Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Removed
|
Пуснато на: Съб Юли 22, 2006 1:05 pm Заглавие: Идейка за евтино подобряване на акустиката... |
|
|
За съжаление трябва да кажа, че нямам сериозен опид в акустичното третиране на помещения. Така или иначе бях сигурен че рано или късно ще се сблъскам с това...
Конкретния проблем с който искам да се боря в момента е прекалента ревербация в стаята ми. Когато слушам музика с повече държащи тонове(като хорове например) се получава едно гадно замазване заради отразените среди...
Ето я ситуацията
Горе долу това ми е стаята с 2-те колони + канапето(легло) което ми е слушателската точка. Това е цялата мебелировка нищо друго няма. Отстрани до канапето ми е техниката и толкова...
В момента стените зад канапето и зад колоните са съвсем голи. Моята идея е да сложа отпред и отзад по един стабилен корниз за перде и на него да сложа по една голяма дебела тежка плюшена завеса като тя ще е поне 3 пъти по дълга от самата стена за да може да се надипли и да направи по седиозен обем и релеф.Ще бъде достатъчно дълга да стига чак до земята.Принципно ако се наложи от задната страна на завесата може да я подплатя и с 1-2 слоя вата...
Струва ми се че това за средите и високите ще има добър ефект. А когато искам да имам ревербация просто ще я дърпам настрани и тя ще ми застава в ъгъла като един огромен бас трап
Какво мислите по въпроса? |
|
Върнете се в началото |
|
|
Krasi Yonchev BG Audio Team™
|
Пуснато на: Съб Юли 22, 2006 6:40 pm Заглавие: |
|
|
Проблема който описваш се активизира от...
BlackBLOUD написа: | стените зад канапето и зад колоните са съвсем голи |
Представи си, че този паралел е билярдна маса. Същото което се случва на билярдната топка при удар в краищата на масата, се случва и на звуковите вълни - обръщайки посоката си, те се запътват към другия край на паралела, където отново се отблъскват и така докато не изгубят инерцията си и не спрат. В същност, това не е точно реверберация. Тази аномалия е позната като плясъчно ехо (сега е момента, в който пляскаш с ръце и разбираш защо се казва така).
BlackBLOUD написа: | Моята идея е... |
Добра (бай да уей: ти тези завеси ги имаш на разположение или ще ги копуваш?)! Мисля, че по този начин ще се справиш с голяма част от този проблем (да не казвам целия). Пляскай с ръце, когато ги поставиш - после ни кажи за ефекта. А ако ти се намира голям и дебел килим, постави го м/у теб и колоните (олд-скул "трик").
Успех. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Removed
|
Пуснато на: Нед Юли 23, 2006 3:50 am Заглавие: |
|
|
Ами от стария апартамент на баба ми останаха само трябва да ги измъкна от вкъщи
Другото е че трябва да монтирам 2 релси без хазяйката да ме усети което е по трудния момент При първа възможност ще пробвам.
bdw и пода ми е гол. Балатума ще го покрия с килим тия дни. Мисля си да сложа и някой слой вата под него за да е по топло зимата, а и за звука малко. |
|
Върнете се в началото |
|
|
MAX чете и пита
|
Пуснато на: Нед Юли 23, 2006 9:08 am Заглавие: |
|
|
А замислял ли си се,че може да нее само от акустиката ти на стаята ? На визатон сайта мисля,че показана и една друга зависимост АЧХ спрямо разтоянието от говорителя. |
|
Върнете се в началото |
|
|
gps отстранен
|
Пуснато на: Нед Юли 23, 2006 11:11 am Заглавие: |
|
|
При мен стената зад мястото за слушателя е почти цялата покрита с 2см дебел стиропор но съм избрал друго разположение на озвучителните тела-по тясната стена на стаята.Тавана още не съм го обработил но в една друга стая вече го покрих с лист стиропор 4 мм дебел (продават ги на руло като тапет)-предполагам ще има ефект в сравнение с голата шпаклована повърхност преди обработката? |
|
Върнете се в началото |
|
|
Svetoslav Kalqshev има опит
Регистриран на: Dec 13, 2004 Мнения: 274 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Нед Юли 23, 2006 12:24 pm Заглавие: |
|
|
gps написа: | Тавана още не съм го обработил но в една друга стая вече го покрих с лист стиропор 4 мм дебел (продават ги на руло като тапет)-предполагам ще има ефект в сравнение с голата шпаклована повърхност преди обработката? |
Пробвал съм го, ефекта е почти нулев. С корковия тапет вече мога да кажа, че ефект има! _________________ Оставете глухите и тъпите да си бъдат глухи и тъпи, не им пречете. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Removed
|
Пуснато на: Нед Юли 23, 2006 1:32 pm Заглавие: |
|
|
Според мен основен ефект би имало от неравна и грапава повърхност за средите и високите. Един вид за да играят като дифузер...
май... |
|
Върнете се в началото |
|
|
|
Пуснато на: Нед Юли 23, 2006 1:45 pm Заглавие: |
|
|
MAX написа: | А замислял ли си се,че може да нее само от акустиката ти на стаята? |
А ти замислял ли си се, колко голяма е разликата м/у това, което излиза от колоните, и това, което достига до теб? Някъде по средата, само в рамките на първите 20-30мс, дори и да си в ниър фийлд слушателска позиция, губиш голяма част от "истинското".
Поздравления за избора - колони / къса стена. Страхувам се обаче, че стиропора не е много ефикасен, но определено е по-добре отколкото голата шпаковка. Свето го е разбрал явно от личен опит, а е и прав за корковия тапет:
sveto написа: | С корковия тапет вече мога да кажа, че ефект има! |
Определено. Ако имаш възможност обаче, сложи и ти завеси, както и някакъв дебел килим или губер на пода. |
|
Върнете се в началото |
|
|
|
Пуснато на: Нед Юли 23, 2006 3:05 pm Заглавие: |
|
|
Завеси имам, от дебел памучен плат който все още отделя власинки и кихам от тях , те са зад колоните ми като образуват буквата П като по ъглите са набръчкани повече. Стената зад слушателя все още е облепена с кори за яица
Скоро ще си обработя моя таван с корков тапет. А може би и стените - какво мислите за това ? _________________ Оставете глухите и тъпите да си бъдат глухи и тъпи, не им пречете. |
|
Върнете се в началото |
|
|
|
Пуснато на: Нед Юли 23, 2006 7:01 pm Заглавие: |
|
|
Не ме рабирай погрешно, но достигнеш ли 100лв разход ще си е чисто и просто зле похарчени пари. |
|
Върнете се в началото |
|
|
|
Пуснато на: Нед Юли 23, 2006 8:56 pm Заглавие: |
|
|
scav написа: | Не ме рабирай погрешно, но достигнеш ли 100лв разход ще си е чисто и просто зле похарчени пари. |
Ами то само за тавана отиват толкова пари _________________ Оставете глухите и тъпите да си бъдат глухи и тъпи, не им пречете. |
|
Върнете се в началото |
|
|
gps отстранен
|
Пуснато на: Пон Юли 24, 2006 7:58 am Заглавие: |
|
|
scav написа: | MAX написа: | А замислял ли си се,че може да нее само от акустиката ти на стаята? |
А ти замислял ли си се, колко голяма е разликата м/у това, което излиза от колоните, и това, което достига до теб? Някъде по средата, само в рамките на първите 20-30мс, дори и да си в ниър фийлд слушателска позиция, губиш голяма част от "истинското".
Поздравления за избора - колони / къса стена. Страхувам се обаче, че стиропора не е много ефикасен, но определено е по-добре отколкото голата шпаковка. Свето го е разбрал явно от личен опит, а е и прав за корковия тапет:
sveto написа: | С корковия тапет вече мога да кажа, че ефект има! |
Определено. Ако имаш възможност обаче, сложи и ти завеси, както и някакъв дебел килим или губер на пода. | Обаче стиропора не съм го слагал с цел акустична обработка на помещението а за топлоизолация а в последствие установих че се отразява на звука.Между другото пак с цел топлоизолация на същото помещения стените са покрити с гипскартон който е закрепен на 2 см от основната стена.Предполагам че и това оказва влияние тъй като гипскартона е доста инертен материал.Миналата година правих проби с използване на гипскартон отвътре по стените на суб за автомобил и установих че на практика намаля значително резонансите на стените на кутията а също и гаси стоящите вълни вътре в кутията и няма нужда от използване на вата вътре в кутията. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Ivo_Hristev BG Audio Team™
|
Пуснато на: Пон Юли 24, 2006 9:13 am Заглавие: Re: Идейка за евтино подобряване на акустиката... |
|
|
BlackBLOOD написа: |
Конкретния проблем с който искам да се боря в момента е прекалента ревербация в стаята ми. Когато слушам музика с повече държащи тонове(като хорове например) се получава едно гадно замазване заради отразените среди...
В момента стените зад канапето и зад колоните са съвсем голи. Моята идея е да сложа отпред и отзад по един стабилен корниз за перде и на него да сложа по една голяма дебела тежка плюшена завеса като тя ще е поне 3 пъти по дълга от самата стена за да може да се надипли и да направи по седиозен обем и релеф.Ще бъде достатъчно дълга да стига чак до земята.
|
Идеята за използване на завеси е добра. Така ще можеш да регулираш времето на реверберация в известни граници като дърпаш и спускаш завесите. _________________ aka. Demon
www.stivox.com |
|
Върнете се в началото |
|
|
Removed
|
Пуснато на: Вто Юли 25, 2006 10:04 am Заглавие: |
|
|
Ако се вземе минерална вата 4-5см (примерно) и да се нареди в някакви 'пана'-няма ли да има повече ефект? Пък и не е толко скъпо-ще се сложи една рамка и някакъв плат по-звукопрозрачен...само идея.
Scav- няма ли да възможно за ползване и за ранните отражения? |
|
Върнете се в началото |
|
|
Removed
|
Пуснато на: Вто Юли 25, 2006 11:33 am Заглавие: |
|
|
То така може и по добре да стане...
Но определено ще е по грозно ми се струва.
По големичко пано с плат за прихващане на ватата... |
|
Върнете се в началото |
|
|
|