Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Removed

|
Пуснато на: Чет Авг 24, 2006 8:10 pm Заглавие: Елко срещу Тантал |
|
|
Напоследък ползвам усилено танталови кондензатори и в аналогови схеми/на мястото на електролитни кондензатори и то добри/.Наличието на тантали в аудиовериги/дори и в захранването/ е табу за някои инжинери ,докато други ги ползват на поразия и то в мнооо скъпи модели.Има разлика в звука ,която не мога да обясня с думи.Не казвам че едното е по добро от другото,просто има разлика.Някой обследвал ли е въпроса по обстойно.Благодаря  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
velinski BG Audio Team™

|
Пуснато на: Чет Авг 24, 2006 8:22 pm Заглавие: |
|
|
Ми аз го... обследвах
Руските танталови наистина свирят супер за парите си и като разделителни са по-добри от руските маслени (К40...), които свирят пластмасово, но неполярните Black Gate N/NX (като катодни на лампа) и маслените на Jensen и восъчните на Jupiter (като разделителни) са по-неутрални според мен. Танталовите са нелинейни и имат пикове, които лично мен ме дразнят.
Лично мнение, да не вземе да ме мрази сега някой  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Fenkiller трупа сериозен опит

|
Пуснато на: Чет Авг 24, 2006 8:31 pm Заглавие: |
|
|
Моето скромно мнение показва че за разделителни не стават танталовите (звукът е по плосък).Но при използването им като филтриращи(байпас) ефектът е добър и почти не се различават от класни електролити например BlackGate(задължително обаче в паралел с добър неелектролит например стирофлекс).Интересен е моментът с комбинирането им с други типове, но всичко е на база субективна оценка.
Ще се радвам и ако някой друг е пробвал нещо да сподели! _________________ Kill with power! DIY ! DIY ! DIY ! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Чет Авг 24, 2006 9:12 pm Заглавие: |
|
|
Fenkiller написа: | Но при използването им като филтриращи(байпас) ефектът е добър и почти не се различават от класни електролити например BlackGate(задължително обаче в паралел с добър неелектролит например стирофлекс)! | И аз стигнах до този извод с опити и грешки  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Fenkiller трупа сериозен опит

|
Пуснато на: Чет Авг 24, 2006 9:30 pm Заглавие: |
|
|
Лозев радвам се ,че ме подкрепяш в това отношение понеже мнението ти е важно за мен.
Само да отбележа че повечето хора разчитат на готови схеми и въобще не обръщат внимание на доброто захранване и на добрата топология на същото, което води до големи проблеми и лоши оценки.
Много от интегралните схеми не звучат зле когато имат подобаващо захранване, но това не се оценява от юзърите с по малък опит в конструирането на електронни схеми.
Относно танталовите кондензатори те имат голямо бъдеще и все повече се използват в цифровата техника поради по добрите си импулсни характеристики.Разбира се цената остава по висока спрямо стандартен електролит и се намират по трудно.
Но който знае какво иска го постига.
Всичко при мен също е базирано на опит , проби и дългогодишно проектиране на електронни устройства за промишлеността.
Все пак приемам всякакви мнения на хора с опит и такива които са пробвали други варианти.
Темата за качествените(не винаги най скъпите!) и добри компоненти е винаги отворена за ново развитие.
Велински специално към теб се обръщам да поговорим повече и за резисторите в аудиото.Много пренебрегвана тема.С малко опити и доказателства.
 _________________ Kill with power! DIY ! DIY ! DIY ! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
velinski BG Audio Team™

|
Пуснато на: Чет Авг 24, 2006 9:48 pm Заглавие: |
|
|
За резистори съм готов да говорим винаги. Отделих една година от живота ми и $$ за да пробвам всички резистори, които могат да се намерят на света и да разбера кой тип и в каква позиция ще паснат с моите проекти.
Още не съм пробвал танталовите в цифрови схеми, но ще ви послушам и ще ги пробвам специално. Макар че за момента съм малко песимистичен, че ще бият Black Gate или Sanyo Oscon като високочестотна филтрация. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
jimy има известен опит

|
Пуснато на: Пет Авг 25, 2006 1:03 pm Заглавие: |
|
|
Хубаве е, че се задълбава такава тема.
Кондензаторите и резисторите бих казал, че са камъчетата, които в даден момент могат да преобърнат колата, както гласи една поговорка. И аз живо се интересувам от употребата им в аудио техниката, на този етап основно в пасивни филтри за тонколони.
За съжаление не мога да коментирам за танталовите-не намират приложение точно в този сегмент.
Поздрави! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Kiril Kirilov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пет Авг 25, 2006 1:40 pm Заглавие: Сребърно - Танталови |
|
|
В моето Хапче има 2 серии от по 3 сребърно-танталови между триода и пентода.
Катодните шунтове са сребърно-танталови, електролита на триодното първо стъпало е шунтиран с така наречените ЕТО - сребърно-платинено-танталов ...
Аз лично не ги сменям за друго!!!
Препоръчвам на всеки, който не е пробвал да го пробва внимателно, преди да прецени дали и кое... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
D.Kolev BG Audio Team™

Регистриран на: Aug 10, 2004 Мнения: 1467 Местожителство: В.Търново
|
Пуснато на: Пет Авг 25, 2006 10:19 pm Заглавие: |
|
|
направо ви завиждам.
за да си купя свестни кондензатори трябва да пътувам стотина километра или да пазарувам онЛайн .
тук в магазините като кажа "танталови кондензатори" ме питат какво е това !!! предлагат ми някакви боклуци , а като попитам дали имат нещо по-качествено , ми отговарят "какво им е на тия , те си работят"
иначе разликата е огромна , това е ясно  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Borislav Uzunov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Съб Авг 26, 2006 6:09 pm Заглавие: Re: Сребърно - Танталови |
|
|
kirilov написа: | В моето Хапче има 2 серии от по 3 сребърно-танталови между триода и пентода.
Катодните шунтове са сребърно-танталови, електролита на триодното първо стъпало е шунтиран с така наречените ЕТО - сребърно-платинено-танталов ...
Препоръчвам на всеки, който не е пробвал да го пробва внимателно, преди да прецени дали и кое... |
Руските Ag-Ta са друга бира  _________________ Министерство на Звука
We are the Gramomakers |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Ivan Rachev BG Audio Team™

|
Пуснато на: Съб Авг 26, 2006 6:21 pm Заглавие: Re: Сребърно - Танталови |
|
|
kirilov написа: | В моето Хапче има 2 серии от по 3 сребърно-танталови между триода и пентода.
братми хората обсъждат -танталови не сребърнотанталови  _________________ Etheraudio
BGaudio
Metropolisaudio
Министерство на Звука
.......срещу ми мишки църкат
като ме видят , познай къде си бъркат. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Съб Авг 26, 2006 6:41 pm Заглавие: Re: Сребърно - Танталови |
|
|
Ivan Rachev написа: |
братми хората обсъждат -танталови не сребърнотанталови  | Наистина- а и ще е малко трудно да се налепят 20-30 от руските тантали/те са си бая големички и с доста дълги крака/в едно цд или пред и то и в цифровата част.Ама две три ламби не е проблем да ги облечеш  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Kiril Kirilov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Чет Дек 14, 2006 9:21 pm Заглавие: Re: Сребърно - Танталови |
|
|
tsarya написа: | Ivan Rachev написа: |
братми хората обсъждат -танталови не сребърнотанталови  |
Във всички танталови кондензатори се използва сребро |
Използва се сребро обаче там на картинката пише сребърна боя, но 2-та вида кондензатори са съвсем различни.
Ела да отворим 2 от 2-та вида, да видиш, че нямат нищо общо, освен името кондензатор  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Simonov BG Audio Team™

Регистриран на: Nov 27, 2004 Мнения: 1201 Местожителство: Пазарджик
|
Пуснато на: Чет Дек 14, 2006 11:36 pm Заглавие: |
|
|
Кои от руските модели кондензатори са танталови!? _________________
 |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Ivan Rachev BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пет Дек 15, 2006 11:35 am Заглавие: |
|
|
виждам че не ме разбрахте , разликата межу танталови ,сребърно-танталови и сребърно-платинени-танталови е огромна , като от последните 2 вида никой от участващите в темата освен Кирил и Боби не е чувал ...с удоволствие че подаря на същите по един комплект и от 2-та вида
lozef написа: | Ivan Rachev написа: |
братми хората обсъждат -танталови не сребърнотанталови  | Наистина- а и ще е малко трудно да се налепят 20-30 от руските тантали/те са си бая големички и с доста дълги крака/в едно цд или пред и то и в цифровата част.Ама две три ламби не е проблем да ги облечеш  | ..като имаш път към столицата мини да ти покажа няколко стека направени точно така  _________________ Etheraudio
BGaudio
Metropolisaudio
Министерство на Звука
.......срещу ми мишки църкат
като ме видят , познай къде си бъркат. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|