Не сте се регистрирали? Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име
Здравейте Решил съм да си по-обработя стаята, от гледна точка на звука. Тук в Ловеч намерих един склад, в който има шумоизолационен дунапрен Basotect DIN 4102-B1, ето и какво намерих в нета за него като параметри:
http://ebay.emo-shop.de/absorbtion-basotectplan.jpg http://www.emo-schaumstoffe.de/index.html?basotect_plan.htm
В складът има големи парчета.
Та въпросът ми е следния:
Ще можели да използвам такъв дунапрен за бас-трапове?
Идеята ми е да сложа такива във всички свободни ъгли на помещението, включително и тези, таван-стена (под-стена остават свободни ), и по дългите стени на помещението, там където има голямо налягане за някои от модите, не всички (незнам колко правилно се изразявам и бих се радвал на всякакви забележки от ваша страна). Тези по стените мисля да са по 3 на двете стени - дългите (давам го като пример, не са уточнонени разположението, размерите и броят на бас-траповете), с размери дебелина 10-15 cm, широчина 80-100 cm, височина 150-180 cm. Помещението е с размери 6.3mX3.4mX2.5m
Мисля, че този дунапрен има малък коефициент на поглъщане от към ниски честоти, но това ми излиза най-евтино (за жалост съм спънат от към пари, не че го правя от типично българската черта "дай т'ва, че е по-евтино". Бих дал всичките си пари в името на магията от музиката.)
Цена за килограм - 30 лв, и плътност, както го пише на линковете - 9кг/м^3.
Относно тавана пак имам идея, но докрая на годината надали бих могъл да я осъществя. Там мисля да е следното:
На разстояние около 10-15 сантима по-надолу от тавана, да сложа примерно гипсо-картон, или нещо подобно. М/у гипсо-картона и тавана да сложа този дунапрен, а страната, която се пада видима, да покрия с корк.
Какво мисилите? (както казах по-горе, всякакви забележки са добре дошли)
Пуснато на: Вто Апр 08, 2008 9:36 am Заглавие:
Здрасти. На последък на пазара са плъзнали какви ли не полиуретанови абсорбери на примамливи цени, за които обаче липсва адекватен акустичен анализ от лабораторя и в повечето случаи показаните коефициенти са си чиста спекулация, дори и от много известни фирми. Аз не бих се доверил на тях. По-добър DIY вариант е да се насочиш към минерална вата от реномиран производител.
Цитат:
Идеята ми е да сложа такива във всички свободни ъгли на помещението, включително и тези, таван-стена (под-стена остават свободни Smile ), и по дългите стени на помещението, там където има голямо налягане за някои от модите, не всички
Предлагам ти да атакуваш само събирателните центрове на общото модално налягане в помещението - ъглите, а третирането на стените и тавана да се състои само за ранни отражения. Помещението ти е достатъчно голямо за да интегрираш на задната стена дори дифузерни акустични единици при нужда / желание. _________________ Acoustic Waves
Регистриран на: Nov 18, 2006 Мнения: 134 Местожителство: София/Ловеч
Пуснато на: Вто Апр 08, 2008 2:39 pm Заглавие:
Krasi Yonchev написа:
Помещението ти е достатъчно голямо за да интегрираш на задната стена дори дифузерни акустични единици при нужда / желание.
Малко неуместно от моя страна, но те с каква цел се поставят (дифузерните единици)? В смисъл, ясно е че за да поглъщат, ама нестига ли третирането с нещо по-слабо поглъщато. Няма ли да затихнат прекалено много отразените - средни и високи честоти така, или точно това е целта - да се намалят до минимум отраженията от задната стена _________________ ........
Регистриран на: Nov 18, 2006 Мнения: 134 Местожителство: София/Ловеч
Пуснато на: Вто Апр 08, 2008 9:57 pm Заглавие:
След дълго ровене и мислене, стигнах до извода, че дифузерът служи не за поглъщане, а за "разпръскване" на звуковите вълни.
Така ли е в същност? _________________ ........
Пуснато на: Сря Апр 09, 2008 7:53 am Заглавие:
Дифузерите са именно за разпръскване на звуковите вълни. Ако третираш с прекалено много поглъщащ материал едно помещение - то ще звучи приглушено и глухо. За това се използват и дифузорите, хем нямаш нежелани ефекти като флатер ехо и кънтене, хем помещението звучи "живо". Обикновено се използва комбинация от двата типа третиране - на места чрез поглъщане, на места чрез дифузиране. _________________ aka. Demon
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети