| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Removed

|
Пуснато на: Съб Фев 25, 2006 3:09 pm Заглавие: Рзяждане на платки - някои малкоизвестни страни плюс въпрос |
|
|
На много места чета за метода на разяждане на платки със смес от белина, кислол и перхидрол.
При смесването на белина с кислол се отделя чист хлор (газ), който при вдишване се свързва с водата от белите ви дробове, образува солна киселина вътре в дробовете, която на свой ред ги разяжда и умирате от задушаване и натравяне едновременно. Ползван е като боен газ по време на Първата световна война.
Вижте тази статия за злощастна домакиня, която смесила белина и кислол от добри чувства : http://more.info.bg/article.asp?articleID=439174&topicID=178&issueID=1393
Чувал съм да месят и само кислол с перхидрол, без да слагат белина. Струва ми се, че резултатът няма да е по-различен, защото белината е много близка по състав, свойства и предназначение до перхидрола.
С други думи: искам да разям една платка и мисля да пробвам този метод с белината и кислола. Въпросът ми към хората, които са го правили е: Как оцелявате като ги месите тези вещества? С противогаз ли работите?
И друг въпрос: гледам продават железен трихлорид, ама му викат "двужелезен трихлорид" и има още някакво, което пък е наречено "железен хлорид". Едното вещество е на прах, другото прилича на глина.
Кое е по-подходящо за разяждане на платки? С други думи, кое е по-силно и по-активно от двете?
Мерси! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
rudiem има опит

|
Пуснато на: Съб Фев 25, 2006 3:25 pm Заглавие: |
|
|
| Продава се и готов разтворен железен трихлорид( в течно състояние), в който се поставя готовата платка и се ецва. Върши добра работа, ако е пресен, но малко цапа и трябва да се пазиш. |
|
|
 |
Fenkiller трупа сериозен опит

|
Пуснато на: Съб Фев 25, 2006 3:27 pm Заглавие: |
|
|
Ако имаш железен трихлорид давай с него! Но ако си решил да експериментираш или нямаш опит остави тези белини и др.
Ето ти домашна рецепта:
Наситен разтвор на син камък и сол.Става бавно но сигурно, добре е да подгряваш сместа докато се ецва.Не става за многократна употреба!
 _________________ Kill with power! DIY ! DIY ! DIY ! |
|
|
 |
peko има известен опит

|
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Съб Фев 25, 2006 3:56 pm Заглавие: |
|
|
Благодаря за отговорите.
Разтвореният трихлорид е твърде малко като количество. Продават го в бутилки от по 300 милилитра и трябва да си купя 10, за да ми стигне, защото ще разяждам голяма площ. Това доста оскъпява нещата. В него май слагат йод и цапа.
Вероятно е по-добре и със сигурност е по-евтино да се вземе от онзи, дето си го разтваряш сам във вода, ама така и не разбрах каква е разликата между двата твърди трихлорида, които се продават в търговската мрежа - прахообразния и глинестия.
Затова исках да пробвам с белина и кислол - хем по-чисто, хем по-лес... не това беше от друга песен. Хем по-евтино, хем в големи количества и лесно за намиране.
Само ме притеснява да не се нагълтам с хлор, та затова и пуснах темата. |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Съб Фев 25, 2006 5:16 pm Заглавие: |
|
|
На времето аз ги разяждах с азотна киселина,но там се отделя азотен диоксид Пак **умираш**но гърчовете са други Става и със смес от сярна к-на и амониева селитра Когато** работиш** не е нужно да го правиш в спалнята,с малки изключения Глинестия не е трихлорид и няма да ти свърши работа  |
|
|
 |
Grabcho чете
![]()
|
Пуснато на: Съб Фев 25, 2006 6:06 pm Заглавие: ецване |
|
|
| Ецвам платки с разтвор на син камък и готварска сол. Рецептата я прочетох в руското сп. "Радио" още през 1980: 2 супени лъжици син камък(меден сулфат), 4 супени лъжици готварска сол(натриев хлорид) и 400-500 ml гореща вода. Става хубав зелен разтвор. Ецва се за около 30-35 мин, но е необходимо постоянно разклащане на съда(ваничката) за ецване. Не са необходими специални предпазни мерки. Процесът е сравнително бавен, но качеството на пистите е по-добро. Може да се ецва и с други соли и киселини, например разредена сярна киселина (10%) + кислородна вода; амониев хлорид(нишадър) + солна киселина и пр. Желязото се свързва с хлора по различни начини и има както железен хлорид, така и железен трихлорид. Последният наистина много цапа. |
|
|
 |
Zmej има сериозен опит

|
Пуснато на: Съб Фев 25, 2006 6:29 pm Заглавие: Re: Рзяждане на платки - някои малкоизвестни страни плюс въп |
|
|
| TheDude написа: | | ...гледам продават железен трихлорид... |
След като можеш да си намериш железен трихлорид, що ти е да се занимаваш с глупости? |
|
|
 |
Miroslav Danov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Съб Фев 25, 2006 9:44 pm Заглавие: |
|
|
| И аз туй се питам |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Нед Фев 26, 2006 3:53 am Заглавие: Re: Рзяждане на платки - някои малкоизвестни страни плюс въп |
|
|
| Zmej написа: | | TheDude написа: | | ...гледам продават железен трихлорид... |
След като можеш да си намериш железен трихлорид, що ти е да се занимаваш с глупости? |
Ами по-горе обясних - много скъпо ще ми излезе и, освен това, имам достъп само до "глинестия" вид. За него lozef твърди, че не върши работа.
И в тази връзка: lozef, защо не го бива този глинестия трихлорид? Продават го за ецване на платки по жичкаджийските магазини. По-слаб ли е или има някакви други гадни свойства, дето ще ми прецакат работата? |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Нед Фев 26, 2006 7:58 am Заглавие: Re: Рзяждане на платки - някои малкоизвестни страни плюс въп |
|
|
Става,но често е с много лошо качество  |
|
|
 |
Rusin Atanasov има опит

Регистриран на: Oct 20, 2005 Мнения: 320 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Нед Фев 26, 2006 9:35 am Заглавие: |
|
|
За перхидрола +кислола+белината ....става и върши работа, НО когато ти е пресен разтвора реакцията е много бърза и се отделя топлина и този газ. Работих с такова нещо около година и още не съм умрял
А от няколко години ползвам някакъв преработен с йод разтвор от железен трихлорд който е в пъти по евтин от чистия и върши същата работа |
|
|
 |
krasipet чете

|
Пуснато на: Нед Фев 26, 2006 9:52 am Заглавие: |
|
|
Като ученик (май не само) използвах смес от 3% перхидрол+лимонтузу+готварска сол (пробвах и с 6%, но вдигна пътечките).
Пропорцията е 1 пакетче лимонтузу, 1 супена лъжица сол и 100 мл. кислородна вода.
Ецва за около 40-50 мин. и стига приблизително за 50-100 кв.см. платка  |
|
|
 |
Dimitar Atanasov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пон Фев 27, 2006 9:01 am Заглавие: |
|
|
Може само с перхидрол и кислол, без белина...
Става много добре и е сравнително бързо - 5-10 мин. не се отделя газ, поне не видимо, малко намирисва, ама спокоино се работи на закрито (в мазето) |
|
|
 |
Stoqn Kostadinov има опит

Регистриран на: Jan 04, 2005 Мнения: 195 Местожителство: Благоевград , София
|
Пуснато на: Пон Фев 27, 2006 9:28 am Заглавие: |
|
|
Перхидрол и кислол става супер отделя се газ но ти няма да седиш постоянно над него и да го дишаш.Успех  |
|
|
 |
|