| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
pavelvasilev чете

|
Пуснато на: Пон Фев 12, 2007 10:52 pm Заглавие: ...шумът от вентилатора на компа как да го заглуша... |
|
|
Здравейте,в всекидневната където слушам музика там и е компа откъдето пускам повечето музика заради MP3-ките признавам си и мисълта ми е че като слушам музика тихо тогава много ме дразни бръмченето на вентилатора от компа кажете ми как да го заглуша като изключим да го направя на водно охлаждане че е много скъпо.В шкаф ли да го затворя ама нали му трябва вентилация... изобщо приемам идеи как да заглуша този комп че само разваля звука при слушане на тихо
Благодаря ви предварително  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Nikola Nikolov чете и пита

|
Пуснато на: Пон Фев 12, 2007 11:00 pm Заглавие: |
|
|
| Смени го..... |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Пон Фев 12, 2007 11:04 pm Заглавие: |
|
|
С колко вентилатора е компютъра?
едит: тук има инфо по въпроса |
|
|
 |
nadbest има известен опит

|
Пуснато на: Пон Фев 12, 2007 11:07 pm Заглавие: |
|
|
Много зависи от това какъв ти е компютъра. В общия случай решението е да се инвестира в качествено охлаждане - вентилатор с по голям размер, по малко обороти и т.н. На този въпрос ще получиш отговор в някой от хардуерните форуми- там съм чел за конфигурации предназначени за филми и музика, които са със пасивно охлаждане  _________________ СРЕДСТВАТА НЕ БИВА ДА ОТСТЪПВАТ ПО ЛУДОСТ НА ЗАМИСЪЛА.
Шекспир, Луи XIV |
|
|
 |
Cvetomir има опит

|
Пуснато на: Пон Фев 12, 2007 11:31 pm Заглавие: ohl |
|
|
Аз си направих кутия от ПДЧ. Мога да кача снимки ако имаш желание вътре се връткат 8 80мм вентилатора в интерес на истината шумът спадна. _________________ Може да си разочарован ако не успееш , но си обречен ако не опиташ. |
|
|
 |
Simonov BG Audio Team™

Регистриран на: Nov 27, 2004 Мнения: 1201 Местожителство: Пазарджик
|
Пуснато на: Пон Фев 12, 2007 11:41 pm Заглавие: Re: ...шумът от вентилатора на компа как да го заглуша... |
|
|
| pavelvasilev написа: | Здравейте,в всекидневната където слушам музика там и е компа откъдето пускам повечето музика заради MP3-ките признавам си и мисълта ми е че като слушам музика тихо тогава много ме дразни бръмченето на вентилатора от компа кажете ми как да го заглуша като изключим да го направя на водно охлаждане че е много скъпо.В шкаф ли да го затворя ама нали му трябва вентилация... изобщо приемам идеи как да заглуша този комп че само разваля звука при слушане на тихо
Благодаря ви предварително  |
Преди всичко кажи какъв ти е компютъра. За да не говорим празни приказки. Процесор, цокъл? _________________
 |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Вто Фев 13, 2007 12:04 am Заглавие: kak |
|
|
| Въпрос на пари е ! За да не шуми един вентилатор най добре да го няма. Тогава идва на помощ FANLESS технологията . Има такива захранвания и такива охладители за процесор , видеокарта и каквото се сетиш. Никак не са евтини но са абсолютно безшумни. Аз съм с пълен fanless компютър и нищо не смущава музиката ми. |
|
|
 |
Removed

|
Пуснато на: Вто Фев 13, 2007 12:07 am Заглавие: Re: kak |
|
|
| Lampionov написа: | | Въпрос на пари е ! За да не шуми един вентилатор най добре да го няма. Тогава идва на помощ FANLESS технологията . Има такива захранвания и такива охладители за процесор , видеокарта и каквото се сетиш. Никак не са евтини но са абсолютно безшумни. Аз съм с пълен fanless компютър и нищо не смущава музиката ми. |
И как се охлажда SCSI диск който се върти с 15 KRpm и се нагрява доста ако няма вентилатор който да го охлажда. А при мен са подобни и не е един. |
|
|
 |
Gavril Gavrilov има опит

|
Пуснато на: Вто Фев 13, 2007 1:41 am Заглавие: |
|
|
Водно охлаждане, с охладителни скоби или дисаги за твърдите дискове.
Скъпичко решение, но ефективно. |
|
|
 |
Simonov BG Audio Team™

Регистриран на: Nov 27, 2004 Мнения: 1201 Местожителство: Пазарджик
|
Пуснато на: Вто Фев 13, 2007 2:16 am Заглавие: |
|
|
SCSI-тата са толкова шумни при четене, че всякакъв вид безшумно охлаждане е безмислен
п.п. Охладителите на ZALMAN претендират за CNPS(Computer Noise Preventing System), но всъщност не са хич тихи. По им приляга ролята на клокърски охладители. _________________
 |
|
|
 |
Gavril Gavrilov има опит

|
Пуснато на: Вто Фев 13, 2007 2:50 am Заглавие: |
|
|
http://www.xoxide.com/hardrivcool1.html
Тук предлагат набор от решения за шум/охлаждане.
Не съм ползвал нищо от тези, така че не мога да свидетелствам за ефективноста им. |
|
|
 |
Goro BG Audio Team™

|
Пуснато на: Вто Фев 13, 2007 6:27 am Заглавие: |
|
|
| Намираме вентилатора, който не шуми. Например бавнооборотен, но пък с огромно размери. Но остава шума от турболентното движение на въздуха. Това е проблема и на ламповите усилватели. Ако бъде решен, SE ще се правят с мощност стотици ватове. |
|
|
 |
Ivo_Hristev BG Audio Team™

|
Пуснато на: Вто Фев 13, 2007 8:46 am Заглавие: |
|
|
Така като ви слушам въпросът изглежда нерешим.....
А в същност има начини за противодействие. Например ( без да са подредени по приоритет ) :
1. "умно" захранване - регулира си само ооротите на вентилатора според натоварването на компютъра;
2. махаме металните решетки пред вентилаторите ( изрязваме ги ) ;
4. закрепваме вентилаторите към корпуса през меки втулки, така че да не предават вибрациите на корпуса;
5. ползваме по-големи и бавнооборотни вентилатори;
6. смазваме лагерите!
7. тапицираме кутията от вътре с шумопоглъщащ материал;
8. правим външна преграда за звука. Въпросната преграда може да бъде например от блокчета минерална вата облицовани с мек плат, така че да не се рони минералната вата. Преградата трябва да образува лабиринт.
9. underclock на процесора и използване на интелигентно управление на оборотите на процесорният охладител;
10. отърваване от повечето излишни вентилатори по периферията - chipset, видео карта и др. чрез използване не по-големи радиатори ( пасивно охлаждане );
Мисля че е добре като за начало.
Edit: Забравих за харда: окачване на HDD на меки подвески или гумени подложки. В никакъв случай да не се облича харда с вата! _________________ aka. Demon
www.stivox.com
Последната промяна е направена от Ivo_Hristev на Вто Фев 13, 2007 9:30 am; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
pavelvasilev чете

|
Пуснато на: Вто Фев 13, 2007 9:02 am Заглавие: Благодаря ви за отговорите |
|
|
Значи компа ми е с кутия с захранване 300W,дъното и процесора са на интел селерон и процесора на 2700mgz най-обикновен комп с средни стойности нищо специално единствено което е хубавото че харда ми е Махтор при работа е сравнително безшумен не трака като трактор както е при някои хардове.
Най-вероятно ще разпитам направо да купя друга захранваща кутия с нисък коефициент на шум или както ме съветвате с по-голям но бавнооборотен вентилатор с пасивно охлаждане и обличането на кутията с подходяща вата,ще ви пиша как съм го направил и дали има резултат
Лек ден |
|
|
 |
Borislav Uzunov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Вто Фев 13, 2007 10:00 am Заглавие: |
|
|
Аз лично си направих мод на процесорния охладител, който в момента клони към 2 килограма. Смених захранването. Направих организация на въздушния поток в кутията.Оставих само един вентилатор.
В резултат на тази реконструкция, за първи път чух как работи харддиска. Компютъра стана толкова тих, че почти не се чува. Температурата на процесора се движи в рамките на 54-55 градуса. Бая игра беше, но резултата си заслужаваше.
Процесора ми е бартон. Това го споменавам защото тея печки отделят не малко топлина. _________________ Министерство на Звука
We are the Gramomakers |
|
|
 |
|