Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
vmladenov чете
|
Пуснато на: Вто Мар 03, 2009 8:32 pm Заглавие: Къде греша с low cost BL хорна с FR10 ? |
|
|
Здравейте,
Изчетох каквото имаше във форума за лампови усилватели и какви ОТ им прилягат и реших да си направя хорни. И като новак в областта реших да се спра на изпитан и не скъп проект. Избрах Low Cost BL Horn with FR10 (FR13) :
http://www.bgaudio.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4699
Изчетох всичките 14 страници отново и поръчах разкроя на едни момчета - дърводелци (не че съм срещал момичета дърводелци). Те не само разкроиха, но и залепиха една от хорните. Проверих спрямо чертежа и всичко беше ОК, поставих говорител - FR10 на Висатон и монтирах страничния капак с винтове. Поставих в/у бюрото и пуснах. Резултата беше далеч от очаквания. Нямаше високи. Общото мнение е че FR10 не е говорител, който ще ги възпроизведе добре, но очаквах да са присъстват по осезаемо. Средните и ниските присъстваха, но нямаха детаилност, т.е. като че замазваха. Системата с която ги тествах е един ЦД плеър Филипс - от тези, които сглобяваха в Стара Загора на времето, и лампово стъпало по схемата Лофтин Уаит с 6П3С. ОТ с които сравнявах са Джамо Е 320. Замених усилвателя с такъв с интегрална схема, само за опита и резултата беше дори по лош.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=348226&pid=10843380
И сега идва въпросите къде сбърках и какво мога да направя. Все пак искам хорна
- Материала от който е направена хорната е много силно пресован МДФ, пробива се трудно и излизат не стружки а прах. Изглежда много плътен. Не ми се вярва да е от материала, той е подобен на много от материалите, от които видях направени хорни във форума ??
- Във вътрешността ръбовете не са заоблени, в темата за тези хорни не видях еднозначно мнение за това че помага, дали ще помогне ако ги заобля?
- Дали ще помогне ако вътрешността се лакира ?
- Дали ше помогне ако изкарам проводника отстрани както е на снимките на реализираните ?
- Дали има значение това, че единя страничен капак завих с винтове ?
- Какъв ще е резултата с FRS8M на Висатон ?
- Мога ли да очаквам драстична промяна ако сложа Fostex FE103Е ? - предполагам че въпроса е тъп, тъй като Даниел Петров изрично е казал че са смятани за Фостекс, но ще се радвам на няколко думи за разликата.
И нещо важно - моля за препоръка за разположение в помещението - около 15 м2 без килим и малко мека мебел ?
Това засега, отивам да видя колко ще ми излязат едни Фостекси |
|
Върнете се в началото |
|
|
напуснал чете и пита
|
Пуснато на: Вто Мар 03, 2009 10:19 pm Заглавие: |
|
|
Първо - сигурен ли си че за високите не е виновен усилвателя? Пусни хорните с друг.
Второ - всички говорители имат известен период за разработка. Разликата между разработен и неразработен говорител варира от лека до драстична - пример веднага мога да ти дам със Fostex FE126E - като го чух неразработен бях тотално отчаян как може такъв говорител да свири толкова зле. |
|
Върнете се в началото |
|
|
vmladenov чете
|
Пуснато на: Вто Мар 03, 2009 10:34 pm Заглавие: |
|
|
Със същия усилвател високите на Джамото си ги има. Пробвах и с един интегрален усилвател - с Джамото са там с тази хорна не са.
Доколкото до разработването - какво е най дългото време за разработка ? |
|
Върнете се в началото |
|
|
haralanov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Вто Мар 03, 2009 10:53 pm Заглавие: |
|
|
vmladenov написа: | Доколкото до разработването - какво е най дългото време за разработка ? |
Има драйвери, на които са им нужни поне 2000 часа работа, за да се разсвирят както трябва. Парадоксът идва от това, че окачването им се разработва за най-много 100-150, но мембраните им се нуждаят от много повече. _________________ E=mc^2 +/-3dB |
|
Върнете се в началото |
|
|
Stoqn Kostadinov има опит
Регистриран на: Jan 04, 2005 Мнения: 195 Местожителство: Благоевград , София
|
Пуснато на: Вто Мар 03, 2009 11:22 pm Заглавие: |
|
|
Едното което е говорителите трябва да се разработят минимум 20-30 часа.Хорната не може да развие пълния си потенциал ако не е залепена едната страница.Преди да залепиш страницата заобли всички ръбове и там където има ъгли сложи ъглови отражатели.Според мен аеродинамиката при ТЛ и хорните е много важна.Потърси подходящо разположение на хорните в стаята.Ако пак не ти хареса звука поиграй си със запълването на компенсационната камера с торбички с пясък. _________________ Трудните неща правим веднага, а невъзможните малко по-късно. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Dimitar Atanasov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Сря Мар 04, 2009 12:00 am Заглавие: |
|
|
Моето мнение е че високите ги няма заради говорителя. Хорната оказва влияние само на ниските. Това може би основание да залепиш и втората страна. Като гледам са добре изработени и втората страна трябва да пасне плътно. Стегни я добре със стеги.
Колкото за заоблянто на ръбовете - това е твое решение. Аз за сега не съм убеден че ще окаже някакво влияние. Мога да го докажа чисто теоретино, но все пак звука не е вятър.
Най - вероятно проблема е във високоговорителя. Не съм слушал FR10, но като му гледам АЧХ не бих очаквал нещо читаво над 5-7 kHz без някакви намеси като палци и т.н.
Не си си попълнил местожителството, но ако си от София мога да те поканя да чуеш хорни и TL с FRS8 и BG17 |
|
Върнете се в началото |
|
|
StefanStefanov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Сря Мар 04, 2009 12:05 am Заглавие: |
|
|
Само говорителите (без кутии) имат ли високи?
Поразработи ги малко, макар че нямам големи надежди...
FR10 си звучат замазано.
Пробвай с Fostex FE103E дали високите няма да си дойдат на мястото.
(вземи от някой чифт за проба). |
|
Върнете се в началото |
|
|
Nanko Rusev има сериозен опит
|
Пуснато на: Сря Мар 04, 2009 12:07 am Заглавие: |
|
|
Напълно подпрекям amitko, на тези колонки не мисля че заобляне на ръбовете или отражетели ще окажат влияние във звука.
Определено подкрепям идеята да вземеш Fostex FE103e - нямам опит с него, но според мен 126е няма нищо общо с 12-сантиметровия Visaton! _________________ Обичам всичко това, заради което другите ме мразят!
Bigger is Better ! |
|
Върнете се в началото |
|
|
|
Пуснато на: Сря Мар 04, 2009 12:36 am Заглавие: |
|
|
Nanko Rusev написа: | Напълно подпрекям amitko, на тези колонки не мисля че заобляне на ръбовете или отражетели ще окажат влияние във звука. |
За този говорител сигурно няма да окаже влияние, но за по-висок клас съм лично съм убеден че има значение.Аз бих го направил даже и от естетическа гледна точка.От този говорител не очаквай чудеса.От честотната характеристика си личи че не може да се очакват високи от него.Имам един чифт Fostex FE103E ако си от София или Благоевград мога да ти ги дам за проба.Ако искаш да се подобрят високите без смяна на говорителя решението е супертуитър отрязан от първи ред.Това решение не е за предпочитане поради други причини ,но високите ще се подобрят значително. _________________ Трудните неща правим веднага, а невъзможните малко по-късно. |
|
Върнете се в началото |
|
|
ortho има сериозен опит
|
Пуснато на: Сря Мар 04, 2009 12:40 am Заглавие: |
|
|
Слушал съм вече 3 хорни с този говорител, на мои приятели, и един друг, който я направи, но не съм я чувал. (Обаче даде отзиви!)
Говорителят е виновен за проблемите ти.
Просто не му стигат високите и това е.
Бас има много, даже трябва да се озптва малко, но проблема е във високите и пак казвам не е в конструкцията, а в говорителя. _________________ dr.ivo
Счупеното носи щастие ! |
|
Върнете се в началото |
|
|
Nikolay Kolev трупа сериозен опит
Регистриран на: Feb 26, 2005 Мнения: 510 Местожителство: ХАРМАНЛИ ; София
|
Пуснато на: Сря Мар 04, 2009 12:48 am Заглавие: |
|
|
Цяла тема има с десетки страници, не ли я прочетохте преди да правите проекта. Там си пише, че фр13 е с по-добри високи. _________________ Посетете:
www.aquamania.hit.bg - любителски сайт за акваристика
www.hardware.start.bg - всичко за хардуера на куп |
|
Върнете се в началото |
|
|
Ivelin Braikov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Сря Мар 04, 2009 6:08 am Заглавие: |
|
|
Докато не залепиш страницата все едно не си я слушал тая хорна. _________________ This is no offence, but... you are a robot, aren't you? |
|
Върнете се в началото |
|
|
Nanko Rusev има сериозен опит
|
Пуснато на: Сря Мар 04, 2009 9:04 am Заглавие: |
|
|
Stoqn Kostadinov написа: | Ако искаш да се подобрят високите без смяна на говорителя решението е супертуитър отрязан от първи ред.Това решение не е за предпочитане поради други причини ,но високите ще се подобрят значително. |
По-скоро tweeter (без супер) _________________ Обичам всичко това, заради което другите ме мразят!
Bigger is Better ! |
|
Върнете се в началото |
|
|
Marian Lozev BG Audio Team™
Регистриран на: Jan 23, 2005 Мнения: 661 Местожителство: София кино Арена запад
|
Пуснато на: Сря Мар 04, 2009 10:11 am Заглавие: |
|
|
Ivelin Braikov написа: | Докато не залепиш страницата все едно не си я слушал тая хорна. |
Също като при мен с 8,50 метра хорни бах стигнал до затваряне на страницата но реших от нетърпение да я хвана само с 100-на винта
,е направих го пуснах и нищо ама нищо говорителя се разхожда както си иска от там високите се губят абе кенефна работа чак докато не я залепих ...
Главно правило е да бъде добре залепена без да издиша .. _________________ Някои хора си мият чиниите преди формите на живот, развили се върху тях, да открият колело!
Работно време от 10:00 до 01:00 гсм: 0885 255 233 |
|
Върнете се в началото |
|
|
|
Пуснато на: Сря Мар 04, 2009 11:25 am Заглавие: |
|
|
По-добре си вземи едни Фостекси и не се занимавай с тоя говорител.Със сигурност високите няма да липсват и няма да звучи замачано като Fr10.Ако пък не ти се занимава с групова поръчка сложи два от тези отрязани колкото се може по от високо с един кондензатор.Тъкмо и фазовите центрове можеш да напаснеш. Успех.
http://www.caraudio-bg.com/hivi-TN28.htm _________________ Трудните неща правим веднага, а невъзможните малко по-късно. |
|
Върнете се в началото |
|
|
|