Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
unufrinio чете и пита
|
Пуснато на: Сря Юни 14, 2006 9:20 am Заглавие: Въпроси за акустично третиране |
|
|
Въпросите са ми следните:
1.Какво влияние указва вътрешната топло-изолация без замазка със по-мек материал (стиропор) върху акустиката на помещението?
2.Как можем да си направим сами подобрение на акустичната среда с 'подръчни материали' (дунапрен,стиропор,полипропиленова пяна...) ?
3.Има ли въобще някакви начини 'трикове' по отношение на ранни отражения,модалните резонанси и другите фактори които пречат на правилното честотно разпределение?
4.Кое указва най-голямо негативно влияние или по-просто казано-с кое първо трябва да се преборим и как?
Произхождайки от казаното в темата "Акустиката ще ме довърши" то приемаме за по-благоприятно разположението на колоните да гледат по дължина на помещението,слушателската позиция да е на 38% от предната стена. |
|
Върнете се в началото |
|
|
sparky има опит
|
Пуснато на: Сря Юни 14, 2006 10:55 am Заглавие: |
|
|
На въпрос 1. Да, в общия слуай оказва благоприятно влияние. Но то е значително по-слабо, отколкото ако се използва вата или кече. Има и специални "плочи" със специално направен релеф за тая цел, но те не попадат в групата на подръчните средства.
на въпрос 2. Може разбира се, но трябва да се експериментира кое би дало най-добри резултати в твоя случай, както и за да се получи максимално добър резултат, с минимално вложен материал.
От мен толкоз. Има други хора тук, които са много по-напред с материала от мен. Те вероятно ще ти отговорят и на другите два въпроса. С този си пост само леко разчовърквам повърността на проблема. _________________ Знам че нищо не знам, но някои и толкова не знаят. |
|
Върнете се в началото |
|
|
inspektor има известен опит
|
Пуснато на: Сря Юни 14, 2006 1:58 pm Заглавие: |
|
|
Какви са размерите на помещението?Какви са колоните?Каква музика предпочиташ да слушаш? _________________ Бог е в нюансите! |
|
Върнете се в началото |
|
|
unufrinio чете и пита
|
Пуснато на: Сря Юни 14, 2006 2:55 pm Заглавие: |
|
|
Мислех темата да е от по-общ характер...затова не съм дал размерите.
Иначе те са 5.5д - 3.5ш - 2.6в .
Колоните са с преден басрефлекс настроен на 31 херца.
Не се ограничавам в музиката (слушам всякакви стилове), кажи речи колоните се ползват за всичко-музика,игри,филми. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Krasi Yonchev BG Audio Team™
|
Пуснато на: Чет Юни 15, 2006 10:52 am Заглавие: |
|
|
unufrinio написа: | Какво влияние указва вътрешната топло-изолация без замазка със по-мек материал (стиропор) върху акустиката на помещението?
|
Този материал няма поглъщащи качества. Ако оказва някакво влияние над акустиката в помещението ти, то ще е по посок увеличаване STC (Sound Transmission Classifications) коефициента за съответните стени.
unufrinio написа: | с кое първо трябва да се преборим и как? |
Ранните отражения от страничните стени и тавана са първото нещо с което бих се заел. За тях ти трябва материал, който да поглъща от 300Hz и нагоре. Не е нужно да третираш целите стени и таван за да ги абсорбираш за слушателското си място. Само точно определени места, съобразени със ориентирането ти спрямо колоните. Успешното им третиране дава поразителен ефект. |
|
Върнете се в началото |
|
|
unufrinio чете и пита
|
Пуснато на: Чет Юни 15, 2006 5:45 pm Заглавие: |
|
|
STC- значи ли това, че ако имаме само една от стените (дългите-успоредни с колоните) покрита с топлоизолационен материал-то би оказало леко отместване на мястото за слушане по посока на въпросната стена(имайки по-слабо STC от другата), или не?
scav написа: |
Ранните отражения от страничните стени и тавана са първото нещо с което бих се заел. За тях ти трябва материал, който да поглъща от 300Hz и нагоре. |
Какъв оптимален материал можем да използваме за усъществяванeто на подобно начинание, дори със занижени критерий (лесно за намиране и разбира се по-ниска цена)? |
|
Върнете се в началото |
|
|
Removed
|
Пуснато на: Пет Юли 07, 2006 5:58 pm Заглавие: |
|
|
Мислейки си за интерференцийте...по скоро ранните отражения няма ли да ги елеминираме поне малко ако колоните се разположат до страничната стена а не на растояние от нея?
Ако направим от дунапрен примерно 5см дебел с размер 60 на 100 см няма ли да постигнем намаляне на ранните отражения? |
|
Върнете се в началото |
|
|
Krasi Yonchev BG Audio Team™
|
Пуснато на: Пет Юли 07, 2006 8:49 pm Заглавие: |
|
|
Не, дори ни най-малко. Може би си направил грешен извод като ти казах, че не е необходимо да третираш цялата стена за да се справиш с тях. Ранни отражения ще имаш винаги, независимо на какво разтояние са ти колоните от страничните стени. Единственото нещо, което се променя в следствие местоположението на колоните спрямо стената, е локализацията на абсорбиращият панел. Поставянето на обикновен (непресован) 5см дунапрен на това място би ти свършило толкова работа, колкото и картоните от яйца - абсорбиране на част от високите. Турските имитации на акустичен дунапрен, както и тези от ФБМ макар и да примамват с ниската си цена то отдавна е ясно че не стават. Който ги е пробвал е разбрал от опит. Трябва ти истинско широколентово решение. |
|
Върнете се в началото |
|
|
mano има опит
|
Пуснато на: Вто Авг 08, 2006 7:16 pm Заглавие: |
|
|
дали има някъде статия за оформлението на стая за слушане, материали за изолация на под, стени, ... но да е на български, намерих една две но са все на руски, а той не ми от силните езици. |
|
Върнете се в началото |
|
|
woofer има известен опит
|
Пуснато на: Нед Окт 21, 2007 9:10 pm Заглавие: |
|
|
Дали нямя да се получи ,ако се изработят ,един вид акустични пана от дървени тачки широки 8-10 сантиметра дебели 1см. ,коита да са сглобени така ,че да образуват квадратни кухини и те да бъдат облепени с някакъв деппващ материял
Просто моментно хрумване. |
|
Върнете се в началото |
|
|
haralanov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Пон Окт 22, 2007 7:53 am Заглавие: |
|
|
unufrinio написа: | Какъв оптимален материал можем да използваме за усъществяванeто на подобно начинание, дори със занижени критерий (лесно за намиране и разбира се по-ниска цена)? |
Ниска цена - малък ефект. Никъде няма безплатен обяд.
Най-добрият материал за това начинание (поне при мен) е панел от запомняща пяна. Плътността е 75кг/м^3, дебелината на панела 7см. Абсорбира сериозно и под 300Hz. _________________ E=mc^2 +/-3dB |
|
Върнете се в началото |
|
|
DLS трупа сериозен опит
|
Пуснато на: Пон Окт 22, 2007 8:57 am Заглавие: |
|
|
Какво ще рече "запомняща" пяна? |
|
Върнете се в началото |
|
|
haralanov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Пон Окт 22, 2007 8:51 pm Заглавие: |
|
|
Идва от наименованието "memory foam". Използва се в матраци, възглавници т.н. Има само един недостатък - струва две торби пари _________________ E=mc^2 +/-3dB |
|
Върнете се в началото |
|
|
horn_power има опит
|
Пуснато на: Пон Окт 22, 2007 10:37 pm Заглавие: |
|
|
http://www.decware.com/myroom/screen0.htm ето това направи и няма да имаш грижи.може и да се направи евтинко,но труда ,който ще вложиш ще е огромен.
но пък това е пример за обикновена стая,обработена за да звучи съвсем неутрално на фона на динамиката на звука вътре
навремето са ползвали и друг номер,не знам до колко е ефективен обаче.става въпрос за дебел плюш като перде висящ на 5 см от стената,като на стената има трупчета примерно на 3см от нея с втори слой плюш или тънки листове дунапрен заковани към тях.идеята е ,че звуковите вълни,които не могат да бъдат затихнати/затихнали,но не отслабии силата си,при първата преграда,да го направят във втората и после при отражението от стената по обратния път да обърнат силата си в топлина(имаше нещо за от адиабатично в изотермично,но ми се струва малко по-сложно от необходимото като обяснение).
въпросът е дали това заедно с подбрани бас трапове ще даде подобрение или ще ни доведе до жалко подобие на безехова камера.
както каза един приятел"може да се получи в действителност само бумтене от басите,защото при най-ниските честоти е наистина трудно да бъдат затихнати именно те".
съветвам те да прецениш по тази идея,която ти дадох,но задължително провери дали ще направи звука неутрален,а не да се получи по-зле.
също задължително се подготви за най-лошото-шумовете идващи отвън.аз имам едни комшии през един етаж над мен,мамка им,монтирали са си климатик,на който външното тяло предизвиква резонанси,които се чуват у нас със свръх ниска,но чуваема честота.вярно едва доловимо.ама аз искам да си слушам на абсолютно спокойствие .помисли също и за прозорците да не вибрират особено ако са с голяма площ.
успех! _________________ "на едно ухо му трябва едно тъпанче,на една хорна и трябва един фулрейндж и всичко е цялостно и пълноценно" |
|
Върнете се в началото |
|
|
haralanov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Пон Окт 22, 2007 11:49 pm Заглавие: |
|
|
Лично аз не обичам предемпваните помещения. На времето правих експеримент с 9 дюшека. 4 като бас трапове в ъглите, два за ранните отражения от страничните стени, два на задната стена и един отпред. Музиката ми звучи сухо и безжизнено, дори самото помещение действа подтискащо. Трябва да има баланс - тук панелче, там панелче докато стаята спре да "звучи" и приключваме с третировката. _________________ E=mc^2 +/-3dB |
|
Върнете се в началото |
|
|
|