Не сте се регистрирали? Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име
Регистриран на: Aug 29, 2008 Мнения: 140 Местожителство: Padova (Italia)
Пуснато на: Пет Мар 20, 2009 11:35 am Заглавие: За какво служи конуса на мид баса?
Гледам на последък доста високоговорители фулл рейндж, мид бас и средни имат заострен конус вместо заоблената капачка а някой пък имат конус с доста странна форма.
Та се питах а какво служи конуса и как точно променя звука и в коя честотна област?
Благодаря
Пуснато на: Пет Мар 20, 2009 12:21 pm Заглавие:
1. Фазовия палец разширява суит пойнта или с други думи казано намалява насочеността на говарителя.
2. Фазовия палец изравнява различните фази на излъчване от различните места по мембраната.
3. Картинката обяснява доста
_________________ CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.
Последната промяна е направена от Borislav Stankov на Съб Мар 21, 2009 11:42 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пуснато на: Съб Мар 21, 2009 11:18 am Заглавие:
Струва ми се , че колегата преди мен е искал да каже точно обратното , но е станало някакво недоразумение. Фазовият палец се поставя на високоговорители , които имат насочена диаграма на излъчване с цел да я разшири. Казано с думи прости , ако имаме един драйвер , който се чува най-добре само в конкретна точка в помещението , то работата на фазовия палец е след като такъв се монтира , тази точка да прерастне в зона , т.е. да се разшири площта , на която драйвера има най-добро звуковъзприемане от слушателя. _________________ ОНЛАЙН МАГАЗИН ЗА АУДИОФИЛИ АУДИОФИЛСКИ ФОРУМ
Пуснато на: Съб Мар 21, 2009 11:41 am Заглавие:
DJ_POPA написа:
Струва ми се , че колегата преди мен е искал да каже точно обратното , но е станало някакво недоразумение. Фазовият палец се поставя на високоговорители , които имат насочена диаграма на излъчване с цел да я разшири. Казано с думи прости , ако имаме един драйвер , който се чува най-добре само в конкретна точка в помещението , то работата на фазовия палец е след като такъв се монтира , тази точка да прерастне в зона , т.е. да се разшири площта , на която драйвера има най-добро звуковъзприемане от слушателя.
Аз така и бях написал в началото, но тотално е се оплесках после. _________________ CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967.
Пуснато на: Съб Мар 21, 2009 2:55 pm Заглавие:
DJ_POPA написа:
Струва ми се , че колегата преди мен е искал да каже точно обратното , но е станало някакво недоразумение. Фазовият палец се поставя на високоговорители , които имат насочена диаграма на излъчване с цел да я разшири. Казано с думи прости , ако имаме един драйвер , който се чува най-добре само в конкретна точка в помещението , то работата на фазовия палец е след като такъв се монтира , тази точка да прерастне в зона , т.е. да се разшири площта , на която драйвера има най-добро звуковъзприемане от слушателя.
Навярно си се объркал.
А може и аз.
Но най-насочените говорители, които съм слушал са със фазови палци, а тези с капачки винаги са ми звучали разпиляно... _________________ This is no offence, but... you are a robot, aren't you?
Пуснато на: Съб Мар 21, 2009 4:09 pm Заглавие:
Според мен asen_v_k пита защо на много нови говорители капачката е във формата на конус, а не част от сфера, както класическите капачки.
Оптично често това се бърка с фазов палец, но е просто форм на капачката.
Точно поради тази причина попитах какво се има в предвид, за да може да се даде конкретен отговор. За фазовия беше пояснено, а за говорителите със странна форма на капачката, търговски трик, както квадратните и игълните автоговорители. Щуротии общо взето. Аз не съм виждал себеуважаващ се производител да произвежда такива глупости. _________________ http://destaudio.com
Регистриран на: Aug 29, 2008 Мнения: 140 Местожителство: Padova (Italia)
Пуснато на: Съб Мар 21, 2009 6:21 pm Заглавие:
Трябва да се извиня за не точният въпрос.
Значи след вашите отговори гледах високоговорителя и конуса не е капачка а е нещо закачено за магнита от зад.
Не знаех и как се казва мислех че е капачка но се оказа така нареченият фазов палец.
Точно поради тази причина попитах какво се има в предвид, за да може да се даде конкретен отговор. За фазовия беше пояснено, а за говорителите със странна форма на капачката, търговски трик, както квадратните и игълните автоговорители. Щуротии общо взето. Аз не съм виждал себеуважаващ се производител да произвежда такива глупости.
Напротив, повечето себеуважаващи се производители имат в листата си подобни щуротии и то основателно, включително странни по форма капачки, това изобщо не е търговски трик, а важен елемент в който е вложено време за изследване на влиянието му върху параметрите на високоговорителя. Както и материалът, от който е изработен и това съответно влияе и на цената впоследствие.
За пример мога да ти дам квадратните говорители от близкото минало с плоски мембрани, на Сони и други подобни. _________________ 089 9867 140
Пуснато на: Нед Мар 22, 2009 9:47 am Заглавие:
абе Радо , верно ли ги даде тези боклуци за пример .... _________________ Etheraudio
BGaudio
Metropolisaudio
Министерство на Звука
.......срещу ми мишки църкат
като ме видят , познай къде си бъркат.
абе Радо , верно ли ги даде тези боклуци за пример ....
Като си чета поста, вярно че съм го написал малко мъгливо - не давам тях за пример за качество, щото наистина са боклуци, дадох за пример капачките с форма на фазов палец, за които Ручо спомена. Това, което написах за рисърча и за материалите, по-скоро за тях се отнася, не за говорителите на Сони - имам чифт от тях, точно с квадратните мембрани и с тези плоски алуминиеви пчелни пити мътно свирят, седят си само и си чакат времето. Сравнени с днешни квадратни кар аудио боклуци, тези са доста по-добре, това исках да кажа - квадратната форма не е за подценяване.
Но същината на поста ми бе за друго и аз го обясних вече. Сега се надявам, че съм правилно разбран, по-добре не мога да го обясня. _________________ 089 9867 140
Не явно говориме за две различни неща, не мога да намеря снимка на китайски говорител с това за което аз говоря. Не визирах капачките на Визатон примерно или на Hi-Vi май имаха, а за една простотия дето я слагат китайците.
А квадратните, лично според мен са булшит. _________________ http://destaudio.com
Пуснато на: Нед Мар 22, 2009 11:53 pm Заглавие: Звукът на капачките
Както и да се погледне - звукът на 99% от говорителите с капачки има привкус на разбиващ се в асфалта метал. Този ефект се проявява най жестоко при драйвери без вентилация на ЦПН, поради получаващата се резонансна кухина под капачката, но дори и да имаме широк вентилационен отвор за намаляне на компресията, това не е никаква гаранция за намаляване на въпросния ефект, тъй като повечето от говорителите се използват доста по-високо, отколкото всъщност е разумно поради някои специфични топологични причини и в следствие на това се чува едно неприятно тунелно звучене. Чувал и съм правилно имплементирани говорители с капачка, които въпкери алергията ми към този тип драйвери, не са ме подразнили. С фазов палец компресия и резонанси липсват. _________________ E=mc^2 +/-3dB
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети