Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
bateAz има опит
|
Пуснато на: Нед Сеп 24, 2006 3:34 pm Заглавие: |
|
|
2*24V, 5A = 240VA. Такова нещо иска поне 3A предпазител, за да не изгори при пускане. С този 1А, дето го казваш, нещо не е истинско. 1А предпазител се слага на 50VA железо. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Rado Penev има опит
|
Пуснато на: Нед Сеп 24, 2006 3:46 pm Заглавие: |
|
|
bateAz написа: | 2*24V, 5A = 240VA. Такова нещо иска поне 3A предпазител, за да не изгори при пускане. С този 1А, дето го казваш, нещо не е истинско. 1А предпазител се слага на 50VA железо. |
Колкото и да не си вярваш - тръгва....Мога да го сменя и с 3 амперов.По-важна е консумацията на вторичната, отколкото началния ток - това не е тороид. |
|
Върнете се в началото |
|
|
bateAz има опит
|
Пуснато на: Нед Сеп 24, 2006 4:11 pm Заглавие: |
|
|
FreestylerBG написа: |
Колкото и да не си вярваш - тръгва....Мога да го сменя и с 3 амперов.По-важна е консумацията на вторичната, отколкото началния ток - това не е тороид. |
Въпросът не е дали тръгва, въпросът е дали върви. А с 1А предпазител няма да върви. Това не е сериозно дори за любителска самоделка.
Този "траф" едва ли ще се ползва за чисто активен товар ( както и много дуги ). Обикновено на вторичната се поставя мостов изправител и голям кондензатор.
Дадох ти правилен тон за песен. Надявам се нататък да не пееш фалшиво. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Rado Penev има опит
|
Пуснато на: Нед Сеп 24, 2006 5:39 pm Заглавие: |
|
|
bateAz написа: | FreestylerBG написа: |
Въпросът не е дали тръгва, въпросът е дали върви. А с 1А предпазител няма да върви. Това не е сериозно дори за любителска самоделка.
Този "траф" едва ли ще се ползва за чисто активен товар ( както и много дуги ). Обикновено на вторичната се поставя мостов изправител и голям кондензатор.
Дадох ти правилен тон за песен. Надявам се нататък да не пееш фалшиво. |
Няма....
Наясно съм с насоките ти преди да ги зададеш.Преди го ползвах за схема за софт-старт, понеже нямах друг траф под ръка.После го сложих в кутия, заедно с 1А-ровия предпазител.ОК - смених го с 5А
ПП: Модераторите може да се погрижат за излишните мнения в темата... |
|
Върнете се в началото |
|
|
gps отстранен
|
Пуснато на: Пон Сеп 25, 2006 11:29 am Заглавие: |
|
|
bateAz написа: | 2*24V, 5A = 240VA. Такова нещо иска поне 3A предпазител, за да не изгори при пускане. С този 1А, дето го казваш, нещо не е истинско. 1А предпазител се слага на 50VA железо. | Малко офф....на 2 kW тороид колко А предпазител му трябва че да не изгори при пускане? |
|
Върнете се в началото |
|
|
bateAz има опит
|
Пуснато на: Пон Сеп 25, 2006 12:21 pm Заглавие: |
|
|
gps написа: | ... Малко офф....на 2 kW тороид колко А предпазител му трябва че да не изгори при пускане? |
Няма точна формула. Зависи от много неща. Собственият ток на разтоварен тороид може да достигне 0.5 пъти номиналния ток на първичната. Срещал съм коментари за многократно по-високи токове, но не съм срещал такова. Основният проблем е токът за заряд на филтровите кондензатори във вторичната ( предполагам, че има такива ). Там токът при тороид може да достигне до 10 - 15 пъти номиналния за време около 20 - 50 милисекунди. Зависи и от предпазителя. Един Slo-Blow ще издържи този пиков ток, ако се разчете за ток 2 пъти над номиналния. Така че за твоя случай ще ти трябва предпазител 20-25 ампера. Все пак предпазителят служи да те предпази от пожар, евентуално от изгаряне на трансформатора при късо във вторичната и т.н. Полупроводниците винаги успяват да "сработят" преди предпазителя
Ако ползваш тороида за захранване на лампов усилвател, където изправителят ти за анодното е с кенотрон, може да заложиш твърдо на 20 ампера. Ако нямаш полупроводникови изправители и за отоплението , става и с 15 ампера. По-надолу не може! |
|
Върнете се в началото |
|
|
Zmej има сериозен опит
|
Пуснато на: Пон Сеп 25, 2006 12:38 pm Заглавие: |
|
|
Специално за тороидите - при тях проблемът е пусковия ток, мерил съм 600VA тороид с пусков ток около 120-130А; а не мисля, че е нормално първичният ток на ненатоварен тороид да е съизмерим с номиналния - по-скоро има нещо криво в цялата система - я недобре разчетена индукция за това желязо, я по-високо променливо напрежение, и все в тоя род... |
|
Върнете се в началото |
|
|
bateAz има опит
|
Пуснато на: Пон Сеп 25, 2006 2:02 pm Заглавие: |
|
|
Zmej написа: | Специално за тороидите - при тях проблемът е пусковия ток, мерил съм 600VA тороид с пусков ток около 120-130А; а не мисля, че е нормално първичният ток на ненатоварен тороид да е съизмерим с номиналния - по-скоро има нещо криво в цялата система - я недобре разчетена индукция за това желязо, я по-високо променливо напрежение, и все в тоя род... |
Сигурен ли си, че това си измерил? С какво си мерил първичния ток? За такова измерване си иска измервателен трансформатор за сондата на цифровия осцилоскоп. Да не би да си мерил откъм вторичната?
Я си помисли! 130А ток при 220 волта означава < 2 ома съпротивление на първичната при никаква индуктивност. Няма такова животно, дори и да си окъсил вторичните. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Zmej има сериозен опит
|
Пуснато на: Пон Сеп 25, 2006 2:59 pm Заглавие: |
|
|
bateAz написа: | Сигурен ли си, че това си измерил? С какво си мерил първичния ток?... |
Баш.
Шунт 1 Ом, грец, кондензатор и осцилоскоп.
Реших да го измеря, защото BTA12 ми пукаха при опит за пускане (предполагах, че е към 50-60А, но не мислех наистина, че е над 100). С BTA25 e добре... |
|
Върнете се в началото |
|
|
bateAz има опит
|
Пуснато на: Пон Сеп 25, 2006 3:55 pm Заглавие: |
|
|
Zmej написа: |
Баш.
Шунт 1 Ом, грец, кондензатор и осцилоскоп.
Реших да го измеря, защото BTA12 ми пукаха при опит за пускане (предполагах, че е към 50-60А, но не мислех наистина, че е над 100). С BTA25 e добре... |
1. Ако може някой модератор да го премести това в "50/60Hz", точно там му е мястото, тук е със статута на спам.
2. Със осцилоскоп откъм първичната не мери никой. Нормално осцилоскопът е замасен ( занулен ) и при опит за свързване прави илюминации.
3. С 1 ом шунт оставяш на цялата останала верига да има импеданс около 1 ом. Електрическата инсталация има по-голямо съпротивление. В един апартамент няма контакт, който да ти даде такова малко съпротивление. Да не говорим за съпротивлението на първичната намотка, тя би трябвало да е от свърпроводник. Въобще има нещо некоректно в метода ти на измерване.
4. Дори да приемем, че 120A са измерени в момента на пика на мрежовото напрежение, пак не става.
Edit: Е, като измерих съпротивлението на мрежата, излезе 0.35 ома. Ама пак 120 амперов пик не може да бъде. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Zmej има сериозен опит
|
Пуснато на: Пон Сеп 25, 2006 4:06 pm Заглавие: |
|
|
Първата ми работа на нов осцилоскоп е да му прекъсна нулата на кабела - точно за да не прави илюминации.
Не искам да споря, просто казвам какво съм измерил и как (п.с. дори постановката да е некоректна, не виждам как тока ще падне . Факт е, че триак с еднократен максимален ток 120А за 20ms не издържа и окъсява, а такъв за 260А/20ms се държи нормално
П.с това си е баш за 50Hz |
|
Върнете се в началото |
|
|
bateAz има опит
|
Пуснато на: Пон Сеп 25, 2006 4:17 pm Заглавие: |
|
|
Това за триака може да има и друго обяснение:
1. Или не издържа на това, което пише;
2. Или импулсът е бил по-дълъг от 20 милисекунди. Много зависи от кондензаторите във вторичните. Можеш ли ориентиривъчно да си спомниш какви са били и до колко V си ги зареждал? |
|
Върнете се в началото |
|
|
Goro BG Audio Team™
|
Пуснато на: Пон Сеп 25, 2006 4:35 pm Заглавие: |
|
|
Когато включвам разтоварения си 500-ватов тороид, който има 23 mA ток на п.х., автоматичният ми - 16 А бушон на апартамента изключва. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Vasil Nikolov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Пон Сеп 25, 2006 7:23 pm Заглавие: |
|
|
Zmej написа: | Специално за тороидите - при тях проблемът е пусковия ток, мерил съм 600VA тороид с пусков ток около 120-130А; а не мисля, че е нормално първичният ток на ненатоварен тороид да е съизмерим с номиналния - по-скоро има нещо криво в цялата система - я недобре разчетена индукция за това желязо, я по-високо променливо напрежение, и все в тоя род... |
Правилно си измерил и нищо криво няма в цялата система.Напълно нормално е _________________ Тороидални трансформатори |
|
Върнете се в началото |
|
|
Svetlin Iliev има опит
|
Пуснато на: Пон Сеп 25, 2006 9:09 pm Заглавие: |
|
|
Не забравяите че туроидалните трансформатори са хубави ,малки и с малък активен пусков тон на п.х. но кой от вас е мерил реактивния им ток. Един приятел така си "опука" китайския прибор, като мереше тока на п.х. на един туройд.При тях има доста големи стартови пикове. |
|
Върнете се в началото |
|
|
|