19 pm Заглавие: |
|
|
"Пробвай да ги отделиш в три снопа, общи за всички транзистори( всички гейтове заедно и т.н)."
Направих както ме посъветва
Има известно подобрение
При леко свирене всичко е ОК, но след като усиля леко се чува еднократно нещто като ''ПУК'' придружено със някаква вискочестотна съставка от порядъка на 12к-14кHz и голяма консумация на ток (свързал съм една крушка последователно на първичната бобина на трансформатора да ограничава тока) |
|
Върнете се в началото |
|
|
|
Пуснато на: Сря Апр 08, 2009 8:34 pm Заглавие: |
|
|
Ами тогава май няма оправия. трябва просто да го направиш без кабели. Другия вариант е да му намалиш усилването (ако не друго поне за проба) като коригираш обратната връзка(R33). или пробвай да сложиш ехин кондензатор 100p - 1n или между емитера и базата на BD-тата.
Изобщо опитай да докараш честотно зависима обратна връзка някъде, колкото и да е лошо това. Проблема е че самовъзбуждането е при относително ниск ачестота, ако беше на 100к щеше да е по-добре, а така е в звуковия диапазон. Ама ако не може да се мине без кабели до транзисторите това мое да е еднствения вариант. |
|
Върнете се в началото |
|
|
stamba чете
|
Пуснато на: Пет Апр 10, 2009 6:23 pm Заглавие: |
|
|
Пробвах с кондензатори на БД-тата,но нямаше разлика. Направих си "експеримента" да монтирам транзисторите директно на платката и за моя радост усилвателчето засвири перфектно.
Но имам последен въпрос. Ако използвам ширмован кабел за гейта на IRFP-тата дали ще премахна смущенията.
Благодаря. |
|
Върнете се в началото |
|
|
|
Пуснато на: Пет Апр 10, 2009 9:05 pm Заглавие: |
|
|
Може да се пробва, но з лично се съмнявам да има резултат, защото и обратната връзка оказва влияние |
|
Върнете се в началото |
|
|
|