Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Borislav Stankov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Вто Фев 13, 2007 3:22 pm Заглавие: Възприемането на звука при човека като биологичен вид |
|
|
Това пристигна на грешното място, но ми е интересно и на мен, та за това го пускам като тема.
yoan_1 написа: |
Не съществуват идеални боксове които да съответстват на разбиранията ми за психоакустика. Ако някой е чул за такива да се обади. Не е възможно с несъвършенни микрофони да се запише какъвто и да е реален звук, а на пазара май само такива се предлагат. Да не говорим за проблемите при възпроизвеждането. Някой запознат ли е как става възприемането на звука при човека като биологичен вид. Комай не само през ушите ? Ще се радвам да чуя размишления по въпроса.
|
|
Върнете се в началото |
|
|
Teodor Gugulanoff BG Audio Team™
Регистриран на: Aug 04, 2004 Мнения: 885 Местожителство: Троян / Априлци
|
Пуснато на: Вто Фев 13, 2007 3:56 pm Заглавие: Re: Възприемането на звука при човека като биологичен вид |
|
|
yoan_1 написа: | .. възприемането на звука при човека ... |
- според мен става само през *ушите* - ако приемем че става дума за класическата лента 20/20, а обработването и реагирането на звуковата информация е вече съвсем отделен, индивидуален дори, въпрос. Доказването на противоположно мнение изисква представяне на факти за наличието при човека на органи, способни да възприемат по различен начин /спрямо ушите/ звука в тази честотна лента. _________________
What this world needs is a good 5 Watt amplifier ~ Paul Klipsch |
|
Върнете се в началото |
|
|
Dimitar Atanasov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Вто Фев 13, 2007 5:17 pm Заглавие: |
|
|
Реално наистина става само през ушите.
Всички останали чувства и усещания когато чуваме звуци са плод на обработката на сигналите и когнитивниая опит който имаме. Например чувството за силен и мощен звук което имаме когато "усещаме баса с корема си", е плод на това че в пригодата когато се наблюдава такова нещо е свързано със силен тътен и някакъв интуитивен страх. Същото е когато кучетата ги е страх от пиратки и други подобни.
Учудващо много от нашите усещания и възприятия за плод до голяма степен на "фантазията ни". |
|
Върнете се в началото |
|
|
Kiril Kirilov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Вто Фев 13, 2007 5:23 pm Заглавие: възприятия |
|
|
Според мен само започва през ушите!
Когато музиката те въведе в състояние на повишено съзнание, започва интересното. Изобщо забравете след това само за уши и фантазия!
Скромно лично мнение разбира се |
|
Върнете се в началото |
|
|
л Гост
|
Пуснато на: Вто Фев 13, 2007 5:49 pm Заглавие: Re: Възприемането на звука при човека като биологичен вид |
|
|
единствено бръжденето може да се усети с ухото и мозъка почти без промяна . Другото е сигнал ,който ухото улавя а мозъка свързан към него усвоява с психичната памет към потворения ,различни амплитуди.... така се извикват спомените от тези импулси.които ни дават чувствата да усещаме музиката, да я преживяваме и дори предизвиква спомен запаметен от тялото... усещащ и провукирващ действието на някой орган ,който прави реакция обратна с мозъка
Ако слушаме музиката на тялото си може да изпитаме истинска наслада ,защото мозъка лъже и заблуждава това ,което наистина е удоволствието за нас. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Teodor Gugulanoff BG Audio Team™
Регистриран на: Aug 04, 2004 Мнения: 885 Местожителство: Троян / Априлци
|
Пуснато на: Вто Фев 13, 2007 10:12 pm Заглавие: Re: Възприемането на звука при човека като биологичен вид |
|
|
л написа: | единствено бръжденето може да се усети с ухото и мозъка почти без промяна . Другото е сигнал ,който ухото улавя а мозъка свързан към него усвоява с психичната памет към потворения ,различни амплитуди.... така се извикват спомените от тези импулси.които ни дават чувствата да усещаме музиката, да я преживяваме и дори предизвиква спомен запаметен от тялото... усещащ и провукирващ действието на някой орган ,който прави реакция обратна с мозъка
Ако слушаме музиката на тялото си може да изпитаме истинска наслада ,защото мозъка лъже и заблуждава това ,което наистина е удоволствието за нас. |
Може би искаш да насочиш вниманието и към това, че речта, говора, способността за изразяване на мислите, се е развила последна в еволюцията на човека? _________________
What this world needs is a good 5 Watt amplifier ~ Paul Klipsch |
|
Върнете се в началото |
|
|
Ivelin Braikov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Вто Фев 13, 2007 11:37 pm Заглавие: |
|
|
Аз пък смея да твърдя, че звук се възприема от човека и през кожата. Най-осезаемо е в ниските честоти когато ти вибрират космите. _________________ This is no offence, but... you are a robot, aren't you? |
|
Върнете се в началото |
|
|
Nikolay Savov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Сря Фев 14, 2007 12:05 pm Заглавие: Re: Възприемането на звука при човека като биологичен вид |
|
|
Да ,също така говора е много много объркан и забавящ процес .
Понеже е ИЗмислен на по-късен етап и ИЗВЕДНЪЖ започнал да се "развива" .С това забързване обаче хората стават ненужно плахи и неразбрани двустранно. Едни бързат а другите.... за тях нее нужно ,освен за налагането на Йерархии и подчиняването на други. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Evelina Milusheva BG Audio Team™
|
Пуснато на: Чет Фев 15, 2007 5:45 pm Заглавие: |
|
|
Определено...аз бях така, но вече възприемам музиката по друг начин.
Не случайно използвах точно "възприемам", вместо слушам, чувам, усещам, според мен влизат и трите
Също е вярно, че като си изтренираш слуха вече дори на смотана системка чуваш 3д, детайл и т.н.
Един случай, който съм разказвала не веднъж - слушам на слушалки "Insane in the brain". Започва с гласа на негъра, който казва едно изречение и то се чува отзад отдясно.
И както го чух и...се обърнах. Супер реално, все едно наистина зад мен говори...после се сетих че съм със слушалки и се шашнах
Мп3, вградена звукова карта, слушалки Филипс от средно гадните. _________________ Reality bites like pit bull fights...
Министерство на звука |
|
Върнете се в началото |
|
|
vel_co има известен опит
|
Пуснато на: Пон Мар 12, 2007 1:03 am Заглавие: |
|
|
Възприемането на звука при човека от гледна точка на медицината и в частност на специалността УНГ е твърде сложен процес.
Ухото е органът, в който се концентрира и преработва информацията на звуковите вълни, но останалите тъкани в организма оказват влияние на пътя им до него. Слуховият анализатор се състои от външно, средно (чисто акустична функция) и вътрешно ухо (механо-електрично преобразуване), слухов нерв (проводна функция), нервни пътища и анализаторни зони в кората на главния мозък. Тези, последните, играят роля в разбираемостта на звуковата картина и увреждането им може да обезмисли и най-съвършения като чувствителност слух. Външното и средното ухо провеждат и променят звуковите вълни, а вътрешното ухо може да ги възприеме както от тях, така и от костите на черепа, поради което се получава разликата в собствения глас, когато се чуе на запис. Същите тези трептения на черепа е използвал глухият Бетховен, когато е слушал пианото си с дъсчица , стисната между зъбите...
Така че, звукът влиза в нас отвсякъде, но усещането за него и тълкуването му е строго индивидуално. С ушите чуваме, но слушаме с мозъка. |
|
Върнете се в началото |
|
|
batkorosen има опит
|
Пуснато на: Вто Апр 24, 2007 6:42 am Заглавие: |
|
|
Засегнахте почти всичко но в момента се сещам за още 3 начина на възприемане.
1. Нашите рецептори за допир усещат звука от най-ниските до значително високи честоти.
2.По -нтензивен и нисък бас си е реално движение на въздуха което те .. охлажда.
3. Удоволствието да гледаш движението на мембраната на високоговорителя е също част от възприятието. _________________ В търсене на 20 Hz, а и вятъра под тях. |
|
Върнете се в началото |
|
|
StefanStefanov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Вто Апр 24, 2007 8:57 am Заглавие: |
|
|
batkorosen написа: |
3. Удоволствието да гледаш движението на мембраната на високоговорителя е също част от възприятието. |
На моите (а и на доста от другите ) говорители почти не се забелязва движение на мембраните! |
|
Върнете се в началото |
|
|
DLS трупа сериозен опит
|
Пуснато на: Вто Апр 24, 2007 9:20 am Заглавие: |
|
|
И на мен ми е удоволствие да гледам големия ход, но удоволствие само за очите. Ушите рядко приемат чутото положително |
|
Върнете се в началото |
|
|
batkorosen има опит
|
Пуснато на: Вто Апр 24, 2007 11:02 am Заглавие: |
|
|
Е, който не вижда хода значи гледа извивката на хорната или фазовия палец. _________________ В търсене на 20 Hz, а и вятъра под тях. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Rumen Zografov BG Audio Team™
Регистриран на: Oct 18, 2005 Мнения: 763 Местожителство: София,Люлин
|
Пуснато на: Вто Апр 24, 2007 11:06 am Заглавие: |
|
|
batkorosen написа: | Е, който не вижда хода значи гледа извивката на хорната или фазовия палец. |
Е чак пък извивката да вижда... _________________
Истинският меломан е този, който като чуе женско пеене в банята си долепя ухото към ключалката, а не окото. |
|
Върнете се в началото |
|
|
|