Не сте се регистрирали? Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име
Пуснато на: Вто Окт 07, 2008 12:22 pm Заглавие: Комплект 5.0 колони с предни къси хорни - шедьовър на Ручо
Здравейте на всички,
Бих искал да представя на вниманието на форума следния комплект 5.0 колони за домашно кино, а също и за стерео, поръчан от мен и проектиран и изработен от Румен Суванджиев - Ручо. За мен наистина това нещо е шедьовър, надявам се и на вас да ви хареса:
Този комплект ми беше необходим за малка стая - холче, с приблизителни размери 3.5 на 3.5 м. Предните колони и центърът се поставят на полици в секция, а задните са на стойки. В крайна сметка бе решено фронталните колони да бъдат къси хорни, а задните и центърът - затворен обем. Всички озвучителни тела са "оборудвани" с коаксиален говорител SEAS H-1333 08/06 - интересна концепция, която много ми допадна.
Та тази композиция вкупом с елементарен ресивър Denon AVR-2805 и още по-елементарен плеър Philips просто звучи невероятно и от ден на ден зазвучава все по-добре.
Идеята за проекта от самото начало си е на Румен Суванджиев - още като видя стаята и мебелите, взе да си рисува нещо, чертежи и схеми някакви, лаптоп извади, абе луд човек...
Както се казва, оставих го да прави каквото си иска и накрая бях наистина възхитен от резултата!
Ето малко впечатления и данни:
- Басът е изключително стегнат и бърз - като чук, в същото време е много плътен и дълбок. Изключително детайлно предаване на "ниската област", спокойно се различават наслагване на басови звуци от китара, бас-барабан, поредица от няколко ниски тона и т.н. Чух неща, които преди не съм предполагал, че са записани - особено отчетливо в композиции на Pink Floyd;
- Хорните без грижи стигат докъм 37-38 Хц долна граница /Румен ги знае точно/, а средите и високите са ясни и чисти, без "съскане" и прекалена яркост;
- Едната хорна си тежи 14 кг;
- Фурнирът е някакъв орех-албинос, стои просто невероятно;
- Общото впечатление е много приятен и мек звук, балансирана картина и перфектно позициониране. Това важи както за всякакви многоканални формати, така и за най-обикновено аналогово стерео.
Системата е все още в процес на доизграждане откъм плеър и усилвател.
Голямо "БЛАГОДАРЯ" на Румен, който завинаги ме спечели на територията на DIY-озвучаването. След като инсталирах колоните, направихме малко сравнения с фабрични колони, уж по-скъпи. Абе хорните, както се казва, "си мачкат наред" и това е...
Евала, Румене, златни ти ръце, жив и здрав да си приятелю!
Последната промяна е направена от Atanasov на Вто Ное 11, 2008 10:50 pm; мнението е било променяно общо 3 пъти
Пуснато на: Вто Окт 07, 2008 6:45 pm Заглавие:
Абсолютно майсторска изработка от която съм впечатлен и предполагам че и звукът ще е такъв , просто има хора в България със собственни проекти които вдигат летвата много високо . Поздрави
Пуснато на: Вто Окт 07, 2008 9:06 pm Заглавие:
Благодаря на всички за добрите думи, които в двойна степен се отнасят за майстора Ручо, щото в крайна сметка аз съм си само един прост слушател-ентусиаст, както се казва...
Получих няколко запитвания на ПМ и мейл за технически данни и детайли на колоните, филтрите, кутиите и самите коаксиални говорители. Признавам си - аз не съм много в час с тези подробности, творецът Румен е сведущ и той може да даде информация "от извора"...
Пуснато на: Сря Окт 08, 2008 10:24 am Заглавие:
_________________ CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.
Регистриран на: Feb 26, 2005 Мнения: 510 Местожителство: ХАРМАНЛИ ; София
Пуснато на: Сря Окт 08, 2008 8:08 pm Заглавие:
Страхотен външен вид честито, а да дойдем да послушаме може ли _________________ Посетете:
www.aquamania.hit.bg - любителски сайт за акваристика
www.hardware.start.bg - всичко за хардуера на куп
Пуснато на: Сря Окт 08, 2008 9:15 pm Заглавие:
Nikolay Kolev написа:
Страхотен външен вид честито, а да дойдем да послушаме може ли
Може - при мен.
Скоро ще имам завършен чифт хорни като предните, само че малко по-големи.
Всъщност при изпълнение на проекта, който е показан на снимките, аз се ръководех от изискванията за габарити, поради спецификата на помещението и свободното място за разположение. Поради тази причина хорничките са с около 25% по-малки от оптималния обем. Да извадя всичко, на което този говорител е способен в 15-те предоставени литра си беше едно малко предизвикателство.
Резултатът е честотна лента от 40Hz-20KHz @ -6db при чувствителност от 88 dB/W/m.
За проекта реших да се "изхитря" и поръчах говорителите в комплект с филтрите, които предлага Madisound. За съжаление хитростта не сполучи - зауковата им картина страдаше от липса на изразителност, а вокалите бяха някъде далеч, едва ли не в съседната стая.
Ето резултата с филтрите, които разработих аз:
Прави впечатление много малката насоченост при честоти до 12KHz, което прави този говорител особено подходящ за приложения като домашно кино и нестандартно разположение. Като правило аз не обичам да давам субективно описание на звука, който съм постигнал. Ще се радвам да чуя коментарите на тези, които ще дойдат на прослушване.
В оптималната си конструкция с полезен обем от 20 литра, резултатът в нискатe честоти е 37Hz@-6dB. Опитите ми да развия това озвучително тяло до флоорстендър не бяха успешни. В окончателния му вид то е предназначено за разполагане върху 50cm високи стойки или върху подходяща мебел.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети