Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
asen_v_k чете и пита
Регистриран на: Aug 29, 2008 Мнения: 140 Местожителство: Padova (Italia)
|
Пуснато на: Нед Сеп 21, 2008 8:59 am Заглавие: Материали за кутия на лампов усилвател |
|
|
Чета и се питам от какви материали е най добре да се изработи кутията не един лампов усилвател.
Някой казва дърво, друг стъкло трети пластмаса четвърти мед но е скъп по добре алуминий друг обаче казва алуминий не - ползвай дрърво и така до безкрай.
Това което аз знам е че всички предмети излъчват или отразяват звуци които често могат да влезат в резонанс.
По тази тема гледам как пълнят плеъри с каучук за баня и правят подсилват капака с олово или мраморни плочки.
Но при лампите е малко друго те са фамозни с топлинните си капризи хем греят хем е добре да греят но не е добре да изстиват и други подобни....
Интересно защо и как се ползва дървото и пластмасата при положение че лампите работят при доста висока температура а тези материали са запалими при ниски температури?
Защо се използва и стъкло при тези констуркции?
Как се прави екранизация на един усилвател който е направен от дърво стъкло или пластмаса?
Защо алуминият да не е добър материял за изпработка на кутии за лампови усилватели?
Последната промяна е направена от asen_v_k на Нед Сеп 21, 2008 1:09 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
Върнете се в началото |
|
|
Rumen Suvandjiev BG Audio Team™
|
Пуснато на: Нед Сеп 21, 2008 9:31 am Заглавие: |
|
|
Ако има материал, който НЕ е добър за изработката на усилватели, то това е стоманата. Тя задължително трябва да се избягва, както и големи стоменани детайли в конструкцията.
Всичко останало е въпрос на вкус и конструкторски подход към нещата. Лично аз ползвам масивни алуминиеви или медни плочи върху основа от благородна дървесина и нямам желание да влизам в спор с хората, които са избрали друг подход, а още по-малко да им натрапвам моите вкусове. Във всички случаи материалът, върху който са разположени лампите трябва да бъде устойчив на топлина и с добри вибрационни свойства.
По принцип ламповата схемотехника е за хора с финансови възможности и в този ред на мисли цената на материалите не бива да бъде водеща при разработката. Кутията е много важен елемент в конструкцията на ламповия усилвател - и като топология, и като материали, и като изработка. |
|
Върнете се в началото |
|
|
danipro не знае къде се намира и какво говори
|
Пуснато на: Пон Сеп 22, 2008 10:40 am Заглавие: матерял за кутии |
|
|
Здравейте!
Като стар "хайфист", мисля че кутията на един усилвател не може да има отношение към звука му!При старите радиоапарати е друго-там е и акустика за високоговоритела!Но въпреки това и техните части и лампи са на алуминиево шаси!
Аз също съм нов собственик на кит -червен хап,и мисля да го направа от алуминии и да провера на практика дали ще е толкова зле?!
Преди години е имало радиоапарати и няма (поне аз не знам)понятие за усилвател и стъпало?За това си мисля , че не можем да видим как са ги правили тогава и дали щяха да ползват метал?!
Успех! |
|
Върнете се в началото |
|
|
Horna има опит
|
Пуснато на: Пон Сеп 22, 2008 10:59 am Заглавие: |
|
|
Като си стар "хайвист",върни си кинолентата обратно и почни да се учиш наново.. |
|
Върнете се в началото |
|
|
asen_v_k чете и пита
|
Пуснато на: Пон Сеп 22, 2008 12:16 pm Заглавие: |
|
|
Ако някой слуша класическа музика знае че когато оркестъра свири тихо може да чуе как цъка плеъра или как му вибрира ламаринената кутия, представи си ако вибрира и усилвателя от долу и как дрънка стъклото на хай фай шкафа.....
Всеки материял има резонанс, отразява и излъчва звуци когато е подложен на вибрации.
Представи си песен на Металика един прекрасен бас който е под това дето се чува но се усеща вибрирането и в един момент чуваш как дрънчи кристалният сервиз на жената в бюфета..... |
|
Върнете се в началото |
|
|
Horna има опит
|
Пуснато на: Пон Сеп 22, 2008 12:34 pm Заглавие: |
|
|
Тук не говорим за некадърни майстори в смисъл"дрънчене на кутии",
а как вибрациите се отразяват на дадените видове лампи..
Румен го е написал точно и ясно,какво има повече да се коментира!? |
|
Върнете се в началото |
|
|
asen_v_k чете и пита
|
Пуснато на: Пон Сеп 22, 2008 3:51 pm Заглавие: |
|
|
Horna написа: | Тук не говорим за некадърни майстори в смисъл"дрънчене на кутии",
а как вибрациите се отразяват на дадените видове лампи..
Румен го е написал точно и ясно,какво има повече да се коментира!? |
Ако вибрациите се отразяват върху работата на лампите то как тогава на времето е имало радиоапарати с "ибриращ" високоговорител заедно с лампите и шаси от поцинкована стомана и гетинакс? |
|
Върнете се в началото |
|
|
Horna има опит
|
Пуснато на: Пон Сеп 22, 2008 4:30 pm Заглавие: |
|
|
Имало е...
Сега има дръшкофони...и той свири |
|
Върнете се в началото |
|
|
|
Пуснато на: Нед Сеп 28, 2008 12:31 pm Заглавие: |
|
|
Horna написа: | Като си стар "хайвист",върни си кинолентата обратно и почни да се учиш наново.. |
Е , не съм бил роден точно тогава,но каквото съм научил 80_те и 90_те години, ми стига за една добра основа ,която я нямат повечето от сегашните "хайфисти"!
А преди доста години е било чудо да имаш радио,а не супер лампов усилвател с хорни!
За резонансите съм съгласен,но си мисля че в една стая ,хол или всекидневна,кутията на ампа е най-малкото нещо което може да дрънчи!А и все пак като говорим за резонанси - и дървото има такива!
Така че , да учат на ново тези дет си нямат понятие за звук!
Нека не Ви звучи като хвалене ,а и не е така,но през тези години съм имал достъп само до професионални озвучителни системи!За ALTEC никой не беше чувал ! Аз имах достъп до това , естествено не беше лично,но знаех какво е добър звук по времето когато всички се захласваха по "корекомските рак системи"!Сега е друго-тези МР3_ки развалиха всичко!Винаги съм знаел какво изкам , но не съм могъл да си го позволя,което не е грях!
П.П. Като държим толкова на ретро , защо ползваме CD_та ,а не грамофони с рупор?! Майтаб разбирасе да не се обиди някой!
Желая успех на всички , които са поели по този път!Щом питат и се интересуват-значи не ги задоволяват нито МР3 нито "дръжкофоните" и така трябва! |
|
Върнете се в началото |
|
|
|
Пуснато на: Нед Сеп 28, 2008 12:56 pm Заглавие: |
|
|
danipro написа: | За резонансите съм съгласен,но си мисля че в една стая ,хол или всекидневна,кутията на ампа е най-малкото нещо което може да дрънчи! |
Тук не говорим за дрънчене, което да се чува и да пречи на слушателя. Много радиочасти са чувствителни към вибрации и за съжаление лампите са едни от тях. Има два начина вибрациите да достигнат до системата на радиолампата - през балона и през цокъла. За първите на балона се монтират всяакъв вид успокоители. За вторите, съвсем логично, огромно значение има кутията. Причините за вибраците са външни - от околната среда и вътрешни - от останалите елементи на схемата. Такива са силовите трансформатори, дроселите и изходните тансформатори. Всеки от тези елементи има различен спектър и внася своя принос в общите вибрации на шасито, няма да се спирам подробно на всеки от тях. В резултат - различните шасите "свирят" различно и това може да се чуе. Оттам нататък, както вече казах - въпрос на избор. |
|
Върнете се в началото |
|
|
|
Пуснато на: Нед Сеп 28, 2008 1:12 pm Заглавие: |
|
|
Да ,благодаря за уточнението,но се споменаха сервизи и чаши....
За лампите и керамичните кондери съм запознат - нали кита все-пак съдържа елементи които имат най-малък микрофонен ефект?Да , остават лампите - как мислите дали алуминият тогава ще "дрънчи"?Нали той все-пак е мек материал? |
|
Върнете се в началото |
|
|
|
Пуснато на: Нед Сеп 28, 2008 1:15 pm Заглавие: |
|
|
Както споменах още в началото, аз нямам нищо против алуминия. Особено ако става дума за чист алуминий, но за съжаление той не се поддава на обработка с металорежещи машини. |
|
Върнете се в началото |
|
|
|
Пуснато на: Нед Сеп 28, 2008 1:28 pm Заглавие: |
|
|
А този дет го има в СтилМет,какъв е ,не е ли чист?Там се води лист алуминии 100х200см и аз нямам представа дали е чист?А за водното рязане казаха , че режат всичко до 200мм?!Това ме впечатли де?! |
|
Върнете се в началото |
|
|
|
Пуснато на: Нед Сеп 28, 2008 1:45 pm Заглавие: |
|
|
Има и чист, има и алуминиеви сплави.
С водно може би ще стане, ако е само за изрязване на отвори. Ако обаче искаме вкопавания например, с този метод не са възможни.
Честно казано с водно рязане се изкушавам от мисълта за дебела оловна плоча.
Въобще поле за експерименти и изяви в тази област има широко... |
|
Върнете се в началото |
|
|
|
Пуснато на: Нед Сеп 28, 2008 2:20 pm Заглавие: |
|
|
Да само за изрязване на детайлите!За вкопаване има ецване,ама на мен май няма да ми трябва това?!Може само за табелата с фирмата?
Иначе имат и фреза и там е ясно около 2.40лв на метър и 3мм закръгление на среза!А за водното искат проект да ти кажат цена!
Ми това е за сега.Ако има нещо ново ще пиша! |
|
Върнете се в началото |
|
|
|