Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
ironman чете
|
Пуснато на: Пон Май 12, 2008 10:48 am Заглавие: HIGH-END КОМПЮТЪРНО ЗАХРАНВАНЕ – ПРОЕКТ |
|
|
Здравейте !
В предвид на това , че в последно време все повече хора започват да използват компютъра си като източник на аудио сигнал , ми се иска да отворим тази тема за ПРОЕКТ на HIGH-END КОМПЮТЪРНО ЗАХРАНВАНЕ.
От дълго време си мисля по идеята за „твърдо – не импулсно - линейно „ захранване с мощен трансформатор специално навит за целта с колкото трябва вторични на съответните токове ( съпоставими с да речем 500 ватово конвекционално компютърно захранване) , което е сложено в отделна кутия ,заради размера , смущенията и т.н.
Въпросите са ми най-вече към знаещите , можещите и към тези които имат реализирани подобни проекти.
Въпросите са :
1.Въобще тази идея добра ли е ? Категорично ли едно „ твърдо – линейно „ захранване ще е по-добър вариант от едно „скъпо – наточено „ импулсно захранване ?
2. Ако отговорът е ДА , мисля че добра идея е да се опитаме да разработиме захранване със следните напрежения и токове:
+5Vsb 2.0A
-5V 1A
-12V 1A
+12V 20.0A
+5V 40.0A
+3.3V 30.0A
Тези токове отговарят на изискванията към едно 500 ватово стандартно РС захранване.
3. Основните въпроси ще са за избор на най-добрата топология по отношение на филтрацията и най – вече по стабилизацията при тези големи токове.
Ще се радвам повече хора да се включат в разработката на този проект и ако има резон , защо не веднъж когато се стигне до някакъв краен вариант , да се съберем повече хора и да си направим групова поръчка на материали , траф и каквото трябва за едно добро HIGH-END КОМПЮТЪРНО ЗАХРАНВАНЕ.
Поздрави и успех на всички !
Румен |
|
Върнете се в началото |
|
|
sasbgsas има опит
|
Пуснато на: Пон Май 12, 2008 10:48 am Заглавие: |
|
|
Сподели според тебе :
До колко компютърното захранване влияе на звука от компютъра?
|
|
Върнете се в началото |
|
|
Vasil Nikolov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Пон Май 12, 2008 10:48 am Заглавие: Re: HIGH-END КОМПЮТЪРНО ЗАХРАНВАНЕ – ПРОЕКТ |
|
|
ironman написа: |
Ще се радвам повече хора да се включат в разработката на този проект и ако има резон , защо не веднъж когато се стигне до някакъв краен вариант , да се съберем повече хора и да си направим групова поръчка на материали , траф и каквото трябва за едно добро HIGH-END КОМПЮТЪРНО ЗАХРАНВАНЕ.
|
Мога да направя трафа с хайендски изисквания за точност и безшумност, но и цената съответно ще му е хайендска, както и на крайния продукт съответно. _________________ Тороидални трансформатори |
|
Върнете се в началото |
|
|
Nikolay_Hristov BG Audio Team™
|
|
|
Ако не те притеснява цената, както и факта, че този компютър ще бъде непреносим (или поне захранването му) От друга страна, със сигурност, никой няма да иска да ти го открадне.. |
|
Върнете се в началото |
|
|
ironman чете
|
|
|
sasbgsas написа: | Сподели според тебе :
До колко компютърното захранване влияе на звука от компютъра?
|
Според мен влиае , така както доброто или лошото захранване влиаят върху останалите компоненти и за захранванията на които влагаме толкова труд за да ги подобрим.
В дадения случай незнам и за това и питам :
"1.Въобще тази идея добра ли е ? Категорично ли едно „ твърдо – линейно „ захранване ще е по-добър вариант от едно „скъпо – наточено „ импулсно захранване ? "
От тази тема ( http://photos.imageevent.com/cics/v03theartofbuildingcomputertrnsp/The%20art%20of%20building%20Computer%20Transports%20v0.3.pdf ) е видно , че доста неща имат значение , така че , чакам някой , който се е играл да види на осцилоскоп и да чуе с ушите си дали има разлика между импулсно и твърдо-линейно захранване за компютър , макар че мен ме интересува и чисто теоретичната постановка на нещата , ако някой я знае да я обясни.
С уважение ! |
|
Върнете се в началото |
|
|
Black_Panther чете и пита
|
Пуснато на: Пет Юни 20, 2008 1:14 am Заглавие: |
|
|
Ако имаш малко по-глобални представи за компютрите нямаше да задаваш този въпрос. Звука изведнен през звуковата карта се влияе от следните компоненти:
- Звукова карта
- Дънна платка
- Софтуер (разбирай плеър)
- на последно място захранване
Колкото и да оправиш захранването, дъното и неговото опроводяване блъска смущения по шините. От това което си замислил като идея просто няма никакъв смисъл, един фортрон и натам вече няма смисъл от подобрения...
Освен това звука от компютъра по никакъв начин не се стикова с думата high-end. Обратно зависими са. _________________ the ultimatum life |
|
Върнете се в началото |
|
|
Ivan Rachev BG Audio Team™
|
Пуснато на: Пет Юни 20, 2008 10:52 am Заглавие: |
|
|
Black_Panther написа: | Ако имаш малко по-глобални представи за компютрите нямаше да задаваш този въпрос. Звука изведнен през звуковата карта се влияе от следните компоненти:
- Звукова карта
- Дънна платка
- Софтуер (разбирай плеър)
- на последно място захранване
Колкото и да оправиш захранването, дъното и неговото опроводяване блъска смущения по шините. От това което си замислил като идея просто няма никакъв смисъл, един фортрон и натам вече няма смисъл от подобрения...
Освен това звука от компютъра по никакъв начин не се стикова с думата high-end. Обратно зависими са. | ...шефче ти какъв източник ползваш ? _________________ Etheraudio
BGaudio
Metropolisaudio
Министерство на Звука
.......срещу ми мишки църкат
като ме видят , познай къде си бъркат. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Evelina Milusheva BG Audio Team™
|
Пуснато на: Вто Юни 24, 2008 4:43 pm Заглавие: |
|
|
Според мен такова захранване има смисъл само за сериозен overclock, тогава наистина са необходими много стабилни и точни волтажи. В една хай-енд система няма място за компютър, освен временно, като компромис (както в моя случай) _________________ Reality bites like pit bull fights...
Министерство на звука |
|
Върнете се в началото |
|
|
Removed
|
Пуснато на: Вто Юни 24, 2008 6:44 pm Заглавие: |
|
|
Evelina Milusheva написа: | Според мен такова захранване има смисъл само за сериозен overclock, тогава наистина са необходими много стабилни и точни волтажи. В една хай-енд система няма място за компютър, освен временно, като компромис (както в моя случай) |
Съгласен съм за захранването на ПС, няма да коментирам overclock-а, защото не харесвам драстичното намаляване на надежността, що се отнася до мястото на компютъра в една хай-енд система, въпос на време е да измести всичко, освен може би винила. Проблема за сега е в преноса на данни без джитер, решим е, но остава само въпроса с качествен цифров филтър и добър дак. Точно липсата на последния засега оставя ПС извън сметките, а и обезмисля решаването на проблема с преноса на данни без джитер. А мястото на цифровия филтър и дака е извън ПС, и на собственно захранване. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Alexi чете и пита
|
Пуснато на: Вто Юни 24, 2008 9:48 pm Заглавие: |
|
|
Цитат: | +5Vsb 2.0A
-5V 1A
-12V 1A
+12V 20.0A
+5V 40.0A
+3.3V 30.0A |
тези стойности отговарят на стандарта АТХ 1.3 ,съвременните РС захранвания по стандарта 2.0 имат поне 2 а понякога и 3 независими 12 волтови линии по 20-30 А ,това не може да се постигне с единичен траф |
|
Върнете се в началото |
|
|
Nanko Rusev има сериозен опит
|
Пуснато на: Вто Юни 24, 2008 9:56 pm Заглавие: |
|
|
Цитирам Иван Рачев за "какъв източник ползваш".
Теорията (е хубаво нещо и) вярно казва че от компютър трудно се вади добър звук, ама то и CD не е много лесно да се направи на висококачествен транспорт
Каня всеки от/близо до Варна да ми дойде на гости с неговия източник, за да чуем точно колко зле свири компютъра ми. _________________ Обичам всичко това, заради което другите ме мразят!
Bigger is Better ! |
|
Върнете се в началото |
|
|
Kiril Kirilov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Сря Юни 25, 2008 11:37 pm Заглавие: PSU |
|
|
1.Точно такова линейно захранване трябва да направиш!
2.То най-много влияе на всичко в компютъра и естествено на 'звука' получен от него! |
|
Върнете се в началото |
|
|
|