Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
joro66 има опит
|
Пуснато на: Пет Авг 04, 2006 8:28 pm Заглавие: Внушение или реалност??? |
|
|
Става въпрос за следното: в момента както съм разположил колоните , междо тях има един скрин върху който има сложен 29 инчов кютук. Разтоянието между двете е около 2.5м. Вчера случайно ми се наложи да ги преместя малко напред - около половин метър и ми направи впечетление че се подобри сцената, и то осезателно. Възможно ли е това да е заради скрина и телевизора (които останаха извън плоскоста на колоните)или просто защото се скъси разтоянието между мен и тях?
Или си внушавам |
|
Върнете се в началото |
|
|
Simonov BG Audio Team™
Регистриран на: Nov 27, 2004 Мнения: 1201 Местожителство: Пазарджик
|
Пуснато на: Пет Авг 04, 2006 8:35 pm Заглавие: |
|
|
Най лесният начин да провериш е като пуснеш колоните на някой непредубеден.
Примерно утре каниш някой да прослушате някоя и друг диск и колоните със скрина помежду им. След един-два дни каниш пак тоя човек и му пускаш нещо. Ако и той констатира някаква разлика без да си го питал, значи наистина я има |
|
Върнете се в началото |
|
|
joro66 има опит
|
Пуснато на: Пет Авг 04, 2006 8:42 pm Заглавие: |
|
|
Хм, това е добре като идея, но повечето ми познати не са такива "слухари" . |
|
Върнете се в началото |
|
|
Krasi Yonchev BG Audio Team™
|
Пуснато на: Съб Авг 05, 2006 1:12 am Заглавие: |
|
|
Цитат: | Става въпрос за следното... |
Не се учудвай. Дори и с 10см да ги преместиш пак ще има разлика - целия честотен спектрум ти се промения (най-вече лоу енд-а, но и дифузният поток също) само в рамките на толкова разтояние. Реалност! |
|
Върнете се в началото |
|
|
taslak има опит
|
Пуснато на: Съб Авг 05, 2006 5:21 am Заглавие: |
|
|
Бъди сигурен, че тази е причината. Всяка колона трябва да "вижда" другата колона и колкото по-цялостно е "вижда" толкова и по-добра звукова сцена ще получиш. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Rumen Zografov BG Audio Team™
Регистриран на: Oct 18, 2005 Мнения: 763 Местожителство: София,Люлин
|
Пуснато на: Съб Авг 05, 2006 8:08 am Заглавие: |
|
|
Наистина,както казва Scav,най-малкото разместване оказва влияние.Преди време ми се наложи да си разместя моите колони (то по-скоро обръщане беше - само ги насочих успоредно напред двете)... ниски,високи,сцена - всичко се промени и после докато си върна старото положение зор видях _________________
Истинският меломан е този, който като чуе женско пеене в банята си долепя ухото към ключалката, а не окото. |
|
Върнете се в началото |
|
|
joro66 има опит
|
Пуснато на: Съб Авг 05, 2006 8:28 am Заглавие: |
|
|
Мерси за отговорите. Значи поредната жертва за останалите в къщи - колоните ще седят почти в средата на стаята. |
|
Върнете се в началото |
|
|
MAX чете и пита
|
Пуснато на: Съб Авг 05, 2006 9:35 am Заглавие: |
|
|
Един метод който върши чудесна работа изпитан от мене.Ако имаш слушалки подръка и имаш възможност да превклучваш на моменти между колони и самите слушалки.Идеята е слагаш слушалките и геледаш към колоните и си представяш от каде ти идва звука.Пускаш колоните и пак слушаш ако постигнеш ефекта това което е на слушалките и колоните възпроизведат (доближат) до стереото на слушалките значи си на прав път иначе няма начин да рзбереш |
|
Върнете се в началото |
|
|
Krasi Yonchev BG Audio Team™
|
Пуснато на: Съб Авг 05, 2006 11:43 am Заглавие: |
|
|
taslak написа: | Всяка колона трябва да "вижда" другата колона и колкото по-цялостно е "вижда" толкова и по-добра звукова сцена |
Кое те кара да мислиш така?
...леко безумна, но щом ти помага... |
|
Върнете се в началото |
|
|
Rumen Suvandjiev BG Audio Team™
|
Пуснато на: Съб Авг 05, 2006 12:19 pm Заглавие: |
|
|
taslak написа: | Всяка колона трябва да "вижда" другата колона и колкото по-цялостно е "вижда" толкова и по-добра звукова сцена ще получиш. |
Честно казано не съм експериментирал в тази насока, но в аудиофилски списания съм срещал звуково оформление на стаята за слушане, включващо преграда между двете озвучителни тела. Ако си припомня къде точно съм го виждал, ще го постна за коментари. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Kiril Kirilov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Съб Авг 05, 2006 4:32 pm Заглавие: |
|
|
MAX написа: | Един метод който върши чудесна работа изпитан от мене.Ако имаш слушалки подръка и имаш възможност да превклучваш на моменти между колони и самите слушалки.Идеята е слагаш слушалките и геледаш към колоните и си представяш от каде ти идва звука.Пускаш колоните и пак слушаш ако постигнеш ефекта това което е на слушалките и колоните възпроизведат (доближат) до стереото на слушалките значи си на прав път иначе няма начин да рзбереш |
Този ескперимент със слушалките никога няма да те доведе до вярно усещане за сцена, защото със слушалките я нямаш...
Единственото което можеш да сравниш е АЧХ баланса на 2-те системи, но третото измерение никога няма да го докараш по този начин...
Последната промяна е направена от Kiril Kirilov на Пон Авг 07, 2006 9:09 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
Върнете се в началото |
|
|
MAX чете и пита
|
Пуснато на: Съб Авг 05, 2006 9:29 pm Заглавие: |
|
|
При мене се получвава до някаква степен незнам дали се експериметираили и вярно е,че едното няма нишо обшо с другото но едно важно нещо което нее за пренебрегване слушалките несе влияят от стаята би трбвало да има ориентир все пак нали |
|
Върнете се в началото |
|
|
Rumen Zografov BG Audio Team™
Регистриран на: Oct 18, 2005 Мнения: 763 Местожителство: София,Люлин
|
Пуснато на: Съб Авг 05, 2006 9:35 pm Заглавие: |
|
|
MAX написа: | При мене се получвава до някаква степен незнам дали се експериметираили и вярно е,че едното няма нишо обшо с другото но едно важно нещо което нее за пренебрегване слушалките несе влияят от стаята би трбвало да има ориентир все пак нали |
Добре де,как слушалките ще ти служат за ориентир за звука на колоните,като първите не се влияят от стаята (то да е и само това единствената разлика...)?Не можеш да сравняваш коренно различни неща при коренно различни условия
НЕМА СМИСЪЛ!!! _________________
Истинският меломан е този, който като чуе женско пеене в банята си долепя ухото към ключалката, а не окото. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Removed
|
Пуснато на: Съб Авг 05, 2006 9:40 pm Заглавие: Re: Внушение или реалност??? |
|
|
joro66 написа: | Става въпрос за следното: в момента както съм разположил колоните , междо тях има един скрин върху който има сложен 29 инчов кютук. Разтоянието между двете е около 2.5м. Вчера случайно ми се наложи да ги преместя малко напред - около половин метър и ми направи впечетление че се подобри сцената, и то осезателно. Възможно ли е това да е заради скрина и телевизора (които останаха извън плоскоста на колоните)или просто защото се скъси разтоянието между мен и тях?
Или си внушавам |
По-вероятно е да е от скъсеното разстояние между теб и тях,променят се фазово излъчваните звукови вълни с различна честота от целия звуков спектър и ти просто си попаднал в подходящата точка . И не само това, отраженията от стените също оказват влияние, формата на стаята ти и тя. В по-старите книги има много изписано и обяснено как трябва да се разполагат озв. тела, за да имаме обемна звукова картина. Тази седмица излизам в отпуска, що не ми се обадиш ( на мобилния) и аз да чуя системата ти, ако може?
Последната промяна е направена от Removed на Съб Авг 05, 2006 10:08 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
Върнете се в началото |
|
|
MAX чете и пита
|
Пуснато на: Съб Авг 05, 2006 9:52 pm Заглавие: |
|
|
За ефекта наистина между двете колони не трябва да има дриги работи пробвал съм по-добре е усещането за сцена поне съм си счупил кръста от местене и експериментиране и е подобре да са по близко колоните една до друга токолкото запряни в стената замазва се звука иначе прави илузия за по-добро стерео но става по замазан звука поне при мене в скромни габарити голямо поле за изява няма .Имали някаква точна зависимост разтоянието между двете тела и слушателя като съотношение изразено между двете зависимости? При мене оптималния вариант е равностранен триъгълник |
|
Върнете се в началото |
|
|
|