Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
asen_v_k чете и пита
Регистриран на: Aug 29, 2008 Мнения: 140 Местожителство: Padova (Italia)
|
Пуснато на: Пон Апр 27, 2009 10:39 am Заглавие: Моля дайте идея за мод? |
|
|
Значи дака е CS4398 ето и схемата на аналоговата част, мисля да махна кондензаторите на първото стъпало защото DC офсета е малък от порядъка на 30 миловлта.
Гледах един мод в който сменят R66 с 36килоома е слагат един резистор от 14,7 килоома от изхода към -12 волта за да махнат DC офсета.
Виждайки че в момента първото стъпало няма DC офсет не мисля да го пипам за да повишавам усилването ще ползвам второто стъпало икам обаче да махна електролитите C52, C51.
Някой може ли да ми помогне да премахна този електролит без да променямо усилването на второто стъпало и по възмжност да няма правток на изхода?
Благодаря |
|
Върнете се в началото |
|
|
Fenkiller трупа сериозен опит
|
Пуснато на: Пон Апр 27, 2009 11:29 am Заглавие: Re: Моля дайте идея за мод? |
|
|
asen_v_k написа: | ...
Гледах един мод в който сменят R66 с 36килоома ... |
Ако се промени R66 то трябва да се смени и R75 със същата стойност 36 килоома за да се запази коректната работа на диференциалния усилвател.Тази промяна води само до по високо изходно ниво (респективно по голям динамичен диапазон спрямо абсолютния шум на схемата) и е почти безсмислен...(хммм и имай предвид че при повишаване на усилването ще се повиши и ДЦ офсета реципрочно!)
слагат един резистор от 14,7 килоома от изхода към -12 волта за да махнат DC офсета.
... |
Резистора към захранване се слага за да вкара изходното стъпало на ОУ в клас А , а не за премахване на офсет (МД добре се отразява...на повечето ОУ).
Виждайки че в момента първото стъпало няма DC офсет не мисля да го пипам за да повишавам усилването ще ползвам второто стъпало икам обаче да махна електролитите C52, C51.
Някой може ли да ми помогне да премахна този електролит без да променямо усилването на второто стъпало и по възмжност да няма правток на изхода?
Благодаря |
Не пипай първото стъпало (то освен усилвател е и филтър с настроени коефициенти на честотите на срез на двете звена).
Усилването на втория ОУ е около 1-ца (той е буфер на филтъра)така че може да го прескочиш и да си вземеш изход от R15 само внимавай с ДЦ-то все пак.
Поздрави!
Митака. _________________ Kill with power! DIY ! DIY ! DIY ! |
|
Върнете се в началото |
|
|
asen_v_k чете и пита
|
Пуснато на: Пон Апр 27, 2009 2:45 pm Заглавие: |
|
|
Виждайки че схемата на второто стъпало почти не усилва а служи за буфер мисля да я оставя така:
Ше махна всички кондензатори по пътя на сигнала и мисля че този буфер ще нулира малкият ДЦ офсет.
Какво ще кажете? |
|
Върнете се в началото |
|
|
StefanStefanov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Пон Апр 27, 2009 2:52 pm Заглавие: |
|
|
Първо разкарай тези боклуци 4558 и сложи прилични ОУ! |
|
Върнете се в началото |
|
|
asen_v_k чете и пита
|
Пуснато на: Пон Апр 27, 2009 3:42 pm Заглавие: |
|
|
Stefan Stefanov написа: | Първо разкарай тези боклуци 4558 и сложи прилични ОУ! |
Съжалявам но съм забравил да напиша сложил съм OPA2134. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Fenkiller трупа сериозен опит
|
Пуснато на: Пон Апр 27, 2009 6:01 pm Заглавие: |
|
|
asen_v_k написа: | Виждайки че схемата на второто стъпало почти не усилва а служи за буфер мисля да я оставя така:
Ше махна всички кондензатори по пътя на сигнала и мисля че този буфер ще нулира малкият ДЦ офсет.
Какво ще кажете? |
Нищо няма да нулира , а даже ще го повиши офсета!
Просто си вземи изхода от предходния ОУ ,а този буфер го елиминирай.
Ако искаш да премахнеш офсета има друг начин...даже е тривиален-тример и два резистора към един от входовете на диференциално свързания ОУ...трябва ли да го чертая?!?!
Поздрави!
Митака. _________________ Kill with power! DIY ! DIY ! DIY ! |
|
Върнете се в началото |
|
|
Georgi_Georgiev има опит
Регистриран на: Nov 18, 2006 Мнения: 134 Местожителство: София/Ловеч
|
Пуснато на: Пон Апр 27, 2009 7:33 pm Заглавие: |
|
|
Какво ви е мнението за NEC5534 или NJM4565, като ОУ? _________________ ........ |
|
Върнете се в началото |
|
|
asen_v_k чете и пита
|
Пуснато на: Пон Апр 27, 2009 9:55 pm Заглавие: |
|
|
Fenkiller написа: |
Просто си вземи изхода от предходния ОУ ,а този буфер го елиминирай.
Ако искаш да премахнеш офсета има друг начин...даже е тривиален-тример и два резистора към един от входовете на диференциално свързания ОУ...трябва ли да го чертая?!?!
Поздрави!
Митака. |
Той ДЦ офсета е променлив т.е. различен е като величина при различните ситуации, бих опитал с тримера - ако обичаш би ли начертал?
Благодаря
Асен |
|
Върнете се в началото |
|
|
|