Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Borislav Stankov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Чет Мар 22, 2007 4:47 pm Заглавие: Стаята за слушане най-трудната част от една аудио система |
|
|
Сигурно много от нас имат мечта да си направят истинска стая за слушане. Това според мене е едно от най-трудните неща за постигане в изграждането на хубава аудио система (за мене стаята е неразделна част от системата).
Само за да придам тежест на думите си ще посоча наколко от елементите и решенията за оформяне на правилната аустика в стаята.
Споделете вие как решавате този според мен много важен проблем. _________________
CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967. |
|
Върнете се в началото |
|
|
velinski BG Audio Team™
|
Пуснато на: Чет Мар 22, 2007 5:38 pm Заглавие: Re: Стаята за слушане най-трудната част от една аудио систем |
|
|
Borislav Stankov написа: |
Споделете вие как решавате този според мен много важен проблем. |
Ползвам слушалки като начало.
Като си построя някой ден моя къща и си направя акустична стая по всички правила, бих обърнал по-сериозно внимание и на "говорителите". За момента се дразня от всичките им недостатъци, породени в по-голямата си част от дефектите на помещението. Слушалките са безспорен победител при всеки двубой на тема "акустично съвършенство"
Поздрави |
|
Върнете се в началото |
|
|
DLS трупа сериозен опит
|
Пуснато на: Чет Мар 22, 2007 5:46 pm Заглавие: |
|
|
Стаята си е най-важния компонент за една добра аудио система...
Споделям в моя случай-най големия ми продлем е липсата на достатъчно място за по-сериозна обработка на стаята ми за слушане, само един свободен ъгъл имам . Всичко, което съм успял да постигна е благодарение на разместване на цялата мебелировка(отстраняване на част от нея), разместване на колоните и слушателското място, монтиране на подходящи стойки на колоните.
Също имам 3 пана , 2 от които на мирър поинтите и не на последно място едни сериозни завеси на стената с дограма, която е точно срещу
колоните в правоъгълната стая. Добавянето на малко мека мебел също
помогна леко.
Мечтая си за една празна правоъгълна стая с прилична квадратура за да мога да постигна нещо повече...иначе засега повече ме съблазняват слушалките. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Nikolay Savov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Чет Мар 22, 2007 5:50 pm Заглавие: Re: Стаята за слушане най-трудната част от една аудио систем |
|
|
В моята стая баса е Много измерен бих казал 11 измерен. Като струнен трепет |
|
Върнете се в началото |
|
|
Borislav Stankov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Нед Мар 25, 2007 11:41 pm Заглавие: |
|
|
Хъм мислех си, че темата ще предизвика по-голям интерес. _________________
CHE
Born Ernesto Guevara de la Serna 14 June 1928 Rosario, Argentina.
Executed by a US-trained Bolivian soldiers in La Higuera on 9 October 1967. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Sasho Tashov BG Audio Team™
|
Пуснато на: Пон Мар 26, 2007 8:25 am Заглавие: |
|
|
Бе то интерес има ама ме е срам от измерванията, които Краси Йончев направи в нас . Каза, че е виждал по-лоша стая, но не е мерил по-лоша. В момента най-точна дефиниция за помещението ми е дадена от Кирил: "Прилича на швейцарско сирене". С всеки квадратен сантиметър изместване звуковата картина се мени. Да се надяваме че до 20 дни след интервенцията на Краси ще мога да се похваля с по-добър резултат. В момента имам остри пикове от по 20-30 децибела, сами се сещате как се чуват нещата в този диапазон. Нека Иво Рачев каже колко и каква е разликата. Той пръв започна да гради стая в стаята |
|
Върнете се в началото |
|
|
Removed
|
Пуснато на: Вто Апр 24, 2007 12:26 pm Заглавие: |
|
|
ако може някои да се похвали с по-гадна стая ще ми е интересно
зад ОТ-тата е прозорец в ляво дългото е гардероб стигащ до тавана ...
първото кофти нещо е че лявото от е до гардероба а дясното до стена при това на различно разстояние ... в ъгъла до гардероба от към прозореца е етажерка ( тоест дупка ) в ляво чувам повече бас ( явно гардероба свири ) в дясно отражения от стената над леглото ...
когато пусна пердетата (дебел лен-бабешка работа) нещата се оправят малко ... иска ми се да изхвърля абсолютно всичко и да се направи симетрична подредба на мебелите поне ...
и тоя шкаф под ОТ-тата да се замени само с 2 стоики ... за това се сещам на първо четене като косури
ще съм благодарен ако вметнете някоя друга идея |
|
Върнете се в началото |
|
|
Removed
|
Пуснато на: Вто Апр 24, 2007 2:05 pm Заглавие: |
|
|
Sasho Tashov написа: | ...Нека Иво Рачев каже колко и каква е разликата. Той пръв започна да гради стая в стаята |
E то точно това е истината за изграждането на едно студио - елиминират се всякави структурни шумове, не само се демпфа оптимално помещението Но никак не е евтино, само че е едно от най-ефикасните решения... |
|
Върнете се в началото |
|
|
Removed
|
|
Върнете се в началото |
|
|
Krasi Yonchev BG Audio Team™
|
Пуснато на: Сря Апр 25, 2007 9:27 am Заглавие: |
|
|
DLS написа: | Стаята си е най-важния компонент за една добра аудио система... |
В момента, в който чуеш третирано vs. празно акустично пространство, разбираш тежестта на думите които каза.
DLS написа: | само един свободен ъгъл имам |
Ъглите, бидейки събирателни центрове на общото модално налягане в стаята, не са единствените места на които се третира. Там е най-доброто място за широколентово модално абсорбиране, но въпкреки това се налага да се поставя акустичен арсенал и на други места. Това са точките, от където модалното налягане на резонанса се заражда и чак след това се плъзга към ъглите.
За пирмер, ако имаш силно изразен мод на 100Хц, който за примера ще е втори хармоник от аксиален род, и си установил че се е активизирал от широкия паралел, то неговото подтискане ще се осъществи с поставянето на адекватен акустичен материал в центъра на една (препоръчително е на двете) от стените образуваши резонансното явление защото там е модалния център.
intelman написа: | вметнете някоя друга идея |
Аз не разбрах идея за какво точно очакваш? За по-добра подреба на мебелите / ориентиране в стаята ли?
Rado Atanasov написа: | елиминират се всякави структурни шумове, не само се демпфа оптимално помещението |
Парадокса на "стая в стаята" е че след масивната конструкция вътрешната акустика в помещението става отвратителна. Колко по-масивна е една стена, толкова мовече ти отразява нискочестотните вълни обратно в помещението, създавайки условие за акустична интерференция. А всеки проблем в помещението е породен точно от отражения. В същност обаче, акустичното третиране започва точно от там. При изграждането на стая в стая "стените" се настройват и като мембранни абсорбери за най-ниските модове / интерференции в помещението - шок абсорбери.
Rado Atanasov написа: | Mалко практика... |
...която се очакваше да е от личен опит? Респект за знанието и опита в аудио областа, но мисля Боби беше ясен...
Borislav Stankov написа: | Споделете вие как решавате този според мен много важен проблем. |
_________________ Acoustic Waves
Последната промяна е направена от Krasi Yonchev на Сря Апр 25, 2007 7:23 pm; мнението е било променяно общо 1 път |
|
Върнете се в началото |
|
|
Removed
|
Пуснато на: Сря Апр 25, 2007 9:53 am Заглавие: |
|
|
Krasi Yonchev написа: |
Аз не разбрах идея за какво точно очакваш? За по-добра подреба на мебелите / ориентиране в стаята ли?
|
точно това имах предвид |
|
Върнете се в началото |
|
|
Removed
|
Пуснато на: Сря Апр 25, 2007 10:19 am Заглавие: |
|
|
Краси, личният опит мога да го споделя, ако имам повечко време, което за съжаление на този етап ми е много кът...
Но все пак съм ползвал някои стари гардероби като бастрапове, има ефект де, за пример ще спомена как се чува нискочестотното бучене на едни съседски климатик в една спалня, която е празна, след поставяне на съответната мебел то се намали до минимум, а ако в хола си, който също е строителна площадка, не успея или нямам време да направя това, което искам, ще се обърна към твоите услуги, при положение че ми спести времето, за което аз ще правя друго |
|
Върнете се в началото |
|
|
Krasi Yonchev BG Audio Team™
|
Пуснато на: Сря Апр 25, 2007 1:40 pm Заглавие: |
|
|
intelman написа: | точно това имах предвид |
- стаята ти квадратна ли е?
- дай и точните размери!
- гардероба на крила ли е или е цял?
intelman написа: | в ляво чувам повече бас |
Независимо как си разположил ОТ, дори и да са на еднакво разтояние от задна / странична стена, нискочестотния баланс ще бъде неуравновесен. Причината се крие в различното възбуждане на модите, което е в пряка зависимост от зоните със силно и слабо налягане на резонансите. Всяко ОТ ще звучи по различен начин (при не третирано акустично пространство) в ниските честоти точно поради този факт - моно мод. Това не означава обаче, че симетричното разположение на ОТ е без значение.
Разликата в разтоянието от страничните стени създава условия за неуравновесен баланс на ранните отражения, от които среднo / високо честотония ти спектър се накъсва досущ като гребен (наистина изглежда по този начин). Този проблем може също да се вземе под внимание като причина, довеждаща до впечатлението за по-изразени ниски честоти в едното ОT.
Rado Atanasov написа: | Краси, личният опит мога да го споделя, ако... |
В момента, в който намериш, давай смело. Така се създава конструктивна дискусия. _________________ Acoustic Waves |
|
Върнете се в началото |
|
|
darknessa чете
|
Пуснато на: Вто Юни 19, 2007 1:27 pm Заглавие: |
|
|
нека споделя че аз подобрих звука като смених паркета с терекот .... резултата е смаиващ .... звука идва в тебе а не в даските по пода |
|
Върнете се в началото |
|
|
Nanko Rusev има сериозен опит
|
Пуснато на: Вто Юни 19, 2007 1:36 pm Заглавие: |
|
|
darknessa написа: | нека споделя че аз подобрих звука като смених паркета с терекот .... резултата е смаиващ .... звука идва в тебе а не в даските по пода |
А аз подобрих звука като си преместих системата в банята _________________ Обичам всичко това, заради което другите ме мразят!
Bigger is Better ! |
|
Върнете се в началото |
|
|
|