Не сте се регистрирали? Можете да направите това от тук . След като се регистрирате, получавате няколко предимства - можете да променяте изгледа, да конфигурирате коментарите и публикувате съобщения със Вашето име
Пуснато на: Съб Авг 18, 2007 11:17 pm Заглавие: Въпрос за избора на захранване за слушалков амп
Не съм 100% сигурен, че темата е точно за този раздел, така че се извинявам предварително, ако не съм олучил.
Искам да си направя усилвател за слушалките с оперативен усилвател, но едно нещо не ми е ясно. Усилвателчето е било проектирано за батерии и затова най-добрата схема за захранване според създателя му е тази:
Въпроса ми е, дали ще е по-добре или по-зле ако вместо тази схема и 9-волтово захранване с филтър, не ползвам двуполярен трансворматор с по-качествени гретц и кондензатори?
Точното име е "операционен". Тези усилватели бяха създадени за извършване на математически операции в първите аналогови изчислителни устройства. Goro
С батерийно захранване е по добре!
Ако искаш да спестиш делителя на напрежение просто използвай две батерии за получаване на двуполярно захранване.
Четох, че така земята никога не била точно 0 волта, а по-скоро някъде към 0.8 волта. А схемата, която аз съм дал достатъчно стабилна ли е и ако се ползва с външен траф 9 волта или трябва да добавя и това преди нея?
(става дума само за частта Power)
П.П.:Извинявам се за създаването на новия тип "оперативен" усилвател Малко ми се е спяло докато съм писал тоста
Пуснато на: Нед Авг 19, 2007 1:57 pm Заглавие:
Това че земята е нестабилна и че била 0,8 волта е голяма глупост, извинявай за израза.Нали за това я определяш за земя (демек 0 волта и всички останали напрежения са спрямо нея) и връзваш към нея входните и изходни сигнални терминали.
Да ако делителя на напрежение не е достатъчен да осигури консумацията на останалата част на схемата ще се получи колебание но не на земята а на захранващите напрежения спрямо нея (което на практика е почти едно и също).
Ако използваш трансформатор с изправител и филтър само(конвенционален адаптер) то ще се наложи да използваш схемата POWER която си дал или поне подобна схема на стабилизация иначе нещата ще станат много зле.
Схемата която си дал е за комбинирано захранване с батерия и мрежово с адаптер като включва и зарядно за батерията когато си на външното захранване.Тя няма отношение към по нататъшното изграждане на делител на напрежение и организиране на двуполярно захранване на твоята схема.
Да поясня- U2 е линеен стабилизатор за 12 волта и осигурява напрежение на схемата при включен адаптор,U1 е генератор на ток (около 15 милиампера)който зарежда батерията BATT докато е включен адаптера.Диодите D2 и D3 са условен превключвател на батерийно захранване и на адаптер.Имай предвид че докато адаптера е включен схемата се захранва само от него а батерията само се зарежда както и това че на батерия захранването на схемата ще е около 8,5 волта а с адаптер около 11,5 волта.
Всъщност ако опишеш по точно какво искаш да постигнеш или направиш ще получиш и по точен отговор (за мен нещата още са мъгляви- "искам нещо ама не знам какво искам")
Успех все пак!
_________________ Kill with power! DIY ! DIY ! DIY !
Аз точно съм казал, какво искам да направя - слушалков усилвател, но нямам достатъчно добри познания по електроника, че сам да си правя схемата. Самия усилвател е лесен - всичко, което ми трябва е намерено вече, но захранването ме притеснява. Усилвателя е бил проектиран за батерия и затова ползва изкуствена земя, но аз искам да го ползвам с адаптер в достатъчно голяма и добре екранирана кутия(но все пак захранващия трансформатор ще е отделно за да не внася шум). Захранващото напрежение, което ми се искаше да ползвам е 12 волт за да може усилвателя да се справя и със слушалки с висок импеданс(конкретно Sennheiser HD650), но още не съм се захванал да модифицирам схемата за това напрежение. Усилвателя ще е изграден на базата на AD8397 по подобрена схема на усилвателя CMoy(известно джобно усилвателче в Интернет, едва ли е на почит сред сериозните аудиофили). Втората схема знам, че е създадена за 9 волта да може да зарежда батерия, мен ме интересува само като допълнителен стабилизатор. Съжелявам, ако само правя нещата по-неясни, но най-кратко казано искам схема, в която да влизат 12 волта еднополярно захранване и да излизат 6 волта двуполярно захранване, които после да се филтрират с два достатъчно големи кондензатора и да захранват усилвателя без да внасят шум. За допълнително филтриране съм предвидил феритна бобина за захранващия кабел след трансформатора и евентуално просто филтърче за 220 волта. Ако имаш време да начертаеш една цяла схема, която ще работи или да предложиш от някъде готова такава ще съм ти много благодарен! И също един въпрос - от къде мога да намеря сравнително добър захранващ трансформатор? Извинявам се, ако прозвучи като тъп въпрос, но зарядно от Alcatel на 12 волта 400 милиампера може ли да свърши работа? И още един тъп въпрос - гледам, че всички усилватели, които правите ползват вътре, а и понякога за интерконект някакви осукани кабели. Можеш ли да ми кажеш какви са? Предполагам, че с такива качеството ще е по-добро от китайски интерконект за 5 лева
P.S.: Само последно пак да питам с еднополярен трансформатор и филтрация и преобразуване към двуполярно захранване е по-добре от двуполярен траф с гретц, кондензатори и евентуално някакъв регулатор, нали? Или не съм те разбрал?
Добре, значи ги забравям всички тея глупости отгоре за изкуствена земя и т.н. и правя двуполярно захранване. Някакви съвети за добри гретц, кондензатори и регулатор? И също на какъв трансформатор да се спра? Колко волта и каква мощност/колко милиампера? И Fenkiller-а евентуално ако може да каже от къде във Варна да се сдобия с такъв.
Искам да започна с това, че съм ви страшно благодарен за помощта! След много комбиниране на схеми се получи схема 1:1 с тази и после много ме беше яд, че съм си губил времето за нищо
Но схемата, която аз направих има няколко разлики, за които ще ви помоля да ми кажете дали да ги има или да направя точно това, което показах току що(става дума само за Left и Right частите и двата филтриращи кондензатора на захранването на U5(AD8397), за останалото ще разчитам на схемата на Fenkiller-а). В моята схема на входа преди R2 имам логаритмичен потенциометър, направен по тази схема:
с потенциометър 20k и резистор 3k и след логаритмичния потенциометър има кондензатор 0.1uF 100V. Така по-добре ли ще е схемата или не? Питам конкретно за кондензатора иначе за потенциометъра съм твърдо решен така да го направя(освен ако не кажете, че няма да е по-добре).
И също тук вече съвсем ще ме помислите за индианец, но uF и μF едно и също ли са? И също от къде мога да си поръчам AD8397, че в нито един on-line магазин не мога да го намеря.
Прерових всички on-line каталози на българските магазини - няма го тоя чип никаде Да имате някаква алтернатива? Сигурно има и по-добър и по-нов чип, който го има в българия или поне така се надявам
Пуснато на: Нед Авг 19, 2007 11:25 pm Заглавие:
В този същия e-shop ако напишеш "soft recovery" ще получиш доста резултати. Друг е въпроса, че това е може би най-скъпия от българските онлайн магазини.
Трафовете, които си избрал са много маломощни.
Не се скъпи за няколко лева и си потърси тороид! Няма да направиш добър усилвател с части за стотинки.
По мои груби сметки ще ти трябва да речем по 100 мА на +/- 12 волта. Преди стабилизаторите ще ти трябват около 14-15 волта. Това прави 3 вата вторична мощност, което с КПД на трафа 70% ще ти даде около 4,5 вата първична. Препоръчвам ти поне 10 вата трансформатор, за да е добро захранването. Вторичната би трябвало да е 2 по 12 волта под товар.
От схемата всичко освен "Left" и "Right" ще е излишно.
За чип провери К2. Те са представители на AD за България.
Не знам защо си се насочил точно към този чип, а не към нещо по-разпространено.
Четох, че изкарвал най-добрия звук(до колкото такъв дребен чип може да изкарва нещо качествено). Предложи нещо друго, което е по-масово и пак звучи добре. Иначе такова тороидно трансформаторче от къде ще може да се намери и за колко? Защото този усилвател не е за мен и трябва да е в рамките на 40 лева(става дума за части, кабели, трансформатор, букси и т.н. само без кутията).
П.П.: Аз съм варненец и тук нямаме фирми вносители на такива чипове и общо взето каквото има в Пасат и другите по-големи магазини - това е, останалото само през интернет магазини. Би ли дал сайт или нещо подобно на тези К2? Усилвателя ще захранва слушалки Sennheiser HD650 които не ги знам колко са качествени и затова и не знам какъв чип точно ще ми трябва за този усилвател. Но каквото и да избера все като напиша модела в търсачката отговора е един и същ - Няма намерен такъв артикул.
Часовете са според зоната GMT + 2 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети