Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Маниакален тип отстранен
|
Пуснато на: Пон Мар 27, 2006 9:30 am Заглавие: Изправителните диоди |
|
|
Имаше споменато малко нещо за тях в темата за електролитите, но не ми се видя достатъчно за интереса ми.
Можете ли да осветлите темата за подходящия тип изправител, какво и защо подобрява, примери за такива на нашия пазар (за ток около 5А).
Ъ-ъ-ъ, и още нещо - защо не мога да пиша с латински букви тук? |
|
Върнете се в началото |
|
|
brum отстранен
|
Пуснато на: Пон Мар 27, 2006 9:57 am Заглавие: |
|
|
Най-подходящата комбинация (след 2 часа ровене по онлаин магазините ) от цена/скорост/ток е fr60x, има ги в комет, и са стотинки ( около 20ст/бр ), но пък не са от най-бързите...150nS |
|
Върнете се в началото |
|
|
Маниакален тип отстранен
|
Пуснато на: Пон Мар 27, 2006 10:01 am Заглавие: |
|
|
понеже става дума за 2-та ми усилвателя, отношението цена/скорост е направо без значение т.е. качеството е водещо.
и все пак, може ли малко теоретично осветляване на темата. ако взема да доловя разлика в звука след смяна на диодите, да мога си въобразявам от какво е |
|
Върнете се в началото |
|
|
Removed
|
Пуснато на: Пон Мар 27, 2006 10:10 am Заглавие: |
|
|
hubostnik написа: | понеже става дума за 2-та ми усилвателя, отношението цена/скорост е направо без значение т.е. качеството е водещо.
и все пак, може ли малко теоретично осветляване на темата. ако взема да доловя разлика в звука след смяна на диодите, да мога си въобразявам от какво е | Може да си въобразяваш преди да ги смениш След това идва действителноста ,но дори и да не намериш разлика поне ще си спокоен че това звено е оптимизирано |
|
Върнете се в началото |
|
|
StefanStefanov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Пон Мар 27, 2006 10:26 am Заглавие: |
|
|
Не може да пишеш с латински, защото е забранено.
Всъщност можеш, но постовете ти няма да се задържат дълго време ... |
|
Върнете се в началото |
|
|
Goro BG Audio Team™
|
Пуснато на: Пон Мар 27, 2006 10:53 am Заглавие: Изправителни диоди |
|
|
Представи си че намериш безинертни диоди. Те ще прекъсват мигновенно. Тока през вторичната ти намотка също ще трябва да прекъсне веднага, но понеже индуктивността й на разсейване е заредена с енергия, ще се развива преходен процес, който ще наблюдаваш с осцилоскопа. Тогава ще шунтираш диодите с кондензатори, преходния процес ще намали честота и амплитудата си, но не и енергията си. Тази честотата може да слезе дори в звуковия диапазон. Това за шумовете на диодите, коментирано в една руска статия миналата седмица, не споделям защото имаш големи електролитни кондензатори.
Но шотки диодите ще греят по-малко - това се печели от тях.
Според мен мрежовия ти трансформатор трябва да има малка индуктивност на разсейване т.е. да се конструира като изходен трансформатор и е желателно да е със средна точка.
Според мен няма да намериш разлика, ако смениш само диодите. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Маниакален тип отстранен
|
Пуснато на: Пон Мар 27, 2006 10:31 pm Заглавие: Re: Изправителни диоди |
|
|
Goro написа: | Според мен мрежовия ти трансформатор трябва да има малка индуктивност на разсейване т.е. да се конструира като изходен трансформатор и е желателно да е със средна точка.
Трафа ми е тороидална баница със средна точка, но последното ти изречение ме смути - как да те разбирам? Тъкмо бях посъбрал мерак и мукаетлък да си сменя диодите, пък то какво? |
|
Върнете се в началото |
|
|
Goro BG Audio Team™
|
Пуснато на: Вто Мар 28, 2006 8:00 am Заглавие: Трансформатор |
|
|
Ами тогава опитай и сподели. Може аз да не съм прав, но така мисля. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Маниакален тип отстранен
|
Пуснато на: Вто Мар 28, 2006 8:31 am Заглавие: Re: Изправителни диоди |
|
|
Goro написа: | Представи си че намериш безинертни диоди. Те ще прекъсват мигновенно. Тока през вторичната ти намотка също ще трябва да прекъсне веднага, но понеже индуктивността й на разсейване е заредена с енергия, ще се развива преходен процес, който ще наблюдаваш ...
Според мен мрежовия ти трансформатор трябва да има малка индуктивност на разсейване т.е. да се конструира като изходен трансформатор и е желателно да е със средна точка.
Поразмислих се над това, което казваш. Тороидалния траф въобще (почти) не разсейва настрани. Да предполагам ли тогава, че причината за ефекта, който описваш ще е толкова минимизирана, че няма смисъл да я доунищожавам?
Излиза ли от казаното, че fast+soft recovery диоди имат смисъл само в изправянето от неторидален (конвенционална форма) траф, който си разсейва в магнетизма в околното пространство и създава описания от теб ефект? |
|
Върнете се в началото |
|
|
velinski BG Audio Team™
|
Пуснато на: Вто Мар 28, 2006 8:41 am Заглавие: |
|
|
специално за шотки диодите - абсолютно безшумни са когато превключват, с плавен преход без пикове и звънтене, имат ниска индукция
сравнявал съм ги с всякакви други диоди със скоп на захранването на един ЦАП
да не говоря за преимуществата им в аудиото - от един диод или грец разликата е по-скоро субективна (освен ако греца не е на ЦАП или клок където се "чува" всичко), но когато се сменят диодите на цял плейър с шотки, той свирва несравнимо по-чисто и фокусирано
при мен те винаги дават добър резултат независимо от вида на трансформатора, особено откакто взеха да се появяват и високоволтови шотки на пазара
иначе изправител номер едно за аудио е кенотронът
Последната промяна е направена от velinski на Вто Мар 28, 2006 8:53 am; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
Върнете се в началото |
|
|
Маниакален тип отстранен
|
Пуснато на: Вто Мар 28, 2006 8:45 am Заглавие: |
|
|
velinski написа: | специално за шотки диодите - абсолютно безшумни са когато превключват, с плавен преход без пикове и звънтене
|
Намират ли се мощни шотки интегрирани в грец или са само дискретни? |
|
Върнете се в началото |
|
|
velinski BG Audio Team™
|
Пуснато на: Вто Мар 28, 2006 8:47 am Заглавие: |
|
|
ами аз си купувам едни по двойки в корпус ТО-220 - 2 такива правят грец - има за различни волтажи и амперажи
те са 2 варианта АК-КА и КА-АК |
|
Върнете се в началото |
|
|
Маниакален тип отстранен
|
Пуснато на: Вто Мар 28, 2006 8:59 am Заглавие: |
|
|
velinski написа: | ами аз си купувам едни по двойки в корпус ТО-220 - 2 такива правят грец - има за различни волтажи и амперажи
те са 2 варианта АК-КА и КА-АК |
Имат ли си име? |
|
Върнете се в началото |
|
|
velinski BG Audio Team™
|
Пуснато на: Вто Мар 28, 2006 9:20 am Заглавие: |
|
|
аз лично ползвам:
CSD01060A - 1A 600V - в лампови схеми където няма физическо място за кенотрон
Тия са по SiC технология и ги има от 300 до 1200V 1-10A
за мод на плейъри - 11DQ10 (100V 1.1A) - много добри, но доста скъпи - от Conrad
двойни:
MBR3045 - 30A 45V
MBR4045 - 40A 45V
и някакви подобни само че SRxxxx или нещо подобно
1N5818 - 1N5822 - навсякъде, където не ползвам някои от другите |
|
Върнете се в началото |
|
|
Маниакален тип отстранен
|
Пуснато на: Вто Мар 28, 2006 3:40 pm Заглавие: |