Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
mdi има известен опит
Регистриран на: Oct 21, 2004 Мнения: 75 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Нед Фев 13, 2005 11:56 am Заглавие: TL проект с TVN ARN226-07/8 |
|
|
Здравейте,
Реших да направя TL проекта на oceanman с TVN ARN226-07/8, но с няколко изменения, като всички размери са взети от проекта на oceanman:
1.Добавяне на два високоговорителя - Visaton DTW 72/ 8 Om /високочестотен/ и Visaton M 10/8 Om /средночестотен/, които са поставени в отделна камера.
2.Отвора на линията се намира отзад на ТЛ, а не отгоре.
Интересуват ме няколко въпроса:
1.При тези изменения ще се нарушат ли някои основни принципи при проектирането на ТЛ.
2.Някой има ли наблюдение как звучат тези два високоговорителя - Visaton DTW 72/ 8 Om и Visaton M 10/ 8 Om. Избрах ги от
http://www.steadygroup.com/domashni.html /поради силно ограничения бюджет естествено най-евтините/
3.Дайте предложения за филтри.
|
|
Върнете се в началото |
|
|
Flatmo чете
|
Пуснато на: Нед Фев 13, 2005 12:46 pm Заглавие: |
|
|
Аз съм решил да правя същия проект отново с изменението за отвора т.е. назад а не нагоре. Според мян няма никакъв смисъл да правиш трилентово тяло но това си е лично мое мнение.
Ето го моя вариант.
Искам да питам обаче от къде да взема данните на 226 07/8 на сайта на TVM ги няма а с google намирам най-различни характеристики явно съчинявани от авторите на сайтовете.
Т.е. пообразовах се малко на тема transmission line и сега искам сам да сметна размерите
Последната промяна е направена от Flatmo на Нед Фев 13, 2005 2:14 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
Върнете се в началото |
|
|
mdi има известен опит
|
|
Върнете се в началото |
|
|
oceanman BG Audio Team™
|
Пуснато на: Пон Фев 14, 2005 8:33 am Заглавие: |
|
|
При този вариант,мисля,че проблеми няма да има,стига да са спазени геометрийте и площите на линията.Съвета ми е говорителите максимално близко,особено между средата и пищялката...Голямата мъка ще настане,когато почнеш да си играеш с ватата...Там е разковничето за правилния звук на ТЛ.
Решението ти е правилно за средночестотен,тъй като този ТВМ не може да се справя добре със средите,но ще трябва доста а се попотиш с филтъра...Според мен при тези конфигураций трябва да се среже по-ниско,около 150-300 херца с 1-ви ред за да се избегнат гадните пикове и дупки след 120-180 херца от ТЛ,макар и последиците да са доста неприятни...Taka,че при твоя вариант няма да можеш да спазиш това условие...Струва ми се,че говорителчето е доста критично(средата),но ти желая от сърце успех...
А да видим коя линия ще е първа и какви ще са отзивите за нея....
Съвета ми е ако не свирне като хората да експериментирате с вататa ...Никоя друга системе не зависи толкова от нея както ТЛ... |
|
Върнете се в началото |
|
|
mdi има известен опит
|
Пуснато на: Вто Фев 15, 2005 5:56 pm Заглавие: |
|
|
Послушах съвета на oceanman и вместо Visaton M10 си поръчах Visaton W130S. Ето и последния вариант на проекта:
Все още имам няколко въпроса преди да започна да режа дървенията:
1.Трябва ли да правя цялата тонколона с два пласта ПДЧ 18 мм или само предната страна / това е най-дебелото ПДЧ което намерих /.
2.Правилно ли е разположението на високоговорителите или трябва да се промени / във форума бях чел, че ВЧ и СЧ високоговорители е по-добре да не са на една осова линия /
3.Може ли високоговорителите да се поставят изпъкнали на предната страна или трябва да са изравнени с нея.
4.Другият важен въпрос е за филтрите
Дайте съвет филтри 1, 2 и 3 от кой ред трябва да са и каква честота на срез трябва да имат / това е за първоначално, след това ще се боря да ги донастройвам /
Oceanman дай някакви съвети относно ватата. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Simonov BG Audio Team™
Регистриран на: Nov 27, 2004 Мнения: 1201 Местожителство: Пазарджик
|
Пуснато на: Вто Фев 15, 2005 11:48 pm Заглавие: |
|
|
1-ви порядък за баса и 2-ри порядък за средата и високите. За баса и средата е добре да се сложи импедансен еквалайзер. Добре де за баса и високите да се сложи по един L-pad, че ми се струва, че ще ти потъват малко средите. Предложение - защо не използваш SC5 за високите. Има доста по гладка характеристика от DTW72 |
|
Върнете се в началото |
|
|
oceanman BG Audio Team™
|
Пуснато на: Сря Фев 16, 2005 8:52 am Заглавие: |
|
|
Аз мисля,че няма да му потъне средата,щото ТЛ ще глътне поне 2 децибела чувствителност,но за високоте задължително ще се наложи.Мисля,че така е по-добре с В 130.Има една програмка в раздела за програмите Xdir.Поиграй си с нея...Аз в този случай бих сложил средата отгоре и максимално близо до нея пищялката изместена надясно(съответно наляво задругата колона).Бих изнесъл баса напред и средата-по-малко напред.Пищялката бих оставил на равнината на предната плоскост...И ми се струва,че е по-необходимо Зобел да се сложи на средата и на пищялката,щото баса би трябвало да се реже възможно най-ниско ниско според мен... |
|
Върнете се в началото |
|
|
mdi има известен опит
|
Пуснато на: Сря Фев 16, 2005 9:45 am Заглавие: |
|
|
Simonov написа: | 1-ви порядък за баса и 2-ри порядък за средата и високите. За баса и средата е добре да се сложи импедансен еквалайзер. Добре де за баса и високите да се сложи по един L-pad, че ми се струва, че ще ти потъват малко средите. Предложение - защо не използваш SC5 за високите. Има доста по гладка характеристика от DTW72 |
Реших да сложа DTW72 вместо SC5, защото от ПАС ми обясниха, че при магнитно защитените високоговорители какъвто е SC5 цитирам "екранировката оказва влияние върху чувствителността, като я понижава, а също и върху звученето". |
|
Върнете се в началото |
|
|
D.Kolev BG Audio Team™
Регистриран на: Aug 10, 2004 Мнения: 1467 Местожителство: В.Търново
|
Пуснато на: Сря Фев 16, 2005 11:26 am Заглавие: |
|
|
магнитно екранирани е термина. а при полужение че са заводски направени мислиш ли че тия параметри са измерени без екранировката , освен това наистина е по-добре ВЧ говорителя да е екраниран.
прати им много поздрави на тия от пас |
|
Върнете се в началото |
|
|
mdi има известен опит
|
Пуснато на: Чет Фев 17, 2005 4:47 pm Заглавие: |
|
|
Извинете за невежеството, но какво представляват импедансен еквалайзер и "Зобел"? |
|
Върнете се в началото |
|
|
Zlatan Kitanov има опит
|
|
Върнете се в началото |
|
|
mdi има известен опит
|
Пуснато на: Пет Фев 18, 2005 2:41 pm Заглавие: |
|
|
Днес поръчах дървенията и може би във вторник ще започна да сглобявам тонколоните. По съветите на oceanman конструкцията последно ще изглежда така:
Поради това, че трябва да спазя строго размера 150мм, минималното разтояние между НЧ високоговорител и гупата от СЧ и ВЧ говорители се получава 200мм. Това приемливо ли е или е доста голямо?
Относно филтрите - поиграх си малко с X-over 3 Pro и ето какво сътворих:
Въпроса ми е има ли практично приложение нещо от това по-горе и тази индуктивност L3=5.809mH не е ли с доста голяма стойност?
Относно линка който ми даде slartibartfast: малко съм зле с английския език и затова молбата ми е за някой източник на български или поне на руски. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Ivo_Hristev BG Audio Team™
|
Пуснато на: Пет Фев 18, 2005 8:28 pm Заглавие: |
|
|
Предвиди импедансна компенсация на средночестотния и ще разкараш гадния пик на високите. |
|
Върнете се в началото |
|
|
mdi има известен опит
|
Пуснато на: Пет Фев 18, 2005 10:29 pm Заглавие: |
|
|
slartibartfast написа: | А къде го намери този x-over 3 pro? |
Не мога да си спомня. Файлът е около 19MB. Дай някакво предложение къде мога да го upload-на. |
|
Върнете се в началото |
|
|
mdi има известен опит
|
Пуснато на: Съб Фев 19, 2005 10:15 am Заглавие: |
|
|
За всички които се интересуват от X-over 3 Pro:
http://mdi.hit.bg/Xover_Pro.zip
Последната промяна е направена от mdi на Пон Окт 24, 2005 5:49 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
Върнете се в началото |
|
|
|