Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Tektronix отстранен
Регистриран на: Aug 09, 2005 Мнения: 25 Местожителство: СТАРА ЗАГОРА
|
Пуснато на: Вто Авг 09, 2005 1:40 pm Заглавие: помощ за направа на импулсно захранване |
|
|
ако някой може да ми даде схемичка за импулсно за 220V +/-35V 300W ще му бъда много благодарен.Схемата ще ми трябва за усилвател с минимално тегло а съвети като ''навиии си траф'' за момента не ми вършат работа |
|
Върнете се в началото |
|
|
StefanStefanov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Вто Авг 09, 2005 1:47 pm Заглавие: |
|
|
Само като идея:
Не става ли да го направиш по някоя схема на компютърно?
Или да преправиш някое? |
|
Върнете се в началото |
|
|
Daniel Petrov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Вто Авг 09, 2005 5:09 pm Заглавие: |
|
|
Това е най читавата идея и преправянето ще отнеме няколко часа.
Обяснявам като за абориген(не се сърди, други с такъв интелект ще четат това!)
Първо - обратната връзка към 494 е от 5 волта, прекъсва се шината и се вързва на +, който отива към усилвателя- в нашия случай +35 волта.
Смята се делителя така,че падът на напрежение в средната точка да е същия, ама при изход 35 волта, т.е. стойността на резистора се увеличава 7 пъти приблизително.Това е в управлението на ТЛ431!
Изважда се трансформатора, развиват се всички вторични намотки, като се броят навивките за 5 волта. Умножават се по 7 и се пренавива наново, но с жица съобразена с консумацията в случая, т.е. по тънка
Намотката е двойка, значи навиват се двете заедно, като после началото на едната се свързва с края на другата - това е средната точка, т.е. масата. Полупроводниковия "кенотрон" се маха и на негово място се свързва грец, направен от 4 диода.
BYW29 са подходящи в случая. Махат се всички кондензатори +/-5,+/-12 и т.н. волта и се монтират двойка кондензатори на двете рамена- примерно 4700мкф/50 волта.
Запуска се така сътвореният боклук и се измерват напреженията.
Ако всичко е в рамките на нормалното, можем да го ползваме по предназначение, ако не, променяме стойността на горният резистор в делителя. Добре е да оставим филтриращите дросели ,като вържем 2 двойки филтриращи кондензатори 2200мкФ вместо 4700 и направим CLC филтър,вързвайки всеки дросел последователно м/у двата кондензатора. _________________ Inspiration Audio
IDS AG
Department of High Tension Works
|
|
Върнете се в началото |
|
|
Tektronix отстранен
|
Пуснато на: Сря Авг 10, 2005 9:41 am Заглавие: |
|
|
widowmaker благодарая ти за съвета,НО нямам свободно импулсно,а пък имам купища IRFP150N;IRFZ44 и PDR3860;ТЛ 494;ферити за по 500 вата и още купища елементи |
|
Върнете се в началото |
|
|
|
Пуснато на: Сря Авг 10, 2005 10:37 am Заглавие: |
|
|
2х60 нав. на R34 на Kaschke при осцилаторна 60К и си готов.
Просто правиш стандартна пуш-пул схема, както е при компютърните захранвания. _________________ Inspiration Audio
IDS AG
|
|
Върнете се в началото |
|
|
Tektronix отстранен
|
Пуснато на: Сря Авг 10, 2005 3:35 pm Заглавие: |
|
|
а да ми кажеш програма за смятане на ферити(програма НЕ формула ) а при осцилаторна 200К ще стане ли нещо имам схемата на такъв осцилатор с противотактов режим и по 2 IRFP450N на рамо _________________
|
|
Върнете се в началото |
|
|
|
Пуснато на: Сря Авг 10, 2005 3:46 pm Заглавие: |
|
|
Аз ги смятам по формули!
Програма нямам! _________________ Inspiration Audio
IDS AG
|
|
Върнете се в началото |
|
|
Tektronix отстранен
|
Пуснато на: Сря Авг 10, 2005 4:43 pm Заглавие: |
|
|
widowmaker написа: | Аз ги смятам по формули!
Програма нямам! | а би ли ги споделил _________________
|
|
Върнете се в началото |
|
|
|
|
Върнете се в началото |
|
|
sparky има опит
|
Пуснато на: Сря Авг 17, 2005 1:36 pm Заглавие: |
|
|
widowmaker написа: | 2х60 нав. на R34 на Kaschke при осцилаторна 60К и си готов.
Просто правиш стандартна пуш-пул схема, както е при компютърните захранвания. |
Те компютърните не са ли half bridge повечето?
Между другото, понеже си доста по "на ти" с усилвателите от мен, струва ли си да правя регулация на захранване за кола. В момента съм стъкмил едно такова за +-35V без регулация, и при товар ми мърда с 2-3V. Ще имам ли някаква далавера ако му сложа регулация?
Какъв контрол използваш? Класически (както на PC захранване) или pulse-by-pulse, със следене на тока в първичната? Имал ли си проблеми с насищане на трансформатора, ако не ползваш current mode при push-pull? _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
Върнете се в началото |
|
|
elektronchika чете
|
Пуснато на: Чет Сеп 01, 2005 5:28 pm Заглавие: |
|
|
а можеш ли да дадеш формулите, по които смяташ импулсните транформаторите? съжалявам че "оживявам" стара тема, но ме интересува
p.s. widowmaker: Това не го ли прочете по горе???????????????????????????
http://widowmaker.lozenetz.org/soft/Transformer_1.0.0.1.exe |
|
Върнете се в началото |
|
|
elektronchika чете
|
Пуснато на: Чет Сеп 01, 2005 5:34 pm Заглавие: |
|
|
да, но ти това ли ползваш? няма ли нещо с теория, да се науча малко, не само да смятам и да навивам |
|
Върнете се в началото |
|
|
|
Пуснато на: Вто Сеп 06, 2005 1:55 pm Заглавие: |
|
|
elektronchika написа: | да, но ти това ли ползваш? няма ли нещо с теория, да се науча малко, не само да смятам и да навивам |
Има в нета колкото искаш, рови! _________________ Inspiration Audio
IDS AG
|
|
Върнете се в началото |
|
|
gelkov чете и пита
|
Пуснато на: Сря Яну 18, 2006 5:25 pm Заглавие: |
|
|
Извинявам се предварително ако съм в грешка, но widowmaker сигурен ли си че това което си написал е достатъчно за преработката на едно компиутърно захранване? До колкото си спомням има си защити които взимат напрежения от изходите +12 -12 +5 - 5 +3.3 и ги сравняват по някаква схема за да работи ТЛ494 нормално не трябва ли тези напрежения да се симулират??? Извинявам се ако въпросът ми не е на място! |
|
Върнете се в началото |
|
|
Tisho BG Audio Team™
|
Пуснато на: Чет Яну 19, 2006 11:21 am Заглавие: |
|
|
gelkov написа: | Извинявам се предварително ако съм в грешка, но widowmaker сигурен ли си че това което си написал е достатъчно за преработката на едно компиутърно захранване? До колкото си спомням има си защити които взимат напрежения от изходите +12 -12 +5 - 5 +3.3 и ги сравняват по някаква схема за да работи ТЛ494 нормално не трябва ли тези напрежения да се симулират??? Извинявам се ако въпросът ми не е на място! |
Защитата на повечето компютърни захранвания работи по следния начин: Като изчезне някое напрежение тогава сработва. Използва се главно като защита от късо на изхода. |
|
Върнете се в началото |
|
|
|