Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Nikolay Kolev трупа сериозен опит
Регистриран на: Feb 26, 2005 Мнения: 510 Местожителство: ХАРМАНЛИ ; София
|
Пуснато на: Нед Дек 28, 2008 6:18 pm Заглавие: 6С3П и 6С4С |
|
|
Реших да си сглобя един преносим усилвател да не мъкна по няколко блока като ходя на гости. Ето и какво представлява захранването: Кенотрон АZ81; 10 микро мбго; 3.3х хенри 130 ома дросел; 330 микро никон кемикон байпаснат с 100 нано вима мкп за всеки канал поотделно. Входната лампа 165 волта на анода, 10ма ток, анодния резистор е от два 51к c2 руски, катоден 400 ома c5-5 шунтиран с 2200 микро елна керафайн. Преходен кондензатор к42у-2. Крайната лампа се отоплява с изправено отопление 4 диода фр607 20000 микро никон кемикон и 100 нано мкп вима, в катода има и потенциометър 100 ома за симтеризиране на отоплението спо2. Аноден товар 4к, в катода 1к BC-5 шунтиран с 220 мирко елна силмик 2. Ток около 63 милиампера за крайната. Като за първо слушане звука ми харесва, детайлите обаче ми се струват леко замаскирани. В началото бях с диодно изправяне на анодното и баса просто липсваше, след поставянето на АZ81 нещата си дойдоха на мястото в това оношение. Ако имате някакви препоръки относно режима на лампите и използваните компоненти ще съм радостен да ги чуя
Схема:
Изглед отпред:
Отблизо:
Отстрани:
Отдолу:
_________________ Посетете:
www.aquamania.hit.bg - любителски сайт за акваристика
www.hardware.start.bg - всичко за хардуера на куп |
|
Върнете се в началото |
|
|
gogo има сериозен опит
|
Пуснато на: Пон Дек 29, 2008 10:11 am Заглавие: |
|
|
Много добре като изпълнение!
Не знам защо имаш липса на детайл - подобно решение с тази комбинация лампи съм реализирал с отлични резултати, но разликата е във липсата на катодната група при изходната лампа, т.е. с фиксирано преднапрежение. Друго - опитай друг тип на прехвърлящия кондензатор - полипропилен или полистирол - може пък там да се крие заека, знае ли човек
Друго като съвет - пробвай в катода на входната лампа да поставиш акумулаторна батериика (2 волта, NiCd, NiMH, LiIon) вместо катодната група - има ги по магазините за рез. части (ползват се в батериите за лаптопи) - ще бъдеш изненадан от релултата, а може и детайлите да се появят
Поздрави,
Жоро |
|
Върнете се в началото |
|
|
Rumen Suvandjiev BG Audio Team™
|
Пуснато на: Пон Дек 29, 2008 11:22 am Заглавие: |
|
|
Освен препоръките на Гого, пробвай да смениш катодния байпас с нещо друго. ЭТO например или К52-5.
За прехвърлящ опитай RIFA PME271. |
|
Върнете се в началото |
|
|
|
Пуснато на: Вто Дек 30, 2008 7:22 pm Заглавие: |
|
|
Картинката се поизясни. Поставих фт 470нано за прехвърлящи и детайлите станаха по-ясни и баса по-стегнат. Ще пробвам и с гирлянда ето1 и стирофлекс и ще пиша за резултатите. Миленчо обеща и рифи да ми даде . Смених байпасите за проба с ето2 300 микро на входната и ето2 100 микро на изходната. С тях звука е по-бърз и ми харесва повече на първо слушане, сякаш баса намаля с една идея . Днес търсих в Харманли и Хасково, но не открих батерия за проба, в София ако може да ме ориентирате от къде да си взема Също искам да пробвам и добри дросели, някакви идеи, имам предвид с по-голяма индуктивност и по-ниско омническо съпротивление. _________________ Посетете:
|
Върнете се в началото |
|
|
velinski BG Audio Team™
|
Пуснато на: Сря Дек 31, 2008 11:24 am Заглавие: |
|
|
"Гирляндите" са сериозен компромис, мисли за фазови деформации и наслагване на резонансни пикове при повече от 1 кондензатор в паралел. ФТ като прехвърлящи са много добър избор, ако пробваш по-малка стойност (100 наноф) ще постигнеш по-бърз звук.
Дросели с голяма индуктивност и ниско омическо можеш да поръчаш на някой да ти навие за скромна сума. Купешките почват от 100 евро бройката (Lundahl LL1673 20H/60R)
2V батерия за дънна платка има във всеки магазин за електронни боклуци (Конрад, например) |
|
Върнете се в началото |
|
|
lusi има известен опит
Регистриран на: Sep 18, 2005 Мнения: 152 Местожителство: Panagiuriste
|
Пуснато на: Чет Яну 01, 2009 1:33 pm Заглавие: |
|
|
Какво общо има кенотронното изправяне с баса? |
|
Върнете се в началото |
|
|
|
Пуснато на: Чет Яну 01, 2009 5:08 pm Заглавие: |
|
|
Страхувах се от използването на по-нисък капацитет за прехвърлящ от липсата на бас, въпреки че по сметки не би трябвало да има. В един друг проект имах подобен проблем. Сега съм с фт3 220 нано и съм доволен, не забелязвам понижаване на баса спрямо 470нано. Като бях с диоди баса беше отрязан просто като с филтър. Правих промени по схемата и си мислех че се дължи на недотам изпипани режими или слаба филтрация на анодното, но след поставянето на кенотроните нещата се оправиха, мога и демонстация да направя за лиспата на бас ако минеш през Харманли _________________ Посетете:
|
Върнете се в началото |
|
|
lusi има известен опит
Регистриран на: Sep 18, 2005 Мнения: 152 Местожителство: Panagiuriste
|
Пуснато на: Чет Яну 01, 2009 5:50 pm Заглавие: |
|
|
Като чета обясненията за звука, по-скоро проблема с баса
може да се крие в изходните трафове.Провери да нямаш пропуск в сметките на трафовете. |
|
Върнете се в началото |
|
|
|
Пуснато на: Чет Яну 01, 2009 7:25 pm Заглавие: |
|
|
Проблема с баса както си прочел е решен. В друга схема същите изходни нямат проблем с баса. Разполагам и с друп тип изходни при които се забелязваха същите проблеми _________________ Посетете:
|
Върнете се в началото |
|
|
apm има известен опит
Регистриран на: Nov 22, 2005 Мнения: 62 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Нед Яну 04, 2009 4:53 pm Заглавие: |
|
|
велински, каква е тази батерия 2волта - аз поне не знам елемент да има такова напрежение?! |
|
Върнете се в началото |
|
|
radev има опит
|
Пуснато на: Нед Яну 04, 2009 5:38 pm Заглавие: |
|
|
apm написа: | велински, каква е тази батерия 2волта - аз поне не знам елемент да има такова напрежение?! |
Обикновенно се ползва в компютрите,за да могат да помнят настройки,дати и др. |
|
Върнете се в началото |
|
|
напуснал чете и пита
|
Пуснато на: Нед Яну 04, 2009 6:52 pm Заглавие: |
|
|
Там са CR2032 и са 3 волта... |
|
Върнете се в началото |
|
|
Daniel Petrov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Пон Яну 05, 2009 4:50 pm Заглавие: |
|
|
6С3П-ЕВ не е подходяща за аудио, има звук подобен на ЕСС83, пък и с такъв аноден ток съвсем я няма...
Пробвай с ЕСС81, резултата е много по добър.
Копирай направо входното стъпало от Червения Слон! _________________ Inspiration Audio
IDS AG
Department of High Tension Works
|
|
Върнете се в началото |
|
|
|
Пуснато на: Пон Яну 05, 2009 7:25 pm Заглавие: |
|
|
Даниеле благодаря за предложението, но за момента съм се спрял на тази входна лампа, ако имаш предложения относно режимите и на работа с удоволствие ще ги изпробвам _________________ Посетете:
|
Върнете се в началото |
|
|
Daniel Petrov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Сря Яну 07, 2009 2:45 pm Заглавие: |
|
|
Щом си стигнал до там, пробвай я с не повече от 1-2мА ток. _________________ Inspiration Audio
IDS AG
Department of High Tension Works
|
|
Върнете се в началото |
|
|
|