Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Atanasov чете

|
Пуснато на: Съб Окт 13, 2007 10:28 am Заглавие: Теоретичен спор за кабел на колони... |
|
|
Моля ви да разрешите една препирня. Ситуацията е следната - имаме нормален плосък двоен меден многожилен кабел за колони със сечение 1.5 мм2 и силиконова изолация.
Въпросът е - ако две парчета такъв кабел с еднаква дължина се поставят едно върху друго, свали се изолацията им във всеки край и се усучат в краищата, т.е. от двете парчета се направи един проводник със сечение 3 кв.мм., ще се отрази ли това негативно на звука или новият кабел ще се държи като нормален меден кабел от 3 кв.мм.?
Спорим тука с един приятел за капацитивности и т.н. и нещо не можем да постигнем съгласие.
Благодаря Ви предварително!  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Borislav Uzunov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Съб Окт 13, 2007 10:58 am Заглавие: |
|
|
Има тема за най-евтиния хай-енд кабел. Прочети първо нея. Можеш да си отговориш на много въпроси  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Atanasov чете

|
Пуснато на: Съб Окт 13, 2007 7:27 pm Заглавие: |
|
|
Е прочетох я... но не дава отговор на конкретния въпрос.  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Goro BG Audio Team™

|
Пуснато на: Нед Окт 14, 2007 6:19 am Заглавие: |
|
|
Ако желаете, може да напишете двете спорни теоретични тези.
Но обикновенно се оказва, че подобни тези нямат връзка с това което се чува. Това е трябвало да разберете от прочетеното от вас. _________________ "Не съм достатъчно млад за да знам всичко" Б. Шоу |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Atanasov чете

|
Пуснато на: Нед Окт 14, 2007 10:16 am Заглавие: |
|
|
Едната теза е, че усукването на върховете на двете парчета дава един нормален кабел със сечение 3 кв.мм, което е сбора на сеченията на двата къса колонен кабел. Този нов кабел ще се държи като нормален 3-квадратов многожилен кабел и няма да се отрази негативно на звука.
Другата теза е, че при този начин на свързване се повишават двойно капацитивността и скинефекта и се скапва звука значително.
Да припомня - двете парчета кабел си остават изцяло с изолацията, оголват се и се усукват само краищата им. Така от два кабела се получава един с двойно по-голямо сечение - съставен от двата. /свързани 2х1.5 кв.мм дават 3 кв.мм./
Разбира се, всяка от спорещите страни твърди убедено, че "чува" нещо ... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nikolay_Hristov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Нед Окт 14, 2007 2:21 pm Заглавие: |
|
|
Струва ми се, че при използваните кабели за този експеримент, няма да можете да си направите генерални изводи кое как скапва звука. Значително по-добре ще е според мен, да опитате същия експеримент, но с мостов кабел  |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Goro BG Audio Team™

|
Пуснато на: Нед Окт 14, 2007 3:19 pm Заглавие: |
|
|
Удвояването на сечението намалява съпротивлението на кабела 2 пъти и съответно два пъти е по-малко падението върху него. Понеже сте удвоили общата обиколка на проводника, съответно и скинефекта е по-малък. Но теоритично. На практика не можете да го измерите. Дори да удесетворите капацитета, на практика и на теория няма да откриете разлика за 20 kHz във вашия спикер кабел, при двата начина на свързване.
Това че чувате разлика обаче е нормално. _________________ "Не съм достатъчно млад за да знам всичко" Б. Шоу |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Dimitar Atanasov BG Audio Team™

|
Пуснато на: Пон Окт 15, 2007 10:49 am Заглавие: |
|
|
От друга страна се образува и нещо като loop между двата кабела, съпо и по масата. което може да доведе по смущения (евентуално) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Atanasov чете

|
Пуснато на: Вто Окт 16, 2007 10:48 pm Заглавие: |
|
|
Е този Loop ме притеснява и мен. Въпросът е как теоретично ще се отрази на звука? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Goro BG Audio Team™

|
Пуснато на: Сря Окт 17, 2007 5:55 am Заглавие: |
|
|
На този въпрос многократно е отговаряно.
Всеки кабел има характеристичен импеданс, който е от 30 до 300 [Ω]. Следователно, както на входа така и на изхода, кабела е разсъгласуван. Но отразен сигнал не може да се получи защото най-късата дължина на вълната е 15 [kм], а за регистриране на отразена вълна, кабела трява да е поне 100 [м]. При това само за най-високата честота, а за най-ниската дължината на вълната е 15000 [kм].
Капацитета на кабелите не надвишава 300 [pF/m], което значи че общия капацитет е под 1 [nF]. Този капацитет прави импеданс за 20 [kHz] 8 [kΩ], което е 1000 пъти по-голямо от импеданса на товара. Дори удвояване на капацитета не би се забелязало.
Индуктивността на кабелите е 0,5 до 1 [µH/m], с което се увеличава импеданса под 5%, а това довежда до спад на честотната характеристика само с 0,01 [dB].
От скинефекта, плътността на тока намалява Е = 2.718 пъти на дълбочина 66,2/√f [mm]. Т.е. за 20 [kHz] това е 0.468 [мм] и би се регистрирал при кабел с диаметър 0.936 [мм]. И то за най-високата честота, а за средните и ниските честоти, където кабела също много силно влияе, според съвременната теория - няма никакво влияние.
Изберете сами на кое да вярвате - на теорията или на ушите си.
Съществъват само плахи опити за обяснение влиянито на кристалната решетка на метала, и дефектите й, върху електрическите сигнали.
Теоретичния проблем е изключително сложен и се очаква изясняването му в бъдеще. _________________ "Не съм достатъчно млад за да знам всичко" Б. Шоу |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Atanasov чете

|
Пуснато на: Сря Окт 17, 2007 8:51 am Заглавие: |
|
|
Сега ми се изясни всичко. Евала, момчета! Факири сте, браво!  |
|
Върнете се в началото |