Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
point чете
|
Пуснато на: Сря Дек 12, 2007 9:18 pm Заглавие: Проблем с готова схема усилвател 2х40w TDA8560 |
|
|
Става въпрос за готова платка Н.Ч.УСИЛВАТЕЛ 2Х40W на Dobrikit - http://www.dobrikit.dir.bg/page17.htm,
свързана е като на снимката,
но уви никакъв звук
Въпросът ми е:
Правилно ли е свързана и ако е дали не е дефектна(изгоряла) интегралата въпреки, че
радиаторчето при пробата леко беше загряло, и може ли да се провери по някакъв начин (с мултицет) дали е здрава интегралата? |
|
Върнете се в началото |
|
|
radev има опит
|
Пуснато на: Сря Дек 12, 2007 9:37 pm Заглавие: Re: Проблем с готова схема усилвател 2х40w TDA8560 |
|
|
То нама какво друго да се повреди освен интеграла,така че взимаш нов и заработва и ако ти е малък радиатора монтирай по голям.Тези чипове не понасят обратно включване така че внимавай с полярноста.И проверка на схемата преди да подадеш напрежение. |
|
Върнете се в началото |
|
|
npn отстранен
|
Пуснато на: Сря Дек 12, 2007 9:58 pm Заглавие: |
|
|
Май ще се окажеш поредния "изгорял" от дейността на световната фирма "Dobrikit". Преди няколко месеца брах достатъчно ядове с продуктите на това бивше ченге, така че ти съчувствам.
Да те черпя една вода (студена) |
|
Върнете се в началото |
|
|
Svetlin Iliev има опит
|
Пуснато на: Сря Дек 12, 2007 10:01 pm Заглавие: |
|
|
Тия маси какво дирят на радиатора? Там (7 краче) трябва да е свързано с корпуса. Измери го с мултицет. И махни тея маси от радиатора. |
|
Върнете се в началото |
|
|
npn отстранен
|
Пуснато на: Сря Дек 12, 2007 10:16 pm Заглавие: |
|
|
Svetlin Iliev написа: | Тия маси какво дирят на радиатора? Там (7 краче) трябва да е свързано с корпуса. Измери го с мултицет. И махни тея маси от радиатора. |
Колега погледни схемата и описанието прочети.Краче 7 е изход, а корпуса на схемата е казано да се върже за минус. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Svetlin Iliev има опит
|
Пуснато на: Сря Дек 12, 2007 10:29 pm Заглавие: |
|
|
Мисля че не трябва да е така, понеже там е изхода от единия усилвател, т.е не би трябвало да се свърже с минуса поже той усилва едната (отрицателната) част от сигнала. Все пак усилвателя е двуполупериоден. Ето линк към даташита: http://www.nxp.com/acrobat_download/datasheets/TDA8560Q_3.pdf .
Погледни test cirqit на 10 страница. |
|
Върнете се в началото |
|
|
radev има опит
|
Пуснато на: Сря Дек 12, 2007 10:55 pm Заглавие: |
|
|
Ето я схемата момчета, сверка с оригинала |
|
Върнете се в началото |
|
|
Svetlin Iliev има опит
|
Пуснато на: Сря Дек 12, 2007 11:01 pm Заглавие: |
|
|
е да де |
|
Върнете се в началото |
|
|
Removed
|
Пуснато на: Чет Дек 13, 2007 1:45 am Заглавие: |
|
|
какво не ви харесва на неомонтана китчетата че си купувате от "dobrikit" |
|
Върнете се в началото |
|
|
Removed
|
Пуснато на: Чет Дек 13, 2007 1:55 pm Заглавие: |
|
|
Входния сигнал трябва да ти минава задължително през някакъв делител или променливо съпротивление!
Тези ТДА-та имат термозащита, едва ли е прегряло (ако изобщо е свирнало). |
|
Върнете се в началото |
|
|
npn отстранен
|
Пуснато на: Чет Дек 13, 2007 2:44 pm Заглавие: |
|
|
ivo111213 написа: | Входния сигнал трябва да ти минава задължително през някакъв делител или променливо съпротивление!
Тези ТДА-та имат термозащита, едва ли е прегряло (ако изобщо е свирнало). |
Вярно бе колега, аз даже не забелязах, че няма делител, защото някои подобни ТДА си имат вграден, като ТДА1554.
То май това му е проблема на този. Производителя не е съобразил. |
|
Върнете се в началото |
|
|
point чете
|
Пуснато на: Пет Дек 14, 2007 4:38 pm Заглавие: |
|
|
Мерси много за отговорите, но тъй като имам съвсем бегло (а от схеми хич) понятие ,а пък платката ми се видя лесна за свързване!.като за готова платка!!!
Ако е възможно да се обясни на по-прост език, ако не здраве да е ще може ли да се докара до завършено положение?.
Така и не разбрах аз ли съм объркал нещо при свързването,интегралата ли е дефектна,или нещо е недоизмислена самата платка?.
Масите вързани към радиатора(по принцип са вързани с писта и за масата-те на входния сигнал) трябва ли да се свържат някъде? ,кое е 7-мо краче?.И какво представлява делител или променливо съпротивление! как да го свържа.
Много питанки станаха ама.... |
|
Върнете се в началото |
|
|
npn отстранен
|
Пуснато на: Пет Дек 14, 2007 5:55 pm Заглавие: |
|
|
Първо слагаш последователно на сигнала резистор 10к.,после към минуса 100ком..От общата точка се взима сигналът към усилвателя.
Преди години правих усилватели с ТДА1554 и при него не се налага делител.После правих с ТДА1557, обаче при него се иска делител, макар в даташийта да не е посочен на схемното свързване, както и в твоя случай. |
|
Върнете се в началото |
|
|
point чете
|
Пуснато на: Съб Дек 22, 2007 11:59 pm Заглавие: |
|
|
Свързах го ама нищо никакъв звук,пробвах и други варианти но не, сигурно е повредена самата интеграла,ама няма как да се провери.
Междо другото нямало и никаква гаранция казаха от магазина,
абе нямам думи направо |
|
Върнете се в началото |
|
|
npn отстранен
|
Пуснато на: Нед Дек 23, 2007 9:06 am Заглавие: |
|
|
Последния път когато един тарикат ми каза, че нямало гаранция за един електронен модул на Добрикит, отнесе 500лв. акт от ЗЗП.Ако не са ти съставили в магазина протокол за рекламация дори и неуважена, го отнасят като куцо пиле домат. |
|
Върнете се в началото |
|
|
|